Vaikka Huawei ei ole enää läsnä Suomen puhelinmarkkinoilla, on se puettavista laitteista älykelloissa ja kuulokkeissa vahvasti mukana. Huawei Freebuds 6i on valmistajansa mukaan etenkin nuorille suunnattu kuulokevaihtoehto.
i-päätteinen mallisarja käsittää Huawein edullisempia täyslangattomia nappikuulokkeita, ja Huawei FreeBuds 6i jatkaa sarjaa jälleen hieman päivitettynä.
Valinnanvaraa täyslangattomissa nappikuulokkeissa toden teolla riittää. Myös miltei jokaisella puhelinvalmistajalla on tarjota omia nappikuulokkeitaan, minkä ohella monet muut yhtiöt havittelevat huomiota omilla vaihtoehdoillaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Freebuds 6i:n vahvuuksia ovat Huawein mukaan konstailematon laatu ja vahva melunvaimennus. Myös äänenlaadun se kehuu olevan kirkas ja kuuluva.
Huawei Freebuds 6i -kuulokkeet ovat jo myynnissä Suomessa 99 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen ja violetti.
Pätevät peruskuulokkeet sopuhintaan
Huawein FreeBuds-kuulokesarjassa on tarjolla täyslangattomia vaihtoehtoja monenlaisiin tarpeisiin. Esimerkiksi FreeBuds Pro -mallistossa on panostettu korkeimpaan laatuun, kun taas FreeBuds i -sarjalaiset keskittyvät hyviin perusominaisuuksiin ja houkutteleviin hintoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Huawei FreeBuds 6i jatkaa samalla, edeltäjistään tutulla linjalla: 99 eurolla taskuunsa saa hyvin varustellut ja sirot nappikuulokkeet, jotka totutusti latautuvat kuljetuskotelossaan.
Kuulokkeiden muotoilussa ei ole mitään kovin ihmeellistä, vaan sen voisi sanoa jopa olevan tuttu kymmenistä ja taas kymmenistä kilpailijoista: itse kuulokeosan ohella kumpainenkin nappi sisältää pitkähkön varren, jossa on myös kosketuspinta erilaisille eleille. Kuulokkeita napauttelemalla voi sujuvasti vaikkapa vastata puheluun, vaihtaa kappaletta tai säätää äänenvoimakkuutta.
Kosketuseleitä on myös helppo mukauttaa Huawein AI Life -sovelluksesta, josta lisää hieman tuonnempana. Jo nyt on kuitenkin sanottava, että eleet toimivat luotettavan sujuvasti.
Totutusti kosketuseleistä aiheutuu toisinaan virhekomentoja, kun kuulokkeita asettelee paremmin korvaan. FreeBuds 6i:n kosketusalue on kohtalaisen korkealla, mikä kuitenkin helpottaa tilannetta, eikä virhekosketuksissa kyse ole varsinaisesta ongelmasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sekä kuulokkeet että latauskotelo ovat kiiltäväpintaista muovia, ja laatutuntuma on kuulokkeiden mittapuulla kunnossa. Jämäkät kuulokkeet ovat myös IP55-luokituksen mukaisesti roisketiiviit, joten niiden tulisi ongelmitta selvitä lenkille sattuvasta sadekuurosta.
Kuulokkeet napsahtavat magneettisesti kiinni pyöreään ja verrattain siroon latauskoteloonsa. Myös kotelon rakenne on luotettavan oloinen, eikä esimerkiksi sarana nitise tai natise.
Myyntipakkaus sisältää kuulokkeiden ja kotelon ohella myös lyhyen USB-C-latauskaapelin sekä erikokoisia silikonitulppia sopivan istuvuuden löytämiseksi. Testin aikana kaikkiaan neljä ihmistä kokeili kuulokkeita, eikä kenelläkään ollut vaikeuksia valita itselleen sopivaa kokoa. Käyttömukavuus vaikuttaisi täten olevan hyvällä tasolla, vaikka jokaisen korvakäytävät ovatkin yksilölliset.
Ainakin allekirjoittaneen korvaan Huawei FreeBuds 6i istuu niin jämäkästi, että myös lenkkeily niiden kanssa onnistuu hienosti. Kesäisellä metsäreitillä on ilo rytmittää askelluksensa musiikin tahtiin, kun kuulokkeiden putoamisesta ei tarvitse kantaa huolta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös pitkäaikainen käyttö on mukavaa, eivätkä korvat kipeydy hyvän istuvuuden ansiosta. Yksittäinen kuuloke painaa 5,4 grammaa, mikä on jokseenkin tyypillinen lukema täyslangattomalle nappikuulokkeelle.
Latauskotelossa on varaustasosta kertova LED-valo sekä fyysinen painike yhteyden muodostamista varten. Yhteyden voi muodostaa samanaikaisesti kahteen laitteeseen ja vaihdella niiden välillä saumattomasti. Bluetooth 5.3 -versiota tukeva yhteys ei pätkinyt tai takkuillut poikkeuksellisesti, ja kantamakin vaikutti varsin hyvältä – kuulokkeiden ja puhelimen väliin sattuva seinäkään ei kuuntelukokemusta häiritse.
FreeBuds 6i -kuulokkeet tukevat sekä Android- että iOS-älypuhelimia, ja AI Life -hallintasovellus on saatavilla molemmille. Myös ominaisuudet ovat samat valmistajasta riippumatta lukuun ottamatta mahdollisuutta parittaa kahdet FreeBudsit samaan älypuhelimeen jaettua kuuntelukokemusta varten. Kyseinen, kätevä toiminto on harmi kyllä Huawei-puhelinten yksinoikeus.
Kuten älykelloista tuttu Huawei Health, myös kuulokkeiden tukisovellus AI Life on Androidilla ladattava joko Huawein omasta App Gallerysta tai suoraan yhtiön verkkosivuilta. Google Playsta sovellusta ei mitä ilmeisimmin muutaman vuoden takaisten Yhdysvaltojen rajoitusten vuoksi saa.
Vaikeaa AI Lifen asentaminen ei kuitenkaan ole, ja FreeBuds 6i:n myyntipakkaus sisältää QR-koodin välitöntä lataamista varten.
Vaikka kuulokkeita voi sujuvasti käyttää myös kokonaan ilman sovellusta, kannattaa AI Life silti asentaa. Sen avulla voi, kuten mainittua, mukauttaa kosketuseleitä, testata istuvuutta, päivittää ohjelmiston, etsiä kadonneet kuulokkeet tai hallinnoida äänentoistoa joko esiasetetuilla tai itse määritettävillä säädöillä.
Kaiken kaikkiaan AI Life on varsin sujuva ja selkeä tukisovellus. Edellä lueteltujen ominaisuuksien ohella se mahdollistaa melunvaimennuksen aktivoimisen eri tilanteisiin, ja akun lataustasokin on helppo sen avulla tarkastaa.
Ulkoisesti Huawei FreeBuds 6i on siis laadukkaan ja luotettavan oloinen vaihtoehto täyslangattomiksi nappikuulokkeiksi. Sillä on myös yksi selkeä ja hintaluokkan nähden kenties hieman yllättävä vahvuus – aktiivinen melunvaimennus.
Loistava melunvaimennus yllättää
Huawei FreeBuds 6i:n aktiivinen taustamelun vaimennustoiminto (ANC) yllättää tehokkuudellaan. Yhtiön itsensä mukaan kuulokkeet suodattavat taustalta pois 27 desibelin verran hälyä, ja paljaalla korvalla arvioituna lukema voi hyvinkin pitää paikkansa – melunvaimennus toimii jopa loistavasti.
Noin 100 euron hintaluokassa FreeBuds 6i:n melunpoisto on varmasti pätevimpiä kesällä 2024. Toiminto tarjoaa kolme tasoa kotoisen soveltuessa muun muassa kotioloihin, yleisen metsälenkeille ja ultran esimerkiksi lentoasemille ja muihin hälyisiin ympäristöihin. Tilojen välillä voi vaihdella AI Lifessa, ja tehokasta melunvaimennusta käyttää mielellään.
Huawein mukaan kolmen mikrofonin järjestelmään perustuvan melunvaimennuksen parannuksista on kiittäminen uutta algoritmia. Intelligent Dynamic ANC 3.0 perustuu myös FreeBuds Pro -mallistossa käytettyihin ratkaisuihin, jotka on nyt ensi kertaa tuotu myös edullisempiin kuulokkeisiin.
Käytännössä aktiivinen melunvaimennus (ANC) koostuu kolmesta osasta: äänen keräämisestä, vastakkaisten ääniaaltojen luomisesta ja näiden toistamisesta reaaliajassa. Pienen kokonsa vuoksi nappikuulokkeet tuskin koskaan kykenevät ihmeisiin, mutta Huawein mukaan tekoäly tuo jo nyt parannuksia, sillä myös vaikeat taajuudet on helpompi algoritmein suodattaa, vaikka itse tekniikka ei siihen yksinään kykenisikään.
FreeBuds 6i:n melunvaimennusalgoritmit on varta vasten optimoitu 34 erilaiseen tilanteeseen, Huawei kertoo, tarkemmin niitä kuitenkaan määrittelemättä.
Testissämme Huawei FreeBuds 6i suodatti kohtalaisen hyvin kaikenlaisia ääniä etenkin matalien taajuuksien vaimentuessa huomattavasti. Yhtäkkiset, korkeat kilahdukset ja kalahdukset kuuluvat toki lävitse, eivätkä piskuiset nappikuulokkeet suinkaan kykene melunpoistoineen haastamaan esimerkiksi sankamallisia vastineitaan, mutta hintaluokka ja koko huomioiden FreeBuds 6i:n suoritus on vaikuttava.
Melunvaimennuksen ohella käytettävissä on taustaääniä läpi päästävä tila, jolla jokaisen rasahduksen kuulee selkeästi musiikin kuuntelun lomassa. Tarjonta on täten perinteinen, mutta laatu keskimääräistä parempi.
Itse äänentoisto on toteutettu 11 millimetrin dynaamisilla kaiutinelementeillä. Huawei FreeBuds 6i sisältää 240 prosenttia laskentatehoa kuin edeltäjänsä, ja melunvaimennusta hyödyntävän kehityskulun tulisi kuulua myös äänessä, olipa kyse sitten musiikista tai puheluista.
Huawein mukaan kuulokkeet toistavat luonnollisesti niin matalat, jopa 14 hertsin bassotaajuudet kuin korkeat klassisen musiikin elementitkin. Peruskoodekkien ohella tarjolla on tuki LDAC-äänikoodekille sekä Hi-Res Audio -sertifikaatti korkeatasoisesta teknologiasta kertomassa. Erillistä tilaäänitukea ei sen sijaan ole.
Äänenlaatu on Huawei FreeBuds 6i:lla jokseenkin tasapaksu. Vaikka peruskokemus onkin kohdallaan, on äänen hienoimpia yksityiskohtia toisinaan vaikea erottaa, mikä tekee äänestä ajoittain lattean. Keskitaajuudet toistuvat selkeän vahvasti, matalat ja korkeat taas hieman vaisummin.
AI Lifen kymmenen esiasetettua äänitilaa sekä itse mukautettava taajuuskorjain auttavat tilannetta jonkin verran, ja jokainen löytää varmasti itselleen sopivimmat asetukset. Selvää kuitenkin on, että Huawei FreeBuds 6i:n merkittävimmät vahvuudet liittyvät melunvaimennukseen itse äänenlaadun sijaan.
Huawei FreeBuds 6i:ssä on, kuten mainittua kolme mikrofonia, ja kuulokkeet soveltuvat hienosti puheluihin ja videokokouksiin. Ne poistavat taustahälyä sujuvasti myös puheluiden aikana, ja langan – tai ”langattomuuden” – päässä olevan on helppo kuulla käyttäjän sanat selkeästi.
Melunvaimennuksen ja äänenlaadun ohella käyttöaika on tärkeä tekijä kuulokkeita valittaessa. Huawei FreeBuds 6i on tällä saralla keskiverto suorittaja.
Huawei itse lupaa kuulokkeilleen kahdeksan tunnin käyttöaikaa ilman melunpoistoa tai 35 tuntia latauskotelon tukemana. Todellisuudessa lukemat ovat hieman tätä matalampia musiikin soidessa yhdellä latauksella kuutisen tuntia tai noin neljä tuntia taustahälyä vaimennettaessa.
Vain kymmenen minuuttia latauskotelossa tuo kuitenkin muutaman tunnin lisää kuunteluaikaa, ja yksi kotelon akullinen täyttää kuulokkeiden akun jotakuinkin neljästi. Latauskotelon akku täyttyy USB-C-liitännän kautta reilussa tunnissa.
Huawei FreeBuds 6i:n käyttöaika voisi olla hieman parempikin. Varsinaisesti heikoksi sitä ei voi kutsua, mutta etenkin melunvaimennusta käytettäessä akunkesto taipuu osalle haastajistaan – kenties juuri vaimennuksen tehokkuuden vuoksi.
Yhteenveto: Hintaluokkansa parhaimmistoa oleva melunvaimennus perushyvällä äänellä
Huawei FreeBuds 6i -kuulokkeet oavt siinä mielessä erityiset, että niillä on yksi selkeä vahvuus. Monesti etenkin edullisemmissa vaihtoehdoissa laatu on monin osin tasaista ja perushyvää, mutta FreeBuds 6i:n aktiivinen melunvaimennus yllättää vahvuudellaan.
Huawein kehittyneemmästä FreeBuds Pro -mallistosta lainatut vaimennusalgoritmit tekevät hyvää työtä myös noin sadan euron FreeBuds 6i:ssä nostaen melunvaimennuksen kuulokkeiden suurimmaksi yksittäiseksi vahvuudeksi.
Myös käyttömukavuus, monipuoliset kosketuseleet ja laadukas puhelukokemus parantavat Huawei FreeBuds 6i:n asemaa erittäin kilpailluilla täyslangattomien nappikuulokkeiden markkinoilla. Selkeä, mutta hieman lattea äänenlaatu ei ole ihmeellinen, minkä ohella vain keskiverto akunkesto on hyvä ottaa huomioon.
Huawei FreeBuds 6i:n käyttö on helppoa, ja laadukkaita kuulokkeita pitää mielellään korvissaan pitkäänkin. Sekä Androidia että iOS:ää hallintasovelluksen osalta tukevat kuulokkeet ovat hyvä kohtuuhintainen vaihtoehto erityisesti hyvää aktiivista melunvaimennusta arvostaville käyttäjille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »