Verkkoteknologiayhtiö Nokia on valittu johtamaan Euroopan komission välikäden kautta rahoittamaa eurooppalaista SUSTAIN-6G-projektia, jonka tavoitteena on tutkia ja arvioida 6G-teknologian mahdollisuuksia kestävän kehityksen parantamiseen ympäristöllisten, taloudellisen ja yhteiskunnallisten teemojen osalta.
SUSTAIN-6G-projektin takana on julkisen ja yksityisen sektorin Älykkäät verkot ja palvelut -yhteisyritys (Smart Networks and Services Joint Undertaking), jota Euroopan komissio rahoittaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia tulee johtamaan SUSTAIN-6G-projektia ja tutkimaan, millainen rooli 6G:llä voi olla kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa. SUSTAIN-6G-projektin yhtenä päätavoitteena on kehittää uusia ratkaisuja, jotka vastaavat kestävän kehityksen haasteisiin 6G-teknologian avulla.
Erityisesti projekti keskittyy kolmelle osa-alueelle, jotka ovat älykäs sähköverkko, etäterveyspalvelut sekä maatalous. Projektissa tullaan tutkimaan, miten 6G-verkkoteknologia voi tulevaisuudessa auttaa energian kysynnän hallinnassa, kehittämään uusia ideoita 6G:n hyödyntämiseen digitaalisessa terveydenhoidossa sekä tarkastelemaan, miten 6G-yhteyksiä voitaisiin ajoittain hyödyntää maatalouden muuttamisessa älykkäämmäksi.
SUSTAIN-6G on kolmas merkittävä eurooppalainen 6G-konsortioprojekti, jota Nokia on valittu johtamaan. Aiemmin Nokia on valittu johtamaan Hexa-X:ää ja sen jatkona Hexa X-II:ta, jotka loivat pohjan 6G-kehitykselle esistandardivaiheessa ja eri käyttötapauksille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
SUSTAIN-6G:ssä on mukana laaja edustus sekä alan yrityksistä että akateemiselta puolelta. Joukkoon kuuluu verkkolaitteiden ja -palveluiden tarjoajia, viestintäpalvelujen tarjoajia eli operaattoreita, teollisten laitteiden valmistajia, eurooppalaisia tutkimusinstituutioita ja yliopistoja kuin myös monia pk-yrityksiä.
SUSTAIN-6G-projektin työ alkaa tammikuussa 2025 ja sen on suunniteltu valmistuvan vuonna 2027.
”YK:n Pariisin-sopimus sitoi maailman torjumaan ilmastonmuutosta. Jokaisen toimialan on tehtävä osansa. SUSTAIN-6G näyttää, kuinka viestintäteollisuus soveltaa seuraavan sukupolven verkkoja kestävän tulevaisuuden luomiseen, ylittämällä ympäristöhaasteiden lisäksi myös yhteiskunnalliset ja taloudelliset haasteet”, kommentoi Nokian standardoinnista vastaava johtaja Peter Merz.
Suomi on yksi 6G-kehityksen kärkimaita. Suomi oli ensimmäinen maa, joka käynnisti laajan 6G-tutkimusohjelman vuonna 2018.
Ensimmäisiä 6G-verkkoja maailmassa odotetaan käyttöön 2020-luvun loppupuolella. 6G:n odotetaan jälleen moninkertaistavan tiedonsiirtonopeudet 5G:hen verrattuna ja leikkaavan viiveen murto-osaan aiemmasta. Käytännössä tiedonsiirtonopeuksista voidaan puhua tietyiltä osin jopa sadoista gigabiteistä sekunnissa. Huippunopeuksiin pääsyn odotetaan tulevan vaatimaan entistäkin korkeampien taajuusalueiden käyttöönottoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »