Kuluttajaliitto Suomesta ja joukko muita eurooppalaisia kuluttajajärjestöjä ovat kattojärjestönsä BEUC:n kanssa jättäneet viranomaisille ja EU-komissiolle valituksen Temu-verkkokaupan toiminnasta.
Järjestöt katsovat, että Temu rikkoo Euroopan unionin uutta digipalvelusäädöstä, jonka tarkoituksena on muun muassa suojata kuluttajia verkko-ostoksilla.
Yhteensä 17 eurooppalaista kuluttajajärjestöä ovat tällä viikolla valittaneet kansallisille valvontaviranomaisille, Suomessa Traficomille, kiinalaisesta verkkomarkkinapaikka Temusta. Samalla kattojärjestö BEUC on puolestaan tehnyt valituksen Euroopan komissiolle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nopeasti kasvaneella Temulla on yli 75 miljoonaa käyttäjää kuukausittain EU:n alueella. Järjestöjen mukaan Temu ei tarjoa kuluttajille laissa määriteltyä kuluttajansuojaa ja käyttää manipuloivia käytäntöjä, jotka ovat laittomia unionin viimeaikaisen lainsäädännön mukaan.
Kuluttajajärjestöjen mukaan Temussa käytetään manipuloivia käytäntöjä ja myyntitekniikoita (dark patterns), joten tavoitteena on saada ihmiset ostamaan enemmän. Lisäksi Temu ei myöskään esitetysti tarjoa riittävää jäljitettävyyttä alustallaan myyjinä toimivista kauppiaista, eikä useinkaan pysty antamaan kuluttajille olennaista tietoa tuotteiden myyjästä tai kertomaan, täyttääkö tuote EU:n tuoteturvallisuusvaatimukset.
Väitetysti Temu ei myöskään tarjoa riittävästi läpinäkyvää tietoa alustalla käyttämistään suositusjärjestelmistä, suositteluiden todenperäisyydestä ja siitä, miten sen käyttämät erilaiset kriteerit johtavat tiettyjen tuotteiden ehdottamiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Alustalla käytettyjen manipuloivien käytäntöjen tarkoituksena on saada kuluttajat kuluttamaan enemmän kuin he alun perin ovat aikoneet tai halunneet. Esimerkiksi oman tilin sulkemisprosessista on saatettu tehdä hankalaa”, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kuvailee.
”Viranomaisten on arvioitava Temun toiminta EU:n alueella ja laitettava laittomat toimet kuriin”, Beurling-Pomoell painottaa. ”Jos tuotteita myydään eurooppalaisille kuluttajille, on niiden oltava turvallisia ja eurooppalaisen lainsäädännön mukaisia, olipa niiden alkuperä eurooppalainen, amerikkalainen, kiinalainen tai mikä tahansa.”
Kuluttajaliitto kertoo tiedotteessaan, että useat organisaatiot ovat jo aiemmin kyseenalaistaneet Temussa myynnissä olevien tuotteiden laillisuuden ja turvallisuuden. Esimerkiksi italialainen kuluttajaryhmä ja BEUC:n jäsen Altroconsumo havaitsi lokakuussa 2023, että yhdeksän alustalta ostetusta 13 kosmetiikkatuotteesta joko ei sisältänyt ainesosaluetteloa, tai toimitti sen vain osittain. Saksalainen kuluttajajärjestö ja BEUC-jäsen vzbv esitti puolestaan aiemmin tänä vuonna epäilyksensä, että Temu rikkoo kuluttajalainsäädäntöä näyttämällä harhaanjohtavia tuotearvosteluja tai johtaa kuluttajia harhaan tavoilla, joilla se näyttää hinnanalennuksia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »