Apple tulee saamaan Euroopan unionilta pian sakot digimarkkinasäädöksen puutteellisesta noudattamisesta, raportoi Bloomberg lähteisiinsä perustuen.
Lähteiden mukaan Euroopan komissio tulee marraskuun aikana julkaisemaan päätöksensä sakoista. Kyseessä tulevat olemaan ensimmäiset digimarkkinasäädöksen nojalla määrätyt sakot.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suurena yllätyksenä sakot eivät tule.
Kesäkuun lopulla Euroopan komissio julkaisi jo alustavat syytöksensä Applea vastaan digimarkkinasäädöksen rikkomisesta.
Bloombergin mukaan Euroopan komissio voi kertoa sakoista Applelle vielä ennen kuin komission varapuheenjohtajana toiminut ja Euroopan digitaalisesta valmiudesta sekä kilpailupolitiikasta vastannut komissaari Margrethe Vestager jättää tehtävänsä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lähteiden mukaan on kuitenkin myös mahdollista, että sakkojen julkistus lykkääntyy. Sakkojen rinnalla Applelle voidaan asettaa vaiheittaiset rangaistusmaksut, jotka lankeavat maksettavaksi, kunnes Apple on muuttanut toimintansa digimarkkinasäädöksen mukaiseksi.
Euroopan komissio aloitti aiemmin tutkinnat eri teknologiajäteistä, joiden toiminnan se ei näe olevan digimarkkinasäädöksen mukaista. Digimarkkinasäädös asetti 7. maaliskuuta 2024 alkaen uusia vaatimuksia niin sanotuiksi portinvartijoiksi määritellyille yrityksille.
Komissio kertoi jo tuolloin epäilevänsä, etteivät Apple, Google kuin myöskään Meta osittain täytä digimarkkinasäädöksen vaatimuksia. Digimarkkinasäädös on tietyiltä osin vaikeaselkoinen ja tulkinnanvarainen, ja Apple, Google ja Meta kommentoivatkin aiemmin maaliskuussa tutkinnan tultua ilmi uskovansa toimintansa olevan digimarkkinasäädöksen mukaista.
Kesäkuussa Euroopan komissio julkaisi alustavat näkemyksensä tavoista, joilla se näkee Applen rikkovan unionin digimarkkinasäädöstä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Euroopan komissio toteaa, että digimarkkinasäädöksen pitäisi mahdollistaa sovelluskehittäjille maksutta kertoa vaihtoehtoisista halvemmista ostomahdollisuuksista, ohjata käyttäjiä näihin tarjouksiin sekä mahdollistaa ostosten tekeminen.
Komission mukaan Apple ei eri rajoitustensa vuoksi täytä näitä vaatimuksia. Apple ei ole sallinut sovelluskehittäjille esimerkiksi hintatietojen tarjoamista sovelluksissa tai vaaditulla tavalla tarjonnut sovelluskehittäjille mahdollisuutta kertoa tarjouksistaan ja vaihtoehtoisista sovellusten jakelukanavista.
Lisäksi komissio myöntää näkemyksessään, että Apple on oikeutettu jonkinlaiseen korvaukseen App Store -sovelluskaupan toimimisesta alustana käyttäjähankinnalle, mutta Applen maksujen ylittävän asianmukaisen tason. Komissio nostaa esimerkiksi sen, kuinka Apple veloittaa sovelluskehittäjiä jokaisesta ostoksesta jonka nämä tekevät seitsemän päivän aikana sovelluksesta ulos vievän linkin kautta.
Seuraamuksena digimarkkinasäädöksen rikkomisesta Applelle voidaan langeta jopa miljardiluokan sakot. Komissio voi määrätä digimarkkinasäädöksen rikkomisesta jopa 10 prosenttiin maailmanlaajuisesta liikevaihdosta kohoavat sakot. Toistuvasta rikkomisesta sakot voivat olla jopa 20 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edellä mainitun ohella komissio on tutkinut muitakin Applen rajoituksia.
Komissio tutkii myös Applen osana digimarkkinasäädökseen vastaavia muutoksia esittelemiä uusia liiketoiminnallisia ehtoja, jotka on hyväksyttävä sovellusten jakelemiseksi muualla kuin Applen omassa App Storessa. Osana näitä ehtojaan Apple esitteli uuden Core Technology Fee -maksun kehittäjille, joka tarkoittaa käytännössä 0,50 euron vuotuista maksua Applelle jokaisesta sovelluksen käyttäjästä. Muut sovellukset kuin vaihtoehtoiset sovelluskaupat on vapautettu maksusta ensimmäisen miljoonan vuotuisen asennuksen osalta.
Komissio tutkii, rikkooko Apple edellytyksellään uusien ehtojen hyväksymisestä digimarkkinasäädöstä.
Lisäksi komissio tutkii myös, onko Applen monivaiheinen iPhonen vaihtoehtoisten sovelluskauppojen ja niistä sovellusten asentamisen toimintatapa digimarkkinasäädöksen vaatimusten mukainen, kuin myös Applen vaatimuksia sovelluskehittäjille uusista mahdollisuuksista hyötymiseksi. Komissio nosti tältä osin esimerkiksi Applen vaatimuksen hyvästä käytöksestä kehittäjiltä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »