OnePlussan keväällä 2023 esitelty Nord CE 3 Lite 5G on ollut sittemmin yksi myydyimpiä puhelimia Suomessa napaten hinnan laskettua erityisesti alkuvuoden 2024 aikana useita sijoituksia jälleenmyyjien myyntilistojen kärkipaikoilta.
Suomalaisten suosikiksi edeltäjiensä tavoin noussutta puhelinta seuraa Nord CE4 Lite 5G, jossa on uudistettu muutamia keskeisiä ominaisuuksia samalla kuitenkin myös monilta osin samoilla linjoilla jatkaen.
OnePlus Nord CE4 Lite 5G
- Android
- Muovi
- 6,67" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 695 -piiri
- 5110 mAh akku
OnePlus Nord CE4 Lite 5G saapuu markkinoille samalla 329 euron suositushinnalla edeltäjänsä kanssa, mutta tallennusmuistia on nyt tuplasti enemmän eli 256 gigatavua. Tarjouksissa viime aikoina Nord CE 3 Liten hinta on kuitenkin painunut jo alle 150 euron, mutta myös Nord CE4 Liteä saa heti alusta alkaen tarjouksista 229 eurolla. Suositushintojen tuijottaminen kannattaakin unohtaa heti ja keskittyä todellisiin hintoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ennakkomyynnin jälkeen Nord CE 5G tulee saataville 1. heinäkuuta alkaen.
Ominaisuuksissa Nord CE4 Lite 5G:n keskeisimpiä parannuksia ovat näyttötekniikan vaihtuminen LCD:stä AMOLEDiin sekä uusi pääkamera optisella kuvanvakaimella. Lisäksi akku on hieman aiempaa suurempi ja tukee entistä tehokkaampaa pikalatausta.
Värivaihtoehdoissa on myös mukana uutta, sillä hopea Super Silver on saanut rinnalleen sähkönsinisen Mega Bluen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nord CE4 Lite 5G:n tekniset tiedot
- 6,67 tuuman AMOLED-näyttö 20:9-kuvasuhteella, 2400×1080 pikselin tarkkuudella (394 PPI), 8-bittisellä 16,7 miljoonan sävyn väritoistolla, 120 hertsin virkistystaajuudella, kirkkaus korkean kirkkauden tilassa 1 200 nitiä ja huipussaan 2 100 nitiä
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet
- Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri (6 nm, Kryo 660, 2x 2,2 GHz ARM Cortex-A78 + 6x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, Adreno 619 -grafiikkasuoritin)
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X) ja 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.2) sekä microSD-muistikorttipaikka (tuki maks. 2 teratavun korteille)
- Kaksi takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 25 mm -polttovälillä, 1/1,95″ Sony LYT-600 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,6 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
- 2x LED -kuvausvalo
- Videokuvaus pääkameralla 1080p 30 fps ja 720p 30 fps, hidastuskuvaus 720p 120 fps
- 16 megapikselin etukamera 24 mm -polttovälillä ja f/2,4-aukolla
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 5 (802.11a/b/g/n/ac, 2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- USB-C (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- 5 110 milliampeeritunnin akku 80 watin SuperVOOC-pikalatauksella
- IP54-luokiteltu kestävyys
- 162,9 x 75,6 x 8,1 millimetriä ja paino 191 grammaa
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio osana OxygenOS 14.0 -ohjelmistoa
Myyntipakkauksen sisältö puhelimen lisäksi:
- USB-A-USB-C-kaapeli
- Korttikelkan avaustyökalu
- Red Cable Club -jäsenyyskortti
- Pikaopas ja muita lappusia
- Näytön suojakalvo esiasennettuna
Hyvää OnePlus Nord CE4 Litessä
- 120 hertsin AMOLED-näyttö. Nord CE4 Litessä tapahtunut vaihdos AMOLED-näyttöön on merkittävä parannus. 6,67 tuuman näyttö Full HD+ -tarkkuudella, 120 hertsin virkistystaajuudella ja korkealla maksimikirkkaudella on puhelimen hintaluokassa erittäin hyvä.
- Parin päivän akunkesto. 5 110 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa pariksi päiväksi kohtuullisella käytöllä. Akunkesto on luotettavalla tasolla, ja huomattavasti raskaammallakin käytöllä selviää lähes varmasti päivän läpi.
- Nopea akun pikalataus. Nord CE 4 Lite tukee 80 watin SuperVOOC-pikalatausta. Lataustestissämme akku latautui 30 minuutissa 72 prosentin varaukseen asti, ja täyteenkin alle 50 minuutissa. Akun latausnopeus erottaa Nord CE4 Liten selvästi tärkeimmistä kilpailijoista esimerkiksi Samsungin malleista. Valitettavasti laturia OnePlus ei enää toimita mukana myyntipakkauksessa.
- Asiallinen pääkamera. 50 megapikselin kamera Sony LYT-600 -kennolla ja optisella kuvanvakaimella tuottaa suotuisissa olosuhteissa laadukkaita kuvia.
- 256 gigatavun tallennusmuisti. OnePlus on pakannut Nord CE4 Liteen ilahduttavasti 256 gigatavua tallennusmuistia, joka osaltaan tarjoaa rahalle vastinetta. Lisäksi tallennustilaa voi laajentaa tarvittaessa muistikortilla.
Huonoa OnePlus Nord CE4 Litessä
- Suorituskyky entisestään vanhentuneella järjestelmäpiirillä. Monen muun osa-alueen saatua parannuksia, on suorituskyky saman Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin myötä säilynyt ennallaan Nord CE4 Litessä kahteen edelliseen sukupolveen verrattuna. Suhteellisesti suorituskyvyltään Nord CE4 Liten asema markkinoilla on heikentynyt huomattavasti tänä aikana.
- Ei 4K-videokuvausta. Järjestelmäpiirivalinta tarkoittaa edelleen myös 4K-videokuvaustuen puuttumista.
- Ei ultralaajakulmakameraa. OnePlus on panostanut vain yhteen takakameraan, joka on tietenkin parempi ratkaisu kuin kaksi huonoa kameraa. Silti kamerakokoonpano on nyt yksipuolinen ja rajoittunut, kun lähes kaikista kilpailijoista poikkeavalla tavalla varustukseen ei kuulu ultralaajakulmakameraa.
- Päivityslupaus ei yllä parhaimpien tasolle. OnePlus lupaa Nord CE4 Litelle päivityksiä 2+3 vuoden ajan. Android 14:llä markkinoille saapuva puhelin tulee saamaan päivityksenä Android 15:n ja 16:n sekä tietoturvapäivityksiä kesään 2027 asti. OnePlussan lupaus kalpenee erityisesti Samsungin 4+5 vuoden rinnalla selvästi.
Hauska yksityiskohta designissa
OnePlus Nord CE4 Lite on kokonaisuutena varsin tavanomainen nykyaikainen älypuhelin muotoilultaan. Värivaihtoehdot ja hauska yksityiskohta kamera-alueessa ovat designin kohokohtia.
Nord CE4 Lite on muovia sekä sivuiltaan että takapinnaltaan. OnePlus on onnistunut rakenteen kanssa, sillä se tuntuu vankalta ja laadukkaalta. Edullisissa älypuhelimissa alumiinirungot ovat harvinaisuuksia eivätkä takapinnatkaan ole lasia kaikissa. Laatutuntuman puolesta Nord CE4 Lite pärjääkin hyvin vertailussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sivut on muotoiltu tasaisiksi. Kooltaan Nord CE4 Lite on joka suuntaan hieman pienempi kuin Nord CE 3 Lite (162,9 x 75,6 x 8,1 millimetriä vs. 165,5 x 76,0 x 8,33 millimetriä), kun myös näytön koko on hieman pienentynyt.
Huomiota kiinnittävin yksityiskohta Nord CE4 Litessä on kamera-alue. Takana on kaksi erillistä, takapinnasta korotettua kameralinssiympyrää sekä kahteen osaan jaettu LED-kuvausvalo. Niiden ympärillä ei ole laajempaa kohoumaa, vaikka siltä äkkivilkaisulta voikin näyttää. OnePlus on luonut hauskan optisen illuusion väritykseltään erilaisella alueella kameroiden ympärillä takapinnan alla. Se näyttää aivan siltä kuin kameroita ympäröisi laajempi kohouma, vaikka todellisuudessa takapinta kahta linssiympyrää lukuun ottamatta on tasainen.
OnePlus on myös uudistanut värimaailmaa jälleen Nord CE4 Litessä. Monissa Nord-puhelimissa on nähty toisena värivaihtoehtona erilaisia turkoosin sinisen sävyjä, mutta edeltävässä Nord CE 3 Litessä värivaihtoehtoja olivat harmaa Chromatic Gray sekä pirteä limenvihreä Pastel Lime.
Nyt Nord CE4 Liten värivaihtoehdot ovat hopea Super Silver sekä sininen Mega Blue, jollaisena puhelin saapui testiimme. Sininen värivaihtoehto on nimensä mukaisesti todellakin megasininen. Kirkkaan sähkönsininen Nord CE4 Lite on ilahduttavan pirteä poikkeus, joka erottuu nykypuhelinten harmaasta ja pastellinsävyisestä joukosta. Samalla hillitympään makuun on tarjolla harmahtavan hopea Super Silver -väri.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kestävyydeltään Nord CE4 Lite on IP54-luokiteltu, mikä merkitsee hyvää suojaa pölyä vastaan sekä roiskevedenkestävyyttä.
AMOLED-näyttö on selkeä parannus
Nord CE4 Liten kenties merkittävin yksittäinen uudistus edeltäjästään on tapahtunut näytössä, kun näyttötekniikka on vaihtunut Nord CE 3 Liten LCD:stä AMOLEDiin. Yleisesti AMOLED-näytöt mahdollistavat paremman väritoiston, kontrastin ja kirkkauden.
Näytön osalta Nord CE4 Lite onkin noussut uudelle tasolle. Juuri parempaa näyttöä on vaikea toivoa Nord CE4 Liten hintaluokassa.
Nord CE4 Liten 6,67 tuuman AMOLED-näytössä on 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuus, 8-bittinen 16,7 miljoonan sävyn väritoisto sekä 120 hertsin virkistystaajuus.
Korkea virkistystaajuus tekee liikkeestä näytöllä sulavampaa, kun näytön sisältä päivittyy jopa 120 kertaa sekunnissa.
Nord CE4 Liten näyttö on silmämääräisesti arvioituna kaikin puolin hyvä: tarkka, väritoistoltaan onnistunut, sulava sekä riittävän kirkas. OnePlus itse kertoo kirkkauden yltävän korkean kirkkauden tilassa 1 200 nitiin ja huipussaan jopa 2 100 nitiin, jotka ovat korkeita lukemia keskihintaluokan ja edullisemmille älypuhelimille. Luettavuus kirkkaassakin auringonvalossa pysyykin hyvänä.
Asetuksista näytön väritilaksi voi valita Eloisa-oletuksen sijaan Luonnollinen-asetuksen, minkä lisäksi värilämpötilaa voi käsin säätää lämpimämmäksi tai kylmemmäksi. Virkistystaajuuden osalta tarjolla on automaattisen oletusasetuksen lisäksi tarjolla vaihtoehdot Vakio (60 Hz) ja Korkea (120 Hz), minkä lisäksi korkean virkistystaajuuden voi valita käyttöön sovelluskohtaisesti.
Jos LCD-näyttö oli vielä Nord CE 3 Litessä yksi heikkouksista, on hintaluokassaan erinomainen näyttö nyt Nord CE4 Litessä yksi sen suurimmista valttikorteista.
AMOLED-näyttö on lisäksi mahdollistanut sormenjälkilukijan sijoittamisen näytön alle Nord CE4 Litessä. Sormenjäljen tunnistus tapahtuu nopeasti ja luotettavasti.
Lisäksi näytössä tuettuna on myös OnePlussan kalliimmista puhelimista tuttu Aqua Touch -toiminto, joka mahdollistaa käytön myös pinnan kastuessa.
Paikalleen jämähtänyt suorituskyky, mutta hyvä akunkesto ja nopea pikalataus
Jos on näytössä tapahtunut merkittävä muutos Nord CE4 Litessä edeltäjästään, samaa ei voi valitettavasti sanoa suorituskyvystä.
Nord CE4 Litessä on nimittäin yhä edelleen sama Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri kuin Nord CE 3 Litessä – ja itse asiassa myös jo Nord CE 2 Litessä. Näin ollen suorituskyvyn suhteen OnePlus-malliston edullisin vaihtoehto ei ole kehittynyt pariin vuoteen mitenkään. Tätä voidaan pitää pettymyksenä.
Vuosien edetessä Snapdragon 695 on taantunut alemman keskitason vaihtoehdoksi.
Nord CE4 Liteen olisi voinut odottaa edes esimerkiksi Qualcommin uutta Snapdragon 6s Gen 3 -piiriä, joka on käytännössä korkeammalle kellotettu versio Snapdragon 695:stä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.
OnePlus itse on perustellut Snapdragon 695:n kanssa jatkamista Nord CE4 Litessä sen tuttuudella: OnePlussan mukaan pidemmän ajan kanssa järjestelmäpiirin toiminta on mahdollista oppia tuntemaan paremmin, minkä myötä se on onnistunut puristamaan siitä enemmän suorituskykyä irti.
Oli miten oli, niin suorituskyvyllään Nord CE4 Lite ei häikäise. Esimerkiksi kovimmista kilpailijoista Samsung Galaxy A35 5G:lle Nord CE4 Lite häviää yhden ytimen suorituskyvyssä yli 10 prosentilla ja moniydinsuorituskyvyssä sekä graafisessa suorituskyvyssä useilla kymmenillä prosenteilla.
Galaxy A35 5G:ssä on Samsungin oma Exynos 1380 -piiri, mutta lisäksi Snapdragon 695:llä varustettu Nord CE4 Lite häviää kymmenillä prosenteilla suorituskyvyssä myös Snapdragon 7 -sarjan piireillä varustetuille puhelimille kuin myös esimerkiksi Nothing Phone (2a):lle, jossa on MediaTek Dimensity 7200 Pro -piiri.
Parinsadan euron hintaluokassa Nord CE4 Lite alkaa pärjäämään myös suorituskyvyn osalta paremmin kilpailussa.
Testien ohella suorituskyvyn rajat tuntuvat Nord CE4 Litessä myös käytännössä. Ainakin testimme aikaisella ohjelmistolla Nord CE4:ssä ilmeni ajoittaista hidastelua ja takeltelua eri valikoissa ja toiminnoissa. Häiritsevyyteen asti tätä ei esiintynyt, mutta erityisesti pidempää useamman vuoden käyttöä silmällä pitäen on hyvä tiedostaa Nord CE4 Liten suorituskyvyn nähtävästi jo nyt asettavan haasteita sulavalle käytettävyydelle. Osittain kyse saattaa toki myös olla vielä ohjelmisto-optimoinneista, joten tilanne saattaa parantua päivityksillä.
RAM-käyttömuistia Nord CE4 Litessä on riittävät 8 gigatavua.
Ilahduttavaa teknisessä kattauksessa on suurikokoinen 256 gigatavun tallennusmuisti, jonka pitäisi riittää jo pitkälle. Lisäksi käytettävissä on myös microSD-muistikorttipaikka, jolla tallennustilaa voi laajentaa maksimissaan 2 teratavun kortilla.
Suuri tallennusmuisti perustelee osaltaan Nord CE4 Liten hinnoittelua, sillä samalla rahalla monista kilpailijoista ei vastaavaa muistimäärää löydy.
Yhteyksien osalta Nord CE4 Lite ei tarjoa mitään erikoista. 5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi tuettuna ovat Wi-Fi 5 (802.11a/b/g/n/ac, 2,4 ja 5 GHz), Bluetooth 5.1 sekä NFC-lähiyhteys. Osa keskihintaisista puhelimista sisältää jo tuen Wi-Fi 6:lle ja uudemmille Bluetooth-versioille, mutta merkittävinä heikkouksina näiden puuttumista Nord CE4 Litestä on vielä vaikea pitää.
Nano-SIM-korttipaikkoja on kaksi kappaletta, joista toinen on jaettu muistikorttipaikan kanssa. eSIM-tukea Nord CE4 Litestä ei löydy.
Liitäntöinä Nord CE4 Liten pohjasta löytyvät sekä USB-C että perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Lisäksi Nord CE4 Lite on varustettu stereokaiuttimin. Kaiutinten äänenlaatu on kohtalainen. Äänenvoimakkuutta kaiuttimissa piisaa, ja OnePlus markkinoikin Nord CE4 Liteä jälleen 300 prosentin Ultra Volume Mode -tilalla, joka tarjoaa väitetysti jopa kolminkertaisen äänenvoimakkuuden. Huippupuhelimiin nähden Nord CE4 Liten kaiutinten äänentoisto jää kuitenkin latteaksi, sillä matalia ääniä kaiuttimet toistavat valitettavan niukasti.
Akku ja pikalataus ovat saaneet parannuksia Nord CE4 Litessä.
Valitettavasti akun osalta Euroopan unionin sääntely rajoittaa parannusta. Muilla markkinoilla Nord CE4 Litessä on 5 500 milliampeeritunnin akku, mutta Euroopassa akun kapasiteetti rajoittuu 5 110 milliampeerituntiin. Syynä tähän on akkukennojen kokoon liittyvä sääntely. Parinkymmenen wattitunnin koon ylittävien akkukennojen käsittelylle on asetettu tiukempia rajoituksia, ja rajoittamalla kapasiteetin 5 110 milliampeerituntiin OnePlus pysyy tämän rajan alla. Nord CE4 Litessä akku on vain yksikennoinen, kun monissa OnePlus-puhelimissa on nähty kaksikennoinen akku – ja yhdessä näin suurempikin kapasiteetti kuin nyt Nord CE4 Litessä.
5 110 milliampeeritunnin akustakin riittää Nord CE4 Litessä virtaa pariksi päiväksi kohtuullisella käytöllä. Näyttöaika ylsi testin aikana 9-12 tuntiin, riippuen siitä mitä puhelimella päivän aikana tehtiin. Akunkeston Nord CE4 Litessä voi todeta olevan hieman keskimääräistä paremmalla tolalla.
Samalla hieman suuremman akun kanssa OnePlus on nostanut myös tuetun pikalataustehon 80 wattiin Nord CE 3 Liten 67 watista. Valitettavasti Nord CE4 Liten mukana ei kuitenkaan toimiteta enää laturia, joten jos sopivaa OnePlus-laturia ei löydy entuudestaan, täytyy laturi mahdollisimman nopeaan lataukseen hankkia erikseen. OnePlus itse myy 80 watin laturia noin 40 euron hintaan.
Testasimme Nord CE4 Liten pikalatauksen OnePlussan 100 watin SuperVOOC-pikalaturilla. Lataus Nord CE4 Litessä on nopea: 5 110 milliampeeritunnin akku latautui 15 minuutissa jo 41 prosentin ja 30 minuutissa 72 prosentin varaukseen asti. Täyteen asti akku latautui alle 50 minuutissa.
Omassa hintaluokassaan Nord CE4 Liten latausnopeus kuuluu parhaimpien joukkoon. Kilpailijoista esimerkiksi Samsungit latautuvat selvästi hitaammin.
Yllätyksettömästi langatonta latausta Nord CE4 Lite ei tue.
Sen sijaan lisäominaisuutena tuettuna on myös muiden laitteiden lataaminen USB-C-portin kautta, enintään 5 watin teholla.
Ohjelmisto tuttua OnePlussaa
Nord CE4 Lite saapuu markkinoille Android 14 -käyttöjärjestelmäversioon perustuvalla OxygenOS 14.0 -ohjelmistolla.
OnePlussan ohjelmisto on tätä nykyä kehittynyt jälleen varsin hyväksi OxygenOS 11:n tuottaman pettymyksen jälkeen. OxygenOS 11:ssä ohjelmistoa lähdettiin yhtenäistämään OnePlussan emobrändin Oppon ColorOS:n kanssa, ja monet muutokset eivät miellyttäneet vannoutuneita OnePlus-käyttäjiä.
Edelleenkään OxygenOS ei ole OnePlussalle suhteellisesti sellainen valttikortti kuin vielä takavuosina, mutta ohjelmiston kyvyt ja käytettävyys ovat nousseet jälleen odotusten mukaiselle tasolle.
OxygenOS 14:ssa OnePlus on esitellyt muutamia uudistuksia, kuten mahdollisuuden leikata kuvia kohteista irti erikseen tallennettavaksi ja jaettavaksi. Lisäksi huomiota kerrotaan kiinnitetyn järjestelmän sulavuuteen. Mukana on esimerkiksi nopeammat animaatiot sovelluksia käynnistettäessä ja suljettaessa, sekä uudistettu animaatio myös näytön lukituksesta avaamisen yhteydessä.
OxygenOS 14 tukee myös jälleen näyttö sammutettuna suoritettavia eletoimintoja, joilla voi esimerkiksi avata haluamansa sovelluksen piirtämällä näytölle O-, V- tai M-kirjaimen.
Tarkemmin OxygenOS 14:n uudistuksiin voi tutustua aiemmassa artikkelissamme. Yksi huomionarvoinen lisäys on tuki Windowsin Puhelinlinkki-toiminnolle, joka helpottaa merkittävästi Windows 11 -tietokoneen ja puhelimen keskinäistä yhteistoimintaa.
Nord CE4 Liteen OnePlus on sisällyttänyt omien sekä Googlen sovellusten lisäksi myös joukon esiasennettuja sovelluksia ja pelejä, kuten Facebook, Netflix, TikTok, Booking.com sekä pelit Bubble Pop!, Word Connect ja Tile Match. Nämä ovat kuitenkin onneksi poistettavissa haluttaessa.
Päivityksiä OnePlus lupaa Nord CE4 Litelle 2+3 vuoden ajan. Käytännössä tulossa ovat siis Android 15 ja 16 sekä tietoturvapäivityksiä kesään 2027 asti. OnePlussan antamaa lupausta voidaan vuonna 2024 pitää aika lailla vähimmäisvaatimuksena parin-kolmensadan euron hintaluokassa. Esimerkiksi Samsung tarjoaa huomattavasti pidemmän 4+5 vuoden päivityslupauksen.
Asiallinen pääkamera optisella kuvanvakaimella
Nord CE4 Litessä on vain kaksi kameraa, joilla tallennetaan kuvia – yksi sekä takana että edessä. Takaa pääkameran rinnalta löytyy lisäksi syvyyskamera, joka on mukana tallentamassa syvyysinformaatiota ja näin avittamassa erityisesti muotokuvatilan toimintaa.
Nord CE4 Liten kameroiden ominaisuudet ovat:
- Kaksi takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 25 mm -polttovälillä, 1/1,95″ Sony LYT-600 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,6 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
- 2x LED -kuvausvalo
- Videokuvaus pääkameralla 1080p 30 fps ja 720p 30 fps, hidastuskuvaus 720p 120 fps
- 16 megapikselin etukamera 24 mm -polttovälillä ja f/2,4-aukolla
Nord CE4 Liten pääkameran kuvanlaatu on kohtalaisen hyvällä tasolla, muttei vedä vertoja kalliimmille puhelimille monessakaan suhteessa. Niin väritoiston, dynamiikan, yksityiskohtien tarkkuuden ja terävyyden kuin myös hämäräkuvauksen osalta kalliimmat puhelimet ovat edellä. Pääkamera ajaa kuitenkin asiansa, ja mahdollistaa myös 2x zoom -kuvat korkealla laadulla kennolta rajattuna.
Hintaluokka huomoiden pääkameraa voidaan pitää ihan hyvänä. Esimerkkikuvia kameralla löytyy alta arvostelun lopusta.
Optinen kuvanvakain on erinomainen lisä kameraan, sillä ilman sitä kameran käytettävyys olisi selvästi heikompi ja todennäköisesti kuvanlaatukin astetta pehmeämpi.
Nord CE4 Liten kamerakokoonpanon selkeä heikkous on ultralaajakulmakameran puuttuminen. Useimmista kilpailijoista löytyy laajemman kuvakulman mahdollistava toinen kamera, joiden kuvanlaatu toki useimmiten jättää toivomisen varaa. OnePlus on päättänyt sen sijaan keskittyä vain yhteen melko hyvään takakameraan.
Järjestelmäpiirin aiheuttamaksi heikkoudeksi puolestaan lukeutuu videokuvauksen rajoittuminen 1080p-tarkkuuteen. Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin kuvasignaaliprosessorissa ei ole tukea 4K-tarkkuudelle. Kolmenkin sadan euron hintaluokassa 4K-tarkkuuden jääminen haaveeksi on jo ikävä puute.
16 megapikselin etukamera Nord CE4 Litessä on kuvanlaadultaan tavanomaista tasoa.
Yhteenveto: Tervetulleita parannuksia saanut edullinen OnePlus-puhelin
OnePlus on uudistanut Nord CE4 Liten myötä edullisinta mallisarjaansa näytön, kameran ja akun osalta. Erityisesti näyttö- ja kameraparannukset ovatkin tervetulleita.
Nord CE4 Liten 6,67 tuuman AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella tarjoaa hintaluokassaan erinomaisen kuvanlaadun. Erityismaininnan näyttö ansaitsee korkeasta kirkkaudesta. Näytön tarjoama katselukokemus ei kokonaisuutena ole kaukana edes kalleimmista huippupuhelimista.
Muita vahvuuksia Nord CE4 Litelle ovat sen parin päivän akunkesto, nopea akun pikalataus sekä kohtuullisen hyvä pääkamera. Plussaa puhelin kerää myös suuresta 256 gigatavun tallennusmuistista.
Suurimmat heikkoudet puolestaan liittyvät puhelimen järjestelmäpiiriin, joka on sama kuin Nord CE 3 Litessä ja jo Nord CE 2 Litessäkin. Suorituskyky ei ole kummoinen, vaan ainakin pienellä lisäpanostuksella useista kilpailevista puhelimista löytyy jopa kymmeniä prosenttia paremmin tehoja. Lisäksi Snapdragon 695:n myötä videokuvauksen tarkkuus rajoitttuu 4K-tasolle.
Useimmista Nord CE4 Liten kilpailijoista löytyy lisäksi ultralaajakulmakamera, joka Nord CE4 Litestä puuttuu.
Päivitystuen puolesta OnePlussan Nord CE4 Litelle tarjoama 2+3 vuotta on edullisessa hintaluokassa kohtuullinen lupaus, mutta selvästi parempaakin on tarjolla esimerkiksi Samsungin 4+5 vuoden päivityslupauksen muodossa.
Edullisissa puhelimissa melko pienilläkin hintaeroilla on suuri merkitys. Kolmellasadalla eurolla saa älypuhelimissa paljon enemmän ja parempaa kuin parillasadalla.
Selvää on, että Nord CE4 Liten 329 euron suositushinta on liian korkea eikä puhelin ole tällä hinnalla järkevä ostos, sillä esimerkiksi paremmin varusteltua Nord 3 -mallia on viime ajat myyty 299 tai 349 eurolla muistiversiosta riippuen. Suositushinta on kuitenkin onneksi varsin yhdentekevä: Nord CE4 Lite päätyi heti julkistuksensa yhteydessä – jo ennen saataville tuloaan – sadan euron alennukseen 229 euron hinnalla. Tällä hinnalla Nord CE4 Litessä on paljon enemmän järkeä.
Hinnankin ollessa kohdallaan Nord CE4 Litessä on ainesta jälleen suosikkipuhelimeksi.
Tarjoushinta pudottaa kilpailijoista Samsung Galaxy A35 5G:n, Nothing Phone (2a):n, Honor 90:n ja Motorola Edge 40 Neon ainakin toistaiseksi selvästi kalliimmiksi. Hinnan puolesta lähempiä kilpailijoita 200-250 eurolla ovatkin esimerkiksi Samsung Galaxy A25 5G ja Motorola Moto G84 5G, joissa molemmissa on myös 120 hertsin AMOLED-näyttö ja optinen kuvanvakain 50 megapikselin pääkamerassa. OnePlussan etuna on tehokkaampi pikalataus, Samsungilla ja Motorolalla puolestaan ultralaajakulmakamera.
OnePlus Nord CE4 Liten vahvuuksia ovat sulava ja kirkas AMOLED-näyttö, optisesti vakautettu pääkamera sekä kahteen päivään yltävä akunkesto. 256 gigatavun tallennusmuisti ja nopea 80 watin pikalataus erottavat Nord CE4 Liteä kilpailijoista.
Peruskäyttöön älypuhelinta hyvällä näytöllä ja akunkestolla hakevalle Nord CE4 Lite voi olla nappivalinta. 229 eurolla myös hinta on jo kohdillaan, mutta ajan myötä Nord CE3 Liten tavoin hinta painunee vieläkin alemmaksi.
—
Alla esimerkkikuvia Nord CE4 Liten kameralla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla lähempään tarkasteluun myös Dropboxissa.
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x, yötila):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »