Googlen Pixel 9 -älypuhelimet tulivat ensimmäisinä Google-puhelimina virallisesti saataville Suomessakin, ja mallistossa on vaihtoehtoja moneen makuun. Malliston edullisin edustaja on Pixel 9 -perusmalli.
Google Pixel 9 on teknisesti hieman karsitumpi kuin sisarmallinsa Pixel 9 Pro ja Pixel 9 Pro XL. Eroista merkittävin lienee telekamera, jollaista Pixei 9 ei sisällä, minkä ohella esimerkiksi näyttö on rahtusen vaatimattomampi.
Google Pixel 9
- 6,3" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 48 Mpiks. kamera
- 10.5 Mpiks. etukamera
- Google Tensor G4 -piiri
- 4700 mAh akku
Myös Google Pixel 9 on kuitenkin varsin kattavasti varusteltu älypuhelin, ja muun muassa Googlen oma Tensor G4 -järjestelmäpiiri on koko mallistolle yhteinen. Niin ikään Gemini-kielimallin tähdittämiä tekoälyominaisuuksia Pixel 9 tukee sisarmalliensa lailla kattavasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pixel 9 tuli saataville elokuussa. Värivaihtoehtoja ovat musta Obsidian, luonnonvalkea Porcelain, vaaleanvihreä Wintergreen sekä vaaleanpunainen Peony. Suositushinta on joko 949 tai 1 049 euroa tallennusmuistin määrästä riippuen (128 tai 256 Gt).
Google Pixel 9 -puhelinten tekniset tiedot
- Runko ja takalasi: satiinipintainen alumiinikehys ja kiiltävä Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasi
- Näyttö: 6,3 tuuman Actua AMOLED -näyttö 20,2:9-kuvasuhteella, 2424×1080 pikselillä (422 PPI), 16,7 miljoonan värisävyn toistolla ja 60-120 hertsin virkistystaajuudella, kirkkaus HDR-sisällöllä jopa 1 800 nitiä ja huipussaan 2 700 nitiä
- Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasi
- Näytönalainen sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus etukameralla
- Stereokaiuttimet
- Google Tensor G4 -järjestelmäpiiri ja Titan M2 -turvapiiri
- RAM-käyttömuisti: 12 gigatavua
- Tallennusmuisti: 128 tai 256 gigatavua
- Takakamerat
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen (Octa PD) pääkamera 82 asteen kuvakulmalla, 1/1,31″ kennolla, 1,2 mikronin pikselikoolla, f/1,68-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 48 megapikselin automaattitarkenteinen (Quad PD) ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1/2,55″ kennolla ja f/1,7-aukolla, makrokuvaus
- Super Res Zoom 8x-tasolle asti
- Yhden vyöhykkeen lasertarkennus
- Videokuvaus maks. 4K 24 / 30 / 60 fps
- Etukamera: 10,5 megapikselin automaattitarkenteinen (Dual PD) etukamera 95 asteen kuvakulmalla ja f2,2-aukolla, videokuvaus maks. 4K 30 / 60 fps
- Kolme mikrofonia
- Nano-SIM ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6E ja 7 (2,4, 5 ja 6 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax/be) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet, lisäksi UWB-tuki Pixel 9 Prossa ja Pixel 9 Pro XL:ssä
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi (magnetometri) / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin, lisäksi lämpömittari Pixel 9 Prossa ja Pixel Pro 9 XL:ssä
- USB-C-liitäntä (USB 3.2)
- Akku ja lataus: 4 700 milliampeeritunnin akku 27 watin pikalatauksella (jopa 55 % 30 minuutissa), 15 watin langattomalla latauksella (Qi) ja langattomalla virranjaolla
- Mitat ja paino: 152,8 x 72,0 x 8,5 millimetriä ja 198 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio ja 7 vuoden käyttöjärjestelmä-, tietoturva- ja Pixel Drop -päivitykset
Hyvää Google Pixel 9:ssä
- Rakenne. Google Pixel 9 on sievä ja laadukas. Monipuolisine väreineen se erottautuu markkinoilla edukseen, ja IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiiviissä rakenteelssa ei ole moitittavaa. Ulkoisesti kyseessä on vakuuttava paketti.
- Pätevä kamera. Etenkin valokuvauksessa Pixel 9 suoriutuu hienosti niin pää- ja ultralaajakulmakameroiden kuin etukameran osalta. Myös hämärässä kuvanlaatu säilyy hyvällä tasolla, ja päivitetty ultralaajakulmakamera on tervetullut parannus. Telekameraa ei sen sijaan ole, ja Pro-malleista poiketen Pixel 9 ei ole liioin saanut uutta suuremman tarkkuuden etukameraa.
- Kelpo akunkesto. Heikko akunkesto on vaivannut likipitäen kaikkia aiempia Pixel-älypuhelimia, mutta Pixel 9:llä tilanne on yllättävänkin hyvä. Akku tuntuu kestävän paremmin Pro-sisarmalleihin verrattuna.
- Nopeat päivitykset vuosiksi eteenpäin. Androidia kehittävänä yhtiönä Google kykenee toimittamaan ominaisuus- ja tietoturvapäivityksiä sujuvasti Pixel 9:n puhtaaseen Androidiin, ja päivityksien taataan jatkuvan syyskuulle 2031 asti. Peräti seitsemän vuoden päivitykset ovat loistava lupaus.
Huonoa Google Pixel 9:ssä
- Ei telekameraa. Kuten jo edellä mainittu, Pixel 9:n kamerakokoonpanosta puuttuu telekamera.
- Kokoisekseen painava. Pienestä koostaan huolimatta Pixel 9 on verrattain painava. Samankokoinen, teknisesti paremmin varusteltu Samsung Galaxy S24 esimerkiksi painaa yli 30 grammaa vähemmän, minkä huomaa myös käytännössä.
- Tyyriihkö hinta. Google Pixel 9:ssä ei ole telekameraa, ja suorituskyvyssä se jää selvästi jälkeen muista huippupuhelimista. Täten alkaen noin 950 euron suositushinta on yläkanttiin.
Lisäksi on hyvä huomata, ettei Pixel 9 sisällä muistikorttipaikkaa tai 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää eikä laturia toimiteta puhelimen mukana.
Pixel 9 -malliston perusmalli
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiempina vuosina Google on perinteisesti julkaissut Pixel-mallistossaan syksyisin kaksi älypuhelinta: niin kutsutun perusmallin sekä kookkaamman ja hieman edistyneemmän Pro-variantin. Täksi vuodeksi mallistoa on rukattu käyttäjäpalautteen perusteella, ja teknisesti huipputasoinen Pro on saatavilla kahdessa koossa.
Siro ja keveä Google Pixel 9 on samankokoinen kuin Pixel 9 Pro, joka taas on teknisesti samaa maata kuin suuremmalla näytöllä varustettu Pixel 9 Pro XL. Perusmallin virkaa toimittava Pixel 9 sen sijaan on mallistonsa muita edustajia edullisempi ja täten hitusen karsitumpi.
Muun muassa järjestelmäpiiri on kaikissa Pixel 9 -älypuhelimissa sama, mutta erojakin esiintyy:
- Näyttö
- Pixel 9 sisältää Actua AMOLED -näytön Super Actua AMOLEDin sijaan:
- pienempi tarkkuus (pikselitiheys 422 vs. 495 ja 486 PPI Pro-malleissa)
- ei LTPO-teknologiaa (virkistystaajuus vaihtelee automaattitilassa 60 ja 120 hertsin välillä 1-120 hertsin sijaan)
- enimmäiskirkkaus 1 800 / 2700 nitiä, Pro-malleilla 2 000 / 3 000 nitiä.
- Pixel 9 sisältää Actua AMOLED -näytön Super Actua AMOLEDin sijaan:
- Suorituskyky
- Kaikissa Pixel 9 -älypuhelimissa on sama Google Tensor G4 -järjestelmäpiiri.
- Pixel 9:ssä on RAM-muistia 12 gigatavua, Pro-malleissa 16 gigatavua.
- Tallennusmuistia on 128 tai 256 gigatavua, Pro-malleissa 128, 256 tai 512 gigatavua tai 1 teratavu.
- Kaikissa Pixel 9 -älypuhelimissa on sama Google Tensor G4 -järjestelmäpiiri.
- Kamerat
- Pixel 9:ssä ei ole 5x optisen zoomin tarjoavaa telekameraa.
- Etukameran tarkkuus on 10,5 megapikseliä Pro-mallien 42 megapikselin sijaan.
- Lataus
- Enimmäislatausteho on sama kuin Pixel 9 Prolla (27 wattia).
- Langaton latausteho on 15 wattia, Pixel 9 Prolla 21 wattia.
- Muuta
- Vain Pixel 9 Pro ja Pixel 9 Pro XL tukevat UWB-teknologiaa laitteiden väliseen paikannukseen.
- Pixel 9:ssä ei ole takana kameroiden rinnalta Pro-malleista löytyvää lämpömittaria.
Edellä lueteltuja eroja lukuun ottamatta Google Pixel 9 on siis samalla tasolla kuin samankokoinen Google Pixel 9 Pro. Varustelu on täten varsin hyvä, ja puhelin on monilta osin hyvin lähellä lippulaivojen luokkaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muotoilultaan Google Pixel 9 muistuttaa sisarmallejaan sekä aiempia Pixel-sukupolvia. Pyöreäkulmainen älypuhelin muistuttaa nopealla vilkaisulla joiltakin erehdyttävästi Applen iPhoneja, mutta kookas pillerimäinen kamerakohouma, joka on hieman viimevuotista kapeampi, on Google-puhelinten tuttu tunnusmerkki.
Edessä ja takana on käytetty Corningin vahvaa Gorilla Glass Victus 2 -lasia, ja laadukkaan rakenteen viimeistelee satiinipintainen alumiinirunko. Älypuhelin on IP68-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis, joten sen tulisi kestää ongelmitta upotukset 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutiksi.
Oikealla sivulla sijaitsevalla virtapainikkeella voi pidemmällä pinalluksella nopeasti aktivoida Gemini-tekoälyn, johon perehdytään arvostelussa tarkemmin tuonnempana. Muista valmistajista poiketen Google on päättänyt sijoittaa äänenvoimakkuuspainikkeen virtapainikkeen alapuolelle, mikä on yllättävän luontevan tuntuinen ratkaisu, vaikka hieman totuttelua vaatiikin.
Sujuvan ripeä sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alareunaan, ja saatavilla on myös turvallinen, erillistä Titan M2 -turvapiiriä biometristen tietojen tallentamiseen hyödyntävä kasvojentunnistus. Kasvojentunnistuksen avulla voi puhelimen lukituksen poistamisen ohella vaikkapa vahvistaa maksuja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alareunassa sijaitseva USB-C on ainut liitäntä, ja kahden kaiuttimen muodostama äänentoisto takaa vakaan ja kuuluvan stereoäänen. Google Pixel 9 onkin kokoisekseen varsin pätevä valinta suoratoistopalvelujen ystäville.
Pyöreäkulmaista 6,3 tuuman Actua AMOLED -näyttöä kiertää tasamittainen, nykymittapuulla paksuhko reunus, etukameran ollessa upotettu näytön yläreunaan sivuttaissuunnassa keskelle. Näytön 2424×1080 pikselin tarkkuus merkitsee tuumakohtaista 422 pikselin tiheyttä. Väritoisto kattaa 16,7 miljoonaa sävyä.
Täksi vuodeksi Google on kautta linjan kohottanut älypuhelintensa näytönkirkkautta, joka kohoaa Pixel 9:llä koko näytöllä 1800 tai pistemäisesti HDR-sisällöllä jopa 2700 nitiin. Vaikka kirkkaus ei Pro-mallien veroinen olekaan, on 20,2:9-kuvasuhteen HDR-toistoa (HDR10 ja HDR10+) tukevalta ruudulta silti miellyttävää katsella videoita ja somesyötteitä myös aurinkoisena päivänä.
Virkistystaajuus kertoo, kuinka monesti sisältö näytöllä päivittyy sekunnissa, korkeampien lukemien parantaessa vaikkapa selailun sulavuutta: kun ruutu päivittyy tiuhemmin, näyttää sisältö soljuvan näytöllä takeltelematta.
Google Pixel 9:llä virkistystaajuus voi vaihtua automaattisesti 60 ja 120 hertsin välillä. Pro-malleista poiketen Pixel 9 ei tue LTPO-teknologiaa, joka mahdollistaa joustavamman 1-120 hertsin vaihteluvälin, mutta suurta käytännön merkitystä asialla ei ole – Pixel 9:n akunkesto kun on joka tapauksessa mallistonsa paras.
Väritoisto näytössä on varsin eläväistä, eikä näytössä ole juuri moitteen sijaa, vaikka esimerkiksi Dolby Vision -tuen uupuminen onkin hyvä huomioida. On myös yllättävää, ettei väriprofiileja voi itse muokata: käyttäjän on tyytyminen valintaan Luonnollisen ja Mukautuvan välillä.
Käyttömukavuuden parantamiseksi saatavilla on erillinen kosketusherkkyyttä korostava tila, jonka aktivoimalla Pixel 9 reagoi hieman sujuvammin myös näytön ollessa märkä tai peukalon hansikkaan peittämä.
Kaiken kaikkiaan Google Pixel 9 onkin näytöltään ja äänentoistoltaan varsin pätevä vaihtoehto erilaisten sisältöjen katseluun.
Yhtyksien osalta puolestaan tuettuna on 5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi Wi-Fi 6E ja 7 (2,4, 5 ja 6 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax/be), Bluetooth 5.3 ja NFC. Laitteiden väliseen paikannukseen käytettävää UWB-teknologiaa Pixel 9 ei sen sijaan Pro-malleista poiketen tue, mutta tuki satelliittiyhteyksiä käyttäville hätäpuheluille on sen sijaan mukana. Aluksi Google tukee satelliittiyhteyden hyödyntämistä hätäviesteihin tosin vain Yhdysvalloissa.
Pixel 9 sisältää Googlen itse suunnitteleman Tensor G4 -järjestelmäpiirin, jolla Google pyrkii entistä paremmin haastamaan Qualcommin Snapdragon-huiput. Yhtiön mukaan Tensor G4:llä verkkoselailu on 20 prosenttia entistä nopeampaa sovelluksien avautuessa 17 prosenttia nopeammin, minkä ohella energiatehokkuus on erityisesti kuvaamisessa ja suoratoistossa parempi.
Suorituskykytestien tulosten perusteella edistystä onkin tapahtunut viimevuotisiin Pixel 8 -älypuhelimiin verrattuna, mutta silti Tensor G4:n suorituskyky ei ole lähelläkään tehokkaimpia huippupuhelimia.
Suorituskyvyssä Pixel 9 Tensor G4:llä häviää esimerkiksi keskihintaluokan puhelimillekin, kuten OnePlus Nord 4:lle ja Honor 200 Prolle. Snapdragon 8 Gen 3:lla varustetuille monille vuoden 2024 Android-huippupuhelimille Pixel 9 häviää graafisessa suorituskyvyssä jopa 40-50 prosentilla.
Käytännön käyttökokemus on kuitenkin Pixel 9:lläkin kunnossa.
Vaikka Tensor G4 ei suorituskykyä mitattaessa pärjääkään huippupuhelimille, on Google Pixel 9 silti tehokas ja sulavaliikkeinen älypuhelin. Se ei liioin juuri lämpene pitkässäkään rasituksessa, mikä on mukavaa, minkä ohella suorituskyky pysyy kohtalaisen vakaana kauan.
Niin ikään mobiilipelejä Google Pixel 9 jaksaa pyörittää hienosti, mutta pelaajille on saatavilla parempiakin vaihtoehtoja edullisemmalla hinnalla. Pelaajien sijaan Pixel 9:llä pyrittäneen laajemmin kiinnittämään siroa, sievää ja silti teknisesti hyvin varusteltua älypuhelinta etsivien huomio.
Tekoälylaskennan osalta Tensor G4 muuten on optimoitu toimimaan yhdessä Googlen tekoälymallien kanssa.
Parempi akunkesto kuin Pixel 9 Pro XL -huippumallissa
Aiempia Pixel-mallistoja on usein vaivannut heikohko akunkesto, mistä syystä Google onkin panostanut vuoden 2024 huippupiirissään Tensor G4:ssä kovasti muun muassa energiatehokkuuteen.
Google Pixel 9 onkin älypuhelin, joka ainakin osittain purkaa edeltäjiään vaivanneen ”kirouksen” – sen akunkesto on varsin luotettavalla tasolla. Ei Pixel 9 hintaluokkansa huippuja haasta, mutta puhelinta voi yhtä kaikki käyttää huoletta aamusta iltaan, ja jonkin matkaa toisenkin päivän puolelle.
Kuten aiemmin on tullut ilmi, on Pixel 9 mallistonsa perusmallina hieman Pixel 9 Prota ja Pixel 9 Pro XL:ää vaatimattomampi esimerkiksi näytön tarkkuutta mitattaessa. Näyttö onkin järjestelmäpiirin ohella merkittävimpiä virtasyöppöjä, ja juuri paneelin pienempi koko ja tarkkuus osaltaan todennäköisesti tukevat Pixel 9:n parempaaakunkesto.
Pixel 9 sisältää 4 700 milliampeeritunnin akun, joka latautuu 27 watin enimmäisteholla. Googlen omien lupausten mukaan varausta tulisi kertyä noin 55 prosenttia 30 minuutissa, mutta omassa testissämme latausaika oli verrattain selkeästi tätä heikompi.
Useimpien muiden valmistajien ohella Google ei toimita laturia älypuhelintensa myyntipakkauksessa, joten myös arvostelumme aikana tehdyt lataustestit on tehty kolmannen osapuolen laturilla. Googlen omalla erikseen myytävällä 45 watin laturilla, jolla latausaika voi olla hieman nopeampi.
Tarvittaessa Google Pixel 9 latautuu myös langattomasti 15 watin teholla (Qi), ja niin ikään käänteistä virranjakoa voi käyttää vaikkapa langattomien kuulokkeiden kotelon lataamiseen.
Luotettava akunkesto on monille tärkeimpiä kriteerejä älypuhelinta valittaessa, ja Pixel 9:llä suurta syytä huoleen ei ole. Googlen mukaan virrankulutusta on optimoitu etenkin valokuvattaessa, ja kuvaamiseen Pixel 9 soveltuukin varsin hienosti.
Hyvät kaksi takakameraa
Sisarmalleistaan poiketen Pixel 9:ssä ei ole erillistä telekameraa, mutta pääkamerasta rajattuja otoksia ja tekoälyä hyödyntävä Super Res Zoom on silti tarjolla aina 8-kertaiselle tasolle saakka. Pääkamera on teknisesti viime vuoden tasolla, mutta ultralaajakulmakamera on uusittu. Lisäksi etukamera on nyt automaattitarkenteinen.
Kaikkiaan Google Pixel 9:ssä on kolme kameraa:
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen (Octa PD) pääkamera 82 asteen kuvakulmalla, 1/1,31″ kennolla, 1,2 mikronin pikselikoolla, f/1,68-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 48 megapikselin automaattitarkenteinen (Quad PD) ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1/2,55″ kennolla ja f/1,7-aukolla, makrokuvaus
- 10,5 megapikselin automaattitarkenteinen (Dual PD) etukamera 95 asteen kuvakulmalla ja f2,2-aukolla, videokuvaus maks. 4K 30 / 60 fps.
Hintaan suhteutettuna kamerakokoonpano on hieman kaksijakoinen. Siinä missä mukaan valitut kamerat ovat kyllä teknisesti hyvällä tasolla, on telekameran puuttuminen miltei tuhannen euron älypuhelimesta harmillista – etenkin, kun monet kilpailijat sellaisen sisältävät.
Oivia valokuvia Google Pixel 9 silti räpsii, etenkin päivänvalossa.
Valokuvissa on pääsääntöisesti hienot värit, vain vähän kohinaa ja runsaasti miellyttäviä yksityiskohtia. Automaattiarkennus on erittäin vikkelä. Mukana Pixel 9:ssä on yhden vyöhykkeen lasertarkennus. Myös esimerkiksi ihon eri sävyt Pixel 9 tallentaa tarkasti, eikä automaattinen, ihoa silottava tila ole liian aggressiivinen.
Auringon laskiessa Pixel 9 pärjää niin ikään hienosti, vaikka etenkin ultralaajakulmakameralla tarkkuus toki laskeekin. Käsivarallakin saa kaikesta huolimatta vangittua varsin näyttäviä maisema- ja kohdekuvia myös hämärässä.
Kauempana olevia kohteita kuvattaessa Pixel 9 ei ole vahvimmillaan. Googlen korostama Super Res Zoom toimii varsin hyvin noin kolminkertaiselle tasolle, mutta sen edemmäs zoomattaessa kohinan määrä lisääntyy ripeästi. Kaikkiaan digitaalista zoomia on saatavilla vain 8x-tasolle saakka.
Uutta ultralaajakulmakameraa voi käyttää myös makro- eli lähikuvaukseen muutaman senttimetrin etäisyydeltä. Lähikuvat ovat hienoja, jos kohta puhelin varjostaa kohdetta helposti.
Harmi kyllä Google ei, kenties säästötoimenpiteenä, lisännyt Pro-malleista tuttua uutta etukameraa Pixel 9:ään. Tutulla 10,5 megapikselin kameralla tallennetut omakuvat ovat yhtä kaikki miellyttäviä, ja etenkin yksityiskohtien määrä on kiitettävällä tasolla. Automaattinen tarkennus on uutena ominaisuutena tervetullut lisä.
Videoita Pixel 9 kuvaa parhaimmillaan 4K-tarkkuudella (24, 30 tai 60 ruutua sekunnissa). Korkeaa 8K-taajuutta ei Pro-sisarmalleista poiketen ole tarjolla, mutta käytännön hyödyt 8K-kuvauksessa jäänevät joka tapauksessa muutenkin vähäisiksi.
Mainio Pixel Camera -sovellus tarjoaa runsaan valikoiman erilaisia kuvaustiloja aina ammattilaistilasta uudistettuun, selkein ohjein kuvaajaa opastavaan panoraamatilaan. Myös hidastusvideot ja erillinen yötila ovat luonnollisesti mukana, mutta täydellä 50 megapikselin tarkkuudella Pixel 9 ei sen sijaan päästä Pro-sisarmalleistaan poiketen kuvaamaan.
Käytännössä neljä pikseliä yhteen liittämällä saavutettu 12,5 megapikselin kuvakoko on kuitenkin 50 megapikseliä järkevämpi, joten suuresta menetyksestä ei ole kyse.
Tekoälyä käyttävä Lisää minut -kuvaustila ansaitsee Pixel Camerasta puhuttaessa erityismaininnan. Tila päästää kuvaajan mukaan ryhmäkuviin kätevällä kahden valokuvan ratkaisulla: ensin tuttava tai ryhmä kuvataan kohteessa kertaalleen, minkä jälkeen kuvaaja itse asettuu poseeraamaan samalle paikalle. Myöhemmin tekoäly koostaa otoksista yhtenäisen kokonaisuuden parhaimmillaan varsin luonnollisia lopputuloksia tuottaen.
Generatiivisen eli tuottavan tekoälyn rooli on muutenkin merkittävä koko Pixel 9 -mallistolla. Googlen Gemini-kielimalli on näkyvästi esillä.
Rutkasti tekoälyä vakio-Androidissa – pitkä päivitystakuu valttikorttina
Google vie eteenpäin Android-käyttöjärjestelmän kehitystyötä. Täten sen omat Pixel-puhelimet edustavat niin sanotusti puhtainta mahdollista Androidia – ohjelmistoa, jossa ei Googlen oman näkemyksen lisäksi ole mitään muuta.
Myös Pixel 9 -malliston Android-ohjelmisto on täten hyvin yksinkertainen ja esimerkiksi Samsungin tai Honorin älypuhelimiin verrattuna käyttöliittymä tuntuu melko pelkistetyltä, eikä esimerkiksi erillisiä teemoja vastaavalla tavalla ole. Lukitus- ja kotinäyttöä sekä korostevärejä voi kuitenkin monipuolisesti säätää omaa makuaan vastaaviksi.
Ohjelmiston puhtaus helpottaa päivitysten julkaisemista, ja esimerkiksi tietoturvapäivitykset saapuvatkin pääasiassa Google-puhelimille ensimmäisten joukossa. Pixel 9 -puhelimille tietoturva- ja järjestelmäversiopäivityksiä on luvassa peräti seitsemäksi vuodeksi, joten Pixel 9 pysyy ajantasaisena kesälle 2031.
Alkujaan käyttöjärjestelmäversiona on vielä Android 14, mutta uuden Android 15:n pitäisi saapua Pixel 9 -puhelimille ensimmäisten joukossa viimeistään lokakuussa.
Googlen päivitystakuu on Android-maailman parasta tasoa, ja suurista valmistajista siihen kykenee vastaamaan vain Samsung lippulaivamalleissaan. Harva käyttänee samaa älypuhelinta seitsemää vuotta, mutta silti pitkä päivityslupaus luo tiettyä varmuutta.
Luonnollisesti Pixeleissä käytössä ovat kaikki Googlen palvelut, missä on sekä hyvät että huonot puolensa. Esimerkiksi Google Kuvat on erittäin monipuolinen galleriasovellus, mutta monet sen toiminnoista, kuten automaattisesti luotavat muistot, ovat saatavilla vain, jos kuvansa varmuuskopioi Googlen pilvipalveluun, mikä 15 gigatavun perustallennustilan täyttymiseen jälkeen vaatii maksullista tilausta.
Pixel 9 Pro -puhelinten ostajille Googe tarjoaa vuodeksi maksutta kaksi teratavua maksutonta tallennustilaa Google One AI Premium -tilauksen ansiosta (arvo 275,88 €). Tilaukseen sisältyy myös arvostelun julkaisuhetkellä kehittynein malli Geministä, Googlen tekoälymallista. Gemini Advancedin ohella saatavilla on puheohjaukseen erikoistunut Gemini Live, jotka yhdessä monipuolistavat käyttökokemusta lukuisilla älykkäillä toiminnoilla.
Pixel 9 -perusmallin osalta on tyytyminen vähempään. Pixel 9:n ostajille on tarjottu kaupan päälle 6 kuukauden Google One Premium (2 Tt) -kokeilujaksoa maksutta (arvo 59,94 €). Kyseessä on eri tilaus kuin edellä Pro-malleille mainittu, ilman Gemini Advanced -tekoälymallia ja Gemini-lisätoimintoja.
Kehittyneempi Google One AI Premium -tilaus pidemmäksi ajaksi kaupan päälle perustelee hyvin lisähintaa Pro-malleista.
Geminin voi Pixel 9 -puhelimissa oletuksena aktivoida pitämällä virtapainiketta pohjassa parisen sekuntia, minkä jälkeen toiveensa voi joko kirjoittaa tai sanella tekoälylle. ”Gemini-avustaja” on huomattavasti Google Assistantia monipuolisempi tuottaessaan ihmismäistä puhetta ja tekstiä – myös suomeksi – aiheesta kuin aiheesta pitkälti ChatGPT:stä tutulla tavalla.
Geminiä voi perinteisesti pyytää vaikkapa auttamaan tekstin tai sähköpostin kirjoittamisessa, kysellä vinkkejä lomamatkalle tai vain kehottaa kertomaan jotakin mielenkiintoista säästä, historian tapahtumasta tai muusta itseä kiehtovasta. Politiikasta tai laittomuuksista Gemini ei puhu, mutta muilta osin se on valmis tekemään työtä käskettyä: käyttökokemus on erinomainen.
Geminillä on roolinsa myös kuvia pyyntöjen perusteella luovassa Pixel Studio -sovelluksessa sekä Pixel Screenshotsissa, joka muistaa yksityiskohtia käytön aikana tallennetuista näyttökuvista. Nämä sovellukset olivat jo mukana testilaitteessamme, mutta eivät tule muuten vielä toistaiseksi yleisesti saataville Suomessa.
Pixel Screenshotstilla tietoja vaikkapa aikanaan tallennetusta kuitista voi etsiä paikallisesti toimivan, pienemmän Gemini-mallin avulla vailla huolta tietojen siirtymisestä Googlen palvelimille.
Google Kuvissa tekoälyä hyödynnetään esimerkiksi Magic Editorissa, jolla voi vaikkapa poistaa, kopioida, tai siirtää kuvissa esiintyviä kohteita. Toisinaan tekoälyllä on vaikeuksia rajattujen kohteiden tunnistamisessa, mutta pääasiassa tulokset ovat vaikuttavia. Google Kuvien toiminnoista useimmat, kuten Magic Editor, ovat toki käytettävissä muillakin Android-puhelimilla.
Pixel 9 -mallistossa on ensi kertaa käytössä myös uusittu sääsovellus, joka tekee luonnollisia yhteenvetoja vallitsevista olosuhteista niin ikään Geminin avulla. Keep-muistiinpanoissa Gemini puolestaan tuottaa vaikkapa pohjia listoille ja muille asiakirjoille, kun taas Call Notes litteroi käydyn puhelinkeskustelun tuottaen siitä tekstiyhteenvedon.
Saatavilla on myös aiemmin myös Samsung-puhelimista tuttu Circle to Search -toiminto, joka mahdollistaa verkkohaut näytöllä näkyvää sisältöä ympyröimällä.
Kuten edellä on käynyt ilmi, on generatiivisen eli tuottavan tekoälyn rooli Pixel 9 -puhelinten ohjelmistossa jo varsin merkittävä. Tekoälyä ei ole pakko käyttää, mutta iso osa uusista Pixel-toiminnoista perustuu nimenomaan Geminiin.
Monet Geminiä käyttävät toiminnot edellyttävät Google Driveä tallennustilakseen tai maksullista Google One -tilausta, mikä on hyvä pitää mielessä. Pixel 9 -mallisto toimii toki myös ilman Googlen pilveä niin haluttaessa, mutta käytännössä puhelimesta saa kaiken irti vain Googlen pilvipalveluja käyttämällä.
Oli miten oli, on Pixel 9:n Android-toteutus joka tapauksessa kattava, sulava ja vuosia ajan tasalla. Tekoälyn rooli on jo myös verrattain merkittävä ja alati kasvamaan päin.
Yhteenveto: Google Pixel 9 on laadukas älypuhelin, mutta hinta arveluttaa
Google-puhelimet ovat viimein saapuneet virallisesti myyntiin myös Suomessa, ja Pixel 9 -mallistoa voidaankin kokonaisuutena pitää tervetulleena piristysruiskeena maamme puhelinmarkkinoille. Perusmalli Google Pixel 9 kuvastaa hyvin koko mallistoa: kyseessä on laadukas älypuhelin, jonka käyttökokemuksessa tekoäly on isosti esillä.
Google itse suosittaa Gemini-kielimallinsa kokeilemista monissa tilanteissa, mutta toki mitenkään pakko sitä ei ole käyttää. Geminin aktivoiminen on kuitenkin tehty helpoksi ja käyttökokemus sujuvaksi, joten tekoälyn kanssa viestittelee toisinaan mielellään. On silti hyvä huomioida, että merkittävä osa Googlen tekoälytoimintojen parhaimmista paloista on kytketty maksulliseen Google One -tilaukseen.
Teknisesti Google Pixel 9 on hieman Pro-sisarmallejaan karsitumpi, ja telekameran puuttuminen lienee yksittäisistä eroista merkittävin. Myös RAM-käyttömuistia on vähemmän, mikä saattaa pitkällä juoksulla vaikuttaa Geminin etevimpien kikkojen saatavuuteen, vaikka arvostelun julkaisuhetkellä toimintojen kattaus onkin koko mallistolla pitkälti yhteneväinen.
Järjestelmäpiirinä Tensor G4 ei ole lähellekään vuoden 2024 huippupuhelinten tasolle, mutta kamerapuhelimena Pixel 9 on etevä. Telekamera olisi kuitenkin tarpeen etenkin, kun monet haastajista noin tuhannen euron hintaluokassa sisältävät sellaisen.
Pienikokoista huippupuhelinta etsiville Samsung Galaxy S24 on parhaita vaihtoehtoja. Se päihittää Pixel 9:n kameroita ja tehoja vertailtaessa, minkä ohella Samsung-lippulaivat vastaavat ainoina Googlen loistavaan seitsemänvuotiseen päivityslupaukseen samalla mitalla.
Syksyn saapuessa aiemmin esiteltyjen vuoden 2024 huippupuhelinten hinnat ovat jo ehtineet painua, joten esimerkiksi Samsungin Galaxy S24 -mallisto, Honor Magic6 Pro, Sony Xperia 1 VI, OnePlus 12 ja monet muut ovat jo saatavilla samaan hintaan kuin Pixel 9 – ja usein monipuolisemmilla ominaisuuksilla.
Google Pixel 9:n merkittävin yksittäinen heikkous saattaakin olla sen ominaisuuksiin nähden korkea suositushinta. Alkaen 949 euron suositushinta tuntuu Pixel 9:stä liian korkealta.
Kaikesta huolimatta Google Pixel 9 on laadukas, monipuolinen ja ennen kaikkea kauan ajan tasalla pysyvä älypuhelin. Sen hinnan kenties ajan myötä painuessa tarjouksissa edullisemaksi, voi Pixel 9 muuttua houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi.
__
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Google Pixel 9:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »