Suomalainen HMD Global tuli vuodesta 2016 alkaen tunnetuksi Nokia-puhelimistaan. Nyt vuonna 2024 HMD on siirtynyt älylaitteissaan omaan HMD-brändiin.
HMD julkisti aiemmin 24. huhtikuuta ensimmäiset oman brändin puhelimensa, HMD Pulse -kolmikon, jotka sijoittuivat alle 200 euron hintaluokkaan. HMD Skylinen julkistus tapahtui 18. heinäkuuta.
HMD Skyline
- 6,55" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 108 + 13 + 50 Mpiks. kamera
- 50 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 -piiri
- 4600 mAh akku
Arvostelun julkaisuhetkellä elokuussa 2024 HMD Skyline on toistaiseksi parhaimmin varusteltu uusi HMD-puhelinmalli. Hinnaltaan puhelin sijoittuu keskihintaluokkaan: Suomessa HMD Skylinen suositushinnat ovat 499 euroa (8+128 Gt), 549 euroa (8+256 Gt) ja 599 euroa (12+256 Gt).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Skylinen muotoilussa on nähtävissä selviä vaikutteita yli vuosikymmenen takaa Nokian vanhoista Lumia-puhelimista ja Nokia N9:stä. Tekniikaltaan Skyline tarjoaa muun muassa 6,55 tuuman AMOLED-näytön 144 hertsin virkistystaajuudella, 108 megapikselin pää-, 13 megapikselin ultralaajakulma- ja 50 megapikselin telekamerat takana, 50 megapikselin etukameran, Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 -järjestelmäpiirin sekä 4 600 milliampeeritunnin akun 33 watin pikalatauksella sekä 15 watin magneettisella langattomalla Qi2-latauksella.
Teknisessä kokonaisuudessa on siis mukana mielenkiintoisia elementtejä. Lisäksi HMD pyrkii myös Skylinen kanssa erottautumaan tavallista helpommalla korjattavuudella, joka mahdollistaa itse tehtävät huoltotoimenpiteet.
Värivaihtoehtoja HMD Skylinesta on kolme erilaista: musta Twisted Black, pinkki Neon Pink sekä alkuperäistä julkaisua hieman myöhemmin valikoimaan lisätty sininen Blue Topaz.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HMD Skylinen tekniset tiedot
- 6,55 tuuman AMOLED-näyttö (P-OLED) 2400×1080 pikselillä ja 144 hertsin virkistystaajuudella, kirkkaus huipussaan 1 000 nitiä, Corning Gorilla Glass 3 -lasi
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
- Toimintopainike puhelimen vasemmalla sivulla
- Stereokaiuttimet
- Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 -järjestelmäpiiri
- 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki maksimissaan 512 gigatavun korteille)
- Muistivariantit 8+128, 8+256 ja 12+256 gigatavua
- Kolme takakameraa
- 108 megapikselin pääkamera 1/1,67″ Samsung ISOCELL HM6 -kennolla, 0,64 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla optisella kuvanvakaimella
- 13 megapikselin ultralaajakulmakamera 1/3″ OmniVision OV13B -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 50 megapikselin telekamera 2x optisella zoomilla 1/2,76″ Samsung ISOCELL JN1 -kennolla, 0,64 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
- LED-kuvausvalo
- 4K-videokuvaus
- 50 megapikselin etukamera automaattitarkennuksella ja f/2,45-aukolla
- Kaksi mikrofonia
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa) ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 ja 6E (2,4, 5 ja 6 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 2.0)
- 4 600 milliampeeritunnin akku
- 33 watin pikalataus (Qualcomm Quick Charge 4.0 / USB Power Delivery 3.0 / PPS)
- 15 watin magneettinen langaton lataus (Qi2) ja 5 watin käänteinen langaton lataus
- Mitat ja paino: 159,84 x 75,66 x 8,9 millimetriä ja 199,5 grammaa
- IP54-luokiteltu pölysuojaus ja roiskevedenkestävyys
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio
- Päivityslupauksena kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä ja kolme vuotta vuosineljänneksittäin julkaistavia tietoturvapäivityksiä
Myyntipakkauksen sisältö puhelimen lisäksi:
- USB-C-USB-C-kaapeli
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
- Ohjevihkonen
Hyvää HMD Skylinessa
- Erottuva design. HMD Skylinen laatutuntuma on erinomainen, ja takavuosien Nokioista ammentava design erottuu erityisesti pirteämmillä värivaihtoehdoilla hienosti älypuhelinten massasta.
- Kelpo näyttö. 6,55 tuuman AMOLED-näyttö on perushyvä HMD Skylinen hintaluokkaan. Näytön tarkkuus (Full HD+) ja virkistystaajuus (144 hertsiä) ovat riittävät. Kirkkautta voisi olla enemmänkin, mutta sekin menettelee.
- Helppo korjattavuus. HMD on panostanut myös Skylinessa helppoon korjattavuuteen, mikä erottaa puhelimen muista. Jokaisen itse arvioitavaksi kuitenkin jää, kuinka paljon omatoimisten huoltotoimenpiteiden mahdollisuutta arvostaa.
- Riittoisa akunkesto. Käyttöaika yltää Skylinella jopa kahteenkin päivään, ja akunkesto on keskivertoa parempi.
- Asialliset takakamerat ja hyvä etukamera. HMD Skylinen pää-, ultralaajakulma- ja telekamera täyttävät tehtävänsä tarpeeksi hyvällä kuvanlaadulla. Selfie-kamera erottuu edukseen tarkkuudellaan ja hyvillä väreillään.
- Qi2-tuellinen langaton lataus. HMD Skyline tukee langatonta latausta, ja vieläpä magneettisesti kiiinnittyvän Qi2-tuen kera. Tältä osin Skyline on toistaiseksi uniikki Android-puhelinten joukossa.
Huonoa HMD Skylinessa
- Heikko suorituskyky. Snapdragon 7s Gen 2 -järjestelmäpiirin suorituskyky ei riitä kovassa keskihintaluokan kilpailussa. Lisäksi joko järjestelmäpiirin rajoitteista tai ohjelmiston puutteellisesta optimoinnista johtuen käytännössäkin HMD Skyline tuntuu ikävän takkuiselta.
- Hitaanpuoleinen akun lataus. 33 watin standardin pikalatauksen tuki kalpenee kilpailijoiden moninkertaisten lataustehojen rinnalla. Testissämme HMD Skyline latautui 30 minuutissa vain 55 prosentin varaukseen, kun monessa kilpailijassa akku ehtii latautua samassa ajassa käytännössä täyteen asti.
- Lyhyt päivityslupaus. HMD lupaa Skylinelle vain kaksi versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä, mikä on vuonna 2024 auttamattoman vähän.
- Vain IP54-luokitus. Kestävyydeltään HMD Skyline on IP54-luokiteltu, eli pölysuojattu ja roiskevedenkestävä useampien kilpailijoiden tarjoaman paremman pöly- ja vesitiiviyden sijaan.
Lisäksi on hyvä huomata, ettei mukana toimiteta enää laturia myyntipakkauksessa. HMD Skylinen ominaisuuksiin ei myöskään kuulu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää, mutta esimerkiksi monista kilpailijoista puuttuva microSD-muistikorttipaikka laitteesta löytyy.
Nokia-historiasta ammennettu design ja helppo korjattavuus
HMD Skylinen muotoilu tuo mieleen muistoja yli vuosikymmenen takaa Nokian ensimmäisistä Lumia-puhelimista ja Nokia N9:stä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Syystä tai toisesta HMD:n Nokia-puhelimissa ei tätä Fabula-muotokieltä nähty. Nyt HMD:n jatkaessa oman brändinsä kautta tutulla muotokielellä on saatettu tavoitella myös HMD Skylineen tiettyä ”Nokia-henkeä”, vaikkei kyse enää Nokia-puhelimesta olekaan.
Lumioista ja Nokia N9:stä HMD Skylinen muotoilussa muistuttavat kulmien ohennukset sekä etupuolen toteutus. HMD Skylinen rakenne ohenee kevyesti kulmia kohti ja värillinen alumiinikehys ulottuu laitteen etupuolelle ympäröiden mustareunaisen näyttölasin.
Edellä mainitut muotoilujipot erottavat HMD Skylinea mukavasti älypuhelinten massasta.
Sen sijaan esimerkiksi takakamerakohouma on hyvin tavanomainen. Takana vasemmassa yläkulmassa sijaitsevassa kulmistaan pyöristetyssä kohoumassa on kolme kameraa sekä LED-kuvausvalo. Kahta suurempaa linssiä ympäröivät värilliset reunukset.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Omanlaistaan ilmettä HMD Skylinelle tuovat vielä muut värivaihtoehdot kuin musta. Testissämme puhelin oli Neon Pink -värivaihtoehtona, joka on varsin erottuva nykypuhelinten joukosta. Sama pätee myös turkoosiniseen Blue Topaz -värivaihtoehtoon. On hienoa, että tylsän mustan rinnalla HMD uskaltaa tarjota myös rohkeampia, erottuvampia vaihtoehtoja.
Takapinta HMD Skylinessa on mattaviimeisteltyä lasia. Sormenjäljet eivät lasissa herkästi näy. Sivuja kiertää alumiinikehys, joka on valmistettu 100-prosenttisesti kierrätetystä alumiinista.
Kooltaan HMD Skyline on verrattain suuri. Reunukset 6,55 tuuman näytön ympärillä eivät ole pienimmästä päästä, ja HMD Skylinen mitat ovatkin 159,84 x 75,66 x 8,9 millimetriä. Leveys ja paksuus yhdessä tekevät HMD Skylinesta kädessä kookkaan tuntuisen puhelimen.
Koko yhdistettynä mattapintaiseen takalasiin saa HMD Skylinen tuntumaan myös liukkaalta. Sen sijaan liian teräväkulmaiselta HMD Skyline ei ainakaan omiin käsiini tunnu, vaikka muotoilu kulmikkaalta näyttääkin. Laatutuntuma on ensiluokkainen, eikä häviä oikeastaan mitenkään kalleimmille huippupuhelimillekaan.
Jo useampien Nokia-puhelinten ja HMD Pulse -puhelinten tavoin myös Skylinessa HMD on panostanut korjattavuuteen, jonka kerrotaan nyt nousseen entistä paremmalle Gen 2 -tasolle.
Takakannen lisäksi myös näyttö on helposti irrotettavissa, minkä lisäksi myös latausportin tai akun voi tarvittaessa vaihtaa itse iFixitin kautta saatavilla olevien varaosien ja työkalujen avulla.
Emme testanneet Skylinen korjattavuutta testin yhteydessä, mutta HMD:n väitteitä tavallista helpommasta korjattavuudesta ei ole mitään syytä epäillä. Yhteistyökumppani iFixit antoi HMD Skylinen korjattavuudesta arvosanaksi 9 / 10. iFixitin artikkelista voi tarkemmin tutustua HMD Skylinen sisäiseen rakenteeseen ja korjattavuuteen.
HMD Skylinen useamman sadan euron hintaluokassa korjaamisessa alkaa olla tarpeen iskiessä jo enemmän taloudellistakin järkeä kuin aiemmissa alle parinsadan tai vielä edullisemmissa HMD Pulse -puhelimissa, joissa korjattavuus jäänee enemmän kuriositeetiksi.
Samalla helppo korjattavuus näyttää erinomaista esimerkkiä muille valmistajille, ja on askel oikeaan suuntaan älypuhelinten ympäristöystävällisyyden parantamisessa.
Kestävyydeltään HMD Skyline on IP54-luokiteltu, mikä tarkoittaa suojausta pölyltä sekä roiskevedenkestävyyttä. Valitettavasti täyttä pöly- ja vesitiiviyttä ei ole tarjolla.
Kelpo näyttö
HMD Skyline on varustettu 6,55 tuuman tasaisella AMOLED-näytöllä (P-OLED-paneeli), jonka tarkkuus on Full HD+ -tasoa 2400×1080 pikselillä ja kirkkaus yltää huipussaan 1 000 nitiin. Näytön virkistystaajuus puolestaan on jopa 144 hertsiä. Näytön pintana on Corning Gorilla Glass 3 -lasi.
Näyttö on varsin hyvä HMD Skylinen edustamassa älypuhelinten keskihintaluokassa. Tarkuutta ja nopeutta on riittävästi. Kirkkautta voisi olla enemmänkin, mutta näyttö on tässäkin suhteessa välttävällä tasolla.
Kokonaisuutena näyttö tarjoaa miellyttävän katselukokemuksen.
Asetuksissa tarjolla ei ole juuri säätömahdollisuuksia, vaan näytön osalta pääsee kirkkauden lisäksi säätämään vain valkotasapainoa kylmemmäksi tai lämpimämmäksi.
AMOLED-näytöstä huolimatta sormenjälkilukija ei löydy näytön alta vaan virtapainikkeesta puhelimen oikealta sivulta. Lukija toimii pääsääntöisesti varmasti ja nopeasti.
Oikean sivun virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi HMD Skyline sisältää vasemmalla sivulla ylimääräisen toimintopainikkeen. Mukautettu painike -asetus mahdollistaa erilliset toimintovalinnat painikkeen pitkälle painalluksella sekä kahdelle painallukselle. Esimerkiksi oletuksena pitkällä painalluksella voi muuttaa ääniprofiilia ja kahdella painalluksella käyttää taskulamppua. Vaihtoehtoina on myös muutamia muita järjestelmätoimintoja, minkä lisäksi toiminnoksi voi määritellä sovelluksen avaamisen.
Lisätoimintopainikkeen lisäksi samat toimintovaihdoehdot ovat määriteltävissä myös virtapainikkeen kaksoispainallukselle, joka oletuksena avaa kameran.
Hyvän katselukokemuksen tarjoava AMOLED-näyttö on saanut rinnalleen HMD Skylinessa stereokaiuttimet, jotka yltävät erittäin korkeaan äänenvoimakkuuteen. Äänenlaatu on melko tavanomaisella tasolla, mutta äänenvoimakkuutta HMD Skylinesta irtoaa selvästi tavallista enemmän.
Suorituskyky ei vakuuta
Läpi Nokia-puhelinvuosienkin HMD tuli tunnetuksi suorituskyvyssä säästelystä. HMD käytti – todennäköisesti kustannussyistä – puhelimissaan jatkuvasti heikompia järjestelmäpiirejä kuin mitä kilpailijat samoissa hintaluokissa.
Valitettavasti tilanne on sama myös HMD Skylinen kanssa.
HMD Skyline on varustettu Qualcommin syyskuussa 2023 julkistamalla Snapdragon 7s Gen 2 -järjestelmäpiirillä.
Varsin modernisti 4 nanometrin prosessilla valmistettava piiri sisältää neljä Arm Cortex-A78 -tehoydintä 2,4 gigahertsin kellotaajuudella ja neljä vähävirtaisempaa Arm Cortex-A55 -ydintä 1,95 gigahertsin kellotaajuudella sekä Adreno 710 -grafiikkasuorittimen.
HMD Skylinen noin 400-600 euron hintaluokassa Snapdragon 7s Gen 2:n suorituskyky jää heikoksi.
Esimerkiksi OnePlus Nord 4 ja Nothing Phone (2) tarjoavat 40-80 prosenttia paremman suorituskyvyn, ja myös monet muut keskihintaluokan puhelimet, kuten Samsung Galaxy A55 5G ja Honor 200, ovat mitatussa suorituskyvyssä edellä kymmenillä prosenteilla.
HMD Skylinen tapauksessa mitatun suorituskyvyn lisäksi hitaus näkyy myös käytännössä. Perusasiatkin, kuten valikoiden ja sisältöjen selaaminen, sovellusten avaaminen ja kameran käyttäminen tuntuvat usein ikävän hitailta. Käyttökokemus on huomattavalla tavalla heikompi kuin esimerkiksi edellä mainituissa keskihintaisissa puhelimissa.
Suorituskyvyn rajoitteet ovatkin HMD Skylinen suurin kompastuskivi.
Järjestelmäpiirin rinnalta HMD Skylinesta löytyy 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia. Testissämme puhelin oli 8+256 gigatavun muistiversiona.
Ilahduttavasti HMD on säilyttänyt Skylinessa microSD-muistikorttipaikan, joka mahdollistaa tallennustilan laajentamisen microSD-muistikortilla.
Paikka microSD-muistikortille on jaettu toisen nano-SIM-korttipaikan kanssa. Kahden nano-SIM-kortin lisäksi HMD Skylinessa on myös eSIM-tuki, mikä on positiivista eikä vielä mitenkään itsestäänselvää keskihintaluokan puhelimissa.
5G-verkkojen toiminnassa ei testin aikana havaittu mitään poikkeavaa. 5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi HMD Skylinen yhteystuki kattaa Wi-Fi 6:n ja 6E:n, Bluetooth 5.2:n sekä NFC-lähiyhteyden.
Ainoana liitäntänä on USB-C, joka tukee USB 2.0:n mukaista 480 Mbit/s -tiedonsiirtonopeutta.
HMD Skylinen akussa kapasiteettia on 4 600 milliampeerituntia. Jos suorituskyky on puhelimen heikkous, toisaalta akunkesto lukeutuu vahvuuksiin.
Huolimatta hieman useimpia kilpailijoita pienemmästä kapasiteetista riittää akusta potkua useimmiten kahdeksikin päiväksi. Raskaallakin käytöllä akku kestää erinomaisesti päivän läpi, ja kohtuullisesti monipuolista käyttöä (verkkosivujen ja some-palvelujen selailua, vähän videoiden katselua, jonkin verran kuvaamista) sisältäen akku voi kestää toisen päivän iltaan asti. Näyttöaika täydellä latauksella vaihteli noin 8-11 tunnin välillä käytöstä riippuen testin aikana.
Laturia HMD ei mukana myyntipakkauksessa toimita. HMD Skyline tukee 33 watin enimmäislataustehoa, ja tuettuna ovat niin Qualcomm Quick Charge 4.0 kuin myös USB Power Delivery 3.0 ja PPS.
Testasimme HMD Skylinen pikalatauksen 65 watin USB-PD-pikalaturilla.
Lataus ei toimi kovinkaan nopeasti, ja erityisesti loppuosa latauksesta tapahtui testissämme todella hitaasti. 30 minuutissa akku latautui 55 prosentin varaukseen ja 45 minuutissa 78 prosentin varaukseen asti. Tämän jälkeen lataus hidastui selvästi, ja viimeisen 22 prosentin lataamisessa kesti vielä vajaat 55 lisäminuuttia.
Tärkeimmistä kilpailijoista noin 80 prosentin varaukseen asti lataus sujui tasatahtia Samsung Galaxy A55 5G:n kanssa, mutta esimerkiksi OnePlus Nord 4, Honor 200 Pro, Nothing Phone (2) ja Motorola Edge 50 Pro ovat selvästi nopeampia latautumaan. Parhaimmissa akku ehtii 30 minuutin kohdalla jo käytännössä täyteen asti.
Lataamisen osalta HMD Skylinella on puolellaan myös vahva valttikortti. HMD Skyline nimittäin tukee langatonta latausta toisin kuin useimmat keskihintaluokan kilpailijansa.
Lisäksi HMD Skylinessa langaton lataus on vieläpä tuettu Qi2-standardin mukaisesti magneettisen kiinnityksen kera – ensimmäisenä ja arvostelun julkaisuhetkellä ainoana Android-puhelimena.
Jo vuoden 2023 alussa julkistettu Qi2 perustuu osin Applen alun perin iPhone 12 -puhelimissa esittelemään MagSafeen. Wireless Power Consortiumin jäsen Apple tarjosi MagSafe-teknologiansa Qi2-standardin perustaksi. Qi2:n Magnetic Power Profile varmistaa, että puhelin asemoituu magneettien avulla täydellisellä tavalla mahdollistaen paremman energiatehokkuuden sekä nopeamman latauksen. Qi2 tukee 15 watin lataustehoa.
HMD Skylinen sisältämät magneetit mahdollistavat kiinnittymisen esimerkiksi erilaisiin lataustelineisiin. Qi2-varusteiden lisäksi hitaammin vähemmällä teholla lataus toimii myös MagSafe-latureiden kanssa.
Qi2-tuki ja sen mahdollistama kätevä telinelataaminen ovat Android-puhelinten joukossa toistaiseksi uniikkeja ominaisuuksia, joista HMD Skyline ansaitsee kehut.
Perus-Androidia ja ikävän lyhyt päivityslupaus
HMD ei ole missään vaiheessa lähtenyt panostamaan erottuvampaan ohjelmistoon, vaan jatkaa yhä Nokia-puhelimista tutulla tavalla puhtaalla, käytännössä vakio-Androidilla ilman omia merkittäviä käyttöliittymätoteutuksia.
Vakio-Android on useimpien mieleen keveytensä ja yksinkertaisuutensa puolesta, vaikka paikoin eri valmistajien omista ohjelmistoista löytyy käteviä lisätoimintoja sekä laajempia mukautusmahdollisuuksia.
Kokonaisuutena puhdas Android on kuitenkin ehdottomasti enemmän vahvuus kuin heikkous.
Kuten edellä mainittu, HMD Skylinessa käyttökokemusta syö toiminnan takkuisuus ja hidastelu. Täysin eriteltävissä ei ole, onko tämä enemmän kiinni järjestelmäpiirin suorituskyvyn rajoitteista vai ohjelmiston huonosta optimoinnista. Jälkimmäistä HMD voisi vielä korjata päivityksillä, mutta toistaiseksi tällaisenaan käyttökokemus jättää paljon toivomisen varaa.
Pääasiassa HMD Skylinessa on esiasennettuna Googlen sovelluksia. HMD:n omia toteutuksia ovat vain Kamera-sovellus ja My Device -tukisovellus. Esiasennettuna mukana on lisäksi joukko sovelluksia, kuten Facebook, Fitbit, LinkedIn ja Kindred. Mielenkiintoisesti näistä Facebookia ei pysty tavanomaisesti poistamaan kokonaan, muut kylläkin.
HMD Skylinen julkistuksen yhteydessä HMD kertoi, että elokuussa puhelimeen on tulossa osana päivitystä uusi Digital Detox -tila, jossa voi hallita sovelluksien ja yhteystietojen käyttöä digipaussin viettämiseksi. Vielä testimme aikana tätä ei kuitenkaan julkaistu.
Menneinä vuosina HMD nosti ensimmäisten joukossa esiin pidemmän päivitystuen merkitystä älypuhelimissa, ja markkinoi näyttävästi Nokia-puhelimia päivitysten saatavuudella. Tämä tausta huomioiden HMD Skylinen lyhyt päivityslupaus tuntuu erityisen surulliselta.
HMD lupaa Skylinelle vain kaksi Android-versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Vuoden 2024 älypuhelinmarkkinoilla tämä lupaus on jäänyt täysin jalkoihin, ja karkeasti saman hintaluokan kilpailijoista paras OnePlus Nord 4 tarjoaa tuplasti pidemmän päivitystuen (4+6 vuotta).
HMD Skyline saapui markkinoille Android 14 -käyttöjärjestelmäversiolle, joten aikanaan se tulee saamaan päivityksenä Android 15:n ja 16:n. Tietoturvapäivitykset jatkuvat kesään 2027 asti.
Samalla, kun HMD on panostanut erityisesti korjattavuuden kautta ympäristöystävällisyyden mielikuvaan, on lyhyt päivitystuki puhelimen eliniän leikkaajana silkkaa typeryyttä.
Erikseen korkeampaan hintaan myynnissä on yrityksille suunnattu HMD Skyline Business Edition, jolle tietoturvapäivityksiä luvataan viiden vuoden ajan. Yhdistettynä oletuksena heikkoon päivityslupaukseen tästä jää rahastuksen maku.
Asialliset kamerat
Kamerat ovat selkeästi olleet yksi alue, johon HMD on halunnut Skylinessa panostaa.
Kamerakokoonpano koostuu takana 108 megapikselin optisesti vakautetusta pääkamerasta, 13 megapikselin ultralaajakulmakamerasta ja 50 megapikselin telekamerasta sekä edessä myöskin korkean 50 megapiksellin tarkkuuden kamerasta automaattitarkennuksella.
HMD Skylinen kamerat:
- Kolme takakameraa
- 108 megapikselin pääkamera 1/1,67″ Samsung ISOCELL HM6 -kennolla, 0,64 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla optisella kuvanvakaimella
- 13 megapikselin ultralaajakulmakamera 1/3″ OmniVision OV13B -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 50 megapikselin telekamera 2x optisella zoomilla 1/2,76″ Samsung ISOCELL JN1 -kennolla, 0,64 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
- 50 megapikselin etukamera automaattitarkennuksella ja f/2,45-aukolla
HMD Skylinen pääkameran kuvanlaatu on ihan hyvä. Suotuisissa olosuhteissa kuvat ovat tarkkoja yksityiskohdiltaan, teräviä sekä väreiltään miellyttävän luonnollisia hyvällä dynamiikalla. Oletuksena pääkamera tallentaa kuvia yhdeksän pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla, mutta erikseen valittavissa on myös täysi 108 megapikselin kuvakoko.
Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on odotetulla tavalla hieman pehmeämpää, mutta keskihintaluokkaan ihan passelia tasoa. Automaattitarkennusta ei ole, mikä tarkoittaa myöskin, etteivät makrokuvat onnistu.
Telekameralla puolestaan otokset ovat yllättävänkin laadukkaita. Yksityiskohdiltaan, terävyydeltään ja väreiltään telekamera on lähellä jopa pääkameran tasoa. Telekamera tarjoaa 2x optisen zoomin pääkameraan verrattuna.
Lisäksi HMD Skylinen kamerasovelluksesta löytyy myös 3x- ja 4x-pikavalinnat, jotka kuitenkin ovat telekameran sijaan rajauksia pääkamerasta. Kuvanlaatu kärsii rajauksista jo melko selvästi, ja kuvat muuttuvat väreiltään jo yllättävänkin valjuiksi.
Vähäisessä valossa kuvattaessa erillinen Yö-kuvaustila on HMD Skylinella tarpeen, sillä muuten kuvanlaatu jättää paljon toivomisen varaa niin tarkkuuden, värien kuin valoisuudenkin osalta.
Selfie-kuvaus on HMD Skylinelle ehdottomasti vahvuus. 50 megapikselin kamera automaattitarkennuksella tallentaa yksityiskohtaisia kuvia hyvillä väreillä ja dynamiikalla. Keskihintaluokassa HMD Skyline lukeutuukin jopa parhaimpien selfie-puhelinten joukkoon.
Videokuvausta HMD Skyline tukee 4K-tarkkuudella 30 fps -nopeudella kaikilla takakameroilla. Lisäksi tuettuna on 1080p 60 fps -videokuvaus pää- ja telekameralla. Erillinen videon vakautus on saatavilla vain 1080p-tarkkuudella – tarjolla on erikseen vakaa ja ultravakaa tila. Lisäksi videokuvauksessa Skyline tukee myös Nokia OZO Audio -ominaisuuksia, kuten tuulimelun vähennystä, joka on kytkettävissä erikseen päälle ja pois.
Jonkinlaisesta keskeneräisyydestä kertoo, että Kamera-sovelluksessa HMD Skylinessa on bugi, jonka myötä videokuvauksen tarkkuus ei ole muutettavissa ultralaajakulmakameran ollessa valittuna (tarkkuutta voi ensin vaihtaa toisen kameran yhteydessä ja siirtyä sitten ultralaajakulmakameraan).
Lisäksi testissämme olleella ohjelmistolla HMD Skylinen etukamera tuki videokuvausta vasta 1080p-tarkkuudella 30 tai 60 fps -nopeudella, mutta elokuulle luvatun päivityksen pitäisi tuoda myös etukameraan 4K-tuki.
Kokonaisuudessaan HMD Skylinen Kamera-sovellus on monipuolinen.
Valokuva-, Muotokuva, Yö- ja Video-tilojen lisäksi käytettävissä ovat SpeedWarp-videotila (nopeutettuja videoita, joista kohokohdat voi valita normaaliin nopeuteen), Pikakuva-sarjakuvaustila, Käsivaralta otettu astrovalokuva -tila tähtitaivaan kuvaamiseen, Dual Sight -tila kuvaamiseen kahdella kameralla (pää-, ultralaajakulma- tai etukamera) samanaikaisesti, Ajastettu kuvaus -tila timelapse kuvaamiseen, Panoraama-tila, Hidastus-tila hidastettavien videoiden kuvaamiseen sekä manuaalisäädöt sisältävä Ammattilainen-tila.
Eri kuvaustilojen ohella Kamera-sovellus tarjoaa myös laajasti erilaisia asetuksia ja valintoja.
Yhteenveto: ristiriitainen keskihintaluokan älypuhelin suomalaisvalmistajalta
HMD Skyline on ensimmäinen suomalaisen HMD:n oman HMD-brändin puhelin älypuhelinten keskihintaluokassa. Aiemmat aivan ensimmäiset HMD-puhelimet Pulse-sarjasta olivat huomattavasti halvemman hinnan laitteita.
HMD Skyline tarjoaa paljon hyvää. Puhelimessa on erottuva design, joka tuo muistoja mieleen Nokioista yli vuosikymmenen takaa. Myös laatutuntuma on erinomaisesti kohdallaan. 6,55 tuuman AMOLED-näyttö Full HD+ -tarkkuudella ja 144 hertsin virkistystaajuudella tarjoaa hyvän katselukokemuksen.
Ehdottomasti vahvuudeksi HMD Skylinelle on luettava myös sen helppo korjattavuus, johon HMD panostaa muita valmistajia enemmän. Toinen erikoisuus on tuki langattomalle lataukselle ja Qi2-standardille, joka mahdollistaa yhteensopivuuden magneettisten lataustelineiden kanssa.
Lisäksi HMD Skyline vakuutti myös akunkestoltaan, ja hintaluokassaan myös kamerat ovat ihan asialliset. Erityisen laadukas on etukamera.
Samanaikaisesti monien vahvuuksien ohella HMD Skylinessa on myös monia heikkouksia.
Suorituskyky ei pärjää kilpailussa, vaan samanhintaisista puhelimista löytyy kymmeniä prosentteja enemmän mitattua suorituskykyä. Lisäksi HMD Skyline tuntuu ikävän hitaalta myös käytännössä ihan peruskäytössäkin. Toivottavasti tältä osin tulevat ohjelmistopäivitykset toisivat vielä parannusta, mutta toistaiseksi käytettävyys kärsii takkuamisesta liikaa.
Lisäksi myöskään akun pikalatauksen osalta HMD Skyline ei lukeudu nopeimpien joukkoon eikä rakenteella ole kuin IP54-luokitus täyden pöly- ja vesitiiviyden sijaan.
Erityisen heikko esitys HMD:ltä on lisäksi Skylinelle luvattu vain kahden version sekä kolmen vuoden tietoturvapäivitysten lupaus. Aiemmin HMD vielä ylpeili päivityksillä Nokia-puhelimissaan, mutta sittemmin kilpailijat ovat menneet ohi vasemmalta ja oikealta. HMD Skylinen päivityslupaus onkin yksi hintaluokkansa huonoimmista.
Kokonaisuutena siis paljon hyvää, paljon huonoa. HMD Skyline onkin tasapainoisen sijaan ristiriitainen puhelin suomalaisvalmistaja HMD:ltä. Selvästi tiettyihin asioihin on panostettu, ja toisaalla on täytynyt tehdä kompromisseja kustannusten säästämiseksi.
HMD Skylinen kovimpia haastajia keskihintaluokassa ovat OnePlus Nord 4, Nothing Phone (2), Samsung Galaxy A55 5G, Honor 200 ja Motorola Edge 50 Pro. Ne tarjoavat kaikki tasapainoisemman kokonaisuuden vähemmillä heikkouksilla eivätkä oikeastaan häviä HMD Skylinelle teknisesti merkittävästi muuten kuin osin langattoman latauksen puuttumisen osalta, joka sekin löytyy edellä mainitusta viisikosta Phone (2):sta ja Edge 50 Prosta – toki ilman magneettisen kiinnityksen Qi2-tukea.
Kilpailu puhelinten keskihintaluokassa on todella kovaa, ja hintamuutokset muuttavat peliä jatkuvasti. Jos HMD Skylinen hinta laskisi nopeasti pienimpänä muistiversiona lähemmäs 300 euroa ja suurempina muistiversioina 400 euron tienoille tai alle, muuttuu se suhteellisesti paljon houkuttelevammaksi valinnaksi. Toistaiseksi puhelinta on myyty edullisimmillaan tarjouksessa 128 gigatavun muistiversiona 399 eurolla.
—
Alla vielä esimerkkikuvia HMD Skylinen kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Telekamera (2x):
Pääkamera (3x):
Pääkamera (4x):
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Telekamera (2x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Telekamera (2x):
Telekamera (2x):
Pääkamera (4x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x) Yö-tilalla:
Ultralaajakulmakamera Yö-tilalla:
Telekamera (2x) Yö-tilalla:
Telekamera (2x):
Pääkamera (4x):
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »