Jo viime viikolla kuultiin raportti, jonka mukaan Euroopan komissio tulee todennäköisesti syyttämään Applea ja Meta Platformsia unionin digimarkkinasäädöksen rikkomisesta.
Euroopan komissio aloitti aiemmin tutkinnat eri teknologiajäteistä, joiden toiminnan se ei näe olevan digimarkkinasäädöksen mukaista, maaliskuun lopulla. Digimarkkinasäädös asetti 7. maaliskuuta alkaen uusia vaatimuksia niin sanotuiksi portinvartijoiksi määritellyille yrityksille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt CNBC:n haastattelussa komission varapuheenjohtajana toimiva ja Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava Margrethe Vestager on kommentoinut, että Applen digimarkkinasäädöksen myötä tekemät muutokset ”eivät ole sitä mitä tuollaiselta yritykseltä on odotettu”.
”Meillä on useita Apple-ongelmia. Pidän niitä erittäin vakavina. Olin hyvin yllättynyt, että meillä olisi tällaisia epäilyksiä Applen noudattamatta jättämisestä”, Vestager kommentoi CNBC:lle.
Lisätietoja komissaarilta ei vielä irronnut, mutta totesi lisää kuultavan ”toivottavasti pian”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Komissio kertoi aiemmin epäilevänsä, etteivät Apple, Google kuin myöskään Meta osittain täytä digimarkkinasäädöksen vaatimuksia.
Lähteiden mukaan Euroopan unionin odotetaan kertovan alustavan näkemyksensä Applen ja Metan säädöksen rikkomisesta vielä ennen elokuussa koittavaa kesätaukoa. Ensimmäisenä iskua odotetaan Applelle ja tämän jälkeen Metalle.
Digimarkkinasäädös on tietyiltä osin vaikeaselkoinen ja tulkinnanvarainen, ja Apple, Google ja Meta kommentoivatkin aiemmin maaliskuussa tutkinnan tultua ilmi uskovansa toimintansa olevan digimarkkinasäädöksen mukaista.
Yhtiöt voivat myös esittää näkökantansa ja ehdottaa muutoksia toimintaansa ennen Euroopan komission päätöstä sakoista ja muista seuraamuksista. Komissio voi määrätä digimarkkinasäädöksen rikkomisesta jopa 10 prosenttiin maailmanlaajuisesta liikevaihdosta kohoavat sakot. Toistuvasta rikkomisesta sakot voivat olla jopa 20 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sekä Alphabetin Googlen että Applen osalta komissio aloitti maaliskuussa tutkimukset liittyen niiden sovelluskauppoihin. Digimarkkinasäädös edellyttää sovelluskehittäjien voivan ohjata kuluttajia tarjouksiin sovelluskauppojen ulkopuolella maksutta.
Komissio on epäillyt, että Googlen ja Applen tekemät muutokset tältä osin eivät ole täysin digimarkkinasäädöksen vaatimusten mukaisia niiden asettaessa erinäisiä rajoituksia ja maksuja sovelluskehittäjien vapaalle viestinnälle ja tarjouksista kertomiselle.
Lisäksi erikseen komissio on aloittanut tutkimaan myös Applen osana digimarkkinasäädökseen vastaavia muutoksia esittelemiä uusia liiketoiminnallisia ehtoja, jotka on hyväksyttävä sovellusten jakelemiseksi muualla kuin Applen omassa App Storessa. Osana näitä ehtojaan Apple esitteli uuden Core Technology Fee -maksun kehittäjille.
Applea komissio tutkii myös liittyen iPhoneissa käyttäjien mahdollisuuteen helposti poistaa kaikki sovellukset ja muuttaa oletussovellusasetuksia sekä valintanäkymiin, joista on mahdollista vaivattomasti valita vaihtoehtoinen sovellus, kuten selain tai hakukone.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Komissio on kertonut olevansa huolissaan, että Applen muutokset, mukaan lukien sen selainvalintanäkymän suunnittelu, saattavat estää käyttäjien valinnan tehokasta toteutumista.
Aluksi komission odotetaan kuitenkin puuttuvan sovelluskauppaan liittyviin rajoituksiin.
Metan osalta Euroopan komission hampaissa puolestaan on ollut erityisesti niin sanottu ”maksa tai hyväksy” -toimintamalli. Komissio tutkii täyttääkö Metan esittelemä malli, jossa se on tuonut tarjolle maksullisen tilauksen vaihtoehtona eri palvelujen tietojen yhdistämiseen perustuen kohdennettujen mainosten esittämiselle Facebookissa ja Instagramissa, digimarkkinasäädöksen vaatimukset. Komissio on huolissaan, ettei Metan tarjoama valinta tarjoa todellista vaihtoehtoa käyttäjille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »