Viime viikolla kuultiin jo kattavat vuototiedot vuosina 2025 ja 2026 markkinoille odotettavien Pixel 10 -puhelinten ja Pixel 11 -puhelinten uusista järjestelmäpiireistä Tensor G5:stä ja Tensor G6:sta sekä niiden teknisistä perusratkaisuista.
Nyt Android Authority -sivusto on jatkanut paljastuksiaan samaan lähdemateriaaliin perustuen.
Tietojen mukaan Pixel 11 -puhelimet vuonna 2026 voivat tuoda mukaan näytön alle sijoitetun infrapunakameran, jota hyödynnettäisiin osana kasvojentunnistusta, sillä Tensor G6:n kuvasignaaliprosessori tulee suunnitelmien mukaan nähtävästi tukemaan näytönalaista infrapunakameraa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Infrapunakameran myötä kasvojentunnistus voisi toimia pimeässä tai hämärässä, kuten jo iPhoneissa, joissa Face ID -kasvojentunnistus perustuu infrapunakameraan. Myös Applen tulevaisuuden suunnitelmiin on aiemmin kerrottu kuuluvan näytönalaisen infrapunakameran.
Google tarjoaa jo nykyisin Pixel-puhelimissaan (Pixel 8 ja uudemmat) etukameraan perustuen edistyneen turvallisen kasvojentunnistuksen, jota voi käyttää puhelimen lukituksen avaamisen lisäksi esimerkiksi maksujen vahvistamiseen. Infrapunakameran lisäämisen tuoma merkittävin etu liittyisikin toimivuuteen vähäisessä valossa.
Google on aiemmin tarjonnut infrapunakameraan perustuvan kasvojentunnistuksen Pixel 4:ssä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi uudet järjestelmäpiirit tulevat tuomaan tuleviin Google-puhelimiin lisää tekoälytoimintoja.
Paljastuneista materiaaleista on käynyt ilmi, että Pixel 10 -puhelimiin odotettava Tensor G5 -järjestelmäpiiri tulee tukemaan 4K-tarkkuuden videokuvausta HDR-väreillä 60 fps -nopeudella, kun Pixel 9 -puhelimissa nopeus rajoittuu tältä osin 30 fps -tasolle.
Lisäksi Tensor G5:n on suunniteltu tuovan tuen generatiiviseen tekoälyyn perustuvalle Intuitive Video Editing -ominaisuudelle Google Kuvat -sovelluksessa. Tarkempia tietoja toiminnosta ei ole, mutta nimen perusteella kyseessä lienee uudenlainen tekoälyyn perustuva videoeditori, jolla voi esimerkiksi mahdollisesti poistaa tai lisätä asioita videoihin.
Muita uusia Tensor G5:n mahdollistamia kuvanmuokkausominaisuuksia ovat Speak-to-Tweak sekä Sketch-to-Image. Ensin mainittu voisi mahdollistaa kuvien muokkaamisen puhekomennoilla, jälkimmäinen puolestaan piirrosten muuttamisen kuviksi tai osaksi kuvaa jo Samsungin Galaxy AI -tekoälytoiminnoista tutulla tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tensor G5 tulee myös tukemaan laitteessa toimivia Stable Diffusion -tekoälymalleja.
Vuonna 2026 Pixel 11 -puhelimiin odotettavaan Tensor G6 -järjestelmäpiiriin Googlella on puolestaan suunniteltu uutta laitteessa toimivaa Ultra Low Light -videokuvaustoimintoa, joka parantaisi videoiden laatua ilman tarvetta laskennalle pilvipalvelussa.
Materiaaleista on löytynyt myös viittaus seuraavan sukupolven telekameraan sekä koneoppimiseen perustuvaan 100x zoomiin kuvissa ja videoissa. Videoissa taustan tyylikkäästi sumentava Cinematic Blur puolestaan voisi saada tuen 4K-tarkkuudella 30 fps -nopeudella, minkä lisäksi videoihin tulisi myös uusi tekoälytoiminto valaistuksen muuttamiseen.
On hyvä huomata, että paljastusten takana olevan lähdemateriaalin ajantasaisuudesta ei ole tietoa. Lisäksi tekoälyn kehitys on ollut viime ajat sen verran vikkelää, että Googlenkin suunnitelmat erityisesti vuodelle 2026 ehtivät todennäköisesti vielä kehittyä merkittävästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuvaustoimintojen ulkopuolelta Tensor G6 -järjestelmäpiirissä uusi ”nanoTPU” toisi mukaan uusia jatkuvasti päällä olevia vähävirtaisia toimintoja liittyen muun muassa terveyden seurantaan. Pixel-puhelin voisi seurata muun muassa hengenahdistusta, yskimistä, kuorsaamista, niistämistä, uniapneaa, kaatumisia, kävelytyyliä ja univaiheita. Lisäksi mukaan tulisi vähävirtainen hälytysäänien, kuten esimerkiksi palovaroittimen, tunnistus.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »