Yhdysvallat tulee pakottamaan kiinalaisen ByteDancen myymään TikTokin tai edessä on palvelun kieltäminen.
Presidentti Joe Biden allekirjoitti keskiviikkona odotetulla tavalla lain sen jälkeen, kun lakiesitys oli ensin hyväksytty kongressin edustajainhuoneessa ja senaatissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusi laki pakottaa TikTokin kiinalaisen omistajan ByteDancen myymään palvelun, tai muuten sitä uhkaisi Yhdysvalloissa kieltäminen, joka tapahtuisi muun muassa TikTokin poistamisella sovelluskaupoista.
Lain mukaan ByteDancella tulee olemaan enimmillään vuosi aikaa TikTokin myymiseen ennen sen kieltämistä. Laissa on annettu myynnille suoraan yhdeksän kuukautta aikaa, minkä lisäksi presidentti voisi päätöksellään pidentää aikaa vielä kolmella kuukaudella, jos kaupat näyttäisivät olevan toteutumassa.
Lain toimeenpano on kuitenkin vielä aivan toinen kysymys. ByteDance ja TikTok varmasti pyrkivät haastamaan kaikin mahdollisin tavoin toimeenpanon – eli TikTokin pakkomyynnin tai kieltämisen – oikeudessa. Kiinakin voi asettua vastustamaan kaupantekoa, jolloin myynnin sijaan lopputuloksena voisi olla sovelluksen kieltäminen Yhdysvalloissa. Lain sitä edellyttäessä taloudellisesti kieltämistä parempi ratkaisu ByteDancelle tietenkin olisi myydä TikTok.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tämä perustuslain vastainen laki on TikTok-kielto, ja haastamme sen oikeudessa. Uskomme, että tosiasiat ja laki ovat selvästi meidän puolellamme, ja pääsemme lopulta voitolle. Tosiasia on, että olemme sijoittaneet miljardeja dollareita pitääksemme Yhdysvaltain tiedot turvassa ja alustamme vapaana ulkopuolisista vaikutuksista ja manipuloinnista. Tämä kielto tuhoaisi seitsemän miljoonaa yritystä ja vaientaa 170 miljoonaa amerikkalaista. Samalla kun kyseenalaistamme tämän perustuslain vastaisen kiellon, jatkamme investointeja ja innovaatioita varmistaaksemme, että TikTok pysyy tilana, johon amerikkalaiset kaikilta elämänaloilta voivat turvallisesti tulla jakamaan kokemuksiaan, löytämään iloa ja inspiroitumaan”, on TikTokilta kommentoitu tilannetta.
Syynä Yhdysvaltojen lakiin ovat huolet TikTokin omistuksesta. Yhdysvalloissa ollaan pitkään oltu huolissaan TikTokista johtuen sen kiinalaisomistuksesta. Yhdysvaltalaisten tietojen on pelätty päätyvän Kiinaan, minkä lisäksi on nostettu esille mahdollisuus, että Kiina voisi käyttää TikTokia propagandavälineenä. TikTok on kiistänyt Yhdysvaltojen huolet sovellukseen liittyen.
Samanaikaisesti TikTok on Yhdysvalloissa erittäin suosittu palvelu. Tilanne onkin suorastaan jopa hullunkurinen, sillä samalla, kun Bidenin hallinto ajaa TikTokin pakkomyyntiä tai kieltoa, Bidenin presidentinvaalikampanjassa TikTokin käyttöä aiotaan kuitenkin jatkaa seuraavan vuoden ajan vaalien yli.
”Hajanainen mediaympäristö vaatii meitä näyttäytymään ja tapaamaan äänestäjiä siellä, missä he ovat – mukaan lukien verkossa”, Bidenin kampanjan edustaja kommentoi NBC Newsille. ”TikTok on yksi monista paikoista, joissa varmistamme, että äänestäjät näkevät sisältömme.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bidenin kampanja sanoo aikovansa käyttää ”kaikkia työkalujamme tavoittaaksemme nuoret äänestäjät siellä missä he ovat”, mutta on myös luvannut jatkaa ”tehostettujen turvatoimien käyttöä”.
Bidenin kampanja aktivoitui TikTokissa helmikuusta alkaen.
Luonnollisimmiksi TikTokin ostajaehdokkaiksi on aiemmin nostettu sen ByteDancen sijoittaneet muut kuin kiinalaiset sijoittajat, kuten pääomasijoitusyhtiöt General Atlantic, Coatue Management sekä Susquehanne Internatinal Group. Niillä on jo entuudestaan olemassa tietämystä TikTokin toiminnasta sekä valmiit suhteet ByteDanceen. Lisäksi osittain kauppa voisi syntyä vaihtamalla ByteDance-omistus TIkTok-omistukseen.
Raporteissa esiin on puolestaan noussut jo Yhdysvaltojen entisen valtiovarainministerin Steven Mnuchinin sekä entisen Activision Blizzardin toimitusjohtajan Bobby Kotickin erillään keräävän sijoittajaryhmiä, jotka voisivat tehdä ostotarjouksen TikTokista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suurten kuluttajateknologiajättien on lähes mahdotonta nähdä ostavan TikTokia, sillä kilpailusyistä esimerkiksi Googlen (Alphabet) tai Metan ei sallittaisi kauppoja tekevän – ei välttämättä myöskään Microsoftin. Toki esimerkiksi Google, Microsoft tai vaikkapa Oracle voisivat olla mukana järjestelyssä osarahoittajana tehden esimerkiksi samalla sopimuksen pilvipalveluista TikTokille.
Yksi avoin kysymys on sekin, että jos TikTok myyntiin päätyisi, myytäisiinkö vain Yhdysvaltojen-liiketoiminta vai koko TikTok käsittäen maailmanlaajuisen liiketoiminnan, Kiinan ulkopuolella. Kiinassa TikTok ei toimi, vaan ByteDancella on paikallisesti oma vastaava, mutta erillinen Douyin-palvelunsa.
TikTokilla on Yhdysvalloissa yli 170 miljoonaa käyttäjää, ja vuonna 2023 se keräsi maasta 16-20 miljardin dollarin liikevaihdon. TikTokin tuloksen on kuitenkin kerrottu olevan yhä tappiollinen kasvupanostuksista johtuen.
Kaupan sisältäessä TikTokin algoritmin, on pelkän Yhdysvaltojenkin liiketoiminnan arvoksi arvioitu jopa 100 miljardia dollaria.
Suoraan mahdollinen TikTok-kielto ei koskisi kuin Yhdysvaltoja, mutta toki sillä olisi laajemmat vaikutuksensa – esimerkiksi koko palvelun myynnin kautta kuin myös kiellon vaikuttaessa sisältöihin palvelussa. Euroopassa, mukaan lukien Suomessa, eri tahot ovat toistaiseksi kieltäneet TikTokin käyttöä laitteissaan. Esimerkiksi Euroopan komissio kielsi TikTokin laitteissaan helmikuussa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »