Ahvenanmaalla toimiva Ålcom alkaa ensimmäisenä operaattorina hyödyntämään aurinkovoimalla tuotettua sähköä Elisan hajautetun sähkönvarastointiratkaisun (Distributed Energy Storage, DES) avulla. Käyttöönottoa edelsi kokeilujakso Elisan, Ålcomin ja aurinkopaneelitoimittaja Solel Ålandin kanssa.
Elisa DES -ratkaisun avulla aurinkovoimaa varastoidaan mobiiliverkon tukiasemien vara-akkuihin, joista varastoitua sähköä voidaan myös käyttää tarvittaessa.
Uusi toteutus vähentää Ålcomin verkkojen riippuvuutta sähköverkosta ja parantaa niiden toimintavarmuutta. Samalla energiakustannukset laskevat ja hiilidioksidipäästöt vähenevät.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ratkaisu yhdistää aurinkopaneelit ja tukiasemien akut sähkönvarastointijärjestelmäksi, johon sähköä varastoidaan aurinkoisella säällä. Varastoitua energiaa voidaan käyttää mobiiliverkon ylläpitoon, ja sitä voidaan tarvittaessa täydentää sähköverkosta. Tekoälyä ja koneoppimista hyödyntävä Elisa DES ajoittaa ostot sähköverkosta silloin, kun sähkön hinta verkossa on alhaisin.
Aiemmin Elisa DES -ratkaisuissa on kätetty akkujen lataamiseen sähköverkkoa. Aurinkovoiman lisääminen valikoimaan on osa jatkokehitystä, ja tarjoaa operaattoreille uusia mahdollisuuksia uusiutuvan energian tuotantoon ja hyödyntämiseen.
“Aurinkoenergian käyttöönotto osana DES-ratkaisua on merkittävä saavutus meille ja Ålcomille. Tämä on osoitus siitä, kuinka tekoälyn ja koneoppimisen avulla aurinkovoimaa voidaan hyödyntää mobiiliverkoissa ja samalla taistella ilmastonmuutosta vastaan vähentämällä hiilidioksidipäästöjä. Asiakkaamme pystyvät myös vähentämään energiakustannuksia ja heidän verkkojensa häiriönsietokyky kasvaa, joten ratkaisusta hyötyvät monet tahot”, sanoo Jukka-Pekka Salmenkaita, Elisan tekoälyprojekteista ja DES:stä vastaava johtaja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
“Olemme tyytyväisiä, että voimme alkaa käyttää aurinkovoimaa verkkojemme energianlähteenä Elisa DES:n avulla. Tämä investointi on osa Ålcomin jatkuvaa panostusta kestävään kehitykseen. Lisäämällä aurinkoenergiaratkaisun verkkoihimme vähennämme kustannuksia ja lisäämme joustavuutta, mikäli verkkovirran tuotannossa tai jakelussa on häiriöitä, tai jos verkkovirtaa ei olisi saatavilla lainkaan. DES-ratkaisu sekä suuret litiumakut yhdessä auttavat näissä tilanteissa etenkin silloin, jos häiriötilanteet jatkuvat pidempään”, sanoo Peter Löfman, Ålcomin verkkoliiketoiminnasta vastaava johtaja.
Elisa DES mahdollistaa pakollisten vara-akkujen valjastamisen uudeksi liiketoiminnaksi. Palvelun käyttäjät voivat kehittää uusia tulovirtoja osallistumalla energiareservimarkkinoille ja hyödyntämällä akkuja virtuaalisena voimalaitoksena (virtual power plant, VPP).
Tekoälyllä toimiva DES-järjestelmä mahdollistaa niin sanotut kuormansiirron: sähköä ostetaan verkosta alhaisilla hinnoilla ja varastoidaan kulutettavaksi silloin, kun hinnat ovat korkeammat. Näin säästetään liikekuluissa.
“Tämänkaltainen energiamarkkinoiden demokratisoituminen ja siihen osallistuminen reaaliajassa ei ole ollut ennen mahdollista mobiilioperattoreille”, sanoo Henri Korpi, Elisan kansainvälisten digitaalisten palvelujen johtaja. “Liikakapasiteetin myyminen takaisin verkkoon tasoittaa kysyntää ja tarjontaa, ja tämä voi olla lisätulonlähde operaattoreille”.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »