Qualcomm on julkistanut uuden huippuluokan järjestelmäpiirinsä Snapdragon 8 Eliten. Uusi piiri tullaan näkemään tulevien viikkojen ja kuukausien aikana lukuisissa uusissa Android-huippupuhelimissa, joihin se tuo merkittävästi lisää suorituskykyä.
Snapdragon 8 Elite uudistaa Qualcommin älypuhelinpiirien nimeämistä. Snapdragon 8 Gen 3:n seuraajaksi esitelty piiri on saanut aiemmin Snapdragon X -tietokonepiireistä tutun Elite-lisänimen. Snapdragon X Elite -piirit olivat Qualcommin ensimmäiset sen omalla Oryon-keskussuorittimella varustetut, ja nyt Snapdragon 8 Elite tuo Oryon-keskussuorittimen myös älypuhelimiin suunnattuihin piireihin. Qualcommin mukaan käytössä on toisen sukupolven Oryon, joka on optimoitu mobiiliin.
Uusia huippupuhelimia Snapdragon 8 Elitellä varustettuna tullaan esittelemään jo lokakuun aikana useita Kiinan markkinoille. Suomalaisnäkökulmasta mielenkiintoisimmat ovat 30. lokakuuta esiteltävä Honor Magic7 -sarja sekä 31. lokakuuta esiteltävä OnePlus 13, joita voidaan odottaa aikanaan myöhemmin laajasti myyntiin Suomessakin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Elite -laitteita ovat markkinoille tuomassa muun muassa Asus, Honor, iQOO, OnePlus, Oppo, Realme, Samsung, Vivo ja Xiaomi.
Keskussuorittimen muutos Qualcommin omaa suunnittelua edustaviin ytimiin on merkittävä, sillä Qualcomm on vuosien ajan käyttänyt Armin suunnittelemia ytimiä. Viimeksi Qualcomm käytti omaa suunnittelua edustavia suoritinytimiä älypuhelinten Snapdragon-piireissä vuonna 2016 esitellyissä huippupiireissä Snapdragon 820:ssä ja Snapdragon 821:ssä. Sittemmin se ajoi oman keskussuoritinkehityksensä alas.
Päätettyään muun muassa juurikin PC-tietokonepiireihin laajentumisen myötä alkaa jälleen suunnitella omia keskussuorittimiaan, Qualcomm joutui hankkimaan tarvittavan osaamisen yritysostolla. Qualcomm toteutti 1,4 miljardin dollarin NUVIA-kaupan keväällä 2021.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Snapdragon 8 Elitessä on kaksi Qualcommin suunnittelemaa Oryon-arkkitehtuurin Prime-huipputehoydintä ja kuusi Performance-tehoydintä. Erillisiä vähävirtaisia säästöytimiä piiriltä ei enää löydy. Parhaimmillaan kellotaajuus yltää huipputehoytimissä 4,32 gigahertsiin ja tehoytimissä 3,53 gigahertsiin. L2-tason välimuistia keskussuoritin sisältää yhteensä 24 megatavua, joka on jaettu tasan Prime- ja Performance-ydinten kesken. Omaa L1-välimuistia Prime-ytimissä on 192 kilotavua ja Performance-ytimissä 128 kilotavua kussakin.
Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Eliten CPU-keskussuoritin on jopa 45 prosenttia sekä yhden ytimen että useamman ytimen suorituskyvyn osalta Snapdragon 8 Gen 3:een verrattuna. Lisäksi verkkoselailussa suorituskykykyparannukseksi kerrotaan jopa 62 prosenttia.
Kaiken kaikkiaan tarjolla pitäisi olla huomattava suorituskykyparannus, joka on viime vuosia suurempi.
Snapdragon 8 Elite sisältää luonnollisesti myös uuden Adreno-grafiikkasuorittimen 1,1 gigahertsin kellotaajuudella. Sen osalta Qualcommin mukaan yleinen suorituskyky on parantunut jopa 40 prosentilla ja säteenseurannan suorituskyky 35 prosentilla Snapdragon 8 Gen 3:een verrattuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uudella toiminnan joustavuutta parantavalla viipaloidulla arkkitehtuurilla varustetulla grafiikkasuorittimella on myös omaa GMEM-muistia. Grafiikkasuoritin tukee nyt esimerkiksi Unreal Engine -pelimoottorin virtualisoitua Nanite-geometriajärjestelmää sekä Chaos Engine -fysiikkajärjestelmää.
Tekoälysuorituskykyyn Qualcomm on panostanut erityisellä tavalla. Hexagon NPU on optimoitu tukemaan laitteessa toimivia multimodaalisia eli useita sisältömuotoja käsitteleviä tekoälytoimintoja. Mukana on Tensor-yksikön lisäksi kuusiytiminen vektorikiihdytin ja kahdeksanytiminen skalaarikiihdytin, joissa molemmissa on kaksi ydintä aiempaa enemmän. Kokonaisuutena NPU-neuroverkkolaskentayksikkö on jopa 45 prosenttia nopeampi kuin Snapdragon 8 Gen 3:ssa.
Osaltaan suorituskykyparannuksia on mahdollistamassa tuki 5,3 gigahertsin kaksikanavaiselle LPDDR5X -käyttömuistille, jota voi olla jopa 24 gigatavua.
Samanaikaisesti merkittävien suorituskykyparannusten kanssa Qualcomm kertoo Snapdragon 8 Eliten olevan huomattavasti entistä energiatehokkaampi. Virrankulutus on pienentynyt koko järjestelmäpiirin osalta jopa 27 prosentilla, CPU-keskussuorittimen osalta 44 prosentilla ja GPU-grafiikkasuorittimen osalta 40 prosentilla. Tekoälysuorituskyky wattia kohden on parantunut 45 prosentilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Snapdragon 8 Eliten AI ISP -kuvasignaaliprosessori tukee jopa 4,3 gigapikselin käsittelyä sekunnissa, mikä on 33 prosentin parannus aiemmasta.
Kuvasignaaliprosessorin pitäisi tarjota parempi HDR-laatu, luonnollisemmat ihonsävyt ja taivaan värit sekä parannettu automaattitarkennuksen suorituskyky.
Lisäksi kuvankäsittelyn osalta tuettuna ovat esimerkiksi ”rajoittamaton” 250 osa-alueen segmentointi, eli kuvan jakaminen erikseen käsiteltäviin alueisiin, tekoälyn avustuksella toimiva virtuaalinen valaistusefekti (AI Relighting), lemmikkieläinten kuvaamista helpottavat tekoälytoiminnot (AI Pet Suite) sekä Video Magic Eraser, jolla voi poistaa ylimääräisiä asioita videoista. Qualcommin mukaan kuvasignaaliprosessori mahdollistaa myös elävien 4K-tarkkuuden ja 60 fps -nopeuden videoiden kuvaamisen lähes täydellisessä pimeydessä. Ylipäänsä videokuvaus on parhaimmillaan tuettu 8K 60 fps -tarkkuudella tai 4K-tarkkuudella 120 fps -nopeudella.
Tuettu kameran maksimitarkkuus on nyt jopa 320 megapikseliä. Uutta on lisäksi esimerkiksi kolmen 48 megapikselin kameran samanaikainen kuvankäsittely 30 fps -nopeudella.
Näytön osalta Snapdragon 8 Elite tukee yhä 4K-tarkkuutta 60 hertsin virkistystaajuudella, mutta QHD+-tarkkuuden osalta tuettu virkistystaajuus on noussut 144 hertsistä 240 hertsiin.
Snapdragon 8 Eliten osana on Qualcommin jo helmikuussa 2024 julkistama Snapdragon X80 -5G-modeemi sekä Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteyksistä vastaava FastConnect 7900.
Qualcommin mukaan Snapdragon X80 tukee 3GPP Release 17 -määrittelyä ja on lisäksi valmis 3GG Release 18 -määrittelyyn ja 5G-Advanced-yhteyksiin. Snapdragon X80 tukee edelleen korkeintaan teoreettista 10 Gbit/s -latausnopeutta 5G-verkoissa. Lähetysnopeus yltää parhaimmillaan teoriassa 3,5 Gbit/s -tasolle.
Snapdragon X80:ssä Qualcomm on jälleen vienyt eteenpäin modeeminsa tekoälyominaisuuksia. Osana piiriä on jälleen laitteistotason Tensor-kiihdytin, ja 5G AI Suite Gen 2:n pitäisi parantaa kuuluvuutta sekä paikannuksen tarkkuutta. Qualcommin mukaan Snapdragon X80:ssä virrankulutus on pienentynyt edeltäjästään 10 prosentilla millimetriaaltotaajuuksien mmWave-verkoissa ja paikannustarkkuus 30 prosentilla.
Snapdragon X80 tukee ensimmäisenä modeemina kuusinkertaista operaattoritaajuuksien yhdistämistä sekä kuutta antennia. Lisäksi siinä on ensimmäisenä tekoälypohjainen antennien hallintajärjestelmä.
Lisäksi Snapdragon X80 tukee myös ensimmäisenä 5G-modeemina täysin integroidulla tavalla satelliittiyhteyksiä (narrowband NTN), ja sen myötä tuki satelliittiyhteyksille voi alkaa yleistyä useammissa älypuhelimissa. Integroitu tuki vapauttaa myös tilaa puhelimista, kun erillistä piiriä ei enää tarvita.
FastConnect 7900 tukee Wi-Fi 7 -yhteyksiä jopa 5,8 Gbit/s -nopeudella, Bluetooth 6.0 -versiota, tilaääntä sekä ANT+:aa. Lisäksi piirille on integroitu ensimmäisenä alalla nyt myös Ultra Wideband (UWB) -tuki, minkä myötä yhä useammissa Android-puhelimissa nähtäneen tuki tälle laitteiden välisen lähialuepaikannuksen mahdollistavalle teknologialle.
Myös FastConnect 7900:ssa ominaisuuksia on parannettu tekoälyllä, vähentäen muun muassa viivettä sekä virrankulutusta ja parantaen mukautuvuutta eri olosuhteisiin. Qualcommin mukaan virrankulutus on laskenut jopa 40 prosentilla edeltävästä FastConnect 7800:sta.
FastConnect 7900 tukee Expanded Personal Area Network (XPAN) -teknologiaa sekä Qualcommin aiemmin julkistamia laitteiden välisiä Snapdragon Seamless -yhteistoimintaominaisuuksia.
Muuten äänentoiston osalta Snapdragon 8 Elitessä on tuki 24-bitin ja 96 kilohertsin häviöttömälle langattomalle äänensiirrolle.
Snapdragon 8 Elite valmistetaan TSMC:n toisen sukupolven 3 nanometrin prosessilla, kun Snapdragon 8 Gen 3:n valmistus tapahtui vielä 4 nanometrin prosessilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »