OnePlus Nord 3 on ollut heinäkuussa 2023 tapahtuneen julkaisunsa jälkeen yksi parhaimpia vaihtoehtoja älypuhelinten keskihintaluokassa.
Noin vuotta myöhemmin Nord 3 on saanut seuraajan OnePlus Nord 4:stä, jonka kanssa tavoitteena OnePlussalla on jatkaa siitä mihin se Nord 3:lla jäi.
OnePlus Nord 4
- Android
- Alumiini
- 6,74" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 8 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 3 -piiri
- 5500 mAh akku
Tällä kertaa Nord 4:een OnePlus on kuitenkin tuonut erikoisuutena metallisen rakenteen: 5G-älypuhelinten aikakaudella uniikilla tavalla Nord 4:ssä on metallinen unibody-runko, mikä tuo puhelimen tuntumaan oman erottuvan lisänsä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muuten Nord 4:ssä järjestelmäpiiri on vaihtunut takaisin Qualcomm-leiriin, akun kapasiteettia on kasvatettu, pikalataustehoa nostettu ja kameroihin tehty muutoksia.
Ennakkomyynnissä Nord 4 on heti julkistuksensa jälkeen, ja saataville se tulee 8. elokuuta alkaen.
Värivaihtoehtoja on kolme erilaista, tummanharmaa Obsidian Midnight, vihreä Oasis Green sekä hopea Mercurial Silver. Viimeksi mainittu on saatavilla vain suuremman muistiversion yhteydessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nord 4:n suositushinnat Suomessa ovat 499 euroa (12+256 Gt) ja 599 euroa (16+512 Gt). Ainakin DNA ja Elisa kuitenkin tarjoavat heti asiakkailleen 50 ja 100 euron alennukset, joiden myötä pienemmän muistiversion saa 449 eurolla ja suuremman 499 eurolla.
Ennakkomyyntitarjouksena 7. elokuuta asti Nord 4:n ostajat saavat lisäksi kaupan päälle uudet Nord 4:n rinnalla julkistetut Nord Buds 3 Pro -kuulokkeet (arvo 79 €).
OnePlus Nord 4:n tekniset tiedot
- Alumiinirakenne
- 6,74 tuuman AMOLED-näyttö 20,1:9-kuvasuhteella, 2772×1240 pikselin tarkkuudella (450 PPI), 120 hertsin virkistystaajuudella, HDR10+ ja Ultra HDR-tuella, kirkkaus 1 100 nitiä (tyypillinen) ja huipussaan 2 150 nitiä, näyttö-runkosuhde 93,5 prosenttia
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet
- Alert Slider -tilakytkin
- Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 3 -järjestelmäpiiri
- 12 tai 16 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5X)
- 256 tai 512 gigatavua tallennusmuistia (UFS 4.0), ei muistikorttipaikkaa
- Muistivariantit 12+256 Gt ja 16+512 Gt
- Kaksi takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,95″-koon Sony Lytia LYT-600 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,6 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 8 megapikselin kiinteätarkenteinen 112 asteen ultralaajakulmakamera Sony IMX355 -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Videokuvaus 4K 30 / 60 fps, 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p 120 fps, 720p 240 fps
- 16 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera f/2,4-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 fps, 720p 30 fps
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax (2,4 ja 5 GHz) / Bluetooth 5.4 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
- Bluetooth-äänikoodekit: SBC / AAC / aptX HD / LDAC / LHDC
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- USB-C-liitäntä (USB 2.0)
- 5 500 milliampeeritunnin akku 100 watin SuperVOOC-pikalatauksella, ei langatonta latausta
- Mitat 162,6 x 75,0 x 7,99 millimetriä ja paino 199,5 grammaa
- IP65-luokitellusti pölytiivis ja vesiroiskeiden ja -suihkun kestävä
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio osana OxygenOS 14.1 -ohjelmistoa
Myyntipakkauksen sisältö puhelimen lisäksi:
- USB-A-USB-C-kaapeli
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
- Red Cable Club -jäsenyyskortti
- Pikaopas ja muita lappusia
Hyvää OnePlus Nord 4:ssä
- Erottuva alumiinirakenne. OnePlus Nord 4:n alumiinirunko erottaa puhelimen muista, ja se erottuu näin jo lähtökohtaisesti joukosta. Laatutuntuma on myös erinomainen, ja OnePlus on onnistunut designin kanssa hienolla tavalla.
- Suuri ja hyvä näyttö. Nord 4:n 6,74 tuuman, 2772×1240 pikselin ja 120 hertsin näyttö tarjoaa hyvän kuvanlaadun ja sujuvan käytettävyyden sulavalla liiketoistolla sekä riittävän suurella kirkkaudella.
- Erinomainen suorituskyky hintaan nähden. Snapdragon 7+ Gen 3 -järjestelmäpiirin voimin Nord 4:n suorituskyky on vahvalla tasolla puhelimen hintaluokassa. Edeltävästä Nord 3:stä on otettu mukava askel eteenpäin.
- Pääkameran kuvanlaatu. Erityisesti suotuisissa olosuhteissa pääkamera tallentaa tyylikkäitä, väreiltään elävia kuvia hyvällä tarkkuudella ja dynamiikalla. Noin 500 euron hintaluokassa kamera pärjää kilpailussa.
- Pitkä kahden päivän akunkesto ja nopea lataus. Nord 4:n akunkesto yltää 5 500 milliampeeritunnin akulla jopa varsin vaivattomasti kahteen päivään. Lisäksi tuettuna on nopea pikalataus. Erikseen hankittavalla laturilla akku täyttyi lataustestissä 15 minuutissa 55 prosentin varaukseen ja täyteenkin asti alle 35 minuutissa.
- 4+6 vuoden päivityslupaus. OnePlus pidensi päivityslupaustaan Nord 4:n yhteydessä uudelle tasolle, kun neljän merkittävän käyttöjärjestelmäpäivityksen lisäksi se lupaa Nord 4:lle kuusi vuotta tietoturvapäivityksiä. Näin OnePlus tarjoaa nyt keskihintaluokassa jopa Samsungia (4+5 vuotta) paremman luvatun päivitystuen.
Huonoa OnePlus Nord 4:ssä
- Ultralaajakulmakameran vaatimattomuus eikä telekameraa. Nord 4 sisältää valitettavasti vain 8 megapikselin ultralaajakulmakameran, ilman automaattitarkennusta. Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu jää välttävällä tasolle, eikä se mahdollista makrolähikuvien tallentamista. Nord 4:n kamerakokoonpano ei myöskään sisällä optista zoomia mukaan tuovaa telekameraa.
- Ei täyttä vesitiiviyttä. Nord 4:llä on IP65-luokitus, joka kertoo pölytiiviydestä sekä hyvästä vesiroiskeiden ja kevyen vesisuihkun kestävyydestä. Täyttä upotuskestävyyttä puhelimelle ei kuitenkaan luvata, mikä on pettymys.
- Ei langatonta latausta. Nord 4 ei tue langatonta latausta, mikä ei sinällään ole edes yllätys sen takaa metallinen rakenne huomioiden. Silti, osasta Nord 4:n kilpailijoita tuki langattomalle lataukselle löytyy.
- Muut pienet tekniset puutteet. Yllättävänä sen sijaan voidaan pitää eSIM-tuen puuttumista Nord 4:stä. Käytettävissä on vain kaksi nano-SIM-korttipaikkaa. Lisäksi yhteyksien osalta Nord 4:n Wi-Fi-tuki yltää Wi-Fi 6 -tasolle, muttei kata viimeisintä Wi-Fi 7:ää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi on hyvä huomata, ettei Nord 4:n mukana toimiteta enää laturia myyntipakkauksessa. Lisäksi ominaisuuksiin ei myöskään kuulu muistikorttipaikkaa tai 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää.
Erottuva metallirakenne ja hyvä näyttö
OnePlus Nord 4 eroaa yhdessä suhteessa muista tällä hetkellä markkinoilta löytyvistä puhelimista: puhelimessa on metallinen rakenne.
Metalliset unibody-rakenteet olivat älypuhelimissa aiemmin yleisiä, mutta katosivat 5G-verkkojen tulon myötä. 5G asetti uusia vaatimuksia antenneille, jonka myötä puhelimet muuttuivat käytännössä lähes poikkeuksetta takaa muovi- tai lasipintaisiksi.
Nord 4 palauttaa metallisen rakenteen alumiinirungollaan takaisin markkinoille ensimmäisenä 5G-älypuhelimena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlussan mukaan metallisen rakenteen toteuttaminen on vaatinut uutta antennisuunnittelua puhelimen sisällä. Lisäksi puhelimen taka-alareunassa on tavallisesta poikkea leveä antennijuova. Eikä Nord 4 ole täysin metallia takaa, vaan yläreunassa kameroiden ja LED-kuvausvalojen ympärillä on lasikaistale.
Pääosin alumiininen takapinta, joka on saumattomasti yhtä sivujen kanssa, tuo Nord 4:ään erottuvan tuntuman ja ulkonäön. Takana Nord 4:ssä on alumiinirungon ja lasikaistaleen muodostama kaksisävyinen viimeistely. OnePlussan mukaan kameroiden asemointi perustuu myös metallisen rakenteen mahdollistamiseen: tehdäkseen unibody-metallirunkoisesta puhelimesta ohuemman ja kevyemmän OnePlus kertoo sijoittaneensa kamerat horisontaalisesti vierekkäin, jotta piirilevystä voidaan tehdä pienempi ja antaa samalla enemmän tilaa akulle.
Paksuutta Nord 4:llä on 7,99 millimetriä ja painoa 199,5 grammaa.
Erilaisia värivaihtoehtoja Nord 4:stä on kolme. Testiimme puhelin saapui hopeana Mercurial Silver -värivaihtoehtona, jossa takapintaan on toteutettu 2D-laseretsauksella valoa taittava viivatekstuuri.
Muut kaksi värivaihtoehtoa ovat hillitty tummanharmaa Obsidian Midnight sekä kenties joukon erottuvin, vihreä Oasis Green.
Laatutuntuma Nord 4:ssä on ensiluokkainen, ja alumiinirunko on mukavaa vaihtelua muovi- ja lasipintojen joukossa. Lisäksi toki kestävyyden kannalta metalli on lasia kestävämpi ratkaisu.
Muuten kestävyydeltään Nord 4 on IP65-luokiteltuna pölytiivis ja varsin hyvin suojattu myös vedeltä. Täyttä upotuskestävyyttä (IPX7 tai IPX8) Nord 4 ei kuitenkaan tarjoa. IP65-luokituksen jälkimmäinen numero kertoo kevyen vesisuihkun kestävyydestä, tarkoittaen käytännössä hyvää roiskevedenkestävyyttä.
Oikealta sivulta Nord 4:stä löytyvät virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. OnePlus-puhelinten tuttu kolmiasentoinen Alert Slider -kytkin sijaitsee puolestaan vasemmalla sivulla ja sillä on totuttuun tapaan vaivatonta vaihtaa äänettömän, värinällä varustetun ja äänellisen tilan välillä.
Etupuolella Nord 4:ssä on tasainen AMOLED-näyttö, jonka koko on yhä edeltävän Nord 3:n tavoin 6,74 tuumaa ja tarkkuus 2772×1240 pikseliä. Nord 4:n näytön reunukset ovat verrattain pienikokoiset. Alareunus on hieman muita suurempi.
Näytön kuvanlaatu on odotetun korkealla tasolla. AMOLED-näytön väritoisto on silmämääräisesti erinomaista ja yli Full HD+ -tason oleva tarkkuuskin on varmasti riittävä.
Oletuksena käytössä on 2414×1080 pikselin tarkkuus Vakio-asetuksella, mutta asetuksista voi valita käyttöön myös täyden tarkkuuden.
Virkistystaajuus näytössä yltää 120 hertsiin. Kyseessä ei kuitenkaan ole joustavasti virkistystaajuudeltaan mukautuva LTPO-paneeli, joten näytön päivitysnopeus mukautuu karkeammin pykälin. Käyttökokemukseen tällä ei ole muuten vaikutusta, mutta LTPO-paneeli säästäisi vielä enemmän virtaa.
Asetuksista näytön virkistystaajuuden voi oletuksena käytössä olevan automaattivalinnan lisäksi rajoittaa maksimissaan 60 hertsiin tai valita erikseen käyttöön korkean 120 hertsin virkistystaajuuden, haluttaessa myös vain tietyille sovelluksille.
OnePlussan ilmoittama Nord 4:n näytön kirkkaus yltää 1 100 nitiin koko näytöllä ja huipussaan pistemäisesti 2 150 nitiin HDR-sisällöllä. Käytännössäkin näyttö on kirkas, vaikkei enää edustakaan tältä osin aivan terävintä kärkeä. Pääosin näytön kirkkaus riittää kuitenkin ulkona myös erittäin kirkkaina kesäpäivinä.
Lisäksi asetuksista Nord 4:n näytön väritoistoa mukauttaa valitsemalla väritilaksi oletuksena käytössä olevan Elävän sijaan Luonnollisen, Elokuvamaisen (P3) tai laajemman Loistavan. Näiden valintojen ohella värilämpötilaa voi mukauttaa oletusta lämpimämmäksi tai kylmemmäksi.
Näytön alla sijaitseva sormenjälkilukija Nord 4:ssä toimii hyvin, nopeasti ja varmasti.
Toki OnePlus on varustanut Nord 4:n myös stereokaiuttimilla, joiden äänenlaatu on varsin tavanomaista hyvää keskitasoa.
Suorituskyky kunnossa
OnePlus on vaihtanut Nord 4:ssä jälleen takaisin Qualcommin järjestelmäpiiriin verrattuna edeltävän Nord 3:n MediaTek Dimensity 9000 -piiriin.
Nord 4 on varustettu Qualcommin maaliskuussa 2024 julkistamalla Snapdragon 7+ Gen 3:lla, joka sisältää lähes samanlaisen keskussuoritinarkkitehtuurin Qualcommin huippupiirin Snapdragon 8 Gen 3:n kanssa, mutta matalammilla kellotaajuuksilla ja yhdellä vähemmällä tehoytimellä.
Suorituskyvyltään Snapdragon 7+ Gen 3 on varsin kyvykäs piiri keskihintaluokkaan vuonna 2024.
4 nanometrin TSMC:n prosessilla valmistettavassa Snapdragon 7+ Gen 3:ssa on yksi Arm Cortex-X4 -huipputehoydin 2,8 gigahertsin, neljä Arm Cortex-A720 -tehoydintä 2,6 gigahertsin ja kolme Arm Cortex-A520 -ydintä 1,9 gigahertsin kellotaajuudella. Kellotaajuudet ovat selvästi matalammat kuin Snapdragon 8 Gen 3:ssa, minkä lisäksi Cortex-A720 -tehoytimiä on yksi vähemmän ja toisaalta Cortex-A520 -ytimiä yksi enemmän.
Vertailun vuoksi Snapdragon 8 Gen 3:ssa kellotaajuudet ovat Cortex-X4-ytimessä 3,3 gigahertsiä, Cortex-A720-ytimistä kolmessa 3,15 ja kahdessa 2,96 gigahertsiä ja kahdessa Cortex-A520-ytimessä 2,27 gigahertsiä.
Qualcommin valikoimiin kuuluu myös Snapdragon 8s Gen 3, jossa on samat ytimet kuin Snapdragon 7+ Gen 3:ssa, mutta korkeammin kellotaajuuksiin.
Lisäksi Snapdragon 7+ Gen 3:ssa on 8-sarjan sisarpiirejä vähemmän kyvykkäät Snapdragon X63 -5G-modeemi ja Adreno 732 -grafiikkasuoritin, joka ei esimerkiksi tue säteenseurantaa.
Suorituskykytestien perusteella Nord 4 parantaa edeltävästä Nord 3:sta peruslaskennan suorituskykyä sekä yhden että useamman ytimen osalta reilulla 20 prosentilla, kun taas graafinen suorituskyky on parantunut 30-40 prosentilla.
Alkujaan keskihintaisten puhelinten joukossa Nord 4:n suorituskyky on erittäin hyvä.
Snapdragon 8 Gen 3 -huippupuhelimiin, kuten OnePlus 12, verrattuna suorituskyky jää peruslaskennassa yhdellä ytimellä vajaat 15 prosenttia ja useammalla ytimellä yli 20 prosenttia heikommaksi. Graafisessa suorituskyvyssä ero on hieman suurempi, noin 20-40 prosenttia.
Käytännössä ainakin toistaiseksi omassa hintaluokassaan Nord 4 tarjoaa suorituskyvyn, jota haastavat lähinnä vanhemmat Snapdragon 8 Gen 2:lla varustetut huippupuhelimet, joiden hinta on jo painunut alemmas alkuperäisistä hinnoistaan.
Esimerkiksi Snapdragon 8 Gen 2:n sisältävään OnePlus 12R:ään nähden Nord 4 häviää niukasti peruslaskennassa, mutta selvemmin noin 10-20 prosentilla graafisessa suorituskyvyssä.
Testeillä mitattu suorituskyky on tietenkin tärkeää, mutta lisäksi on todettava Nord 4:n käytön olleen erittäin sujuvaa testin aikana. Minkäänlaista ylimääräistä hidastelua ei esiintynyt, ja Nord 4 toimi sulavasti monenlaisessa käytössä.
Testissämme Nord 4 oli suurempana muistiversiona, jossa on 16 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 512 gigatavua tallennusmuistia. Toinen muistivariantti on 12 ja 256 gigatavua, joka sekin riittänee useimmille jo varsin hyvin. Molemmat muistit ovat tyypiltään toistaiseksi kärkitasoa (LPDDR5X ja UFS 4.0). Muistikorttipaikkaa Nord 4 ei sisällä.
Nano-SIM-korttipaikkoja Nord 4:ssä on kaksi kappaletta, mutta eSIM-tukea puhelimesta ei voi löydy, mitä voi pitää jo ikävänä puutteena.
Yhteyksistä tuettuna ovat Wi-Fi 6, Bluetooth 5.4 sekä tietenkin NFC-lähiyhteys. Uudemmalle Wi-Fi 7:lle OnePlus ei ole Nord 4:ään tukea tuonut, vaikka valmius sille piiriltä pitäisikin löytyä.
Bluetooth-yhteydellä äänikoodekkien tuki on laaja sisältäen tavanomaisten SBC:n ja AAC:n lisäksi tuen aptX HD:lle sekä korkeamman äänenlaadun LDAC:lle ja LHDC:lle, viimeksi mainitun osalta tosin vain OnePlussan omien Buds Pro -kuulokkeiden kanssa.
Ainoana liitäntänä Nord 4:ssä on USB-C. joka rajoittuu nopeudeltaan USB 2.0 -tasolle (480 Mbit/s).
Akkukapasiteettia OnePlus on kasvattanut Nord 4:ssä 10 prosentilla Nord 3:n 5 000 milliampeeritunnista 5 500 milliampeerituntiin. Kyseessä on verrattain suuri akkukapasiteetti, eikä Suomen markkinoilla kilpailevista puhelimista suurempia akkuja löydy.
Akunkesto mittavalla akulla on kohdallaan. Kahteen päivään yltäminen täydellä akulla on tavanomaista Nord 4:n kanssa kohtuullisella käytöllä. Näyttöaikaa Nord 4:n akullisesta irtosi testin aikana 10-12 tuntia, mikä riitti itselläni hyvin kahdeksi päiväksi. Vielä raskaammallakin käytöllä akku riittää hyvin ainakin päiväksi.
Nord 4 tukee 100 watin SuperVOOC-pikalatausta. Laturia OnePlus ei enää toimita mukana myyntipakkauksessa, johon sisältyy vain USB-A-USB-C-kaapeli. Edeltävässä Nord 3:ssa tuettuna oli 80 watin pikalataus. Kasvanut akku ja suurempi latauksen enimmäisteho yhdessä merkitsevät Nord 4:n latautuvan jotakuinkin yhtä nopeasti Nord 3:n kanssa – ja hyvin vikkelään tahtiin.
Lataustestissämme 100 watin SuperVOOC-laturilla Nord 4 latautui 15 minuutissa jo 55 prosentin ja 25 minuutissa 87 prosentin varaukseen. Täyteen asti akku latautui alle 35 minuutissa.
Lisäksi Nord 4 tukee standardin mukaista USB Power Delivery -latausta 10-55 watin teholla.
Langatonta latausta Nord 4 ei tue.
Tuttu OxygenOS-ohjelmisto – mukana ensimmäisiä tekoälytoimintoja
OnePlus Nord 4 saapuu markkinoille ajantasaisella Android 14 -käyttöjärjestelmäversiolla osana OxygenOS 14.1 -ohjelmistoa.
OnePlussan ohjelmisto on kehittynyt viimeisen parin vuoden aikana OxygenOS 11:n tuottaman pettymyksen jälkeen. OxygenOS 11:ssä ohjelmistoa lähdettiin yhtenäistämään OnePlussan emobrändin Oppon ColorOS:n kanssa, ja monet muutokset eivät miellyttäneet vannoutuneita OnePlus-käyttäjiä.
Pikku hiljaa OxygenOS on taas alkanut tuntua paremmalta, kenties osittain ajan myötä tapahtuneen tottumisen ansiosta. Edelleenkään OxygenOS ei ole OnePlussalle suhteellisesti sellainen valttikortti kuin vielä takavuosina, mutta ohjelmiston kyvyt ja käytettävyys tuntuisivat olevan jälleen paremmin linjassa odotusten kanssa.
OxygenOS on nykyisellään erittäin sulavasti toimiva käyttölliittymä: valikot ja animaatiot soljuvat mukavan jouhevasti. OnePlus onkin kertonut panostaneensa OxygenOS 14:ssä juuri suorituskykyyn. OxygenOS 14:n osana on uusi Trinity Engine -alustakokonaisuus, joka sisältää kaikkiaan kuusi teknologiaa. Trinity Enginen ytimessä ovat CPU Vitalization, RAM Vitalization ja ROM Vitalization, joiden pitäisi osiltaan tehostaa suorittimen, RAM-käyttömuistin ja tallennusmuistin toimintaa pyrkien tarjoamaan parhaan mahdollisen suorituskyvyn, akunkeston ja pitkän aikavälin sulavan käyttökokemuksen.
Kuten edellä mainittu, käytännössä Nord 4 toimii todella sulavasti.
Tarkemmin OxygenOS 14:n uudistuksiin voi tutustua aiemmassa artikkelisamme. Yksi huomionarvoinen lisäys on tuki Windowsin Puhelinlinkki-toiminnolle, joka helpottaa merkittävästi Windows 11 -tietokoneen ja puhelimen keskinäistä yhteistoimintaa.
Lisäksi myös OnePlus on aloittanut tuomaan erilaisia generatiivisen tekoälyn toimintoja osaksi ohjelmistoaan.
Nord 4 -testilaitteessamme olivat jo käytössä esimerkiksi AI Speak ja AI Summary -työkalut. Viimeksi mainittu luo esimerkiksi verkkosivuista, sähköposteista ja muista teksteistä yhteenvetoja ja ensin mainittu voi lukea tekstejä ääneen. Toiminnot toimivat toistaiseksi vain englanniksi ja kiinaksi. Pikakokeilulla toiminnot eivät suuremmin erotu joukosta, mutta huomiota kiinnitti, etteivät yhteenvedot olleet kovin napakoita, vaan yhä varsin pitkiä.
Nauhuri-sovelluksen äänitteissä on lisäksi myös tarjolla AI Recording Summary -toiminto, jonka pitäisi luoda jopa yli tunnin mittaisista kokouksista ja puheista tekstimuotoinen yhteenveto muutamassa sekunnissa. Tätä emme ehtineet testin aikana kokeilla.
Kamerasovelluksen tekoälytoimintoja ovat AI Best Face ja AI Clear Face. Näistä AI Best Face voi korjata ryhmäselfien, jos yhdellä henkilöllä on silmät kiinni ja Clear Face tuo epätarkkoihin kuviin lisää terävyyttä.
Uusi AI Linkboost -toiminto pyrkii puolestaan nopeuttamaan yhdistämistä takaisin mobiiliverkkoon yhteyden katketessa esimerkiksi hississä.
OnePlussan Valokuvat-sovelluksessa tarjolla ovat AI Eraser 2.0 ja Smart Cutout 2.0. Viimeksi mainitulla voi leikata kuvista kohteita tarroiksi lisättäväksi esimerkiksi toisiin kuviin.
AI Eraseria, eli suomeksi AI-pyyhekumi-nimellä kuvien muokkaamisen yhteydestä löytyvää toimintoa, on kehitetty helpommalla mahdollisuudella poistaa kuvista ylimääräisiä henkilöitä. Henkilöitä ei tarvitse merkitä erikseen, vaan toiminto tunnistaa taustalla tai sivussa olevat henkilöt automaattisesti ja tarjoutuu poistamaan ne. Muutamien kokeilujen perusteella toiminto toimii melko hyvin ja nopeasti, joskin tarkemmin yksityiskohtia tarkasteltaessa voi huomata erikoisiakin lopputuloksia.
Nord 4:n yhteydessä OnePlus on lisäksi tehnyt ohjelmistopuolella yhden merkittävän parannuksen: pidemmän päivityslupauksen.
OnePlus lupaa Nord 4:lle neljä merkittävää Android-versiopäivitystä sekä kuusi vuotta tietoturvapäivityksiä. Päivityslupaus on näin parantunut selvästi edeltävästä Nord 3:sta, jolle OnePlus lupasi kolme versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä.
Nord 4:n 4+6 vuoden päivityslupaus on toistaiseksi pisin OnePlussalta. Huomionarvoista on myös, että pidennetyn päivityslupauksensa myötä nyt Nord 4:n edustamassa keskihintaluokassa OnePlus tarjoaa Samsungiakin pidemmän päivityslupauksen. Samsung on tuonut Galaxy S / Z -huippupuhelimiinsa jo seitsemän vuoden versio- ja tietoturvapäivityslupauksen, mutta Nord 4:n kanssa kilpailevissa Galaxy A -sarjalaisissa, kuten myös vanhemmissa Galaxy S -sarjalaisissa, päivityslupaus on 4+5 vuotta, eli OnePlussaa vuoden lyhyempi tietoturvapäivitysten osalta.
Kaiken kaikkiaan Nord 4:lle luvattu päivitystuki on nyt erinomaisella tasolla, kun puhelimen pitäisi saada aikanaan Android 15, 16, 17 ja 18 sekä tietoturvapäivityksiä kesään 2030 asti.
Tyydyttävä kamerakokoonpano
Yhteensä kameroita Nord 4:ssä on kolme kappaletta – kaksi takana ja yksi edessä:
- Kaksi takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,95″-koon Sony Lytia LYT-600 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,6 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 8 megapikselin kiinteätarkenteinen 112 asteen ultralaajakulmakamera Sony IMX355 -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Videokuvaus 4K 30 / 60 fps, 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p 120 fps, 720p 240 fps
- 16 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera f/2,4-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 fps, 720p 30 fps
Nord 4:n kameroissa OnePlus on tehnyt niin sanotusti mielenkiintoisia ratkaisuja, eikä aivan positiivisimmalla tavalla.
OnePlus Nord 4:n 50 megapikselin pääkamera perustuu samalle 1/1,95″ Sony Lytia LYT-600 -kennolle kuin myös selvästi edullisemmassa sisarmallissa Nord CE 4 Lite 5G:ssä. Kenno on kooltaan pienempi kuin edeltävässä Nord 3:ssa, jonka pääkamerassa on 1/1,56″ Sony IMX890 -kenno 1,0 mikronin pikselikoolla. Nord 4:n pääkamerassa pikselikoko on 0,8 mikronia.
Ei toki Nord 4:n pääkameran kenno mitenkään heikko ole, vaan sen kuvanlaatu on korkealla tasolla erityisesti suotuisissa olosuhteissa. Pääkamera tallentaa kuviin nätisti värejä, dynaaminen alue on laaja ja kuvat sisältävät mukavasti yksityiskohtia, mutta eivät kuitenkaan näytä yliterävöitetyiltä.
Nord 4:ltä olisi voinut kuitenkin odottaa vielä enemmän ja lähes huippuluokkaa hipovaa pääkameraa, kun nyt tuntuu, että Nord 3:n kanssa kuvanlaadussa ollaan pysytty korkeintaan samalla tasolla heikomman kennon, mutta toisaalta kehittyneemmän prosessoinnin myötä.
Oletuksena pääkamera tallentaa kuvia neljä pikseliä yhdistäen, mutta kamerasovelluksen erillisessä Hi-Res-tilassa käytettävissä on myös täysi 50 megapikselin tarkkuus.
Pääkameran sijaan kamerakokoonpanon suuremmat ongelmat ovat kuitenkin muualla. Verrattuna Nord 3:een OnePlus on jättänyt pois erillisen makrokameran, mutta tästä huolimatta ultralaajakulmakameraa ei ole kuitenkaan parannettu.
Nord 4:ssäkin on näin yhä vain 8 megapikselin tarkkuuden ja vain verrattain kapean 112 asteen kuvakulman ultralaajakulmakamera, jossa ei ole automaattitarkennusta. Ultralaajakulmakamerassa olisi ehdottomasti voinut toivoa nähtävän parannusta.
Nyt ultralaajakulmakameran kuvanlaatu alkaa olla jo vain välttävällä tasolla. Kirkkaissa ja muutenkin helpoissa kuvaustilanteissa ultralaajakulmakameran kyvyt riittävät vielä kohtuullisesti, mutta haastavammissa olosuhteissa kameran suorituskyvyn rajat tulevat vastaan. Yleisesti ottaenkin ultralaajakulmakameran kuvista puuttuu pääkameraan nähden tarkkuutta ja kuvat jäävät vähän vaisuiksi.
Ultralaajakulmakameraan olisikin toivonut ainakin jonkin verran korkeampaa tarkkuutta sekä automaatttitarkennusta, joka olisi mahdollistanut samalla myös makrokuvauksen.
Erillistä telekameraa Nord 4 ei sisällä, mutta 50 megapikselin pääkameralla saa tallennettua erinomaisia otoksia 2x ja hieman suuremmilla zoomilla. Digitaalista zoomia kamerasovelluksessa on tarjolla 20x-tasolle, jolla kuvanlaatu on jo varsin heikko.
16 megapikselin etukameran kuvanlaatu Nord 4:ssä on tavanomaista tasoa: kameralla saa napattua hyvin someen riittävän laadukkaita selfieitä, mutta mitään erinomaista tai poikkeuksellista etukamera ei tarjoa.
Videokuvaus Nord 4:n pääkameralla onnistuu tarkkuuksilla 4K 30 / 60 fps, 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 / 60 fps, kun taas ultralaajakulmakamera rajoittuu vain 1080p- tai 720p-tarkkuuteen ja 30 fps -nopeuteen, kuten myös etukamera.
Hidastuskuvaus pääkameralla onnistuu Hidastus-kuvaustilassa 1080p-tarkkuudella 120 fps -nopeudella ja 720p-tarkkuudella 240 fps -nopeudella.
OnePlussan kamerasovelluksen käytettävyys on hyvä, vaikka tarjolla on paljon erilaisia kuvaustiloja ja -asetuksia. Eri kuvaustiloja voi järjestellä valikkoon haluamallaan tavalla, mikä mahdollistaa omien suosikkitoimintojen tuomisen helposti ulottuville.
Valokuva-, Video, Muotokuva-tilojen sekä jo edellä mainittujen Hi-Res-tilan ja Hidastus-tilan lisäksi käytettävissä on useita muita kuvaustiloja: manuaalisäädöt tarjoava Pro-tila, Yö-tila, Panoraama, erillinen manuaalisäätöjen Video-tila, Intervallikuvaus, Pitkä valotus, Kaksoisnäkymä kuvaamiseen samanaikaisesti etu- ja takakameralla sekä Asiakirjaskanneri-tila.
Yhteenveto: Keskihintaluokan uusi valtias?
OnePlus Nord 4:n harteille on ladattu suuret odotukset, sillä sen edeltäjä OnePlus Nord 3 oli jo heti julkaisunsa yhteydessä kesällä 2023 erittäin houkutteleva kokonaisuus hintaansa nähden.
Nyt Nord 4:ssä OnePlus on lähtenyt tekemään rohkeitakin ratkaisuja rakenteessa. Lopputulos on varsin onnistunut.
OnePlus Nord 4:ssä on erottuva, tyylikäs design alumiinirungolla, vahva suorituskyky sekä erinomainen kahden päivän akunkesto. Akku latautuu nopeasti 100 watin pikalatauksella, eikä näytöstäkään ole huonoa sanottavaa.
Lisäksi ehdoton vahvuus Nord 4:lle on OnePlussan sille tarjoama entistä pidempi 4+6 vuoden päivityslupaus.
Täydellinen ei myöskään Nord 4 ole. Kamerakokoonpanossa pääkamera on ihan hyvä, mutta ultralaajakulmakameralta olisi toivonut selvästi enemmän.
Lisäksi Nord 4 ei tarjoa upotuskestävyyttä, vaan IP65-luokitus merkitsee käytännössä hyvää roiskevedenkestävyyttä pölytiiviyden ohella. Ymmärrettävästi metallinen rakenne huomioiden Nord 4:stä ei myöskään löydy tukea langattomalle lataukselle, joka saattaa osalle asiakaskunnasta kynnyskysymys uutta puhelinta valittaessa. Toki Nord 4:n hintaluokassa tuki langattomalle lataukselle on vielä enemmän poikkeus kuin sääntö.
Kilpailijoita Nord 4:lle riittää. Paljon ostopäätöksen järkevyydessä ratkaisee se, millä hinnoilla eri puhelimia saa tarjouksesta.
Nord 4:lle kovan haasteen omasta leiristä heittää alkuvuodesta 2024 lanseerattu OnePlus 12R, jonka Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri tarjoaa hieman paremman suorituskyvyn kuin Snapdragon 7+ Gen 3 Nord 4:ssä. Toisaalta myös sitä vielä kaupoista löytyessä, on myös edeltävä Nord 3 alkaen alle 300 euron hinnalla 128 gigatavun muistiversiona edelleen erinomainen vaihtoehto. Hieman pienemmän hinnan vastapainoksi ominaisuuksista joutuu lopulta tinkimään vain vähän.
Samsungilta Galaxy A55 5G kamppailee samoista ostajista Nord 4:n kanssa. Samsung jää kuitenkin suorituskyvyssä todella selkeästi kakkoseksi vertailussa Nord 4:n ollessa kymmeniä prosentteja tai graafisessa suorituskyvyssä jopa 2-3 kertaisesti parempi. Samsungilla valttikorttina on upotuskestävyys. Toinen harkinnan arvoinen vaihtoehto Samsungilta on Galaxy S23 FE.
Honor on Nord 4:n kanssa samoilla apajilla Honor 200 -sarjalaisillaan. Honor 200:ssa ja erityisesti hieman tyyriimmässä Honor 200 Prossa on erona Nord 4:stä reunoiltaan kaarevat näytöt. Suorituskyvyssä Honor 200 jää selvästi Nord 4:stä, kun taas Honor 200 Pro on samalla tasolla.
Tunnetuimpien valmistajien ulkopuolelta vaihtoehdoiksi nousevat myös Nothing Phone (2) ja Motorola Edge 50 Pro. Ensin mainittu erottuu läpinäkyvällä takapinnallaan ja Glyph-valoillaan, ja tarjoaa karkeasti samaa luokkaa kokonaisuutena olevan suorituskyvyn. Motorolan Edge 50 Prossa puolestaan tehoja on selvästi vähemmän, mutta muuten ominaisuuskattaus on siinä huippuluokkaa sisältäen muun muassa vielä hitusen nopeamman pikalatauksen sekä tuen langattomalle lataukselle.
Käyttökokemus Nord 4:ssä on hyvän laatutuntuman, näytön ja suorituskyvyn ansiosta niin korkealla tasolla, että puhelin ansaitsee ostosuosituksen.
Suositushinnat Nord 4:lle ovat 499 euroa (12+256 Gt) ja 599 euroa (16+512 Gt). Näillä suositushinnoilla suositus olisi irronnut kenties vain juuri ja juuri, mutta onneksi myös Nord 4:ää saa heti hieman edullisemmin asiakasetutarjouksista alkaen 449 eurolla pienemmän ja 499 eurolla suuremman muistiversion osalta. Lisäksi ennakkomyynnin aikana kaupan päälle saa vielä kuulokkeet, mikä osaltaan vielä parantaa diilin houkuttelevuutta.
—
Alla vielä esimerkkikuvia OnePlus Nord 4:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x zoom):
Pääkamera (20x zoom):
Pääkamera (2x zoom):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x zoom):
Pääkamera (2x zoom):
Pääkamera (1x):
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »