Google on jysäyttänyt julki siltä joulukuuksi odotetut merkittävät tekoälyjulkistukset. Erityisesti Googlen julkistuksissa korostuu käyttäjän puolesta tehtäviä suorittavien tekoälyagenttien kehitys.
Googlen tekoälyä eteenpäin vie uusi Gemini 2.0 -tekoälymalli, jonka Google tulee julkaisemaan eri versioina. Googlen mukaan Gemini 2.0 on sen uusi tekoälymalli agenttiselle aikakaudelle.
”Jos Gemini 1.0:ssa oli kyse tiedon järjestämisestä ja ymmärtämisestä, Gemini 2.0:n tarkoituksena on tehdä siitä paljon hyödyllisempää”, toteaa Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensimmäisenä Gemini 2.0 -malleista saataville tulee kevennetty, pienempi Gemini 2.0 Flash, joka Googlen mukaan voittaa suorituskyvyssä edeltävän Gemini 1.5 Pro -mallin tärkeimmissä testeissä mitä tulee esimerkiksi koodaamiseen, faktoissa pysymiseen, matematiikkaan ja ajatteluun. Samalla Gemini 2.0 Flash on jopa kaksinkertaisesti nopeampi.
Uutuutena Gemini 2.0 Flash tukee multimodaalisia vastauksia, kuten esimerkiksi mallin suoraan luomia kuvia tekstin osana sekä monikielistä ääntä.
Lisäksi tekoälymalliin on sisäänrakennettu pyynnöt muille Googlen työkaluille, kuten Google-haulle tietojen hakemiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Gemini-tekoälypalveluun Google tuo Gemini 2.0 Flashin sekä Gemini- että Gemini Advanced -käyttäjille kokeellisena versiona gemini.google.comissa tällä viikolla sekä pian myös mobiilisovelluksissa.
Muuten kokeellinen versio Gemini 2.0 Flashista julkaistaan heti osana Googlen AI Studiota sekä Vertex AI -alustaa kehittäjille. Yleisesti saataville malli tulee tammikuussa. Suuremmat versiot Gemini 2.0:sta julkaistaan myöhemmin.
Google on aloittamassa myös Gemini 2.0:n testaamisen osana Google-haun AI Overviews -tekoäly-yhteenvetoja. Uuden mallin myötä tekoäly-yhteenvetoja voi olla tarjolla aiempaa monimutkaisemmista aiheista sekä vastauksena monivaiheisiin kysymyksiin.
Laajemmin eri Google-tuotteiden tekoälytoimintojen taustalle Gemini 2.0 -mallit ilmestyvät varhain vuonna 2025.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Gemini 2.0:n kouluttamiseen Google on käyttänyt uusia kuudennen sukupolven Trillium-nimeä kantavia TPU-suorittimiaan, jotka ovat myös tästä päivästä alkaen Google Cloud -pilvipalveluasiakkaiden yleisesti hyödynnettävissä.
Googlen mukaan Trillium tarjoaa edelliseen sukupolveen verrattuna jopa nelinkertaisen suorituskyvyn tekoälyn kouluttamisessa, jopa kolminkertaisen kasvun tekoälyn hyödyntämiskyvyssä sekä 67 prosentin parannuksen energiatehokkuudessa.
Erikseen Gemini Advanced -tilaajat saavat lisäksi nyt käyttöönsä uuden Deep Research -kyvykkyyden, joka Googlen mukaan ensimmäisenä toimintona Geminissä toteuttaa Googlen visiota käyttäjän puolesta tehtäviä suorittavista tekoälyagenteista. Toimintoa kuvaillaan myös ”henkilökohtaiseksi tutkimusassistentiksi”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Deep Researchin ansiosta Geminiltä voi kysyä laajemman tutkimuskysymyksen, johon vastaamiseksi palvelu luo monivaiheisen suunnitelman, jota käyttäjä voi myös muokata esimerkiksi lisäten siihen vaiheita.
Tämän jälkeen suunnitelman toteuttamisen voi käynnistää, jolloin Gemini alkaa esimerkiksi etsiä tietoa verkosta kattavan vastauksen luomiseksi. Muutaman minuutin jälkeen lopputuloksena pitäisi olla kattava, organisoitu raportti kysymyksen aiheesta. Gemini tarjoaa osana vastaustaan myös lähdetiedot.
Deep Research tulee saataville tästä päivästä alkaen Gemini Advanced -tilaajille englannin kielellä gemini.google.comissa. Sitä voi käyttää valitsemalla vasemman yläkulman mallivalitsimesta käyttöön Gemini 1.5 Pron Deep Researchilla. Gemini-mobiilisovelluksiin Deep Research on laajenemassa varhain vuonna 2025.
Googlen antamina esimerkkeinä Deep Research on loistava työkalu esimerkiksi aloittavalle pienyrittäjälle kilpailijoiden analysoimiseen sekä suositusten saamiseen sopivasta sijainnista yritykselle tai vaikkapa markkinoijalle, joka haluaa tutkia viimeaikaisia esimerkkejä tekoälypohjaisista markkinointikampanjoista.
Tekoälyagentit työn alla – Project Mariner tekee verkkosivuilla tehtäviä käyttäjän puolesta ja Project Astra kehittyy
Uutena juttuna Gemini 2.0 -mallit mahdollistavat uudenlaiset tekoälyagenttien kaltaiset käyttökokemukset. Näiden osalta Google tarjosi nyt päivityksen aiemmin julkistettuun Project Astraan sekä julkisti uuden Project Marinerin, joka on verkkoselaimeen lisätty tekoälyagentti.
Googlen mukaan tekoälyagenttien kehitystä edesauttaa Gemini 2.0 Flashin natiivisti sisältämät kyvyt käyttöliittymätoimintoihin. Googlen mukaan malli on kehittynyt myös multimodaalisessa ajattelussa, pidempien kontekstitietojen ymmärtämisessä, monimutkaisten ohjeiden seuraamisessa sekä niiden toteutuksen suunnittellussa, toimintojen koostamisessa sekä parannetussa viiveessä suoriutuen tehtävistä aiempaa nopeammin.
Googlen mukaan sekä Project Astra että Project Mariner ovat vielä varhaisessa kehitysvaiheessa olevia prototyyppejä, jotka Google tuo vasta ”luotettujen testaajien” saataville.
Project Mariner on toistaiseksi Google Chrome -selaimen laajennuksena toteutettu tekoälyagentti, joka voi selata verkkosivuja sekä suorittaa niillä tehtäviä käyttäjän puolesta.
Googlen mukaan Mariner ymmärtää selaimessa näkyviä tietoja, kuten tekstiä, kuvia ja lomakkeita.
Käyttäjä voi antaa Marinerille tehtäväksi esimerkiksi jonkin varauksen tekemisen tai ostosten suorittamisen.
Tällä hetkellä testivaiheessa Project Mariner voi suorittaa tehtäviä ainoastaan aktiivisena olevassa selainikkunassa, eli tekoälyagenttia ei voi jättää toimimaan taustalle. Lisäksi käyttäjän tulee vahvistaa tietyt tärkeät toimet, kuten ostosten tekeminen.
Googlen mukaan Mariner on myös suunniteltu tunnistamaan mahdolliset haitalliset ohjeet ulkoisista lähteistä sekä estämään väärinkäytökset liittyen huijauksiin ja tietojen kalasteluun.
Project Astraa Google esitteli ensi kerran jo toukokuussa Google I/O -tapahtumassa.
Kyseessä on universaali tekoälyagentti, joka toimii käyttäjän avustajana. Palvelulle voi esittää erilaisia kysymyksiä esimerkiksi kameran reaaliaikaisesta kuvasta.
Gemini 2.0 Flashin ja muiden päivitysten myötä Astra-palvelu voi nyt käyttää Google-hakua, Google Lens -kuvahakua sekä Google Mapsia sekä käydä keskustelua käyttäjän kanssa usealla eri kielellä, myös niitä sekoittaen, minkä lisäksi se ymmärtää paremmin eri aksentteja ja epätavallisia sanoja.
Astra toimii entistä luonnollisemmin, sillä luonnollisen kielen ymmärtämisen viive on jotakuinkin ihmisten välisen keskustelun tasolla.
Lisäksi Astra muistaa nyt tiedot jopa 10 minuutin ajalta käyttösession aikana sekä voi muistaa enemmän myös vanhoista, aiemmin käydyistä keskusteluista, tehden siitä personoidumman käyttäjälle.
Myöhemmin Googlen on tarkoituksena julkaista Project Astran kaltaiset toiminnot Gemini-sovelluksen ja sen Gemini Live -toiminnallisuuden laajennuksena. Älypuhelinsovelluksen lisäksi Google testaa Project Astraa myös älylasien prototyypissä.
Google esitteli myös rajatumpien tekoälyagenttien mahdollisuuksia.
Google esitteli uuden kokeellisen tekoälypohjaisen Jules-nimistä koodiagentin, joka integroituu GitHub-palvelun kanssa. Jules-agentti voi kehittäjän puolesta tarttua toimeen, tehdä suunnitelman ja toteuttaa sen mitä tulee koodin luomiseen ja muokkaamisen jonkin ongelman korjaamiseksi tai halutun toiminnallisuuden saavuttamiseksi.
Pelaajille Google kehittää puolestaan Gemini 2.0 for Games -prototyyppiä, joka on pelaajan apuna toimiva tekoälyagentti, tai ”virtuaalinen pelikumppani”, joka analysoi mobiililaitteen näytöllä näkyvää sisältöä ja voi vastata peleihin liittyviin kysymyksiin ja tarjota vinkkejä siihen mitä pelaajan kannattaisi tehdä seuraavaksi. Google testaa ratkaisuaan muun muassa suomalaisen Supercellin Clash of Clans -pelillä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »