Samsung on ehtinyt taittuvanäyttöisissä puhelimissa jo kuudenteen sukupolveen, ja sekä Samsung Galaxy Z Flip6 että Galaxy Z Fold6 jatkavat edeltäjistään tutuilla resepteillä.
Kaksikosta hieman laajemmin päivitetty, simpukkamallinen Galaxy Z Flip6 sisältää muutaman tervetulleen uudistuksen tarjoten esimerkiksi paremman pääkameran sekä aiempaa isomman akun. Myös järjestelmäpiiri on luonnollisesti uudistettu ja muotoilua hieman suoraviivaistettu.
Samsung Galaxy Z Flip6
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,7" Taittuva Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 50 + 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -piiri
- 4000 mAh akku
Samsung Galaxy Z Flip6:n perusidea on kuitenkin sama kuin aiemminkin: kaksinäyttöinen, simpukan lailla taittuva älypuhelin kehittyneillä teknisillä ominaisuuksilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
10. heinäkuuta tapahtuneen julkistuksensa jälkeen Samsung Galaxy Z Flip6 tuli virallisesti saataville 24. heinäkuuta alkaen, Suomessa joko 1 259 euron (256 Gt) tai 1 389 euron (512 Gt) suositushintaan. Osa jälleenmyyjistä toi kuitenkin Galaxy Z Flip6:n heti tarjolle 100 euroa edullisemmin ja aiemmasta päätellen Samsungin suositushinnat tuskin muutenkaan pitävät kovin hyvin, vaan Galaxy Z Flip6:n myynti jatkunee edullisemmin hinnoin.
Laajasti saatavilla olevia värivaihtoehtoja Galaxy Z Flip6:sta ovat hopeanharmaa Silver Shadow, sininen Blue, keltainen Yellow ja mintunvihreä Mint. Lisäksi rajatummin, lähtökohtaisesti vain Samsungin omasta verkkokaupasta, Galaxy Z Flip6 on tarjolla mustana (Crafted Black), valkoisena (White) ja persikanvärisenä (Peach).
Samsung Galaxy Z Flip6:n tekniset tiedot:
- Alumiinirunko ja takapinta Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasia
- Sisäpuolella 6,7 tuuman taittuva Dynamic AMOLED 2X -näyttö 22:9-kuvasuhteella, 2640×1080 pikselillä ja joustavasti mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella
- Kannessa 3,4 tuuman Super AMOLED -näyttö 748×720 pikselillä (306 PPI), 60 hertsin virkistystaajuudella ja Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasilla
- Sormenjälkilukija sivulla
- Stereokaiuttimet
- Kaksi kameraa kannessa
- 50 megapikselin pääkamera 85 asteen kuvakulmalla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Videokuvaus 4K maks. 60 fps, 1080p maks. 240 fps
- Sisäpuolen kamera
- 10 megapikselin kamera 85 asteen kuvakulmalla, 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiiri (maks. 3,4 GHz)
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 256 tai 512 gigatavua tallennusmuistia
- Nano-SIM-korttipaikka ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 ja 6E (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä (USB 3.2 Gen 1)
- 4 000 milliampeeritunnin kaksiosainen akku 25 watin pikalatauksella (50 % 30 minuutissa), langaton lataus ja langaton virranjako
- IP48-luokiteltu rakenne
- Mitat suljettuna 85,1 x 71,9 x 14,9 millimetriä ja avattuna 165,1 x 71,9 x 6,9 millimetriä
- Paino 187 grammaa
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio osana One UI 6.1.1 -ohjelmistoa
Hyvää Samsung Galaxy Z Flip6:ssa
- Tyyli. Samsung Galaxy Z Flip6 on yhä kuin muodikas asuste, mitä kameralinssejä ympäröivät, nyt värilliset reunukset vain korostavat. Siroa älypuhelinta esittelee mielellään, ja myös taskuun se sujahtaa taitettuna tavanomaista puhelinta sutjakammin. Lisäksi ilahduttavasti Galaxy Z Flip6 on yhä vedenkestävä ja nyt myös luvatusti paremmin erilaisia roskia kestävä IP48-luokituksen mukaisesti.
- Hieman parempi akunkesto. Samsung Galaxy Z Flip6:n akku kestää kohtalaisen luotettavasti aamusta iltaan. Perinteisten lippulaivojen käyttöaikaan simpukkamallinen puhelin ei yllä, mutta akkukapasiteetin korottamisella 8 prosentilla 4 000 milliampeerituntiin on kuitenkin oma vaikutuksensa.
- Tarpeeksi suorituskykyä. Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiirillään Galaxy Z Flip6 tarjoaa huippuluokan suorituskyvyn, vaikka testeissä jääkin joillakin prosenteilla tavanomaisista, ei taittuvista Snapdragon 8 Gen 3 -huippupuhelimista. Käytännössä suorituskykyä on tarpeeksi kaikkiin toimiin.
- Parempi pääkamera. Täksi vuodeksi Samsung on viimein korvannut 12 megapikselin kameran 50-megapikselisellä, ja pikselimäärien ohella myös muut pääkameran ominaisuudet ovat aiempaa paremmat. Parannukset heijastuvat kuvanlaatuun, ja selfiessä Galaxy Z Flip6 on kansinäyttönsä ansiosta markkinoiden parhaita. Myös Expert RAW -kuvaussovellus toimii nyt ensi kertaa simpukkamallisella Samsungilla.
- Pitkä päivityslupaus. Samsung Galaxy Z Flip6:n ohjelmisto pysyy ajan tasalla kevääseen 2031 asti. Samsungin loistava päivityslupaus takaa puhelimelle seitsemän merkittävää Android-versiopäivitystä sekä seitsemän vuotta tietoturvakorjauksia.
Huonoa Samsung Galaxy Z Flip6:ssa
- Kansinäytön rajoittuneisuus. Kansinäyttö Galaxy Z Flip6:ssa on ennallaan sen koon kasvettua edeltävässä Galaxy Z Flip5 -mallia. Kilpailijat ovat tältä osin edellä: Motorola tarjoaa Razreissaan vielä selvästi suuremman sekä monipuolisemmin käytettävän kansinäytön.
- Hidas pikalataus. Galaxy Z Flip6:n pikalatausteho rajoittuu Samsungin tuttuun 25 wattiin. 30 minuutissa akku latautuu 50 prosentin ja 60 minuutissa 89 prosentin varaukseen. Täysi lataus vie lähes puolitoista tuntia. Pikalataus ei ole kovin pikainen nykymittapuulla.
- Kamerakokoonpanon yksipuolisuus. Päivitetystä pääkamerasta huolimatta Galaxy Z Flip6 ei ole erityisen monipuolinen kuvausväline. Viime vuosilta tuttu ultralaajakulmakamera on yhä peruslaadukas, mutta telekameraa ei ole mukana ensinkään. Digitaalista zoomia onkin tarjolla vain 10-kertaiselle tasolle saakka.
- Lämpeneminen. Akku kestää hieman viime vuotta paremmin, mutta tutusta lämpenemisestä Galaxy Z Flip6:ssa ei ole päästy eroon. Varsinaisen kuumaksi puhelin ei missään tilanteessa lämpene, mutta rungon lämpötila kohoaa aina hiemankaan pidemmän käyttöjakson aikana.
- Ei DeX-tukea. Muista Galaxy-huippupuhelimista poiketen Z Flip6 ei sisällä DeX-tukea. Puhelinta ei täten voi käyttää ulkoisen näytön kanssa tietokonemaisesti, mikä on syytä huomioida.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi on hyvä huomioida, ettei Galaxy Z Flip6 sisällä muistikorttipaikkaa tai 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää. Laturia ei myöskään toimiteta mukana myyntipakkauksessa, vaan se tulee tarvittaessa hankkia erikseen.
Sievä ja taittuva tehopakkaus paremmalla rakenteella
Simpukkamallin taittuvat puhelimet ovat saaneet osakseen enemmän suosiota kuin kirjamaisesti avautuvat suuremmat verrokkinsa, ja myös Galaxy Z Flip6 menestynee markkinoilla Galaxy Z Fold6:ta paremmin – jo tietenkin selvästi edullisemman hintansa ansiosta. Muutamista merkittävistä uudistuksista huolimatta kyseessä on yhä tutun oloinen, ulkoisesti todella sievä älypuhelin.
Tavanomaisista älypuhelimista poiketen simpukkamallinen Galaxy Z Flip6 on asustemaisen sievä, mitä Samsung on jo muutamia vuosia korostanut myös muun muassa kantolenksuja sisältävillä suojakuorilla, joita tälläkin kertaa on valikoimassa monenlaisia.
Etenkin kirkkaissa väreissä Galaxy Z Flip6 on nätti kuin mikä, mutta karkkimaisen ulkokuoren ei kannata antaa hämätä – kyseessä on myös täysiverinen huippupuhelin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Täksi vuodeksi Samsung on ilahduttavasti päivittänyt pääkameran, jonka tarkkuus on nyt 50 megapikseliä aiemman 12 megapikselin sijaan. Myös simpukkapuhelimen merkittävimpään heikkouteen, akunkestoon, on puututtu suuremmalla akkukapasiteetilla samalla, ja Qualcomm-huippupiiri on luonnollisesti päivitetty vuotta uudempaan.
Edellä lueteltuihin uudistuksiin perehdytään arvostelussa hieman tuonnempana. Sitä ennen myös muotoilun pienet, mutta merkittävät muutokset ansaitsevat kuitenkin hetkensä parrasvaloissa.
Samsung Galaxy Z Flip6 on rahtusen edeltäjiään kulmikkaampi, vaikka ulkoiset mitat ja muotoilu ovatkin säilyneet miltei ennallaan. Merkittävin yksittäinen muutos on kannen kameroiden linssejä puhelimen värissä kiertävä reunus, joka luo jatkumoa etu- ja takakuoren välille. Ratkaisu on hyvin onnistunut.
Auki taitetun älypuhelimen oikealla kyljellä ovat yhä virta- ja äänenvoimakkuusnäppäimet, joista ensimmäinen sisältää myös sormenjälkilukijan. Tutun nopea lukija on luotettava, kunhan vain sormet ovat kuivat, ja tarvittaessa asetuksista voi aktivoida myös perustasoisen kameraan perustuvan kasvojentunnistuksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkoisesti Galaxy Z Flip6:n kenties merkittävin parannus koskee kuitenkin kestävyyttä. Samsungin mukaan Galaxy Z Flip6 kestää alumiinirunkoineen kolhuja aiempaa paremmin, minkä ohella sille on mallistonsa ensimmäisenä myönnetty myös virallinen, roskiltakin suojatusta rakenteesta kertova IP48-luokitus.
Tarkemmin IP48-luokitus tarkoittaa, että Galaxy Z Flip6 on suojattu yli millimetrin kokoisia rakeita vastaan ja että se kestää upotuksen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutiksi (8).
Pölytiivis Galaxy Z Flip6 ei siis vieläkään ole, mutta askeleen lähempänä sitä joka tapauksessa. Edeltäjänsä tavoin se taskussaan voi huoletta pulahtaa uimaankin.
Saranan kestävyydestä ei huolta tarvinne kantaa. Samsung uudisti taittuvanäyttöisten puhelintensa saranat vuonna 2023 vahvistaen sitä myös täksi vuodeksi, ja Galaxy Z Flip6:ssa se onkin jämäkkä sekä jykevä. Yhdellä kädellä puhelimen avaaminen on aluksi hankalaa, mutta pienellä harjoittelulla siihenkin tottuu.
Auki käännetyssä päänäytössä on yhä havaittavissa pieni taitossauma, mutta käyttöä se ei häiritse millään tavalla.
Samsung Galaxy Z Flip6:n näytöt ovat samankaltaisia kuin edeltäjässä. Sisäpuolelta auki taittuva päänäyttö on 6,7-tuumainen, ja AMOLED-paneeli tarjoaa vakuuttavan väritoiston sisällöstä riippumatta. Tarkkuus on riittävän korkea, 2640×1080 pikseliä, mikä pätee myös joustavasti 1 ja 120 hertsin välillä mukautuvaan virkistystaajuuteen.
Tarvittaessa virkistystaajuuden, joka kertoo, kuinka monesti sisältö näytöllä päivittyy sekunnissa, voi myös lukita 60 hertsiin. Tutun laadukkaat ja tasapainoiset stereokaiuttimet tukevat viihdekokemusta.
Tervetulleena parannuksena näytön enimmäiskirkkautta on täksi vuodeksi nostettu pistemäisesti 2 600 nitiin, jotta Galaxy Z Flip6:n käyttö olisi mahdollisimman mukavaa myös auringossa. Pitkulainen 22:9-kuvasuhde tekee ruudusta myös varsin hyvin sopivan elokuvien katseluun.
Kuten mallistonsa muissakin edustajissa, on myös Galaxy Z Flip6:n päänäytön muovipinnoite varsin pehmeä. Ruudun pinta naarmuuntuu huomattavasti tavallisen puhelimen vastaavaa helpommin, mikä on hyvä muistaa etenkin, jos taittuvista paneeleista ei ole aiempaa kokemusta.
Toki näyttöä voi pyyhkiä ja naputella tavalliseen tyyliin, kuitenkin tietty varovaisuus huomioiden.
Kansinäytön pintana on Corningin Gorilla Glass Victus 2 -lasi, ja samainen lasimateriaali on valittu myös takapintaan.
Samsung Galaxy Z Flip6 sisältää viime vuoden tavoin 3,4-tuumaisen, muodoltaan epäsymmetrisen AMOLED-näytön 748×720 pikselin tarkkuudella ja 60 hertsin virkistystaajuudella. Teknisesti ruutu on täten viime vuoden tasolla, mutta toiminnallisuutta on hieman paranneltu.
Erilaisten minisovellusten, eli widgetien, käyttö on nyt aiempaa suoraviivaisempaa verrattuna Galaxy Z Flip5:een.
Pienoisohjelmien valikoima on aiempaa laajempi, minkä ohella saatavilla on kokonaan uusi yhdistetty näkymä, joka nimensä mukaisesti mahdollistaa monen sovelluksen esittämisen rinta rinnan.
Käytännössä esimerkiksi pörssikurssien katselu, taustalla soivan musiikin säätäminen ja viestien lueskelu sujuvat aiempaa toimivammin kansinäytöllä. Samsungin erillisen sovelluksen Good Lockin avulla pienoisen ruudun voi valjastaa myös pitkälti tavanomaiseen puhelinkäyttöön, jos kohta esimerkiksi kirjoittaminen 3,4-tuuman paneelilla ei erityisen miellyttävää olekaan.
Halutessaan kansiruutua voi käyttää myös vaikkapa YouTube-videoiden tai omien valokuvien katseluun, ja kulmaan taitettuna Galaxy Z Flip6:n voi helposti asettaa pöydälle pystyyn.
Vaikka Samsung on tehnyt hieman parannuksia kansinäytön käytettävyyteen, jää se vielä kauas Motorolan kilpailevien Razr-puhelinten suurikokoisemmista ja suoraan monipuolisemmin lähes mihin vain käytettävistä kansinäytöistä. Tämä on sääli, ja toivottavasti yksi tuleva parannusten kohde aikanaan Galaxy Z Flip6:n seuraajassa.
Täksi vuodeksi Samsung on kehitellyt taittuvanäyttöisille älypuhelimilleen myös kokonaan uudenlaisen toiminnon. Kahta näyttöä hyödyntävä tulkkitoiminto esittää yhden kielen toisella ja käännettävän toisella ruudulla ollen käytettävissä sekä Galaxy Z Flip6:lla että Galaxy Z Fold6:lla.
Tulkkaustoiminto on näppärä, mutta vielä toistaiseksi saatavilla olevien kielten valikoima on varsin rajattu esimerkiksi kotoisen suomen puuttuessa kokonaan. Vaikkapa espanjasta kiinaksi ja takaisin tulkki kuitenkin hoitaa hommansa kohtalaisen sujuvasti.
Tulkki perustuu generatiiviseen eli tuottavaan tekoälyyn pohjautuvaan Galaxy AI -toimintokokonaisuuteen, joka on luonnollisesti vahvasti läsnä myös Galaxy Z Flip6:ssa ja Galaxy Z Fold6:ssa.
Galaxy AI osaa muun muassa muokata valokuvia sekä tuottaa taustakuvia – myös Galaxy Z Flip6:n kansinäytölle – minkä ohella se pyöräyttää nopeasti yhteenvedon mistä tahansa verkkosivusta tai auttaa muokkaamaan tekstejä käyttötilanteeseen sopiviksi.
Vielä vuonna 2024 tekoälyyn perustuva Galaxy AI -kattaus on saatavilla maksutta, mutta tulevaisuudessa tilanne saattaa muuttua, vaikka tarkkaa tietoa mahdollisista maksumuureista ei toistaiseksi olekaan. Aiemmasta artikkelistamme voit lukea lisää alkuperäisistä Galaxy AI -ominaisuuksista.
Galaxy AI tuo omat etunsa ja lisänsä Samsungin ohjelmistoon, mutta sen todellinen hyödyllisyys lienee henkilökohtaisista mieltymyksistä kiinni. Tekoälytoiminnot voi halutessaan myös kytkeä pois päältä järjestelmäasetuksista.
Samsung Galaxy Z Flip6 julkaistaan Android 14 -pohjaisella One UI 6.1.1 -ohjelmistolla, ja käyttökokemus on pitkälti sama kuin esimerkiksi alkuvuoden Galaxy S24 -mallistolla tai viimevuotisella Galaxy Z Flip5:llä.
Esimerkiksi Galaxy Z Fold -sarjalaisista ja Galaxy S -huippupuhelimista poiketen Galaxy Z Flip6:ssa ei ole Samsung DeX -tukea, mikä kannattaa huomioida. Täten puhelinta ei voi käyttää tietokonemaisesti ulkoiseen paneeliin liitettynä.
Samsungin Android-kokemus on oletuksena värikkään pirteä, ja käyttöliittymän mukauttaminen on helppoa muun muassa teemoilla tai aiemmin mainitulla Good Lock -sovelluksella. Käytössä ovat kaikki tutut Google-palvelut, minkä ohella esiasennettuna on mittava määrä sovelluksia sekä Samsungilta että muun muassa Microsoftilta.
Samsung-sovellukset tarjoavat toimivia vaihtoehtoja Googlen vastaaville, ja esimerkiksi muistiinpanoihin on tänä vuonna panostettu erityisen paljon. Nopeasti piirretyn luonnoksen voi tekoälyn avulla muuttaa toimivaksi piirrokseksi vaikkapa diaesitystä varten, kun taas PDF-tiedostot voi hujauksessa kääntää haluamalleen kielelle – jos kohta esimerkiksi suomi valikoimasta uupuukin.
One UI 6 on monipuolinen, mutta silti verrattain helposti omaksuttavissa oleva Android-toteutus. Galaxy Z Flip6:lla käytössä on myös esimerkiksi niin kutsuttu Flex-tila, jossa noin 45 asteen kulmaan käännetty ruutu jakautuu käyttäjän niin halutessa kahtia.
Taittuvaa näyttöä hyödynnetään myös kamerasovelluksessa, minkä ohella kansinäytölle on saatavissa runsaasti mukautusvaihtoehtoja. Tuottava tekoäly saa roolia myös kansinäytölle ilmestyvissä, automaattisesti tuotetuissa vastausehdotuksissa, joilla käyttäjän on helppo reagoida viesteisin viipeettä.
Ilahduttavasti Samsung on luvannut myös Galaxy Z Flip6:lle sekä Galaxy Z Fold6:lle peräti seitsemän vuoden Android-päivitystuen. Luvassa on siis sekä seitsemän Android-versiopäivitystä (Android 15, 16, 17, 18, 19, 20 ja 21) sekä tietoturvakorjauksia aina kesälle 2031 saakka.
Samsungin seitsemän vuoden päivityslupaus edustaa yhdessä Googlen itsensä kanssa markkinoiden kärkitasoa, ja ei liene mitään epäilystä, etteikö se olisi tarpeeksi pitkä.
Galaxy Z Flip6:n ostaja saaneekin halutessaan taskuunsa erittäin pitkäikäisen kumppanin, joka on nyt myös teknisesti aiempaa edistyneempi.
Tervetulleita teknisiä parannuksia – entistä huipumpi kokonaisuus
Samsung Galaxy Z Flip6 on teknisesti päivitetty vuoden 2024 tasolle. Taittuvasta rakenteestaan huolimatta kyseessä on täysiverinen huippupuhelin, joka on lähellä Android-maailman terävintä kärkeä esimerkiksi suorituskykyä mitattaessa.
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -piirin tavanomaisesta sisarmallistaan erottaa Cortex-X4-tehoytimen hitusen korkeampi kellotaajuus (3,39 vs. 3,3 gigahertsiä) muiden ydinten alempien kellotaajuuksien rinnalla sekä Adreno 750 -grafiikkasuorittimen niin ikään korkeampi 1 gigahertsin kellotaajuus.
Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy soveltuu hyvin myös tekoälylaskentaan, jonka merkitys kasvanee lähivuosina Galaxy AI:n kaltaisten ratkaisujen yleistyessä. Vastaava kyvykkyys on toki mukana myös ”tavallisessa” Snapdragon 8 Gen 3:ssa, ja käytännön erot sen ja Galaxy-optimoidun piirin välillä ovatkin pieniä.
Suorituskykytesteissä Galaxy Z Flip6 jää hieman muista Snapdragon 8 Gen 3 -älypuhelimista taipuen esimerkiksi Galaxy S24 Ultralle. Tulokset ovat kuitenkin selvästi parempia kuin vaikkapa Galaxy Z Flip5:llä, jonka suorituskyky on karkeasti samalla tasolla kuin alta vertailutaulukosta löytyvän Galaxy S23 Ultran.
Aiemmat Flip-sarjalaiset ovat lämmenneet suhteellisen nopeasti, ja myös Galaxy Z Flip6:n lämpötila kohoaa tavanomaista vikkelämmin. Puhelimessa on nyt ensi kertaa mukana höyrykammio, jonka tulisi pitää runko mukavan vilpoisena, mutta käytännössä erot viime vuoteen ovat vähäisiä puhelimen lämmetessä pitkien käyttörupeamien aikana.
Suorituskykytestien perusteella Galaxy Z Flip6:n tehot laskevat hieman rasituksen jatkuessa pitkään, mutta varsinaiseksi ongelmaksi asti tilanne ei etene – kenties ainakin osin juuri höyrykammion ansiosta. On kuitenkin selvää, ettei taittuvarakenteinen älypuhelin ole pelaajalle ykkösvalinta.
Samsung Galaxy Z Flip6 selviytyy kuitenkin vaivatta kaikenlaisesta käytöstä, kuten peleistä tai enintään kolmea sovellusta samanaikaisesti tukevasta moniajosta. Jokapäiväinen käyttökokemus on täten oivalla tasolla, ja Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxysta riittää varmasti potkua vuosiksi.
Huomionarvoisesti RAM-käyttömuistin määrää on Galaxy Z Flip6:ssa nostettu 8 gigatavusta 12 gigatavuun. Sisäistä tallennusmuistia on tarjolla 256 tai 512 gigatavua (UFS 4.0), ja muistikorttipaikkaa simpukkapuhelin ei edelleenkään sisällä.
Järjestelmäpiirin päivittäminen on puhelinvalmistajilta tavanomainen temppu, mutta täksi vuodeksi Samsung on ilahduttavasti päättänyt panostaa enemmän myös Galaxy Z Flip6:n akunkestoon ja kameraan.
Etenkin simpukkamalliset taittuvanäyttöiset älypuhelimet, Samsungin mallisto mukaan lukien, ovat kärsineet harmittavan heikoista käyttöajoista. Ongelmaan vastatakseen korealaisjätti on mahduttanut Galaxy Z Flip6:een aiempaa suuremman akun säilyttäen samalla ulkoiset mitat samoina.
Vanha 3 700 milliampeeritunnin kapasiteetti on päivittynyt 4 000 milliampeerituntiin, ja noin kahdeksan prosentin nousun yhdessä järjestelmäpiirin ja kenties myös ohjelmiston virtaa säästävämmän toteutuksen kanssa huomaa myös käytännössä: Galaxy Z Flip6:n akku todella kestää esimerkiksi edeltäjää paremmin.
Some-syötteiden selailusta, ajoittaisesta pelailusta ja kuvaamisesta koostuvalla ”peruskäytöllä” yksi akullinen riittää yhden päivän tarpeisiin kohtalaisen vaivattomasti, mutta viimeistään seuraavana aamuna Galaxy Z Flip6 kannattaa edelleen ladata.
Siinä missä monet lippulaivapuhelimetkin tarjoavat jo jopa kahden päivän käyttöaikoja, on Galaxy Z Flip6:lle jo luotettava yhden vuorokauden akunkesto hyvä saavutus esimerkiksi saranamekanismin vaatiessa paljon tilaa sirossa rungossa.
Maltillinen, mutta merkittävä kapasiteetin lisäys siis tekee Galaxy Z Flip6:sta edeltäjäänsä luotettavamman älypuhelimen.
Akun lataus hoituu yhä tutulla 25 watin teholla, joka täyttää akun reilussa 80 minuutissa. Latausaika on täten kokonaisuutena hieman viime vuotta heikompi, mikä johtunee korkeammasta kapasiteetista. Vartti piuhassa tarkoittaa noin 24 prosentin varausta, ja puolessa tunnissa akku ehtii latautua 50 prosenttiin ja tunnissa 89 prosenttiin asti.
Myyntipakkauksessa on itse älypuhelimen ohella vain USB-C-kaapeli, joten laturi, suojakuoret ja muut lisäosat on hankittava erikseen.
Samsung Galaxy Z Flip6 latautuu myös langattomasti 15 watin teholla. Sen lisäksi puhelin tukee käänteistä langatonta latausta, eli langatonta virranjakoa muille laitteille, vaikka toki useimmiten rajattu akkukapasiteetti kannattaneekin varata puhelimen itsensä käyttöön.
Päivitetyt piiri ja suurempi akku yhdistettynä viime vuodelta tuttuihin näyttöihin ja muihin teknisiin ominaisuuksiin tekevät joka tapauksessa Samsung Galaxy Z Flip6:sta aiempaa valmiimman huippupuhelimen. ”Taittumattomat” puhelimet Galaxy Z Flip6 haastaa tänä vuonna entistä paremmin myös kiitos päivitetyn pääkameran.
Entistä tarkempi pääkamera
Parin vuoden ajan Samsung luotti älysimpukoissaan pitkälti samaan kahden kameran kokoonpanoon, jota sisäpuolen 10 megapikselin etukamera täydensi. Täksi vuodeksi kamerakokoonpano on tervetulleella tavalla uudistunut, ja 50 megapikselin pääkamera on aiempaa monipuolisempi.
Kaikkiaan kameroita on kolme, kaksi takakameraa kannessa ja yksi etukamera sisäpuolella:
- 50 megapikselin pääkamera 85 asteen kuvakulmalla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Videokuvaus 4K maks. 60 fps, 1080p maks. 240 fps
- 10 megapikselin etukamera 85 asteen kuvakulmalla, 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla.
Pääkameraa lukuun ottamatta kokoonpano on yhä sama kuin Galaxy Z Flip5:llä, eikä esimerkiksi erillistä telekameraa vieläkään ole. Sellaista saataneen tosin odottaa melko pitkään, sillä pienessä rungossa ei juuri ole ylimääräistä tilaa.
Suurempi megapikselilukema ei toki välttämättä tarkoita parempaa kuvanlaatua, mutta uusia mahdollisuuksia päivitetty pääkamera joka tapauksessa avaa. Esimerkiksi tarkkojen kuvien rajaaminen on helpompaa, kun pikseleitä on lähtökohtaisesti enemmän, ja pikseleitä yhdistelemällä pääkamera puolestaan vangitsee enemmän valoa kuvatiedoston koon kasvamatta.
Äkkivilkaisulla pääkameran otokset eivät juuri poikkea viimevuotisista: värit ovat yhä huipputasolla, yksityiskohdat teräviä ja valotuskin kohdallaan. Hämärässä ja zoomattaessa eroja alkaa kuitenkin syntyä Galaxy Z Flip6:n eduksi.
Arvostelun lopussa on saatavilla lisää valokuvia Samsung Galaxy Z Flip6:n kameroilla.
Ultralaajakulmakamera laajalla 123 asteen kuvakulmalla on sama kuin viime vuonna, eikä sen toiminnassa ole moitittavaa. Etenkin värit säilyvät lähes pääkameran veroisena, eikä erityisiä vääristymiä juuri esiinny.
Kuten mainittua, ei erillistä telekameraa optisine zoomeineen ole. Pääkameralla tallennetut, digitaalisesti zoomatut otokset säilyvän kuitenkin varsin mallikkaina noin 5-tasolle saakka, ja kaikkiaan zoomia on tarjolla vain 10-kertaiselle tasolle.
Pääkamera sisältää ultralaajakulmakamerasta poiketen myös optisen kuvanvakaimen, joten sillä tallennetut videot, enintään 4K-tarkkuudella 60 ruutua sekunnissa, ovat selkeästi vakaampia. Samainen 4K-tarkkuus on käytettävissä myös etukameralla, jonka rooliksi tosin jää lähinnä videopuheluiden tukeminen.
Samsung Galaxy Z Flip6:n pääkameraa on nimittäin helppo käyttää selfieihin kansinäytön ansiosta. Selfiet ovatkin sillä hyvin lähellä markkinoiden parhaita, ja esimerkiksi muotokuvatila toimii uudistuneella pääkameralla loistavasti – kuvasipa sitten käsivaralla itseään tai ystäviään.
Taittuva runko on valokuvattaessa todella mukava, sillä sen varaan Galaxy Z Flip6 on helppo asettaa vaikkapa pöydälle. Kansiruutu sen sijaan toimii kätevästi etsimenä, joten koko kaveripoppoo tai vaikkapa työporukka mahtuu varmasti samaan otokseen myös ilman kuvaajaa.
Kamerasovellus on säilynyt pitkälti muuttumattomana. Mukana on reilusti kokeiltavaa monipuolisesta ammattilaistilasta kahdella kameralla kuvattuihin videoihin, ja mallistonsa ensimmäisenä älypuhelimena Galaxy Z Flip6 tukee myös osaavammille käyttäjille suunnattua Expert RAW -sovellusta monine lisävalintoineen.
Kamerapuhelimena Samsung Galaxy Z Flip6 ei edelleenkään vedä vertoja esimerkiksi Galaxy S24 Ultralle ja muille lippulaivoille, mutta taittuvanäyttöisten simpukkapuhelinten sarjassa se on entistä selvästi parempi. Kansinäyttö tuo lisäksi kuvaamiseen yhä uusia mahdollisuuksia mahdollistaen samalla loistokkaat selfiet.
Yhteenveto: Tervetulleet päivitykset vievät mallistoa oikeaan suuntaan
Samsung lisäsi taittuvaan simpukkaansa viime vuodeksi kookkaamman kansinäytön, ja tänä vuonna korealaisjätti on keskittynyt hiomaan kulmia. Samsung Galaxy Z Flip6 on uudistuksineen aiempaa viimeistellympi ja parempi taittuvanäyttöinen älypuhelin.
Näytöt, äänentoisto ja tyyli ovat pitkälti viime vuoden tasolla, mutta ilahduttavat panostukset akunkestoon ja pääkameraan tekevät Galaxy Z Flip6:sta entistä varteenotettavamman vaihtoehdon huippupuhelinten joukossa.
Siro ja sievä Galaxy Z Flip6 soveltunee parhaiten tyyliä ja ulkomuotoa arvostaville, mutta tavanomaisena älypuhelimenakaan sitä ei pidä väheksyä. Huippuluokan järjestelmäpiiri, kasvatettu RAM-käyttömuisti ja entistä pätevämpi pääkamera laittavat monet perinteiset haastajat koville – kuten myös seitsemään vuoteen ulottuva päivityslupaus.
Akunkestossa on menty ilahduttavasti eteenpäin, mutta Galaxy Z Flip6 joutuu silti taipumaan tavanomaisille puhelimille tältä osin.
Galaxy Z Flip6:n merkittävimpiä heikkouksia ovat kansinäytön rajoittuneisuus, jonka osalta Samsung on tehnyt vain vähäisiä parannuksia, sekä muista Samsung-puhelimista tuttuun tapaan verkkainen pikalataus.
Vaihtoehtoja Suomen markkinoilla Galaxy Z Flip6:lle on niukasti. Käytännössä ainoat kilpailijat ovat Motorolan vuoden 2024 uutuudet Razr 50 ja Razr 50 Ultra. Ne tarjoavat selvästi suuremman kansinäytön paremmalla käytettävyydellä sekä esimerkiksi nopeamman akun pikalatauksen. Toisaalta Motorolat taipuvat Samsungille suorituskyvyssä sekä päivitystuessa.
Vielä kaupoista löytyessä ei kannata unohtaa myöskään edeltävää Galaxy Z Flip5 -mallia, joka on saatavilla satasia seuraajaansa edullisemmalla hinnalla, joskin akunkesto ja kamera eivät ole siinä yhtä hyvät myös piirin ollessa vuoden vanhempi.
Vaikka taittuvanäyttöistenypuhelinten osuus koko markkinasta onkin yhä kesällä 2024 maltillinen, näkyy niitä katukuvassa huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Siroa ja sievää, mutta silti tehokasta ja joukosta taittuvalla simpukkarakenteellaan erottuvaa puhelinta etsivälle Samsung Galaxy Z Flip6 on jälleen muutamin tavoin entistä parempi valinta.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Samsung Galaxy Z Flip6:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »