Erilaisten sähkösopimusten kirjo on viime vuosina kasvanut huomattavasti ja sähköä tarjotaan nyt kuluttajille monenlaisilla ehdoilla. Verkossa toimivat sähkön kilpailutuspalvelut – kuten Sähkövertailu.fi – ovat erinomainen keino vertailla sähköyhtiöiden tarjouksia keskenään. Kilpailuttamalla voit säästää jopa satoja euroja vuodessa edelliseen sopimukseesi verrattuna.
Vaihtoehtojen kasvaessa on kuitenkin tärkeä ymmärtää, mitkä tekijät lopulta vaikuttavat sähkön hinnanmuodostumiseen. Sopimuksen tyyppi, kesto sekä pörssisähkön kysyntään ja tarjontaan pohjautuva hinnanvaihtelu ovat kaikki asioita, jotka kuluttajan on hyvä ottaa huomioon ennen lopullista päätöstä. Tässä artikkelissa on listattu niitä keinoja, joilla epävarmuutta oikean sähkösopimuksen valitsemisessa voidaan vähentää.
Voimassaoloaika vaikuttaa hinnoittelumenetelmään
Sähköntuottajien laajasta sopimusvalikoimasta löytyy niin määräaikaisia kuin toistaiseksi voimassa oleviakin sähkösopimuksia. Mikäli kuukausikustannusten osalta haluaa pelata varman päälle, kannattaa useimmissa tapauksissa sopimustyypiksi valita määräaikainen sähkösopimus. Näissä kWh-hinta on kuukausitasolla yleensä kiinteä, vaikka mukaan on viime aikoina tullut myös joustavahintaisia kulutusvaikutuksellisia vaihtoehtoja pörssisähkön yleistyttyä.
Määräaikainen sähkösopimus on sopimuskauden pituuden mukaan voimassa joko 6, 12, 18 tai 24 kuukautta. Sopimus on molempia osapuolia sitova, mutta muuttotilanteessa voit kuitenkin irtisanoa sähkösopimuksesi myös kesken määräaikaisuuden. Määräaikainen sähkösopimus on kuin vakuutus äkkinäisten hinnanmuutosten varalle. Hinta kuitenkin sovitaan etukäteen tämän hetken pörssisähkön hinnan ja futuureiden mukaan, joten jos pörssisähkö sattuu tulevaisuudessa olemaan reippaasti odotettua halvempaa, et pääse nauttimaan hinnan laskemisesta ennen sopimuskauden loppumista.
Kulutusvaikutuksellisissa sopimuksissa yhdistyvät määräaikaisuus ja hinnan osittainen vaihteleminen. Useimmiten lopullinen hinta lasketaan kuukausimaksun jälkeen katsomalla päivittäistä kulutustasi ja vertaamalla sitä sähköyhtiön keskiarvoon. Jos esim. käytät sähköä vähemmän kuin 75 % muista asiakkaista, vähentää kulutusvaikutuksesi lopullista laskua tietyn verran. Tämän tyyppisten sopimusten vertailu on edelleen hieman hankalaa, sillä eri sähköyhtiöillä on eri laskentatapoja kulutusvaikutuksen kanssa.
Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hinnat puolestaan vaihtelevat tunneittain markkinahinnan, maailman tilanteen ja sään mukaan. Joustavuutensa ansiosta toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat erityisen suosittuja suomalaisten keskuudessa, sillä ne on mahdollista purkaa 14 päivän irtisanomisajalla ilman mitään erityistä syytä – toisin kuin määräaikaiset sopimukset. Sähkösopimusten vaihtaminen toisen sähköyhtiön parempaan tarjoukseen onkin tehty helpoksi.
Kulutuksen mukauttaminen pörssisähkön avulla
Pörssisähkö on yksi yleisimmistä toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten tyypeistä. Pörssisähkön hinnoittelu perustuu niin sanottuihin spot-hintoihin, joilla tarkoitetaan tuntikohtaista sähkön hintaa. Tämä hinta määritellään sähköpörssissä ja hinta muuttuu päivittäin.
Pörssisähkö on monissa tapauksissa kuluttajalle edullisin vaihtoehto ja antaa mahdollisuuden sekä määritellä, että suunnitella sähkön käyttöä hintojen mukaan. Ajankohtainen hintaseuranta helpottaa näin kotitalouksien kulutuspäätösten tekemistä. Halvan hinnan aikana sähköä voi käyttää enemmän ja kalliin pörssisähkön aikana kulutusta on syytä välttää. Tämä edesauttaa myös kestävää energiakehitystä.
Miten pörssisähkön hinnanmuodostumista voidaan sitten seurata? Yhä useammalla sähköyhtiöllä on käytössä oma mobiilisovellus, jonka avulla kuluttajat voivat helposti seurata pörssisähkön hintakehitystä. Sähkön kulutuksen säätely eri vuorokaudenaikoina onnistuu näin vaivattomasti sovellusta hyödyntäen. Kaikki mobiilisovellusta tarjoavat energiayhtiöt on listattu sähkövertailu.fi-sivuilla ja ne tunnistaa mobiililaitteen kuvasta saatujen tarjouksien yhteydessä.
Suurempi valinnanvapaus kuin koskaan aikaisemmin
Yksittäistä oikeaa ratkaisua valittavasta sähkösopimuksen muodosta ei ole olemassa, vaan tähän vaikuttavat niin ostajan henkilökohtaiset preferenssit, sähkönkulutuksen määrä, asuntotyyppi kuin hintojen ennustettavuus kuukausitasolla. Jatkuvasti kasvava tarjonta ja sähkön kilpailutuspalvelut antavat kuluttajille silti nopean ja helpon keinon hintojen vertailemiseen, sekä edullisimman sähkösopimuksen löytämiseen.
Sähkövertailu.fi -palvelussa pääset tutustumaan kattavasti Suomen suurimpien sähköyhtiöiden tarjouksiin ja kilpailuttamaan sähkötarjoukset nopeasti vain muutamassa minuutissa. Tee kulutusarvio nykyisen asuntosi sähkönkulutuksesta vuositasolla, vertaile saatuja tarjouksia ja valitse tilanteeseesi parhaiten soveltuva sähkösopimus. Vertaileminen ei maksa sinulle mitään!
Onko sähkösopimuksen kilpailuttaminen sinulle ajankohtaista? Klikkaa sähkövertailu.fi:n sivuille ja säästä merkittäviä summia sähkölaskuissa vuositasolla.