Tekoäly-yhtiö OpenAI on aikeissa julkaista seuraavan merkittävän tekoälymallinsa, koodinimeltään Orion, joulukuuhun mennessä, raportoi The Verge lähteisiinsä perustuen.
Päivitys 26. lokakuuta kello 9.47: OpenAI on kiistänyt alkuperäisen raportin tiedot sen jälkeen, kun myös toimitusjohtaja Sam Altman haukkui raportin feikkiuutiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Meillä ei ole suunnitelmia Orion-koodinimellisen mallin julkaisusta tänä vuonna”, kerrottiin OpenAI:lta. ”Me suunnittelemme julkaisevamme paljon muuta loistavaa teknologiaa”, jatkui OpenAI:n kommentti asiaan.
///
OpenAI julkaisi GPT-4:n maaliskuussa 2023. Sen jälkeen sitä on kehitetty eteenpäin keväällä 2024 GPT-4 Turbolla. Toukokuussa OpenAI julkisti nopeamman ja monipuolisemman, paremmin muun muassa kuva- ja äänipyyntöjä käsittelevän GPT-4o-mallin. Syyskuussa puolestaan olivat vuorossa o1-malli, joka oli entistä parempi loogisessa päättelyssä ja laaja-alaisessa ajattelussa erilaisen arkkitehtuurinsa ansiosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
The Vergen lähteiden mukaan GPT-4o:sta ja o1:stä poiketen tulevaa OpenAI:n lippulaivamallia ei tulla julkaisemaan aluksi laajasti ChatGPT-palvelussa. Sen sijaan OpenAI aikoo tarjota sen aluksi käyttöön läheisille yhteistyökumppaneilleen, jotka rakentavat omia palvelujaan OpenAI:n tekoälymalleihin perustuen.
Yksi lähde kertoi The Vegelle, että Microsoftilla valmistaudutaan Orionin toimintaan Microsoftin pilvipalveluissa marraskuusta alkaen.
OpenAI:n sisällä Orion-koodinimellä kulkeva uusi tekoälymalli on nähty GPT-4:n seuraajaksi, mutta ei ole vielä selvää, saako se nimekseen GPT-5.
OpenAI ja Microsoft kieltäytyivät kommentoimasta The Vergen tietoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI:n johdosta Orion-mallin on vihjailtu olevan jopa satakertaisesti tehokkaampi kuin GPT-4, mitä se sitten käytännössä tarkoittaakaan.
Tuleva malli on joka tapauksessa ennemminkin jatkoa GPT-4:lle kuin o1:lle, joka on perustaltaan erilainen, loogista päättelyä vaativiin pyyntöihin vastaamiseen erityisesti suunnattu mallinsa.
Tulevaisuudessa OpenAI:n tavoitteena on yhdistää erilaiset kielimallinsa luodakseen entistäkin kyvykkäämmän mallin, joka voi aikanaan saavuttaa pitkäaikaisena tavoitteen olevan niin sanotun yleisen tekoälyn, joka vastaa ihmisajattelua.
Aiemmin on raportoitu OpenAI:n käyttäneen o1-mallilla luotua synteettistä dataa uuden Orion-mallinsa kouluttamiseen. Yhden lähteen mukaan jo syyskuussa OpenAI:n tutkijat juhlistivat mallin kouluttamisen saamista valmiiksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Syyskuussa OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman julkaisi myös alta löytyvän kryptisen X-julkaisun, joka nähtävästi viittaa Orioniin, tulevan tekoälymallin koodinimeen, joka muuten on taivaanekvaattorin molemmin puolin Härän, Ison koiran ja Kaksosten välissä sijaitseva tähdistö.
i love being home in the midwest.
the night sky is so beautiful.
excited for the winter constellations to rise soon; they are so great.
— Sam Altman (@sama) September 14, 2024
OpenAI:lle tulevan tekoälymallin julkaisu on tärkeä hetki. Yhtiön nousukiito on jatkunut ainakin toistaiseksi kovana huolimatta siitä, että monet keskeiset johtajat ovat jättäneet yhtiön viimeisen vuoden aikana ja pikku hiljaa kilpailu tekoälyn markkinoillakin on kiristynyt.
Hiljattain OpenAI nosti 6,6 miljardia dollaria uutta rahoitusta 157 miljardin dollarin arvostuksella.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »