Älypuhelintensa ohella Google toi viimein syksyllä 2024 Suomen markkinoille virallisesti myös kuulokkeensa. Pixel Buds Pro 2 on Googlen toistaiseksi paras vaihtoehto täyslangattomiksi nappikuulokkeiksi.
Google Pixel Buds Pro 2 -kuulokkeet ovat teknisesti kehittyneett ja muotoilultaan useimmista haastajistaan erottuvat nappikuulokkeet, joiden tulisi Googlen mukaan vakuuttaa esimerkiksi aktiivisella melunvaimennuksellaan (ANC) sekä käyttöajallaan. Myös äänenlaatua Google toki kehuu.
Kuulokkeet ovat saatavilla Pixel-puhelimista tutuissa väreissä: vaalea Porcelain, tumma Hazel, vihreä Wintergreen sekä pinkki Peony. Latauskotelo sen sijaan on aina päältä valkoinen ja sisäpuolelta musta. Myös kuulokkeet ovat tehosteväriä lukuun ottamatta mustat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google Pixel Buds Pro 2 -kuulokkeet tulivat saataville syyskuun 2024 lopulla 249 euron suositushinnalla.
Omanlaisensa nappikuulokkeet oivalla äänellä ja pitkällä akunkestolla
Google esitteli ensimmäiset täyslangattomat Pixel Buds -kuulokkeensa vuonna 2017 ja ensimmäiset Pixel Buds Pro -kuulokkeensa vuonna 2022. Pari vuotta myöhemmin Pixel Buds Pro 2 -kuulokkeet saapuivat virallisesti myös Suomen markkinoille päivitetyillä ominaisuuksilla. Uudistuksia on tehty varsin laajasti sekä teknisiin ominaisuuksiin että muotoiluun.
Useimmat täyslangattomat napit sisältävät itse kuulokeosan lisäksi pitkänomaisen varren, joka laskeutuu korvakäytävästä kohti korvanlehteä istuvuutta parantaen. Ratkaisu on yleinen, sillä se jakaa painon tasapainoisesti varmistaen, etteivät kuulokkeet putoa korvista hölkkälenkilläkään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google Pixel Buds Pro 2:n muotoilu on huomattavan erilainen ja pitkulaisen sijaan pikemminkin pyöreä. Aiempiin Googlen kuulokkeisiin verrattuna kuulokkeet ovat sirommat, kevyemmät ja litteämmät, mikä kohdistaa painopisteen lähemmäs korvakäytävää istuvuutta parantaen.
Arvostelujaksomme aikana kuulokkeita kokeili kaikkiaan neljä ihmistä, joista kaikkien oli helppo löytää sopivat silikonipäät pakkauksen kolmesta eri kokovaihtoehdosta.
Googlen mukaan kuulokkeet ovat 27 prosenttia pienemmät ja 24 prosenttia kevyemmät kuin edeltäjänsä. Pyöreässä, 4,7-grammaisessa rungossa on siivekemäiset ulokkeet, joilla Pixel Buds Pro 2:n voi kiertää sopivaan asentoon korvassa.
Kuulokkeita kehitettäessä on Googlen mukaan käytetty apuna jopa 45 miljoonaa ”korvia skannattaessa tuotettua datapistettä”, mikä tarkoittaa istuvuuteen panostetun reilusti. Kuulokkeita onkin mukava käyttää tunnista toiseen lukuun ottamatta melunvaimennuksen aiheuttamaa paineen tunnetta, josta lisää hieman tuonnempana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muovirakenteinen Pixel Buds Pro 2 on IP54-luokituksen mukaisesti pölysuojattu ja roisketiivis. Langattoman latauskotelon IPX4-luokitus puolestaan tarkoittaa roiskevesitiiviyttä.
Itse kuulokkeet ovat varsin keveät, latauskotelo sen sijaan 69 gramman painollaan varsin raskaan oloinen. Valtaosa painosta sijoittuu kotelon alaosaan, mikä entisestään lisää raskauden tuntua. Laatutuntumassa ei sen sijaan ole moitteen sijaa, olipa kyse sitten kuulokkeista tai kotelosta.
Google ei ole erikseen täsmentänyt Pixel Buds Pro 2:n tai latauskotelon akkukapasiteettia, mutta käyttöaika on yhtä kaikki loistava. Lupaus 8 tai 12 tunnin kuunteluajasta, aktiivisella melunvaimennuksella tai ilman, pitää karkeasti paikkansa, ja latauskotelon tulisi nostaa yhteenlasketut lukemat vastaavasti 30 ja 48 tuntiin.
Akunkesto onkin ehdottomasti vahvuus Pixel Buds Pro 2 -kuulokkeille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös lataus käy nopeasti. Vain viisi minuuttia latauskotelossa tarkoittaa noin 1,5 tunnin kuunteluaikaa latauskotelon akun täyttyessä USB-C-kaapelin välityksellä reilussa tunnissa. Myös langatonta latausta (Qi) voi kotelon kanssa käyttää.
Akkukestoa vertailtaessa Google Pixel Buds Pro 2 on täten täsylangattomien nappikuulokkeiden valioluokkaa, mikä pätee ilahduttavasti myös äänenlaatuun.
Google Pixel Buds Pro 2:ssa on 11 millimetrin kaiutinelementit sekä varta vasten kehitetty korkeataajuuskammio korkeiden diskanttiäänien toistoa parantamassa. Ääntä voi monipuolisesti mukauttaa viisitaajuuksisella taajuuskorjaimella, jolla on helppo määrittää omia asetuksiaan eri tilanteita ja sisältöjä varten.
Esiasetettuja taajuuskorjaimia ovat voimakas ja kevyt basso, tasapainoinen, äänen tehostus sekä selkeys, joiden välillä vaihteleminen todella vaikuttaa kuuntelukokemukseen. Asetuksista huolimatta ääni on kirkas, täyteläinen ja täyslangattomien nappikuulokkeiden pieni rakenne huomioon ottaen kiitettävän laaja skaalaltaan.
Google Pixel Buds Pro 2 erottuu helposti edukseen edullisempiin nappikuulokkeisiin vertailtaessa etenkin matalien ja korkeiden taajuuksien kuulostaessa paremmalta. Myös omassa hintaluokassaan kuulokkeet tarjoavat vähintään vertailukelpoisen äänen.
Suoritinpiirien rooli nykyaikaisissa kuulokkeissa on huomattavan tärkeä, osin jopa kaiutinelementtejä oleellisempi. Esimerkiksi aktiivisessa melunvaimennuksessa nojataan yhä laajemmin tekoälyyn, johon Pixel Buds Pro 2:n sisältämässä Tensor A1 -piirissä on Googlen erityisesti panostettu.
Vankka melunvaimennus, mutta niukasti asetuksia
Nykypäivänä suosittu ja varsin yleinen aktiivinen melunvaimennus (ANC, Active Noise Cancellation) perustuu kuulokkeiden tuottamaan vastameluun, jolla ympäristön hälinää pyritään vaimentamaan. Pixel Buds Pro 2:ssa melunvaimennuksessa hyödynnetään monipuolisesti myös tekoälyä.
Googlen uusi Tensor A1 -järjestelmäpiiri käsittelee ääntä 90-kertaisella nopeudella edeltävään suorittimeen verrattuna. Sisäänrakennettu Silent Seal 2.0 -teknologia mukauttaa toistettavaa sisältöä jopa kolme miljoonaa kertaa sekunnissa, mikä muun muassa laajentaa melunvaimennuksen taajuusaluetta entistä korkeampiin ääniin.
Kolmella mikrofonilla toteutettu vaimennus onkin täyslangattomia nappikuulokkeita vertailtaessa tehokas, ja vaikkapa kahvilatyylisessä ympäristössä taustahälinä todella vaimenee merkittävästi. Korkeimmat taajuudet kuuluvat yhä läpi, mutta selkeästi himmeämpinä kuin useilla muilla kuulokkeilla.
Kaikesta päätellen Google vaikuttaa todella onnistuneen Tensor A1 -piireineen optimoimaan melunvaimennuksen nappikuulokkeiden pienestä koosta huolimatta. Ainoana haittapuolena on pienoinen paineen tunne, jonka kuulokkeet ääntä vaimentaessaan tuottavat, ja ainakin itse koin käytön olevan mukavampaa ilman melunvaimennusta.
Aktiivisen melunvaimennuksen ohella käytettävissä on totutusti ääntä läpi päästävä Äänensuodatin-tila, jonka voi halutessaan asettaa aktivoitumaan myös automaattisesti kuulokkeiden havaitessa käyttäjänsä puhuvan. Tila vaihtuukin nopeasti toistuvan sisällön samalla hiljentyessä, mutta ikävä kyllä toistoa on itse jatkettava ja melunvaimennus aktivoitava uudelleen puhumisen jälkeen – kuulokkeet eivät itse siihen syystä tai toisesta pysty.
On myös erikoista, ettei aktiivista melunvaimennusta voi hallinnoida muilta osin toimivalla ja monipuolisella Pixel Buds -sovelluksella. Ääniasetuksissa mainitaan kyllä aktiivinen melunvaimennus, mutta itse alavalikko ei sisällä ainuttakaan siihen liittyvää valintaa.
Toisin kuin monilla muilla kuulokkeilla, Pixel Buds Pro 2:lla ei täten voi valita esimerkiksi heikon ja vahvan vaimennuksen väliltä. Käytännössä lievä paineen tunne on kuitenkin ainut mainittava heikkous muuten hienosti toteutetussa vaimennuksessa.
Google Pixel Buds Pro 2 on mukiinmenevä valinta myös ääni- ja videopuheluihin. Äänenlaatu on kohdallaan molempiin suuntiin, vaikka lievää ”tynnyrimäisyyttä” esiintyykin etenkin meluisissa ympäristöissä. Puhelujen ajaksi melunvaimennus on parasta kytkeä pois päältä.
Monipuoliset komennot – ja Gemini
Generatiiviseen eli tuottavaan tekoälyyn perustuva Gemini-kielimalli on laajasti esillä Googlen Pixel 9 -älypuhelimissa, ja myös Pixel Buds Pro 2:ta yhtiö kuvailee ”ensimmäisiksi Gemini-aikakauden kuulokkeiksi”.
Niin kutsuttu Gemini-valmius ilmenee esimerkiksi puheentunnistukseen perustuvassa Gemini Live -palvelussa, jota Pixel Buds Pro 2 tukee sujuvasti myös suomen kielellä. Tekoälyn voi herättää vaikkapa kuuloketta napauttamalla, minkä jälkeen Gemini terävöityy kuuntelemaan käyttäjänsä komentoja.
Käytännössä koko Gemini-kielimalli laajoine toimintavalmiuksineen on käytettävissä ilman käsiä vailla tarvetta puhelimeen kajoamiselle. Geminiltä voi kysellä säästä, historiasta, matkasuunnitelmista tai vaikkapa saapuneista viesteistä, eikä rajoituksia käytännössä ole – etenkään, mikäli on tilannut Gemini Advanced -mallin tarjoavan Google One AI Premium -palvelun.
Hieman omituisesti Gemini Liven aktivoiminen käynnistää tekoälyavustajan myös älypuhelimen näytölle, mikä saattaa johtaa virhekosketuksiin puhelimen ollessa taskussa. Lisäksi Geminin ääneen luetut vastaukset katkeavat noin 20 sekunnin kohdalla, vaikka puhelimen ruudulla näkyvää tekstiä ei olisikaan vielä ääneen luettu loppuun asti.
Kun asiat Geminin kanssa on hoidettu, jatkuu äänentoisto siitä, mihin aiemmin jäi, ja edellä mainittuja pieniä puutteita lukuun ottamatta Gemini Live -kokemus onkin selvästi Google Assistantia monipuolisempi ja sujuvampi – Gemini-valmius on siis muutakin kuin kauniita sanoja.
Google on panostanut kiitettävän laajasti myös Pixel Buds Pro 2:n elekomentoihin. Kuulokkeita napauttamalla, pitkään koskettamalla tai sipaisemalla voi vaikkapa tauottaa toistoa, hypätä kappaleen ylitse, vastata puheluun tai, kuten mainittua, herättää Gemini-avustajan.
Kuulokkeet myös äänenvoimakkuuden säätämistä pyyhkäisyeleillä. Vaikka varsiosaa ei olekaan, voi voimakkuutta joko nostaa tai laskea sipaisemalla sormeaan kuulokkeen kosketuksia havaitsevalla pinnalla eteen- tai taaksepäin, siis käytännössä joko silmiä tai takaraivoa kohti.
Virhekosketuksia tapahtuu aluksi toisinaan, mutta muutaman päivän käytön jälkeen ne harvenevat nopeasti. Kosketuseleitä voi vapaasti mukauttaa Pixel Buds -sovelluksella, ja kaikkiaan toistettavan sisällön hallinnointi Pixel Buds Pro 2:lla on erittäin sujuvaa.
Mainittu Pixel Buds -sovellus on saatavilla sekä Androidille että iOS:lle, ja Googlen tyyliä mukailevan sovelluksen käytöt on yksinkertaista. Melunvaimennukselle siltä toivoisi enemmän vaihtoehtoja, mutta muutoin saatavilla on kaikki, mitä kuvitella saattaa aina mainituista taajuuskorjaimista istuvuuden parantamiseen tähtääviin opetusohjelmiin sekä ohjelmistopäivityksistä Googlen paikannusverkostoon.
Pixel Buds Pro 2:n voi samanaikaisesti parittaa useampaan laitteeseen multipoint-yhteydellä (Bluetooth 5.4 ja LE Audio), jota voi niin ikään mukauttaa tukisovelluksella. Myös Androidiin sisältyvä, äänenlähteen vaihtamista helpottava Audionsiirto-toiminnallisuus on luonnollisesti käytettävissä.
Pixel Buds -sovelluksen yllättävimmät toiminnot liittyvät hyvinvointiin. Sovellus seuraa reaaliajassa kuulokkeista toistuvan äänen voimakkuutta ilmoittaen käyttäjälle, mikäli desibelitaso nousee korvien hyvinvointia ajatellen liian korkealle. Saatavilla on myös 24 tunnin tai seitsemän vuorokauden koonteja altistumisesta koville äänille.
Edellä mainitun toiminnon, kuten käytännössä kaikki muutkin Pixel Buds Pro 2:n ominaisuudet, voi halutessaan kytkeä pois päältä. Käyttökokemus on monipuolinen, sujuva ja laajasti mukautettavissa, eikä erillisiä, vain Google-puhelimille suunnattuja erikoisuuksia ilahduttavasti ole.
Yhteenveto: Perusasiat kunnossa – Google Pixel Buds Pro 2 -kuulokkeet ovat kokonaisuutena erinomaiset
Useimmat älypuhelinvalmistajat ovat viime vuosina tuoneet markkinoille omat täyslangattomat nappikuulokkeensa, eikä Google ole tällä saralla poikkeus. Pixel Buds Pro 2 on erinomainen vaihtoehto sekä Pixel-puhelinten että muiden laitteiden kumppaniksi.
Pirteillä korosteväreillään ja erilaisella rakenteellaan kilpailijoistaan erottuva Pixel Buds Pro 2 tarjoaa laadukkaan äänen, tehokkaan melunvaimennuksen ja mainion akunkeston. Istuvuus on niin ikään kunnossa, ja kuulokkeita käyttää mielellään pitkäänkin.
Googlen laaja panostus Gemini-tekoälyyn heijastuu myös Pixel Buds Pro 2:een, jolla tekoäly on aktivoitavissa yhdellä komennolla. ”Gemini-valmius” on selkeä kehitysaskel Google Assistant -kokemuksiin verrattuna, ja Geminiä nähtäneenkin lähiaikoina yhä laajemmin muidenkin valmistajien kuulokkeissa Google-avustajan tavoin.
Aktiivista melunvaimennus ei voi erikseen mukauttaa, minkä ohella sen aiheuttama pienoinen paine saattaa hieman häiritä pitkäkestoista käyttöä. Juuri muita heikkouksia roiske- ja pölytiiviissä Pixel Buds Pro 2:sta ei toisaalta olekaan, ja kokonaisuus on ehdottomasti kunnossa.
Google Pixel Buds Pro 2 -kuulokkeiden suositushinta 249 euroa, mikä asettaa kuulokkeet tuoteryhmän kalliimpaan päätyyn. Mikäli hakusessa ovat laadukkaan äänen ja pitkän käyttöajan tarjoavat täyslangattomat nappikuulokkeet monipuolisilla kosketuskomennoilla, saa rahalleen vastinetta Pixel Buds Pro 2:ssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »