Motorola Edge 50 Pro jatkaa Motorolan Edge-puhelinsarjaa tutulla tyylillä ja entistä laajemmalla yhteistyöllä värispesialisti Pantonen kanssa.
Edge 50 Pro sai ensijulkistuksensa Intiassa 3. huhtikuuta ja kansainvälisille markkinoille Motorola esitteli sen 16. huhtikuuta edullisemman Edge 50 Fusionin ja kalliimman Edge 50 Ultran rinnalla.
Motorola Edge 50 Pro
- Android
- Tekonahka/muovi + alumiini
- 6,7" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 13 + 10 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 -piiri
- 4500 mAh akku
Edge 50 Pro saapui myyntiin Suomessa huhtikuussa 699 euron suositushinnalla 12+512 gigatavun muistiversiona.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mallinimeltään Edge 50 Pro sijoittuu seuraajaksi Motorolan vuoden 2023 huippupuhelimelle Edge 40 Prolle, mutta Motorola on karsinut järjestelmäpiiristä ja Edge 50 Pro sijoittuukin nyt suorituskyvyltään keskiluokkaan Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 -järjestelmäpiirillä.
Muuten Edge 50 Pro on varustettu vahvoilla huippuluokan ominaisuuksilla sisältäen esimerkiksi 6,7 tuuman ja 144 hertsin AMOLED-näytön, 50 megapikselin pääkameran ohella 13 ja 10 megapikselin ultralaajakulma- ja telekamerat, 50 megapikselin etukameran sekä 4 500 milliampeeritunnin akun tuella 125 watin pikalataukselle ja 50 watin langattomalle lataukselle.
Edge 50 Pron värivaihtoehtoja ovat vegaani- eli tekonahkapintaiset musta Black Beauty ja violetti Luxe Lavender sekä vaalea, polymeerimuovipintainen Moonlight Pearl, jossa on erityinen helmiäiskuvioviimeistely.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorola Edge 50 Pron tekniset tiedot
- Alumiinirunko, takapinta vegaani- eli tekonahkaa tai polymeerimuovia
- 6,7 tuuman reunoilta kaareva LTPS AMOLED -näyttö (P-OLED) 20:9-kuvasuhteella, 2712×1220 pikselillä (446 PPI), 10-bittisellä 1,07 miljardin sävyn väritoistolla, 144 hertsin virkistystaajuudella, 360 hertsin kosketustunnistuksella ja HDR10+ -tuella, kirkkaus huipussaan 2 000 nitiä, näyttö-runkosuhde 93,8 prosenttia, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 -järjestelmäpiiri
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X) ja 512 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 2.2)
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,55″ kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 2,0 mikronia), f/1,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 13 megapikselin automaattitarkenteinen 120 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus
- 10 megapikselin automaattitarkenteinen telekamera 3x optisella zoomilla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,0-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- Laserautomaattitarkennus (ToF), 3-in-1-valotus-, valkotasapaino- ja välkkymisanturi ja LED-kuvausvalo
- Videokuvaus pää- ja telekameralla 4K 30 fps ja 1080p 30 / 60 fps, ultralaajakulmakameralla 4K 30 fps ja 1080p 30 fps, pääkameralla HDR10+ 4K 30 fps ja 1080p 30 fps, hidastuskuvaus pääkameralla 1080p 120 fps ja 720p 240 fps
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen etukamera 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,28 mikronia) ja f/1,9-aukolla
- Videokuvaus 4K 30 fps ja 1080p 30 / 60 fps
- Kaksi mikrofonia
- Nano-SIM-korttipaikka ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6E (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.4 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / Galileo / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 3.1, DisplayPort 1.4)
- 4 500 milliampeeritunnin akku 125 watin TurboPower-pikalatauksella ja 50 watin langattomalla latauksella, 10 watin langaton virranjako (käänteinen langaton lataus)
- Mitat 161,23 x 72,4 x 8,19 millimetriä ja paino 186 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio
- Moto Connect & Ready For -tuki
Myyntipakkauksen sisältö puhelimen lisäksi:
- 125 watin pikalaturi
- USB-C-USB-C-kaapeli
- Puhelimen värin mukainen suojakuori
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
- Ohje- ja muita lappusia
Hyvää Motorola Edge 50 Prossa
- Tyylikäs design erottuvilla viimeistelyillä. Edge 50 Pron muotoilu on tuttua Motorolaa. Solakka puhelin istuu mukavasti käteen, laatutuntuma on erinomainen ja massasta puhelimen erottavat vegaaninahkapinnat tai vaalean värivaihtoehdon kuvioitu viimeistely.
- Pöly- ja vesitiivis rakenne. Rakenne on IP68-luokiteltu pöly- ja vesitiiviiksi kestäen upotuksen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Upotuskestävyys ei ole itsestäänselvyys korkean hintaluokan puhelimissakaan ollen selkeä vahvuus Edge 50 Prossa.
- Hyvä näyttö. Näytön kuvanlaadusta ei löydy moitittavaa. Edge 50 Pron 6,7 tuuman AMOLED-näyttö on tarkka, sulava ja kirkas, ja myös väritoisto näyttää hyvältä.
- Erittäin nopea pikalataus ja tuki langattomalle lataukselle. Edge 50 Pro lukeutuu markkinoiden nopeimmin latautuvien älypuhelinten joukkoon. Testissämme akku latautui tyhjästä täyteen alle 25 minuutissa mukana myyntipakkauksessa toimitettavalla 125 watin laturilla. Lisäksi Edge 50 Pro tukee myös langatonta latausta, 50 watin enimmäisteholla.
- Asialliset kamerat. Edge 50 Pron kamerat ovat kokonaisuutena riittävällä tasolla. Selvästi vahvin on 50 megapikselin pääkamera. 13 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 10 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera ovat myös kohtuullisia. Laadukkaasta etukamerasta Edge 50 Pro ansaitsee erityismaininnan.
- Miellyttävä ohjelmisto. Motorolan ohjelmisto on tyyliltään lähellä vakio-Androidia, mutta kuitenkin muutamilla tutuilla, kätevillä lisäjipoilla varustettuna. Ohjelmiston osalta kysymyksiä herää lähinnä päivityksistä: Motorola on ollut viime aikoina hidas uusien käyttöjärjestelmäversioiden julkaisuissa. Päivityslupauksena puhelimelle luvataan kolme versiota sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä.
Huonoa Motorola Edge 50 Prossa
- Heikko suorituskyky hintaan nähden. Edge 50 Pron suorituskyky jää jälkeen lähes kaikista saman hintaluokan puhelimista Snapdragon 7 Gen 3 -järjestelmäpiirin myötä. Vastaavaa, tai parempaa, suorituskykyä löytyy puolet halvemmistakin puhelimista verrattuna Edge 50 Pron 699 euron suositushintaan. Peruskäyttöön suorituskyky toki riittää toistaiseksi, mutta voi muodostua ajan saatossa enemmänkin haasteeksi.
- Kameran hidastelu. Suorituskyvyn puute saattaa myös olla ainakin osasyy kamerasovelluksen ajoittaiseen hitauteen sekä esikatselukuvan pätkimiseen. Mahdollisesti Motorola pystyy kuitenkin parantamaan tilannetta tulevilla ohjelmistopäivityksillä.
- Akunkesto ei mitenkään ihmeellinen. Edge 50 Pron akunkesto osoittautui keskinkertaiseksi. Akun riittäminen kahdeksi päiväksi vaatii eri tavoin säästämistä enemmän verrattuna moniin muihin viime aikoina testaamiimme puhelimiin.
Tuttua Motorola-tyyliä ja hyvä näyttö
Edge 50 Pron muotoilu on tuttua Motorolaa ja jatkaa Edge-sarjalle ominaista tyyliä. Edge 50 Prossa on etupuolella reunoiltaan kevyesti kaareva näyttö ja takana kamerat sijaitsevat vasemmassa yläkulmassa. Kehuja Edge 50 Pro ansaitsee hienostuneesti toteutetusta kamerakohoumasta, joka ei näytä erilliseltä hallitsevalta elementiltä, vaan sulautuu nätisti osaksi puhelinta.
Muotoilua voi pitää kaikin puolin onnistuneena ja hillityn tyylikkäänä. Motorola on onnistunut luomaan älypuhelimilleen omanlaisensa, yhtenäisen ilmeen. Osa ilmettä ovat ehdottomasti myös materiaalivalinnat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edge 50 Pron kolmesta värivaihtoehdosta kahdessa takapinta on vegaani- eli tekonahkaa. Testissämme puhelin oli violettina Luxe Lavender -värinä, minkä lisäksi vegaaninahkainen on myös musta Black Beauty. Pinta on mukavan tuntuinen ja tarjoaa selvästi pitävämmän otteen verrattuna erityisesti mattaviimeisteltyihin laseihin. Hyvää on myös kestävyys, sillä pinta ei säröydy lasin tavoin. Vielä yhdeksi eduksi voidaan laskea keveys, sillä materiaalivalinnan myötä Edge 50 Pro on kokoonsa nähden ilahduttavan kevyt vain 186 gramman painolla. Toisaalta nahkeaan pintaan lika tarttuu lasia enemmän.
Kolmas Edge 50 Pron värivaihtoehto on Moonlight Pearl, jossa on erityinen italialaisen Mazzucchelli 1849:n suunnittelema helmiäiskuvioviimeistely. Tämän värivaihtoehdon takapinta on myös osittain käsin viimeistelty Italiassa, ja jokainen yksilö sisältää uniikin kuvioinnin. Materiaalina pinnassa on polymeerimuovi.
Viimeistelyillään Edge 50 Pro erottuu älypuhelinten massasta positiivisella tavalla. Laatutuntuma puhelimessa on myös erinomainen. Rakenne tuntuu erittäin vahvalta ja jämäkältä. Sivuja kiertävä kehys Edge 50 Prossa on alumiinia.
Pölyn- ja vedenkestävyydeltään Edge 50 Pro on IP68-luokiteltu merkiten pöly- ja vesitiiviyttä. Puhelimen pitäisi kestää upotus 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edge 50 Pron näyttö on myös yksi puhelimen vahvuuksista. Näytön kuvanlaatu on silmämääräisesti arvioituna mainio monella eri tavalla.
6,7 tuuman näytön kuvasuhde on 20:9 ja tarkkuus tavallista Full HD+ -tasoa suuremmat 2712×1220 pikseliä eli 446 pikseliä tuumaa kohti. Lisäksi näyttö tukee 1,07 miljardin sävyn väritoistoa sekä korkeaa 144 hertsin virkistystaajuutta. Kirkkautta näytöstä irtoaa Motorolan mukaan huipussaan 2 000 nitiä.
Näytössä onkin tarpeeksi niin tarkkuutta kuin kirkkauttakin luettavuuden säilyessä hyvänä kirkkaammassakin ympäristössä. Näytön ominaisuuksista ainoa nipottamisen aihe on perustuminen LTPS-teknologialle, joten näyttö ei tarjoa LTPO-teknologian mahdollistamaa joustavasti mukautuvaa virkistystaajuutta. Katselukokemuksen sijaan tältä osin vaikutus näkyy enemmän akunkestossa.
Näytössä on HDR10+-sisällöille, muttei tukea Dolby Visionille.
Asetuksissa tarjolla on näytön osalta tavanomaisia valintamahdollisuuksia. Värien osalta voi valita oletuksena käytössä olevan Eloisa-asetuksen lisäksi joko Luonnollinen- tai Säteilevä-asetuksen, minkä lisäksi värilämpötilaa voi erikseen säätä oman maun mukaan. Näytön virkistystaajuudessa vaihtoehtoja ovat Automaattinen-oletusasetuksen lisäksi erikseen 60, 120 ja 144 hertsiä.
Motorola on nostanut Edge 50 Pron markkinoinnissa esiin, kuinka Edge 50 Pron näyttö on kameroiden ohella värispesialisti Pantonen validoima värien ja ihonsävyn esittämistarkkuuden osalta. Näytön väritoiston pitäisi siis olla kunnossa, mutta ilman mittauksia asiaa on vaikea kommentoida tätä enempää. Verrattuna kilpailijoihin Pantonen validoinnilla ei kuitenkaan joka tapauksessa ole suurta merkitystä.
Edge 50 Pron näyttö on reunoilta vain niukasti kaareva, eikä testin aikana kaarevuuden takia aiheutunut yhtäkään virhekosketusta. Näytön pintana on Corningin useamman sukupolven vanha Gorilla Glass 5 -lasi.
Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alla, lähellä sen alareunaa. Omaan makuuni sijainti on kohtuullinen, mutta vielä parempi lukija olisi hieman ylemmäs sijoitettuna. Toimivuudeltaan sormenjälkitunnistus osoittautui nopeaksi ja varmaksi.
Odotetulla tavalla Edge 50 Pro on varustettu stereokaiuttimilla ja tuella Dolby Atmos -tilaäänelle. Kaiutinten äänenlaatu tuntuu parhaimpiin puhelinkaiuttimiin verrattuna lattealta, ja erityisesti matalien äänien bassotoisto liian vähäiseltä.
Alemman keskitason suorituskykyä, mutta erittäin nopea pikalataus
On päivänselvää, ettei suorituskyky ole Edge 50 Prossa vahvuus suhteessa puhelimen hintaan.
Edge 50 Pro ei Snapdragon 7 Gen 3 -järjestelmäpiirillään yksinkertaisesti pärjää kilpailussa 700 euron hintaluokassa, johon se ainakin puhelimen markkinoille tullessa suositushinnaltaan asettuu.
Snapdragon 7 Gen 3 -järjestelmäpiiri lukeutuu tehoiltaan alempaan keskiluokkaan, mikä näkyy vertailussa. Markkinoilta löytyy puhelimia, jotka tarjoavat kymmeniä prosentteja Edge 50 Prota paremman suorituskyvyn puoleen hintaan – esimerkiksi OnePlussan kesällä 2023 markkinoille tuoma Nord 3 5G.
Samsungin vuoden 2024 keskihintaluokan puhelimet Galaxy A35 5G:n ja Galaxy A55 5G:n Edge 50 Pro peittoaa selvästi graafisessa suorituskyvyssä, mutta ne ovatkin pari-kolmesataa euroa Motorolaa edullisempia. Sen sijaan Samsungin huippupuhelimista Galaxy S24 peittoaa Edge 50 Pron suorituskyvyssä kymmenillä prosenteilla, eikä kuitenkaan maksa paljoa enempää.
Selvästi Edge 50 Prota edullisemmista, mutta tehokkaammista puhelimista esimerkiksi käy myös muun muassa Nothing Phone (2).
Suorituskyvyn merkittävyys riippuu siitä, miten puhelintaan käyttää. Jos pelaa lainkaan graafisesti raskaampia pelejä, ei Edge 50 Prota kannata missään nimessä ostaa. Sen sijaan muuhun peruskäyttöön – some-käyttöön, muuhun selailuun ja lueskeluun, videoiden katseluun ja yleisesti eri sovellusten käyttämiseen – suorituskyky riittää toistaiseksi hyvin.
Lukuun ottamatta ajoittain hidastellutta kamerasovellusta, emme Edge 50 Pron kanssa törmänneet mihinkään ongelmiin toimintanopeuden osalta. Kamerasovelluksenkin ongelmat voivat vielä ratketa ohjelmistopäivitysten myötä.
Suhteessa hintaan suorituskyky on Edge 50 Pron eittämättä suurin heikkous, mutta muuten puhelin tarjoaa paljon hyvää.
Ilahduttavaa on, että Motorola on varustanut Edge 50 Pron mittavilla muisteilla. Suomessa myytävässä versiossa on RAM-käyttömuistia 12 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 512 gigatavua, mikä puolestaan on poikkeuksellisen paljon 700 euron ja alle hintaluokan puhelimelle.
Muistikorttipaikkaa Edge 50 Pro ei sisällä, ja nano-SIM-korttipaikkojakin on vain yksi. Toisen liittymän saa käyttöön eSIMin kautta.
Yhteyksistä tuettuna ovat 5G:n lisäksi Wi-Fi 6 sekä myös 6E, Bluetooth 5.4 ja NFC. Wi-Fi- ja Bluetooth-tuki on siis riittävällä tavalla ajan tasalla, vaikkei tukea Wi-Fi 7:lle löydykään. Ainoana liitäntänä on USB-C, joka tukee 5 Gbit/s USB 3.1 Gen 1 -tiedonsiirtonopeutta sekä DisplayPort 1.4 -ulostuloa, joka mahdollistaa Edge 50 Pron liittämisen ulkoisiin näyttöihin.
Edge 50 Pro sisältää 4 500 milliampeeritunnin akun. Testimme aikana akunkesto osoittautui keskiverroksi jääden kenties hieman pettymyksen puolelle. Akusta riittää hyvin virtaa päiväksi, muttei oikein toiseksi. Näyttöaika täydellä latauksella ylsi käytön mukaan vaihdellen 6-9 tuntiin. Myös akunkesto on osa-alue, jota Motorola saattaa pystyä vielä parantamaan ohjelmistopäivityksillä. Suuri näyttö ja monia kilpailijoita pienempi 4 500 milliampeeritunnin akku eivät kuitenkaan ole akunkeston kannalta voittava yhdistelmä.
Jos edellä Edge 50 Pron suorituskykyä hintaluokassaan moitittiin, ansaitsevat puolestaan akun lataamisen ominaisuudet kiitosta.
Edge 50 Pro tukee 125 watin TurboPower-pikalatausta mukana myyntipakkauksessa toimitettavalla laturilla. Lataus hoituu erittäin nopeasti: testissämme akku latautui tyhjästä täyteen alle 25 minuutissa, ja Edge 50 Pro onkin yksi markkinoiden nopeimmin latautuvia puhelimia.
Lisäksi Edge 50 Pro tukee myös langatonta latausta, enintään 50 watin latausteholla yhteensopivan laturin kanssa ja hitaammin Qi-standardin mukaisesti. Tuettuna on myös langaton virranjako eli käänteinen langaton lataus muille laitteille 10 watin enimmäisteholla.
Miellyttävä ohjelmisto – päivitysten osalta olisi parannettavaa
Motorolan Android-ohjelmisto lukeutuu parhaimpien joukkoon. Yleisilme on lähellä vakio-Androidia, mutta mukana on monia käteviä pikkujippoja.
Edge 50 Pro tulee markkinoille Android 14 -käyttöjärjestelmäversioon perustuvalla ohjelmistolla, joka on hieman uudistunut ja kantaa nyt Hello UX -nimeä. Ohjelmisto mahdollistaa monipuolisen ilmeen kustomoinnin esimerkiksi eri fonteilla, väreillä, kuvakemuodoilla.
Motorolan ohjelmiston parhaimpia puolia ovat sen jo pidemmältä ajalta tutut eletoiminnot, jotka ovat erittäin käteviä. Esimerkiksi puhelimen kahdella heilautuksella saa käynnistettyä tai sammutettua LED-valon taskulampuksi, ja parilla puhelimen kääntämisellä on nopeaa avata kamerasovellus.
Mukana ohjelmistossa on nyt Style Sync -toiminto, joka mahdollistaa generatiivista tekoälyä hyödyntäen taustakuvien luomisen esimerkiksi ottamalla kuvan omasta asusta, jolloin taustakuvan saa noudattamaan yhtenäistä tyyliä. Toki toiminnolla voi luoda taustakuvia myös muiden kuvauskohteiden perusteella. Taustakuvien luominen toimii kohtuullisesti, ja tuloksena on useimmiten ainakin yksi hyvä, melko tarkasti lähdekuvaa tyyliltään noudatteleva taustakuva. Toiminto tarjoa inspiraationa toimivan kuvan perusteella neljä erilaista taustakuvaa, joista tosin yksi tuntui ainakin toistaiseksi olevan käytännössä aina vain musta.
Muuten tuettuna Edge 50 Prossa ovat Moto Connect, joka mahdollistaa yhdistämisen langattomasti Miracastilla tai langallisesti esimerkiksi televisioihin ja suuremman ruudun hyödyntämisen näin esimerkiksi videoiden katseluun, pelaamiseen, videopuheluihin tai tietokonemaisen työpöytänäkymän käyttämiseen, sekä Ready For -ominaisuuden vastaavalla tavalla tietokoneisiin yhdistämiseen.
Ohjelmiston osalta Motorolan kompastuskivi ovat olleet päivitykset. Päivityslupaus Edge 50 Prolle on kohtuullisella tasolla, kolme käyttöjärjestelmäversiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Kilpailijoiden joukosta se ei kuitenkaan edukseen erotu, ja monet kilpailijat tarjoavat ainakin vuotta (eli 4+5) tai vielä enemmänkin pidemmän päivityslupauksen.
Lisäksi Motorola ei todellakaan ole viime aikoina kunnostautunut versiopäivitysten julkaisunopeudessa. Motorola pääsi esimerkiksi alkuun Android 14 -päivitysten kanssa vasta helmikuun 2024 alussa tuodessaan uuden version Edge 40 Prolle. Google julkaisi omalta osaltaan Android 14 -käyttöjärjestelmäversion jo nelisen kuukautta aiemmin 4. lokakuuta, ja loppuvuoden 2023 aikana esimerkiksi Samsung ja OnePlus ehtivät jo laajasti päivittää puhelimiaan uuteen versioon.
Toivoa sopii, että Motorola skarppaa jatkossa päivitysten julkaisunopeuden osalta, mutta mitään lupauksia tältä osin ei ole kuultu.
Arvostelun julkaisuhetkellä huhtikuun puolivälin jälkeen Edge 50 Pron tietoturvapäivitykset oli päivätty 1. maaliskuuta 2024.
Asialliset kamerat
Edge 50 Pro sisältää kolme takakameraa ja yhden etukameran. Kameroiden tekniset tiedot ovat:
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,55″ kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 2,0 mikronia), f/1,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 13 megapikselin automaattitarkenteinen 120 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus
- 10 megapikselin automaattitarkenteinen telekamera 3x optisella zoomilla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,0-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen etukamera 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,28 mikronia) ja f/1,9-aukolla
Lisäksi takakameroiden toimintaa ovat tukemassa laserautomaattitarkennus (ToF) sekä 3-in-1-valotus-, valkotasapaino- ja välkkymisanturi.
Ehdottomasti vahvin Edge 50 Pron kolmesta takakamerasta on pääkamera, jonka kuvanlaatu on erittäinkin hyvällä tasolla. Kamera tallentaa kuviin runsaasti yksityiskohtia ja onnistuneesti värejä, ja dynamiikka on hyvällä tasolla. Pääkameran kuvanlaatu pysyy hyvänä myös vähäisemmässä valossa.
Pääkamera ansaitsee moitteita lähinnä vain ajoittain epäonnistuvasta valotuksestaan, mikä voi tarkoittaa haastavammissa kuvaustilanteissa hyvään otokseen vaadittavan useampia yrityksiä.
Tuttuun tapaan pääkamera tallentaa kuvia oletuksena neljä pikseliä yhdistäen, mutta myös täysi 50 megapikselin kuvakoko on haluttaessa käytettävissä erillisen kuvaustilan kautta.
Ultralaajakulmakamera ja telekamera tuottavat myös hyvää jälkeä suotuisissa, kirkkaissa olosuhteissa, mutta vähäisemmässä valossa niiden kuvanlaatu romahtaa nopeasti ja kuvat muuttuvat yksityiskohdiltaan ikävän pehmeiksi ja väreiltään epämääräisiksi. Edge 50 Pron kolmesta kamerasta pääkamera ei häviä paljoa kalleimmille huippupuhelimille, mutta ultralaajakulma- ja telekamera ovat kauempana kärkitasosta. Edge 50 Pron hieman edullisemmassa hintaluokassa laatu on kuitenkin suhteellisen kilpailukykyisellä tasolla.
Ultralaajakulmakamerassa hyvää on automaattitarkennuksen löytyminen, minkä myötä kameraa voidaan hyödyntää myös makrokuvissa.
Etukamera Edge 50 Prossa on hyvä. 50 megapikselin automaattitarkenteisella kameralla on mukava kuvata selfieitä. Kuvat ovat tarkkoja ja kirkkaita hyvillä väreillä.
Valokuviin Edge 50 Pro tarjoaa kaksi vaihtoehtoista asetusta, joko oletuksena käytössä olevan Luonnollinen-valinnan tai Automaattisen parannuksen, joka parantaa kuvia Google Kuvien algoritmeilla. Tässä arvostelussa mukana olevat kuvat ovat tallennettu Luonnollinen-asetuksella.
Edge 50 Pron näytön tavoin yhteistyökumppani Pantone on validoinut myös kameroiden värien ja ihonsävyjen tarkkuuden. Käytännössä käyttökokemukseen tällä ei kuitenkaan huomattavaa merkitystä ole.
Esimerkkikuvia Edge 50 Pron kameroilla löytyy alta artikkelin lopusta.
Videokuvausta Edge 50 Pro tukee pää-, tele- ja etukameralla tarkkuuksilla 4K 30 fps ja 1080p 30 / 60 fps sekä ultralaajakulmakameralla tarkkuuksilla 4K 30 fps ja 1080p 30 fps. Lisäksi pääkameralla onnistuu myös HDR10+-värein kuvaaminen tarkkuuksilla 4K 30 fps ja 1080p 30 fps sekä hidastuskuvaus tarkkuuksilla 1080p 120 fps ja 720p 240 fps.
Videoiden kuvanlaatu on muutamien kokeilujen perusteella odotetulla hyvällä tasolla. Video-ominaisuuksissa huippupuhelimiin verrattuna Edge 50 Pro antaa tasoitusta 4K-tarkkuuden 60 fps -nopeuden puutteella.
Edge 50 Pron kamerasovellus tarjoaa videokuvaamiseen vaihtoehtoina tilanteen mukaan tekoälyllä mukautuvan vakautuksen tai horisonttilinjan säilyttävän vaakavakautuksen.
Kokonaisuutena Motorolan kamerasovellus on erittäin monipuolinen. Erilaisia kuvaustiloja on tarjolla todella runsaasti. Tavanomaisten lisäksi erikseen voidaan mainita tietyn värin korostamisen mahdollistavat Spottiväri-tilat erikseen kuville ja videoille, Kaksoiskuvaus-tila kuvaamiseen samanaikaisesti taka- ja etukameralla sekä Tilt-Shift-efektitila. Tarjolla on myös manuaalisäädöt ja RAW-kuvaus Pro-tilassa, joka on käytettävissä kaikilla kameroilla.
Motorola on myös integroinut suoraan kamerasovellukseensa asiakirjaskannauksen, joka perustuu Adobe Scan -palveluun ja toimii näppärästi.
Testin aikana havaitsimme kamerasovelluksessa ajoittaista hidastelua, minkä lisäksi kameran esikatselukuva päivittyi sovelluksessa ajoittain häiritsevän pätkivästi. Osaltaan nämä ongelmat voivat kuvastaa Edge 50 Pron suorituskyvyn rajoja, mutta toisaalta Motorola saattaa pystyä parantamaan sovelluksen toimintaa vielä ohjelmistopäivityksillä.
Yhteenveto: Hieno puhelin monilla vahvuuksilla mutta keskinkertaisella suorituskyvyllä
Motorola Edge 50 Pro on puhelin, jossa on yhdistetty poikkeuksellisella tavalla ominaisuuksia. Suorituskyvyltään puhelin vastaa 300-400 euron alemmassa keskiluokassa yleistä tasoa, kun taas muilta ominaisuuksiltaan Edge 50 Pro on valmis vähintään laittamaan kampoihin jopa yli tonnin huippupuhelimillekin.
Edge 50 Pron vahvuuksia ovat sen tyylikäs design IP68-luokitellun kestävyyden kera, mainio näyttö, asialliset kamerat, erittäin nopea akun pikalataus sekä ohjelmiston käyttökokemus.
Samanaikaisesti heikkoudet ovat selkeitä. Snapdragon 7 Gen 3 -järjestelmäpiirin suorituskyky on heikko verrattuna kilpailijoihin 700 euron hintaluokassa, jossa Edge 50 Pro markkinoille saapuu. Myös akunkeston Edge 50 Prossa olisi toivonut olevan parempi.
Lisäksi päivitykset aiheuttavat hieman huolta, sillä Motorola on ollut hidas julkaisemaan uusia Android-versiopäivityksiä puhelimilleen viime aikoina. Käytännössä Motorola-puhelimilla uusia versiopäivityksiä joutuu odottamaan kuukausiakin kauemmin verrattuna moniin muihin valmistajiin.
Käytännössä kaikki Edge 50 Pron kilpailijat tarjoavat sitä paremman suorituskyvyn. Esimerkiksi OnePlus Nord 3 5G:n saa puoleen hintaan – alle 350 eurolla – ja siinä on silti enemmän tehoa, vastaavan tason näyttö ja ihan hyvät kameratkin. Nord 3 toki häviää esimerkiksi muistimäärissä, tuntumassa, vedenkestävyydessä ja langattoman latauksen puutteessa.
Edge 50 Pron suorituskykyyn nähden korkeaa hintaa jossain määrin puolustaa puhelimen mittava 512 gigatavun tallennusmuisti. Monet kuitenkin kaipaisivat todennäköisesti ennemmin lisää suorituskykyä kuin näin suurta muistia.
Jotakuinkin samasta hintaluokasta varteenotettavia haastajia Edge 50 Prolle ovat Samsung Galaxy S24, Nothing Phone (2), Asus ZenFone 10 ja Google Pixel 8. Lopulta punninta eri vaihtoehtojen riippuu paljon suorituskyvystä – jos itse ei huippupuhelinten suorituskykyä tunnu tarvitsevan ja arvostaa enemmän muita ominaisuuksia, kuten nopeaa akun pikalatausta tai suurta tallennusmuistia, voi myös Edge 50 Pro olla oiva valinta.
—
Alla esimerkkikuvia Edge 50 Pron kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla lähempään tarkasteluun myös Dropboxissa.
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (muotokuvatila):
Pääkamera (2x):
Pääkamera (1x):
Telekamera (3x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera:
Telekamera (30x):
Telekamera (3x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera / makro:
Ultralaajakulmakamera / makro:
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Telekamera (3x):
Telekamera (3x):
Telekamera (3x):
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x):
Telekamera (3x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera:
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »