Samsungin ensimmäinen älysormus Galaxy Ring tuli Suomessa saataville marraskuussa.
Alun perin Samsung vilautti älysormustaan jo alkuvuodesta 2024 ja täyden julkistuksen aika koitti heinäkuussa. Markkinoilletulon kanssa Samsung lähti kuitenkin varovaisesti liikkeelle tuoden Galaxy Ringin aluksi saataville vain valituilla keskeisillä markkinoilla.
Pikku hiljaa vuoden 2024 toisella puoliskolla saatavuutta on laajennettu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Ring on toistaiseksi varteenotettavin haastaja suomalaisen, älysormusten pioneerina toimineen vuonna 2013 perustetun Oura Healthin sormuksille. Samsung on ensimmäisenä teknologiajättinä lähtenyt mukaan älysormusten markkinoille.
Ouran tavoin myös Galaxy Ringin toimintojen keskiössä on unen ja aktiivisuuden seuranta. Näin se laajentaa Samsungin tarjontaa tällä saralla älykellojen rinnalla.
Galaxy Ring on saatavilla yhdeksänä eri kokovaihtoehtona (US-koot 5-13). Sovituspakkaus oikean koon löytämiseksi on tilattavissa noin 10 euron hinnalla jälleenmyyjiltä tai Samsungilta. Sovituspakkauksen hinnasta saa hyvityksen myöhemmin sormuksen oston yhteydessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värivaihtoehtoja titaanirunkoisesta Galaxy Ringistä on kolme erilaista: hopea Titanium Silver, musta Titanium Black ja kulta Titanium Gold.
Suomessa Galaxy Ring on myynnissä Samsungin oman verkkokaupan lisäksi jälleenmyyjistä Elisalla ja Gigantilla. Galaxy Ringin suositushinta on 479 euroa, joka on sama kaikille väreille ja kokovaihtoehdoille. Sormuksen täysipainoinen käyttö ei vaadi Ourasta poiketen maksullista jäsentilausta.
Samsung Galaxy Ringin tekniset tiedot
- Titaanirunko (luokka 5)
- Värivaihtoehdot musta Titanium Black, hopea Titanium Silver ja kulta Titanium Gold
- Kiihtyvyysanturi
- Optinen sykemittari
- Ihon lämpötilamittari
- 8 megatavua muistia
- Bluetooth LE 5.4 -yhteys
- 10ATM / IP68 -luokiteltu kestävyys (100 metrin syvyys ISO22810-standardin mukaisesti)
- Yhdeksän eri kokovaihtoehtoa (koot 5 – 13)
- Mitat leveys 7,0 millimetriä ja paksuus 2,6 millimetriä
- Paino 2,3 – 3,0 grammaa koosta riippuen
- Akku 18 – 23,5 milliampeerituntia koosta riippuen
- Latauskotelon akku 361 milliampeerituntia
- Sormuksen akunkesto jopa 5 päivää (koot 5, 6 ja 7), 6 päivää (koot 8, 9, 10 ja 11) 7 päivää (koot 12 ja 13) tyypillisessä käytössä
- Latausaika 80 minuuttia
Hyvää Samsung Galaxy Ringissä
- Kompakti koko. Galaxy Ring on verrattain kompakti ja kevyt. Painoa sormuksella on eri kokoversioina vain 2,3-3,0 grammaa ja kokokin on leveyden ja paksuuden puolesta pienempi kuin esimerkiksi Ouran sormuksissa.
- Hyvä akunkesto. Akunkesto lunasti Samsungin lupaukset, ja testissämme saavutimme Galaxy Ringillä noin viikon akunkeston. Sormuksen pienemmissä versioissa luvattu akunkesto on 7 päivän sijaan 6 tai 5 päivää.
- Kätevä ja elegantti latauskotelo. Galaxy Ringin varustaminen täyslangattomien nappikuulokkeiden koteloja muistuttavalla latauskotelolla on Samsungilta onnistunut veto. Ratkaisu on tyylikäs ja samalla monikäyttöisempi kuin Ouran pöytälatausteline.
Huonoa Samsung Galaxy Ringissä
- Joidenkin mittausten luotettavuus. Galaxy Ringin unenseuranta herätti epäilyksiä, sillä unipisteet olivat pääsääntöisesti yllättävän korkeita, mutta toisaalta mitatun syvän unen määrä jää jälkeen verrokeista. Samoin arviot stressistä tuntuvat heittelevän päättömästi.
- Harjoitusten seurannan suppeus. Galaxy Ring tukee sykkeen seurannalla vain kävely-, juoksu- ja pyöräilyharjoituksia, mikä kaventaa muiden harjoitusten seurannan mielekkyyttä. Lisäksi syketiedot tallennetaan vain 10 minuutin välein. Automaattisesti sormus tunnistaa kävely- ja juoksuharjoitukset, ja muut on käynnistettävä paritetusta puhelimesta.
- Arveluttava pinnoitteen kestävyys, ainakin mustassa värivaihtoehdossa. Muutaman viikon testijakson aikana Galaxy Ringin mustan värivaihtoehdon pinnoite alkoi jo kulua selvästi pois, vaikka sormusta yritti varjella käytössä ylimääräisiltä kolhuilta.
- Vähäiset lisätoiminnot aktiivisuuden ja unen seuraamisen lisäksi. Samsung ei ole juurikaan innovoinut älysormuksissa, vaan on tehnyt vain tarpeellisen eli perustason aktiivisuuden ja unen seurannan. Lisätoimintoina tarjolla ovat vain kameran kauko-ohjaus ja hälytysten hiljentäminen kahdella sormikosketuksella (vaativat Samsung-puhelimen). Esimerkiksi NFC-lähimaksaminen on edelleen toteutumaton haave.
Siro älysormus
Galaxy Ringin muotoilu on melko mitäänsanomaton. Samsung ei ole lähtenyt leikittelemään muotoilussa sen enempää, vaan Galaxy Ring näyttää vain yksinkertaisesti sormukselta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muotoilussa erottuvin yksityiskohta on sormuksen hienoisesti kovera pinta, eli sormuksen reunat ovat keskikohtaa korkeammalla. Värivaihtoehtojen viimeistely eroaa toisistaan. Testiimme Galaxy Ring saapui mustana värivaihtoehtona, joka on mattaviimeistelty. Sen sijaan muista värivaihtoehdoista kulta on kiiltäväpintainen ja hopeassa mattapinnassa näkyy värin myötä hieman enemmän kuviota kuin mustassa.
Galaxy Ring on verrattain kompakti älysormukseksi, vaikka toki sormuksena kookkaammasta päästä. Leveyttä on 7,0 millimetriä ja paksuutta 2,6 millimetriä. Vertailun vuoksi, viimeisimmän Oura Ring 4:n vastaavat mitat ovat 7,9 ja 2,88 millimetriä, eli Samsung on hieman pienempi.
Erilaisia kokovaihtoehtoja Galaxy Ringistä on yhdeksän kappaletta, jotka ovat US-koot 5-13. Koot ovat ehkä hieman pienenpuoleisia, sillä esimerkiksi omat käteni eivät ole valtavan suuret vaan kenties melko keskikokoiset, mutta silti sopivaksi Galaxy Ringin kooksi valikoitui toiseksi suurin koko 12. Suurikokoisilla käsillä varustetut henkilöt eivät siis välttämättä löydä valikoimasta tarpeeksi suurta sormusta. Eri kokovaihtoehdoissa leveys ja sormuksen paksuus ovat samoja ainoastaan läpimitan ollessa eri.
Sopiva sormuskoko tulee käydä kokeilemassa myymälässä, jossa on esillä mallikappaleita koosta, tai tilaamalla kotiin noin 10 euron hinnalla sovituspakkaus. Tämä hinta pääsääntöisesti hyvitetään myöhemmin sormuksen ostohinnasta. Sovituspakkauksen avulla oikea koko sormuksesta löytyy nopeasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Itse Galaxy Ring toimitetaan neliömäisessä paketissa. Kuoren irrottamisen jälkeen pakkauksen kansi avautuu korurasian tavoin. Mukana myyntipakkauksessa toimitetaan sormuksen lisäksi säilytys- ja latauskotelo, USB-C-kaapeli sekä ohje- ja takuulappuset.
Myös Galaxy Ringin latauskotelo muistuttaa korurasiaa. Kotelollaan Galaxy Ring erottuukin selvästä Ourasta, joka luottaa edelleen lataustelineeseen. Siihen nähden Samsungin koteloratkaisu tuntuu paljon tyylikkäämmältä, minkä lisäksi kotelo mahdollistaa mukavan sormuksen kätevän säilyttämisen ja kuljettamisen mukana tarvittaessa muualla kuin sormessa.
Läpinäkyvästä muovista valmistettu latauskotelo tuntuu jämäkältä ja laadukkaalta. Kotelo muistuttaa täyslangattomien nappikuulokkeiden latauskoteloja.
Latauskotelon sisus on sormuksen koon mukainen, ja sormus asettuu paikkaansa kotelon sisällä tarkasti yhdessä asennossa. Sormuksen paikkaa ympäröi LED-valorinkula, joka kertoo sormuksen akun varauksesta sen ollessa kotelossa tai kotelon varauksesta sormuksen ollessa pois kotelosta. Kotelon sisältämästä yhdestä painkkeesta voi herättää akun varauksen esittämisen, minkä lisäksi pidempi painallus aktivoi pariksi liittämiseen.
Latauskotelossa on melko suuri 361 milliampeeritunnin akku, mutta Samsungin mukaan kotelosta riittää virtaa lataamaan Galaxy Ringin akku vain noin puolitoistakertaisesti tyhjästä täyteen huolimatta siitä, että Galaxy Ringissä on sormuksen koosta riippuen vain 18-23,5 milliampeeritunnin akku. Suuri osa energiasta häviää siis ladattaessa. Samsungin mukaan Galaxy Ring latautuu 30 minuutissa 40 prosentin varaukseen ja 80 minuutissa täyteen asti.
Latauskotelon lataaminen tapahtuu joko langallisesti sen USB-C-liitännän kautta tai langattomasti (Qi).
Galaxy Ring -sormuksessa materiaalina on käytetty titaania ulkopinnan muodostavassa rungossa sekä sisäpuolella polymeerimuovia. Painoa Galaxy Ringillä on eri kokoversioina vain 2,3-3,0 grammaa, ja käytännössä painoltaan sormus on huomaamattoman kevyt.
Heti julkistuksen jälkeen heinäkuussa Galaxy Unpacked -tilaisuuden yhteydessä kokeiltaessa Galaxy Ring tuntui jopa heppoiselta, mutta tältä osin olen sittemmin muuttanut mieltä. Pidemmän käytön perusteella Galaxy Ringin tuntuma on ihan laadukas ja sormessa sormus tuntuu hyvältä.
Sormuksessa on ulkopinnassa pieni viiva, jonka perusteella sormus on helppo asettaa optimaalisesti sormeen. Viivakohta on tarkoitus asettaa alaspäin kämmenen puolelle, jolloin sormuksen anturit asettuvat myös sormen alapinnalle. Parhaimmin sormuksen kerrotaan toimivan etusormessa.
Galaxy Ringin sisäpuolella antureille on kolme kohoumaa, jotka ovat helposti tunnettavissa sormusta sormea pitkin liikuttaessa muttei juurikaan sormuksen ollessa paikallaan. Vastaavat kohoumat olivat tuttuja aiemmin Ourastakin, mutta uusimmassa Oura Ring 4:ssä niistä on päästy eroon. Osaltaan kohoumien vuoksi mittauksessa käytettävät LED-valot loistavat pimeässä näkyvällä tavalla Galaxy Ringistä.
Testissämme Galaxy Ring oli mustana värivaihtoehtona, jonka pinnoitteen kestävyys herättää kysymyksiä.
Vaikka yritin testin aikana vaistomaisesti jopa varjella sormusta suuremmalta kulumalta esimerkiksi kuntosalilla käydessä, ilmestyi muutaman viikon testijakson aikana sormukseen muutamia naarmuja ja pinnoitetta kului pois erityisesti sormuksen reunoilta. Musta ei lienekään värivaihtoehdoista paras valinta ulkonäön säilymisen kannalta, vaan hopea voi olla paremmin kestävä vaihtoehto.
Muuten kestävyydeltään Galaxy Ring on 10ATM- ja IP68-luokiteltu tarkoittaen käytännössä erittäin hyvää vedenkestävyyttä. 10ATM-luokitus merkitsee staattista vedenpitävyyttä jopa 100 metrin syvyyteen asti. Käytännössä siis Galaxy Ring soveltuu erinomaisesti jatkuvaan käyttöön niin ulkona, uidessa, suihkussa ja käsiä pestäessä. Käsidesin osalta Samsung on maininnut, ettei sormusta suositella sille altistettavaksi.
Älysormukset ovat periaatteessa laitteina varsin yksinkertaisia, mutta juju on siinä, kuinka tarvittavat anturit, antennit, akku ja muut komponentit on onnistuttu puristamaan pieneen kokoon.
Galaxy Ringissä on kiihtyvyysanturi liikkeen mittaamiseen, optinen syke- ja veren happipitoisuuden anturi sekä ihon lämpötilaa mittaava anturi. Lisäksi sormuksessa Bluetooth 5.4 (LE) -yhteys, jolla se yhdistyy paritettuun älypuhelimeen. Muistia itse sormuksessa on 8 megatavua.
Pelkistetty ohjelmisto terveyden ja hyvinvoinnin seuraamiseen
Galaxy Ring toimii eri Android-puhelinten kanssa, mutta täysi toiminnallisuus vaatii Samsung-puhelimen. iPhonen kanssa Galaxy Ringin käyttö ei onnistu lainkaan.
Julkistuksen yhteydessä Samsung kertoi hämmentävällä tavalla totuudenvastaisesti, että Galaxy Ring olisi paritettava Samsung-älypuhelimen kanssa ja puhelimen edellytettävän lisäksi sisältävän vähintään Android 11 -käyttöjärjestelmäversion sekä 1,5 gigatavua RAM-käyttömuistia.
Todellisuudessa Galaxy Ring toimii pääosin myös muiden Android-puhelinten kanssa, eikä sen käyttö vaadi Samsung-laitetta.
Aivan kaikki Galaxy Ringin toiminnot eivät kuitenkaan ole käytettävissä muilla kuin Samsung-laitteilla. Kadonneen sormuksen etsimiseen tarkoitettu Find My Ring -toiminto vaatii Android 11:llä tai uudemmalla varustetun Samsung-laitteen. Myöskään toiminnot kameran kauko-ohjaamiseksi tai hälytysten hiljentämiseksi eivät toimi kuin Samsung-laitteiden kanssa.
Lisäksi Galaxy Ringin kanssa toimivista Samsung Healthin ominaisuuksista Galaxy AI -terveysvinkit rajautuvat vain Samsungin puhelimiin.
Galaxy Ringin käyttämiseen tarvitaan Samsungin älykelloista tutulla tavalla kaksi sovellusta – Samsung Wearable ja Samsung Health – sekä Samsung-tili. Kaikki ominaisuudet ovat käytettävissä ilman maksullista tilausta.
Käytännössä Samsung Wearable -sovellusta tarvitaan kuitenkin enemmän vain sormuksen käyttöönotossa ja päivittämisessä, joten varsinainen käyttö keskittyy Samsung Healthiin, jossa näkyvät sormuksen keräämät erilaiset tiedot.
Samsung Wearable -sovellus sisältää sormuksen asetukset sekä etsimistoiminnon, joka aktivoi sormuksen LED-valot välkkymään löytämisen helpottamiseksi. Minkäänlaista ääntä tai värinäähän Galaxy Ring -sormus ei tarjoa. Lisäksi Galaxy Wearable -sovellusta käytetään sormuksen päivittämiseen.
Samsung Health on yksinkertainen ja jopa pelkistetty sovellus. Päänäkymässä on listattu erilaiset tiedot aktiivisuudesta, terveydestä ja hyvinvoinnista. Näkymää voi mukauttaa poistamalla turhiksi koettuja tietoja näkyvistä sekä järjestystä muuttamalla.
Samsung Healthin muut näkymät laajentavat käyttökokemusta. Yhdessä-näkymästä voi luoda erilaisia haasteita omalle lähipiirilleen tai osallistua valmiisiin käyttäjäyhteisön haasteisiin, kun taas Kunto-näkymä sisältää erilaisia kunto-ohjelmia sekä harjoitustunteja. Oma sivu -näkymä kokoaa yhteen käyttäjätiedot, saavutetut merkit sekä omat ennätykset.
Sormuksen yhteydessä Samsung Healthiin esiteltiin Energiapisteet, jotka muistuttavat Ouran valmiuspisteitä.
Samsung Health laskee energiapisteet useiden eri tekijöiden (uniaika, uniajan säännöllisyys, nukkumaanmeno- ja heräämisajan yhtenäisyys, unen ajoitus, edellisen päivän toiminta, syke unen aikana ja sykevaihtelu unen aikana) summana. Lopputuloksena esitetään päivittäinen Energiapisteet-lukema sekä vertailu edelliseen päivään. Päivän arvioituun energiatasoon perustuen tarjolla on myös lyhyesti vinkkejä siitä, miten kuluvaa päivää kannattaa lähestyä aktiivisuuden ja treenaamisen kannalta.
Unen seuranta on kaikkiaan erittäin keskeisessä roolissa myös Galaxy Ringissä, kuten se on ollut sitä alusta alkaen myös Ouran sormuksissa.
Kompaktin kokonsa myötä nukkumisen seuraamiseen sormessa pidettävä älysormus on tietenkin lähtökohtaisesti mukavampi kuin ranteessa pidettävä suurikokoisempi älykello, josta ei muuten nukkumisen aikana hyötyä ole.
Galaxy Ring tarjoaa tiedon uniajasta, minkä lisäksi tarjolla on arviot fyysisestä palautumisesta, rauhallisuudesta, henkisestä palautumisesta sekä unijaksoista. Unen vaiheet eritellään REM-, kevyeen ja syvään uneen. Yön aikana Galaxy Ring mittaa liikkumista kiihtyvyysanturilla, sykettä, sykevälivaihtelua, veren happipitoisuutta sekä ihon lämpötilaa.
Uniseurannan tarkkuuden arviointi ilman vertailua tieteelliseen mittausvälineisiin on osin arpapeliä.
Kuten yleistä muidenkin unta seuraavien puettavien laitteiden kanssa, nukkumis- ja heräämisajat Galaxy Ring tuntui havaitsevan varsin tarkasti. Eri unen vaiheiden osalta Galaxy Ring tuntui arvioivan syvää unta olevan järjestelmällisesti vähemmän kuin mitä verrokkina toimineet kaksi älykelloa kertoivat.
Yleisesti ottaenkin älysormusten ja älykellojen arvioihin eri unen vaiheista tulee suhtautua enemmän suuntaa antavina kuin eksakteina totuuksina. Merkittävät vaihtelut unen laadussa – kuten esimerkiksi lyhyeksi jääneet unet tai alkoholin vaikutuksen – unen seuranta paljastaa ja kirjaa muistiin kuitenkin onnistuneesti, myös Galaxy Ringissä.
Unipisteisiin Galaxy Ringin mittaama vähäisempi syvä uni ei näytä vaikuttaneen, vaan Galaxy Ring arvioi unta lähtökohtaisesti jopa korkeammalle tasolle laadultaan verrokkeihin nähden. Lisäksi vaihtelu Samsungin älysormuksen antamissa arvioissa unesta vaikuttaa olevan vähäisempää, ja vähän huonommillakin unilla pisteet unesta olivat yllättävän korkealla tasolla.
Yksinkertaisen unen seurannan lisäksi mukana Samsung Healthissa on myös univalmennusohjelma, joka pyrkii ohjeistamaan ja erilaisilla tehtävillä ohjaamaan nukkumaan paremmin mitä tulee esimerkiksi uniajan säännöllisyyteen sekä nukkumaanmeno- ja heräämisajan yhtenäisyyteen. Ominaisuus on toteutettu leikkisällä – tai jopa lapsellisella – tavalla, sillä se määrittelee käyttäjälle oman niin sanotun unieläimen.
Päivän aikaista aktiivisuutta mitataan Samsung Healthissa Galaxy Ringin keräämiin tietoihin perustuen askelmäärällä, aktiivisen liikunnan minuuteilla sekä poltetuilla kaloreilla.
Aktiivisuuden seurannassa älysormusten vahvuus onkin jatkuvassa mittaamisessa, kun taas harjoitusten seurannassa ne eivät käyttökokemukseltaan yllä älykellojen tasolle.
Automaattisesti Galaxy Ring tunnistaa vain kävely- ja juoksuharjoitukset. Samsung Healthissa muita valmiita ehdotettu harjoitustiloja ovat Kävely, Juoksu, Pyöräily, treeniä ohjaava Juoksuvalmenteja, Patikointi, Ratajuoksu, Allasuinti, Avovesiuinti, Juoksumatto, Sisäpyöräily, Crosstraineri, Kuntopiiri, Kuntoilulaitteet ja Muu harjoitus, mutta listan jatkoksi voi luoda omia harjoituksia, joissa ei kuitenkaan ole mahdollista käyttää sykemittausta.
Muiden kuin kävely- ja juoksuharjoitusten osalta harjoitus täytyy käynnistää erikseen Samsung Health -sovelluksesta paritetussa puhelimessa.
Sykkeen seurannalla tuettu lajivalikoima on sen verran kapea, että väistämättä pelkällä Galaxy Ringillä aktiivisuuden seuranta jää harjoitusten osalta puutteelliseksi.
Syketietoja Galaxy Ring tallentaa erikseen vain kävely-, juoksu- ja pyöräilyharjoitusten yhteydessä, eikä lainkaan muiden harjoitustietojen yhteyteen, mikä on ikävä puute.
Sykkeen mittaus Galaxy Ringissä tapahtuu lisäksi vain 10 minuutin välein, kun se älykelloissa on jatkuvaa, mikä entisestään vähentää tietojen hyödyllisyyttä harjoitusten seurannan kannalta. Syketiedoista tarjolla olevat tiedot antavat lähinnä vain hieman osviittaa harjoituksen rasittavuudesta.
Kokonaisarviot sykkeestä ja harjoituksen kuluttamista kaloreista Galaxy Ringissä olivat varsin hyvin linjassa verrokkiälykellojen kanssa, mutta kaikkiaan tiedot jäävät ylimalkaisiksi.
On myös hyvä huomata, että luonteensa vuoksi älysormus ei pysty tarjoamaan harjoituksen aikana seurattavia tietoja äly- ja urheilukellojen tavoin. Myöskään paikannusta sormus itsessään ei tietenkään tarjoa, vaan nämä tiedot vaativat puhelimen pitämistä mukana.
Sykettä Galaxy Ring mittaa taustalla, minkä lisäksi Samsung Healthista voi valita sykemittauksen suoritettavaksi niin halutessaan. Sykkeestä ja yönaikaisesta happipitoisuudesta on nähtävissä helposti päivittäiset vaihteluvälit, minkä lisäksi minimi- ja maksimisykettä voi tarkastella myös tunnettain. Koska sykemittaus tapahtuu vain 10 minuutin välein, jää näistäkin lukemista helposti pois korkeimmat hetkellisesti treenin aikana saavutetut lukemat.
Tarjolla on myös pidemmän aikavälin (7 päivää, 31 päivää tai 12 kuukautta) näkymä leposykkeen kehittymisestä.
Sykkeen mittausta Galaxy Ringissä hyödynnetään myös varoituksiin epänormaalin korkeasta tai matalasta sykkeestä. Tällaisia ilmoituksia emme (onneksi) testin aikana saaneet.
Osa hyvinvoinnin arviointia on myös muun muassa sykkeen mittaamiseen liikkeeseen suhteutettuna perustuva stressin mittaus. Arvioitu stressin määrä esitetään pienestä suureen ulottuvalla väriskaalalla. Ilmoitettu stressitaso Galaxy Ringin tietoihin perustuen tuntui heittelevän vähän miten sattuu, enkä pidä arviota stressistä tämän perusteella kovinkaan hyödyllisenä.
Yön aikaisella ihon lämpötilan mittauksella yksi merkittävä Galaxy Ringin mahdollistama ominaisuus on vielä kuukautiskierron seuranta. Tässä Samsung tekee myös yhteistyötä Natural Cyclesin kanssa mahdollistaen hedelmällisyyden seurannan Galaxy Ringin tietoihin perustuen. Näitä ominaisuuksia emme testin aikana testanneet.
Vain niukasti muuta toiminnallisuutta
Muuten kuin aktiivisuuden ja hyvinvoinnin seuraamisen lisäksi Galaxy Ring tarjoaa vain niukasti toimintoja. Sinällään toki sormusmuoto asettaa tietenkin rajansakin toiminnallisuudelle.
Samsung-älypuhelinten kanssa Galaxy Ring tukee eletoimintoja, joilla voi Galaxy Ringin sisältävän sormen ja peukalon tuplakosketuksella ottaa kuvan paritetun puhelimen kameralla tai hiljentää puhelimessa soivan hälytyksen.
Toiminnot ovat yksinkertaisia, mutta myös erittäin toimivia. Kuvia otettaessa Kamera-sovellus on ensin avattava puhelimessa, mutta tämän jälkeen kuvien napsiminen – vaikkapa ryhmäpotrettien – onnistuu edellä mainitulla tuplakosketuksella helposti.
Samoin esimerkiksi soivan herätyksen hiljentäminen käy helposti viemällä sormet kahdesti yhteen.
Testimme aikana edellä mainitut kaksi eletoimintoa toimivat joka kerta niitä kokeiltaessa, joten toimintavarmuus vaikuttaa olevan hyvällä tasolla.
Ennen Galaxy Ringin julkaisua liikkeellä oli huhuja, joiden mukaan Samsungin älysormus voisi tukea myös lähimaksamista NFC:llä. Valitettavasti tätä Samsung ei kuitenkaan ole toteuttanut. Tuomalla lähimaksamisen älysormukseensa Samsung olisi voinut kertaheitolla erottua tärkeimmistä kilpailijoistaan, mutta valitettavasti tämä on toistaiseksi edelleen vain tulevaisuuden haave – vaikka Samsung Pay -palvelun kautta lähtökohtaisesti Samsungilla olisi ollut oma ratkaisunsa valmiina maksamiseen.
Lupausten mukainen akunkesto
Samsung kertoo akunkeston Galaxy Ringissä vaihtelevan sormuksen koon mukaan tyypillisessä käytössä jopa 5 päivästä (koot 5, 6 ja 7) 6 päivään (koot 8, 9, 10 ja 11) ja 7 päivään (koot 12 ja 13). Akunkeston erot riippuvat tietenkin eri kokoisesta akuista eri koon sormuksissa (18-23,5 milliampeerituntia).
Testissämme sormus oli koon 12 versiona, ja noin viikon toiminta-aika näyttää pitävän hyvin kutinsa. Testijakson aikana latasimme sormuksen muiden välilatausten ohella kahdesti täyteen asti ja annoimme sitten akun kulua loppuun. Ensimmäisellä kerralla akku loppui sormuksesta juurikin noin viikon käytännössä jatkuvan sormessa pitämisen jälkeen, toisella akku ehtyi hieman nopeammin reilussa 6 vuorokaudessa. Akunkesto luonnollisesti riippuu hieman muun muassa aktiivisuuden määrästä.
Muihin älysormuksiin nähden yksi mielenkiintoinen seikka Galaxy Ringissä on yhteiskäyttö Galaxy Watch -älykellojen kanssa. Samsungin tuotevalikoimaan ovat entuudestaan kuuluneet älykellot, ja ilahduttavasti sormuksen yhteispeli älykellon kanssa on huomioitu.
Samsungin mukaan kellon ja sormuksen käytöllä saavutetaan tarkemmat yhteismittaustulokset, minkä lisäksi yhteiskäyttö kellon kanssa voi pidentää sormuksen akunkestoa jopa 30 prosentilla. Kellon ja sormuksen ollessa samanaikaisesti käytössä, hyödynnetään pääasiassa kellon mittaustietoja. Emme itse testanneet Galaxy Ringiä yhdessä kellon kanssa.
Yhteenveto: tervetullut kirittäjä älysormusmarkkinoille
Älysormukset ovat vielä toistaiseksi pysyneet verrattain pienenä markkinana, jolla suomalainen Oura on toiminut pioneerina ja suunnannäyttäjänä. Samsung Galaxy Ring on toistaiseksi merkittävin haastaja Ouralle ensimmäisenä älysormuksena suurilta teknologiajäteiltä.
Kokonaisuutena Galaxy Ring on varsin onnistunut, mutta samalla myös jotenkin mitäänsanomaton mukaantulo Samsungilta älysormusten kilpailuun.
Galaxy Ringissä on perusasiat kunnossa, mutta samalla se ei varsinaisesti tuo älysormuksiin mitään erityisen merkittävää uutta tai erilaista.
Galaxy Ringin vahvuuksia ovat sen kompakti koko, joka on hieman Ouraa pienempi, mukavan pitkä, suuremmissa versioissa käytännössä noin viikon akunkesto sekä latauskotelo, joka on Samsungilta onnistunut ratkaisu.
Heikkouksien puolelta testin aikana Galaxy Ringin mittausten luotettavuus herätti jonkin verran epäilyksiä, sillä sormuksella mitatut unitiedot eivät olleet kaikilta osin linjassa verrokkina toimineiden älykellojen kanssa. Lisäksi esitetyt stressitiedot tuntuvat hatusta vedetyiltä.
Ylipäänsä älysormukset, kuten myös Galaxy Ring, eivät ole hyviä valintoja erilliseen harjoitusten seurantaan, vaan ennemminkin taustalla tapahtuvaan jatkuvaan aktiivisuuden sekä tietenkin unen seurantaan.
Huomaamaton unen seuranta onkin oikeastaan ainoa asia, jossa älysormukset ovat älykelloja parempia. Älykellot tarjoavat samaan rahaan, tai oikeastaan merkittävästi edullisemminkin, huomattavasti monipuolisempia ominaisuuksia.
Galaxy Ringin rakenteessa pinnoitteen kestävyys pidemmässä käytössä on myös todellinen kysymysmerkki, sillä jo muutaman viikon testijaksolla reunasta lähti reilusti pinnoitetta pois.
Ennakko-odotuksiin nähden kenties suurin pettymys Galaxy Ringissä on innovaatioiden puute. Samsungilta olisi voinut odottaa jokin enemmän uutta sen ensimmäisessä avauksessa uuteen tuotekategoriaan. Aktiivisuuden ja hyvinvoinnin seurannan ulkopuolella olisin erityisesti halunnut nähdä tuen Samsung Pay -lähimaksamiselle sormuksessa, mikä olisi erottanut Samsungin muista vaihtoehdoista.
Galaxy Ringin 479 euron suositushinta on varsin korkea puettavien laitteiden joukossa. Vertailun vuoksi Ouran viimeisimmän Ring 4:n hinta on alkaen 399 euroa, mutta toki tarjolla on myös kalliimpia tyyliversioita. Ouraan nähden lopulta merkittävimmät erot Galaxy Ringissä ovat Ouran kuukausimaksullinen jäsenyys ja se, ettei Galaxy Ring toimi lainkaan iPhonen kanssa.
Ouran käyttö vaatii käytännössä 5,99 euroa kuukaudessa tai 69,99 euroa vuodessa maksavan tilauksen, mikä tuntuu olevan monille keskeinen syy olla edes harkitsematta Ouran ostamista. Kuukausimaksullinen tilaus ei kuitenkaan ole pelkästään huono asia, sillä jatkuva tilaus liiketoimintamallina yhdistää Ouran ja asiakkaan intressit siltä osin, että älysormuksen todellinen arvo syntyy ohjelmisto-ominaisuuksista, joita Ouralla on nyt kannustin jatkuvasti kehittää eteenpäin.
Oura onkin esitellyt viime aikoina kiihtyvällä tahdilla uusia ominaisuuksia, jotka laajentavat sen sormuksen ympärille rakennettua toiminnallisuutta entistä kattavammaksi työkaluksi terveyden ja hyvinvoinnin seurannassa. Kokonaisuutena Oura vaikuttaa olevan tietojen hyödyntämisessä ja hyödyllisessä esittämisessä Samsungia edellä. Samsung Health -sovellus tuntuu tältä osin pelkistetymmältä ja jotenkin tylsältä. Samalla sovellus on toki myös yksinkertainen, mutta ehkä jopa liiaksi.
Samsungin osalta nähtäväksi jää, miten aktiivisesti se Galaxy Ringiin liittyviä toimintoja Samsung Healthissa kehittää. Galaxy Ringin ollessa vain yksi osa mittavaa tuotepalettia ja ensimmäinen avaus uuteen tuotekategoriaan, on sekin epäselvää, miten sitoutunut Samsung on lopulta älysormuksiin. Ilmeisesti jatkoa toisen sukupolven mallin muodossa on kyllä tulossa – ja kenties jo yllättävän piankin, sillä Galaxy Ring 2 on jo mainittu huhuissa.
Parhaimmin Galaxy Ring sopii Samsung-älypuhelimen käyttäjälle, joka haluaa käyttää älysormusta Galaxy Watch -älykellon rinnalla esimerkiksi mukavamman unen seurannan vuoksi.
Älysormukset ylipäänsä ovat myös oiva vaihtoehto heille, jotka haluavat seurata päivittäistä aktiivisuuttaan ja laajemmin hyvinvointiaan, mutta eivät syystä tai toisesta halua tehdä sitä älykellolla.
Lopulta kilpailu on aina hyvästä, ja älysormusten markkinat ovat nyt saaneet Samsungista vahvoilla resursseilla varustetun kirittäjän. Heti ensimmäisellä Galaxy Ringillään Samsung on nyt ilmestynyt vahvasti mukaan älysormusten kisaan, joka tuntuu vasta päässeen vauhtiin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »