Suomalainen teknologiayhtiö Jolla aloittaa alun perin toukokuussa 2024 julkistetun tekoälytietokoneensa Jolla Mind2:n valmistuksen Salossa.
Laitteen loppukokoonpano aloitetaan joulukuussa Jollan uusissa tuotantotiloissa Salo IoT Campuksen tiloissa.
Jolla Mind2 on tekoälyassistentti, joka yhdistetään saumattomasti puhelimeen tai muuhun laitteeseen. Mind2 huolehtii käyttäjänsä tiedon turvallisesta tekoälykäsittelystä toimien samalla henkilökohtaisena palvelimena. Mind2:n käyttö pohjautuu tekoälyalusta Venho.AI:hin, jonka toiminnan ytimessä on tietoturvallisuus ja koko digikokemuksen pitäminen käyttäjän omassa kontrollissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jolla Mind2:ssa käyttäjän henkilökohtaisten tietojen on tarkoitus säilyä turvallisesti itse laitteessa ilman, että niitä tarvitsee siirtää prosessoitavaksi ulkopuoliseen pilvipalveluun. Venho.AI-tekoälyalusta perustuu Metan kehittämälle avoimen koodin Llama 2 -tekoälymallille.
Jolla kuvailee Mind2:n olevan henkilökohtaisen digitaalisen elämän keskipiste, johon voi tallettaa omat tietonsa pitääkseen ne järjestyksessä, saatavilla ja omassa hallinnassa.
Laite tarjoaa erilaisia AI Agent -tekoälyagentteja, jotka osaavat esimerkiksi analysoida sähköposteja ja asiakirjoja, sekä ylläpitää kalenteria. Muita agentteja löytyy muun muassa digitaaliseen allekirjoittamiseen sekä tehtävien hallintaan. Jollan mukaan Mind2:n voi yhdistää haluamiinsa palveluihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jolla Mind2:n käyttö tapahtuu verkon yli tietokoneella tai puhelimella, verkkoselaimen kautta ja myös ääniohjauksella. Laitetta voi pitää esimerkiksi kotona tai kuljettaa mukana.
Käyttöjärjestelmänä laitteessa toimii Jollan kehittämä Sailfish Core.
”Jolla Mind2 toimii henkilökohtaisena assistenttina, joka helpottaa käyttäjän elämää vähentämällä digitaalisen elämän kiirettä ja stressiä”, kuvailee Antti Saarnio, Jollan hallituksen puheenjohtaja. “Mind2 hoitaa taustalla esimerkiksi sähköpostien käsittelyn, tehtävien ja kokouskutsujen tunnistamisen sekä tehtävälistan ylläpidon. Nykyisissä tietokoneissa ihminen tekee 80 % työstä. Jolla Mind2 -tekoälytietokoneen tavoitteena on, että ihminen tekee vain 20 % ja tekoäly tietokone hoitaa loput.”
Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki toteaa: “Jollalle tuotantopaikan valinta on kriittinen nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa ja siksi, että voimme varmistaa tuotteidemme valmistuksen tietoturvallisessa ympäristössä. Omalla loppuvalmistuksella pystymme laatutarkistamaan elektroniikan ja ohjelmiston yksityiskohtaisesti ennen kuin tuotteet lähtevät käyttäjille.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Teknisenä perustana Jolla Mind2:ssa on Rockchip RK3588 -järjestelmäpiiri, joka sisältää 6 biljoonan laskutoimitukseen sekunnissa yltävän NPU-neuroverkkolaskentayksikön. RAM-käyttömuistia on 16 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128 gigatavua (eMMC) sekä 1 teratavun SSD. Tallennustilan laajentamiseen tarjolla on myös microSD-muistikorttipaikka, minkä lisäksi käytettävissä ovat myös NVMe M.2 ja 40-pinninen GPIO.
Liitäntöinä laite sisältää RJ45 Gigabit Ethernet -verkkoliitännän, yhdet USB-A- ja USB-C-dataliitännät sekä toisen USB-C:n lataamiseen. Langattomista yhteyksistä tuettuna ovat Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.2.
Kooltaan Jolla Mind2 on 117 x 82 x 28 millimetriä.
Jolla toi aiemmin Mind2:n saataville aluksi kehittäjille ja muille varhaisille omaksujille suunnattuna Community Edition -versiona. Laajempaan kuluttajamyyniin Jolla on aiemmin kertonut tuovansa Mind2:n joulukuussa 699 euron hinnalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jolla Mind2:n käytettäväksi vaadittava Venho.AI-tilaus maksaa lisäksi 9,99 euroa kuukaudessa, mutta laitteen hintaan sisältyy 6 kuukauden tilaus.
Jolla Mind2 on ensimmäinen askel kohti Jollan uutta Edge AI -strategiaa, jossa se kehittää paikallisissa laitteissa toimivia tekoälyohjelmistoja. Jollan ohjelmistoja voidaan jatkossa käyttää mm. palvelimissa, kodin älylaitteissa, älylaseissa, droneissa ja autojen ohjaamoissa.
Kiinteistöneuvos Jorma Nieminen kuuluu Jollan ankkurisijoittajiin. Hänen sijoitusyhtiönsä 4Capes on kasvattanut omistustaan Jollassa.
”Jolla näyttää suuntaa suomalaiselle elektroniikkateollisuudelle osoittaen, että tuotantoa voidaan rakentaa ja kehittää kotimaassa”, Nieminen kommentoi. “On hienoa nähdä, että Salossa valmistetaan jälleen maailmanluokan älylaitteita 12 vuoden tauon jälkeen. Nokian peruilta tilaa Salossa riittääkin kasvaa vaikka kuinka.”
Salon kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen on Jolla päätöksestä iloinen:
“Salo IoT Campus kasvaa voimakkaasti, ja toivotan Jollan lämpimästi tervetulleeksi Saloon. Toivon, että moni muu yhtiö rohkaistuu tästä esimerkistä”, Korhonen sanoo.
Jolla syntyi aikoinaan Nokian hylkäämän MeeGo-käyttöjärjestelmän pohjalta luodun Sailfish OS -käyttöjärjestelmän ympärille. Tämän jälkeen yhtiön matkalla on riittänyt käänteitä – ja nyt yhtiökin Jolla-brändin ja uusien tuotteiden taustalla on eri.
Loppuvuodesta 2023 kerrottiin Jolla Oy:n koko liiketoiminnan ja henkilöstöstön siirtymisestä uuteen yhtiöön, kun entinen johto osti Jollan liiketoiminnan Jollyboys Oy:n kautta. Ukrainan sodan myötä Jollan aiemmasta venäläisomistuksesta tuli riippakivi, mikä ajoi yhtiön lopulta keväällä 2023 yrityssaneeraukseen. Yrityssaneerausohjelman osana sovittiin liiketoiminnan myynnistä uuteen omistukseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »