Apple on hyväksynyt Epic Gamesin pelikaupan iPhonelle.
Kesä-heinäkuun vaihteessa Epic Games kertoi lähettäneensä sekä Epic Games Store -pelikauppansa sekä Fortnite-pelinsä Applen hyväksyttäväksi ennen suunniteltua julkaisua Euroopan unionin alueella tulevina kuukausina.
Mahdollisuus vaihtoehtoisille sovelluskaupoille, eli muille kuin App Storelle, avautui iPhonessa EU-alueella Euroopan unionin digimarkkinasäädöksen myötä maaliskuusta alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Perjantaina Epic Games kuitenkin astui jälleen julkisuuteen kertoen Applen Applen estävän sen pyrkimyksiä avata pelikauppa iPhonelle ja myöhemmin iPadille Euroopassa.
Epic Gamesin mukaan Apple hylkäsi kahdesti Epic Gamesin hyväksymäksi lähettämän sovelluksen perustellen tätä, että tietyt painikkeet ja merkinnät olivat samanlaisia Applen oman App Storen kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edellä mainitun Epic Gamesin kertoo tapahtuneen vaikka se käyttää sovelluskaupoissa yleisiä asentamisen (”Install”) ja sovellusten sisäisten ostojen (”In-app purchases”) termejä, joita käytetään laajasti eri sovelluskaupoissa eri alustoilla ja seuraa yleisiä toimintatapoja painikkeille iOS-sovelluksilssa.
Epic Games kertoi valittaneensa Applen toiminnasta jälleen kerran Euroopan komissiolle, koska se näki toiminnan Euroopan unionin digimarkkinasäädöksen vastaisena.
Apple kommentoi heti uutistoimisto Reutersille työskentelevänsä Epicin kanssa tilanteen ratkaisemiseksi, ja myöhemmin perjantaina Apple hyväksyikin Epic Gamesin pelikaupan.
Kaikkiaan Applen ja Epic Gamesin välillä on nähty monipolvinen taisto viime vuosien aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alun perin Apple poisti Epic Gamesilta kehittäjätilin vuonna 2020. Tuolloin käynnistyi Epic Gamesin kiista Applen, kuin myös Googlen, kanssa sen lisättyä Fortniteen sovelluskauppojen sääntöjen vastaisesti oman maksutapansa. Tämän seurauksena Apple ja Google heittivät Fortniten ulos kaupoistaan, jonka jälkeen Epic Games haastoi ne oikeuteen. Oikeudenkäyntien jälkeen Epic Gamesin kiista Applen kanssa ratkesi Applen eduksi yhdeksän kohdan osalta Epic Gamesin voittaessa vain yhden. Yhdysvaltojen korkein oikeus ei ottanut asiaa enää käsittelyyn, joten asia tuli tältä osin loppuunkäsitellyksi. Tosin jatkoa kiistely on saanut muun muassa Applen hakiessa Epiciltä omia oikeudenkäyntikulujaan.
Euroopan digimarkkinasäädöksen myötä Applen ja Epic Gamesin välisessä suhteessa kääntyi uusi sivu, kun digimarkkinasäädös edellytti Applen avaavan iPhonen muillekin sovelluskaupoille kuin omalle App Storelleen.
Epic Gamesin omien pelien, kuten Fortniten, lisäksi toistaiseksi ei ole tiedossa, miten laajasti tulevassa Epic Games Storessa Applen laitteille tullaan näkemään pelejä. Apple on toistaiseksi asettanut vaatimukseksi kehittäjille vaihtoehtoisissa sovelluskaupoissa julkaisun mahdollistumiseksi uusien liiketoimintaehtojen hyväksymisen.
Vaihtoehtoiset sovelluskaupat iPhonelle eivät ole toistaiseksi herättäneet juuri minkäänlaista mielenkiintoa, sillä niiden sovellusvalikoima on jäänyt todella kapeaksi johtuen Applen säännöistä. Sovellusten jakelu muissa sovelluskaupoissa edellyttää kuitenkin niiltä uusien ehtojen hyväksymistä, ja niihin sisältyy Applen uutena lisäyksenä esittelemä Core Technology Fee -maksu. Apple perii jatkossa sovelluksilta miljoonan ensimmäisen vuotuisen latauksen jälkeen 0,50 euron asennuskohtaisen maksun. Uusien ehtojen alla tämä maksu on maksettava sekä App Storesta että muista sovelluskaupoista ladatuista sovelluksista, kerran vuodessa, jos käyttäjä asentaa tai päivittää sovelluksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi muita sovelluskauppoja 0,50 euron asennuskohtainen maksu koskee heti alusta alkaen, eli ne eivät saa vapautusta miljoonan ensimmäisen latauksen osalta. Esimerkiksi Epic Games joutuu siis pulittamaan Applelle 0,50 euroa joka kerta, kun iPhone-käyttäjä EU-alueella lataa puhelimeensa tulevan Epic Games -kaupan.
Komission mukaan Apple ei eri rajoitustensa vuoksi ole vapauttanut sovelluskauppaa digimarkkinasäädöksen vaatimalla tavalla. Komissio totesi, ettei Apple ole sallinut sovelluskehittäjille esimerkiksi hintatietojen tarjoamista sovelluksissa tai vaaditulla tavalla tarjonnut sovelluskehittäjille mahdollisuutta kertoa tarjouksistaan ja vaihtoehtoisista sovellusten jakelukanavista.
Komissio tutkii nyt erikseen myös Applen esittelemiä uusia liiketoiminnallisia ehtoja, jotka on hyväksyttävä sovellusten jakelemiseksi muualla kuin Applen omassa App Storessa. Komissio selvittää, rikkooko Apple edellytyksellään uusien ehtojen hyväksymisestä digimarkkinasäädöstä.
Lisäksi komissio tutkii myös, onko Applen monivaiheinen iPhonen vaihtoehtoisten sovelluskauppojen ja niistä sovellusten asentamisen toimintatapa digimarkkinasäädöksen vaatimusten mukainen, kuin myös Applen vaatimuksia sovelluskehittäjille uusista mahdollisuuksista hyötymiseksi. Komissio nostaa esiin esimerkiksi Applen vaatimuksen hyvästä käytöksestä kehittäjiltä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »