NordPassin vuotuinen 200 yleisintä salasanaa -tutkimus on julkaistu nyt kuudennen kerran.
Ensimmäistä kertaa tutkimuksessa paljastetaan sekä henkilökohtaiset että työsalasanat, joita käyttäjät valitsevat tileilleen. Tutkimus sisältää kansainvälisesti suositut salasanat sekä 44 eri maan salasanat, Suomi mukaan lukien.
Suomen suosituimmat salasanat, kuten “perkele”, “kakka123” ja “paska123”, voivat kuulostaa huvittavilta, mutta asiantuntijat huomauttavat, että tutkimuksessa paljastuneissa uusissa suuntauksissa ei ole mitään hauskaa – ne ovat huolestuttavia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
NordPassin mukaan 78 prosenttia maailman yleisimmistä salasanoista voidaan murtaa alle sekunnissa. Se muistuttaa jälleen kerran siitä, miten tärkeää on välttää yleisiä sanoja tai näppäinyhdistelmiä salasanoissa.
Lähes puolet maailman salasanoista tänä vuonna koostuu helpoista näppäinyhdistelmistä, joissa on numeroita ja kirjaimia. Suomi ei ole tässä asiassa poikkeus. Suomi on yksi harvoista maista, joissa yleisin salasana ei ole “123456”. Yleisin salasana Suomessa on “qwerty123”.
NordPassin tutkimuksen mukaan ihmisten henkilökohtaisten ja työtilien salasanoissa ei ole juuri eroa – 40 prosenttia yleisimmistä salasanoista molemmissa kategorioissa olivat samoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla on 20 Suomen yleisintä salasanaa. Koko 200 salasanan listaus löytyy NordPassin sivuilta.
Yleisimmät salasanat Suomessa NordPassin mukaan
1. qwerty123
2. qwerty1
3. salasana
4. 123456
5. perkele
6. 123456789
7. kakka123
8. paska123
9. qwerty
10. Qwerty123
11. 12345678
12. asdasd
13. moi123
14. 12345
15. Qwerty123!
16. Qwerty1!
17. password
18. lollero
19. Qwerty12
20. Qwerty1
Tämänkin vuoden listalla on huonoimpia mahdollisia salasanavalintoja. Havaittavissa on kuitenkin samalla myös täysin uudenlaisia ja tutkimisen arvoisia trendejä, toteaa NordPass.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lähes puolet maailman salasanoista tänä vuonna koostuu helpoista näppäinyhdistelmistä, kuten “qwerty”, “1q2w3e4r5t” ja “123456789.” Suomi ei ole tässä asiassa poikkeus, vaan tällaiset salasanat ovat Suomenkin listan kärjessä.
“Salasana” eri kielillä voidaan nyt julistaa yhdeksi maailman yleisimmistä ja pitkään käytetyimmistä salasanoista. Vuosi vuodelta se löytyy kaikkien maiden salasanalistojen kärjestä. Suomessa “salasana” on kolmanneksi yleisin salasana.
Muita yleisimpiä salasanoja ovat “kakka123”, “paska123” ja niin edelleen.
NordPassin tutkimuksen mukaan 78 prosenttia maailman yleisimmistä salasanoista voidaan murtaa alle sekunnissa. Viime vuoteen verrattuna (70 prosenttia) tilanne on heikentynyt.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tämän vuoden NordPassin 200 yleisintä salasanaa -tutkimuksessa on uutta tietoa, sillä tutkijat selvittivät, minkälaisia eroja henkilökohtaisten ja työtilien salasanojen välillä on. Tulokset yllättävät – 40 prosenttia yleisimmistä salasanoista työtileillä ja henkilökohtaisilla tileillä ovat samoja.
Asiantuntijat havaitsivat kuitenkin myös joitain kiinnostavia eroja. Oletussalasanat, kuten “newmember”, “admin”, “newuser”, “welcome” ja muut vastaavat ovat yleisimpiä työtilien salasanoina. Uusille käyttäjille luodut ja vaihdettaviksi tarkoittavat salasanat, kuten “newpass” tai “temppass”, vuotavat usein, sillä käyttäjät ovat laiskoja vaihtamaan salasanojaan.
”Olen sama ihminen töissä puvussa ja solmiossa sekä kotona pyjama päällä sosiaalista mediaa selaamassa. Tämä tarkoittaa sitä, että puitteista riippumatta salasanavalintoihini vaikuttavat samat kriteerit – yleensä kätevyys, henkilökohtaiset kokemukset tai kulttuuriympäristö. Yritykset, jotka eivät huomioi näitä asioita ja jättävät salasanojen hallinnan työntekijöidensä vastuulle, altistavat sekä yrityksen että asiakkaat verkon riskeille”, sanoo Karolis Arbaciauskas, NordPassin tuotejohtaja.
NordPassin aiemmin suorittama tutkimus osoittaa, että yhdellä internetin käyttäjällä on keskimäärin 168 salasanaa henkilökohtaiseen käyttöön ja 87 salasanaa työkäyttöön. Tämän salasanamäärän hallitseminen on yksinkertaisesti liian haastavaa monille, ja asiantuntijat sanovatkin, että on luonnollista, että käyttäjät luovat heikkoja salasanoja ja käyttävät samoja salasanoja eri tileillä.
Käytännössä hyvään salasanaturvallisuuteen tarvitaankin salasanojen hallintasovellus, koska samaa salasanaa ei tulisi käyttää eri palveluissa.
Lisäksi erinomainen ratkaisu tietoturvan kannalta on siirtyä salasanoista eteenpäin avainkoodien käyttöön. Esimerkiksi Apple, Google ja Microsoft mahdollistavat jo avainkoodien käytön.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »