Samsung Galaxy A55 5G on näillä näkymin Samsungin kehittynein Galaxy A -sarjan älypuhelin vuodelle 2024. Sen edeltäjät ovat menestyneet Suomessa mainiosti, ja Galaxy A55 5G:n myyntimenestykseen on ladattu kovat odotukset tälläkin kertaa.
Edeltäjäänsä verrattuna Galaxy A55 5G sisältää muutaman tärkeän parannuksen, kuten muun muassa hienoisesti suuremman näytön ja tehokkaamman järjestelmäpiirin. Myös rakennetta on paranneltu alumiinirungolla, kun taas kamerakokoonpano on pysynyt samankaltaisena.
Samsung Galaxy A55 5G
- 6,6" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 12 + 5 Mpiks. kamera
- 32 Mpiks. etukamera
- Samsung Exynos 1480 -piiri
- 5000 mAh akku
Samsung lupaa jälleen Galaxy A55 5G:lle myös tutun kattavan päivitystukensa (4+5 vuotta). Puhelimelle on siis luvassa neljä merkittävää Android-järjestelmäversiopäivitystä sekä viisi vuotta tietoturvakorjauksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy A55 5G on jo saatavilla Suomessa, ja värivaihtoehtoja ovat musta / tummansininen Awesome Navy, vaaleansininen Awesome Iceblue, violetti Awesome Lilac sekä sitruunankeltainen Awesome Lemon. Suositushinta on joko 499 tai 549 euroa (8+128 Gt ja 8+256 Gt), mutta osalla jälleenmyyjistä hinta painui heti alemmaksi.
Samsung Galaxy A55 5G:n tekniset tiedot
- 6,6 tuuman Super AMOLED -näyttö Full HD+ -tarkkuudella, 120 hertsin virkistystaajuudella ja 1 000 nitin kirkkaudella korkean kirkkauden tilassa ja 1 650 nitin huippukirkkaudella
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 1,0 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 5 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- 4K-videokuvaus
- 32 megapikselin etukamera f/2,2-aukolla
- Samsung Exynos 1480 -järjestelmäpiiri (4 nm)
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.1) ja microSD-muistikorttipaikka (maks. 1 Tt)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys ja eSIM-tuki
- Wi-Fi 6 / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- 5 000 milliampeeritunnin akku 25 watin pikalatauksella
- USB-C-liitäntä (USB 2.0)
- Mitat 161,1 x 77,4 x 8,2 millimetriä ja paino 213 grammaa
- IP67-luokiteltu pöly- ja vesitiiviys (1 metri 30 minuuttia)
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio osana Samsungin One UI 6.1 -ohjelmistoa
Hyvää Samsung Galaxy A55 5G:ssä
- Paranneltu rakenne. Samsung Galaxy A55 5G ei häpeile enää materiaaleillaan. Edestä ja takaa lasista runkoa kiertää nyt muovisen sijaan alumiininen kehys, ja pöly- ja vesitiiviys on tutulla IP67-tasolla. Edeltäjäänsä kulmikkaampi älypuhelin muistuttaa entistä enemmän Samsung-lippulaivoja.
- Loistava akunkesto. 5 000 milliampeeritunnin akku tarjoaa riittävästi virtaa jopa kahdeksi päiväksi. Ohjelmiston optimointi näyttää onnistuneen, sillä akunkesto on hintaluokan parhaita. Etenkin suoratoistoa ja verkkoselailua Galaxy A55 5G jaksaa tunnista toiseen.
- Suorituskyvyn ja lämpötilan kokonaisuus. Samsung Galaxy A55 5G ei ole hintaluokkansa tehokkain, mutta Exynos 1480:ssä on kuitenkin riittävästi potkua monipuoliseen käyttöön. Lisäksi puhelimen asemaa parantaa erinomainen lämmönhallinta: runko ei juuri lämpene tai suorituskyky heikkene, jatkuipa rasitus sitten pitkään tai ei.
- Kokonaisuutena hyvät kamerat. Kamerakokoonpano on sama kuin viime vuonna, mutta kuvien prosessoinnin ansiosta laatu on parempaa. Pää-, ultralaajakulma- ja etukamerat suoriutuvat tehtävistään erinomaisesti, ja oikeastaan vain digitaalinen zoom jättää parannettavaa.
- Muistikorttipaikka. Sisäistä tallennusmuistia on helppo laajentaa microSD-muistikortilla, mikä on nykyään jo varsin harvinaista.
- Ohjelmisto ja päivitystuki. Ohjelmisto on tuttua Samsungia, ja Android 14:llä julkaistulle puhelimelle on luvattu tuttu 4+5 vuoden päivitystuki. Päivitystuki on edelleen valttikortti Samsungille.
Huonoa Samsung Galaxy A55 5G:ssä
- Sormenjälkitunnistuksen ajoittaiset ongelmat. Näyttöön upotettu sormenjälkilukija toimii pääasiassa hyvin, mutta on hitaanpuoleinen. Hitaus johtaa toisinaan myös virheisiin, jos sormi liikahtaa hiemankaan kesken tunnistusprosessin.
- Hidas ”pikalataus”. Galaxy A55 5G tarjoaa edelleen vain Samsungin jo liian tutuksi käyneen 25 watin pikalatauksen. Kilpailijoissa akku latautuu selvästi nopeammin.
- Pienet puutteet. Oivallinen pääkamera pärjää olosuhteista riippumatta, mutta sen digitaalinen zoom ei ole paras mahdollinen. Lisäksi Galaxy A55 5G:ssä on varsinaisen sensorin sijaan virtuaalinen läheisyyden tunnistin, mikä toisinaan saa näytön sammumaan tai aktivoitumaan epäluotettavasti kesken puhelun.
- Hinta varauksella. Samsung Galaxy A55 5G on laadukas älypuhelin, mutta sen korkea suositushinta jättää sen alttiiksi aggressiivisemmin hinnoiteltujen kilpailijoiden tarjoamille houkutuksille. Puhelin olikin osalla jälleenmyyjistä tarjouksessa heti julkaisussa, ja alemmat hinnat tekevät Galaxy A55 5G:stä houkuttelevamman.
Jatkoa keskihintaluokan suosikkipuhelimille nyt entistä jämäkämmin
Samsungin keskihintaisesta Galaxy A -mallistosta on viime vuosien aikana noussut tuon tuosta suosittuja puhelimia muutaman sadan euron hintaluokasta puhelinta etsivälle. Myös Galaxy A55 5G:ltä odotetaan täten paljon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Äkkivilkaisulla kyseessä on hyvin samankaltainen älypuhelin kuin Galaxy A54 5G, joka vuonna 2023 menestyi hienosti myös Suomen markkinoilla. Muotoilua on hieman päivitetty, ja Galaxy A55 5G on nyt reunoiltaan täysin kulmikas – kädessä puhelin muistuttaa erehdyttävästi kalliimpia Galaxy S24 -malleja tai Applen viime vuosien iPhoneja.
Runko on yhä edestä ja takaa lasinen, mutta näyttöä suojaava Corning-lasi on nyt vankempaa Gorilla Glass Victus+ -mallia. Kehys sen sijaan on nyt Galaxy A55 5G:ssä alumiinia aiemman muovin sijaan, mikä nostaa laatutuntumaa edelleen tuoden samalla älypuhelimeen jykevyyden tuntua.
Samsung Galaxy A55 5G on vankemmalla rakenteellaan myös hienoisesti edeltäjäänsä painavampi (213 vs. 202 grammaa), ja kädessä se onkin melkoisen kookkaan tuntuinen. Laadussa ei ole moitteen sijaa, ja puhelin vaikuttaa vähintään hintansa arvoiselta.
Puhelimen takana on yhä kolme erillistä kameraympyrää sekä LED-kuvausvalo, ja tyyliltään Galaxy A55 5G:tä on vaikea erottaa muista viime aikoina esitellyistä Samsung-puhelimista. Oikealla sivuilla on kuitenkin virta- ja äänipainikkeiden yhteydessä uusi tyylillinen yksityiskohta, Key Island -kohouma, joka on läsnä myös Galaxy A35 5G:ssä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Rakenne on yhä IP67-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis sietäen upotuksen metrin syvyyteen 30 minuutiksi. USB-C on ainut liitäntä, mutta ilahduttavasti saatavilla on yhä myös microSD-muistikorttipaikka, jonka ansiosta tallennustilan lisääminen on helppoa.
On hyvä huomioida, että microSD-muistikortti jakaa SIM-kelkassa paikan toisen nanokokoisen SIM-kortin kanssa. Myös eSIM-tuki on toki saatavilla.
Langattomista yhteyksistä tuettuna ovat 5G:n lisäksi Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3 ja NFC. Erillistä kuulokeliitäntää ei sen sijaan enää ole, mikä nykyään on tosin enemmänkin sääntö kuin poikkeus.
Samsung Galaxy A55 5G on siis ulkoisesti erittäin laadukas ja vakuuttava älypuhelin. Myös suoratoistopalvelujen ystäville se soveltuu enemmän kuin hyvin, mihin on kolme syytä: oiva, entistä suurempi näyttö, hyvä äänentoisto ja mainio akunkesto.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytön halkaisija on 6,6 tuumaa (vrt. Galaxy A54 ja 6,4 tuumaa), ja kasvanutta kokoa lukuun ottamatta se on teknisesti viime vuoden tasolla. Korkean kirkkauden tilassa jopa 1 000 nitin kirkkaus, 2340×1080 pikselin tarkkuus ja 19,5:9-kuvasuhde tekevät paneelista tarpeeksi ison ja kirkkaan kaikenlaista käyttöä ajatellen.
Super AMOLED -teknologia toistaa värit hienosti, ja sekä HDR10+- että Widewine L1 -tuki ovat niin ikään mukana muun muassa Netflixin ja YouTuben värejä parantamassa. Värintoisto on paljaalla silmällä miellyttävää, ja oletuksena eloisia värejä voi tarvittaessa monipuolisesti mukauttaa laiteasetuksissa.
Muutaman sadan euron hintaluokassa on nähty kapeampiakin reunuksia, mutta paksuhkojen reunusten ohella ruudusta on vaikea keksiä huomautettavaa: hinta huomioiden näytön kuvanlaatu on mainio.
Käytettävissä on myös monipuolinen aina päällä -tila ilmoituksineen, ja myös korkeimmillaan 120 hertsiin nousevaa virkistystaajuutta voi mukauttaa. Taajuus kertoo, montako kertaa sisältö näytöllä päivittyy sekunnissa, ja valittavissa on kaksi käyttötilaa: jatkuva 60 hertsin taajuus tai automaattinen, käyttötavan mukaan 60 ja 120 hertsin välille asettuva vaihtoehto.
Niin ikään sormenjälkilukija on totutusti upotettu näytön alaosaan. Tunnistusalue on laaja ja helposti peukalon ulottuvilla, ja lukitus myös avautuu pääasiassa luotettavasti. Kovinkaan nopea lukija ei kuitenkaan syystä tai toisesta ole, ja ajoittaisia virhetunnistuksia voikin esiintyä sormen epähuomiossa liikahtaessa kesken prosessin.
Laadukas näyttö on saanut rinnalleen myös ilahduttavan tehokkaat kaiuttimet. Stereoäänentoisto on tasaista sekä korvakuulolla täyteläistä, ja esimerkiksi elokuvia tai sarjoja puhelimellaan mielellään katselevat mieltyvät niihin varmasti.
Samsung Galaxy A55 5G:ssä on edeltäjänsä tavoin kiinteä 5 000 milliampeeritunnin akku. Viime vuonnakin käyttöaika oli jo vakuuttava, mutta täksi vuodeksi Samsung on onnistunut petraamaan entisestään.
Etenkin suoratoistopalveluiden ja muiden verkkoyhteyttä hyödyntävien sovellusten käyttöä Galaxy A55 5G kestää erinomaisesti, ja niin kutsutulla peruskäytöllä (nettiselailua, sosiaalista mediaa, valokuvailua ja suoratoistoa muutama tunti päivässä) akusta riittää virtaa jopa kahdeksi päiväksi.
Latausteho on kohtalaisen vaatimaton, 25 wattia, mikä on Samsungille tyypillistä. Latauskaapeli sisältyy myyntipakkaukseen, mutta itse laturi on niin ikään totutusti hankittava erikseen.
Tyhjä akku täyttyy noin 65 minuutissa. Puoli tuntia piuhassa nostaa varauksen hieman yli puolilleen, ja noin 50 prosenttia riittää kohtalaisen helposti aamusta iltaan.
Samsung Galaxy A55 5G:n latausaika ei täten ole markkinoiden tai edes hintaluokkansa parhaita, mutta riittävä käyttöaika tasoittaa tilannetta. Hieman alhaisempi latausteho saattaa myös säästää akkukapasiteetin kulumista pitkässä juoksussa, mikä on hyvä uutinen pitkäikäistä älypuhelinta etsivälle.
Asetuksissa on myös erillinen Akun suojaus -valikko, jolla voi muun muassa asettaa akun latautumaan täyteen vasta hieman ennen tyypillistä heräämisaikaa tai vastaavasti säätää enimmäisvarauksen 80 prosenttiin. Akku ja käyttöaika on huomioitu kiitettävästi.
Akunkestot ovat viime aikoina petraantuneet älypuhelimissa kautta linjan, ja nähtävästi suunta on yhä ylöspäin – ainakin Galaxy A55 5G:llä. Vaikka akkukapasiteetti on sama kuin viime vuonna, näyttää Samsung onnistuneen energiatehokkuuden optimoinnissa, minkä ohella uudella piirillä lienee osuutensa asiaan.
Tasainen ja vahva suorituskyky sekä laadukas ohjelmisto
Keskihintaluokan tiukassa kilpailussa Samsung Galaxy A55 5G on tehoja vertailtaessa kohtuullisella tasolla. Se ei ole kategoriansa suorituskykyisin, mutta Samsungin oma Exynos 1480 on kuitenkin moneen käyttöön riittävä piiri, joka pitää lämpötilatkin erittäin hyvin kurissa.
Verrattuna Galaxy A54 5G:hen (Exynos 1380) on Galaxy A55 5G peruslaskennassa (CPU) noin 15 ja graafisessa suorituskyvyssä (GPU) jopa 32 prosenttia etevämpi Samsungin. Tekoälyn hyödyntämää laskentatehoa (NPU) on puolestaan kerrotusti peräti 167 prosenttia enemmän.
Exynos 1480 on niin ikään varustettu kahdeksalla keskussuoritinytimellä, joista neljä on kellotettu 2,75 gigahertsin, loput taas 2,05 gigahertsin taajuudelle. Molemmat lukemat ovat merkittävästi kasvaneet sitten Exynos 1380:n, mitä käy osin kiittäminen parantuneesta suorituskyvystä.
Mielenkiintoisesti Exynos 1480:ssä on myös Samsungin oma Xclipse 530 -grafiikkasuoritin, joka perustuu piirivalmistaja AMD:n RDNA 2 -teknologiaan. Se tuo hieman suorituskykylisää verrattuna edeltävään Exynos 1380:aan.
Samsung Galaxy A55 5G kellottaa melko hyviä tuloksia sekä yhden ja monen ytimen laskentatehoa mitattaessa. Erot huippupuhelimiin ovat toki merkittäviä, mutta hintaluokkaan suhteutettuna tulokset ovat kelvollisia.
Hintaluokassaan Galaxy A55 5G ei kuitenkaan nouse tehoissa missään nimessä kärkeen, sillä esimerkiksi OnePlus Nord 3 5G on jo selvästi tehokkaampi ja samaan rahaan voi tarjouksista irrota myös joitakin aiempien vuosien huippupuhelinmalleja tehokkaammilla Snapdragon 8 -sarjan piireillä.
Verrattuna edeltävään Galaxy A54 5G:hen suorituskykyparannus näkyy selvästi testeissä, ja graafisessa suorituskyvyssä Galaxy A55 5G onkin karkeasti ja testistä riippuen 20-50 prosenttia parempi kuin Galaxy A54 5G tai sen kanssa samalla Exynos 1380 -järjestelmäpiirillä varustettu Galaxy A35 5G.
Jokapäiväisessä käytössä, moniajossa ja varauksin mobiilipelaamisessakin Galaxy A55 5G pärjää hienosti. Lisäksi sillä on hihassaan merkittävä ässä: sen lämpötila ei juuri kohoa.
Suorituskyky säilyy hyvänä myös käyttörupeaman pitkittyessä, eikä Galaxy A55 5G, kuten mainittua, varsinaisesti lämpene. Asteen tai parin nousua ei käsituntumalla havaitse.
Sekä Samsung Galaxy A55 5G että samaan aikaan julkaistu Galaxy A35 5G sisältävätkin nyt aiempaa 74 prosenttia suuremman 2 741 neliömillimetrin höyrykammion osana jäähdytysjärjestelmäänsä.
Kaikesta päätellen Samsung on onnistunut hienosti myös järjestelmäpiirin, ohjelmiston ja muiden yksityiskohtien optimoimisessa – pitkään viileänä pysyvää, hyvin suorituskykynsä säilyttävää Galaxy A55 5G:tä on mukava käyttää.
Samsung Galaxy A55 5G sisältää esiasennettuna Android 14:ään pohjautuvan One UI 6.1 -ohjelmiston, joka on käytössä myös Galaxy S24 -huippumallistossa. Näin ollen esimerkiksi uudistettu pikavalikko, Galleria-sovelluksen monipuolisemmat muokkaustyökalut ja hienoisesti yksinkertaistettu kamerasovellus ovat saatavilla heti ensimmäisellä käyttökerralla.
Laaja, generatiiviseen eli tuottavaan tekoälyyn perustuva Galaxy AI -toimintokokonaisuus ei sen sijaan kuulu Galaxy A -sarjan ominaisuuksiin. Samsung on kertonut ominaisuuksien saapuvan päivityksenä aiemmille Galaxy-huippulaitteille, mutta keskihintaluokan älypuhelimiin Galaxy AI -toimintoja ei ole toistaiseksi luvattu.
Kuten edellä mainittiin, on tekoälyä hyödynnetty aiempaa laajemmin esimerkiksi Samsungin omassa Galleria-sovelluksessa. Se sisältää nyt esimerkiksi turhia esineitä ja asioista kuvista poistavan toiminnon ja kuvien laatua automaattisesti parentelevan uudistuksen, minkä ohella kamerasovellus osaa tekoälyn avulla ehdottaa parhaita kuvausasetuksia.
Viime vuosina Samsung on hitaasti mutta varmasti kuronut umpeen ohjelmistollisia eroja huippumallistojensa ja keskihintaisten älypuhelintensa välillä. Käytännössä Galaxy AI ja tietokonemaisen käytön mahdollistava Samsung DeX ovatkin ainoat puutteet Galaxy A55 5G:tä ja Samsung-lippulaivoja vertailtaessa.
One UI 6.1 on tutun värikäs, ja esiasennettuna olevat kolmannen osapuolen ohjelmat Microsoftin LinkedInistä Metan Facebookiin ovat helposti poistettavissa. Tuttujen Google-palveluiden ohella käytössä on runsaasti Samsungin omia, tyyliltään yhteneväisiä ja ominaisuuksiltaan monipuolisia sovelluksia aina galleriasta muistiinpanoihin ja kellosta vaihtoehtoiseen Galaxy Store -kauppaan.
Käyttöliittymän ilmettä on helppo mukauttaa virallisilla Galaxy-teemoilla, minkä ohella Samsungin oma Good Lock -sovellus tuo rutkasti lisävaihtoehtoja esimerkiksi näppäimistön, kameraohjelmiston tai ilmoitusten muokkaamiseen.
Viime vuosina Samsungin tavaramerkiksi muodostunut 4+5 vuoden päivitystuki on niin ikään läsnä myös Galaxy A55:llä. Puhelimelle on täten luvassa neljä merkittävää Android-järjestelmäversiopäivitystä (Android 15, 16, 17 ja 18) myös tietoturvan pysyessä ajan tasalla aina alkukeväälle 2029.
Galaxy S24 -huippumallistolleen Samsung tarjoaa peräti seitsemän vuoden päivitystuen, mutta myös Galaxy A55 5G:n takuu on alle 500 euron hintaluokassa yhä hyvä. Ohjelmistollisesti älypuhelin onkin tasokas pakkaus.
Teknisesti tuttu kamerakokoonpano, mutta kohentuneella kuvanlaadulla
Samsung Galaxy A55 5G on oiva esimerkki siitä, ettei kamerakyvykkyyden kohentaminen aina vaadi mittavia teknisiä parannuksia. Kamerakokoonpano on samanlainen kuin Galaxy A54 5G:ssä, mutta kuvanlaatu on silti paikoin parempi.
Kaikkiaan kameroita on neljä:
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 1,0 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 5 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- 4K-videokuvaus
- 32 megapikselin etukamera f/2,2-aukolla.
Teknisesti Samsung Galaxy A55 5G:llä on hintaluokassaan etulyöntiasema ultralaajakulmakameroita vertailtaessa: siinä missä monet haastajat sisältävät perustasoisen 8 megapikselin kameran, on sillä käytössään reilusti kyvykkäämpi 12 megapikselin kamera.
Myös pääkameran tekninen kattaus on kohdallaan optisen kuvanvakaimen toimiessa erittäin hienosti etenkin videoita kuvattaessa. Lisäksi käytössä on lähikuvauksessa tarvittava makrokamera, jonka laatu on mukiinmenevää, mutta hyödyllisyys helposti kyseenalaistettavissa.
Kamerapuhelimena Samsung Galaxy A55 5G on kokonaisuutena kelpo tekijä.
Pääkameran kuvissa on raikkaat värit, runsaasti yksityiskohtia ja silmämääräisesti tarkasteltuna hyvin vähän kohinaa. Mielenkiintoista kyllä, ovat otokset myös kohtalaisen selvästi terävämpiä kuin Galaxy A54:llä teknisestä identtisyydestä huolimatta.
Samsung lienee täten päivittänyt kameroiden ohjelmistoa varsin runsaasti – ja onnistuneesti. Valotus, kontrastit ja värien lämpötilat ovat myös kohdallaan paljaalla silmällä katseltaessa. Pääkamera pärjää hienosti.
Myös hämärässä pääkameran kuvanlaatu on hyvällä tasolla. Automaattisesti aktivoituva yötila hidastaa suljinaikaa hieman, mutta parantaa toisaalta värejä ja valotusta reilusti.
Hieman yllättäen pääkameran kaksinkertainen digitaalinen zoom, jolle on kamerasovelluksessa oma painikkeensakin, on verrattain heikko. Yksityiskohdat puuroutuvat jonkin verran, etenkin vähänkään kauemmas zoomattaessa, minkä huomaa etenkin täysikokoisia kuvia tarkasteltaessa.
Vaikka auringonpaisteessa digitaalinen zoom perushyvä onkin, laskee kuvanlaatu nopeasti hiemankaan heikommissa olosuhteissa. Kaikkiaan digitaalista zoomia on saatavilla kymmenkertaiselle tasolle saakka.
Kuten edellä mainittiin, on Galaxy A55 5G:n ultralaajakulmakamera teknisesti mainio hintaluokassaan. Myös kuvanlaatu vakuuttaa väreineen ja tarkkuuksineen, eikä liioin suorien linjojen vääristymiä valokuvien reunoissa liiemmin esiinny.
Hämärässä ultralaajakulmaotoksista tulee helposti hieman suttuisia, mutta hintaluokka huomioiden kuitenkin varsin mallikkaita.
Takakamerakolmikon täydentää yksinkertainen makrokamera, joka tallentaa perushyvä lähikuvia muutaman senttimetrin etäisyydeltä. Mikäli lähiotoksia ei ole aiemmin räpsinyt, on kamera ensi alkuun hauska, mutta pitkässä juoksussa sen hyödyt jäänevät vähäisiksi.
Samsung Galaxy A55 5G sisältää myös erinomaisen 32 megapikselin etukameran, jonka oletuksena kahdeksan megapikselin kokoiset otokset ovat näyttäviä myös muotokuvatilan toimiessa hyvin. Tässä hintaluokassa omakuvat ovat ehdottomasti parhaiden joukossa.
Videokamerana puhelin on niin ikään oivallinen. Pääkameran 4K-videot ovat optisen kuvanvakautuksen ansiosta todella tasaisia ja muutenkin laadukkaita värien ja äänien tallentuessa sulavasti. Samainen 4K-laatu on saatavilla myös ultralaajakulmakameralla, jolla värit haalistuvat hitusen, mutta yleinen laatu säilyy hyvänä.
Kamerasovellus on tuttu viime vuosina Samsungin älypuhelimia käyttäneille. Pyyhkäisyelein on helppo löytää haluamansa kuvaustila, ja käyttöliittymää voi tarvittaessa mukauttaa monipuolisestikin Good Lock -sovelluksella.
Kaiken kaikkian Samsung Galaxy A55 5G on hyvä keskihintainen kamerapuhelin, jonka ainut heikkous on yllättävän keskinkertainen digitaalinen zoom. Sekä valo- että videokuvauksesta, olivatpa olosuhteet sitten hyvät tai eivät, se kuitenkin selviää hienosti.
Yhteenveto: Laadukas ja monipuolinen älypuhelin – sopivaan hintaan järkiostos
Laadukas ja kokonaisvaltainen Samsung Galaxy A55 5G on mallistonsa toistaiseksi paras älypuhelin. Sen alumiinirunkoinen, jykevä ja vesitiivis rakenne, päivitetty näyttö ja uusi piiri nostavat käyttökokemuksen korkealle, ja ohjelmistonkin pysyessä ajantasaisena pitkään on kokonaisuus kunnossa.
Kyseessä ei kuitenkaan ole itsestään selvä valinta. Alle 500 euron hintaluokassa on tarjolla nimittäin huomattavasti tehokkaampiakin älypuhelimia, ja pienellä lisäpanostuksella on mahdollista päästä käsiksi jopa vuoden 2023 lippulaivoihin.
Samsungin omista älypuhelimista esimerkiksi edeltäjä Galaxy A54 5G on edelleen hyvä ja edullisempi verrokki sitä vielä löytyessä kaupoista. Mikäli budjetti joustaa hieman, on tehokkaampi ja kuvausominaisuuksiltaan monipuolisempi Galaxy S23 FE niin ikään erinomainen vaihtoehto tarjoten lisänä telekameran ja langattoman latauksen tuen.
Edullisempi sisarmalli Galaxy A35 5G on pitkälti samanlainen Galaxy A55 5G:n kanssa, mutta tarjoaa hieman vähemmän suorituskykyä, kuvanlaadultaan heikommat kamerat pienemmällä pääkameran kennolla sekä vähemmän tarkoilla ultralaajakulma- (8 vs. 12 megapikseliä) ja etukameroilla (13 vs. 32 megapikseliä) sekä muovikehyksisen rakenteen.
Myös Honor 90 ja Nothing Phone (2a) kannattaa pitää mielessä, minkä ohella tehokas OnePlus Nord 3 5G ja sirohko Motorola Edge 40 Neo ovat monipuolisia, mutta edullisempia tarjokkaita. Rakenteellisesti Galaxy A55 5G vetää kuitenkin pidemmän korren myös päivitystuen ollessa haastajia kattavampi.
Samsung Galaxy A55 5G:n selkeimpiä heikkouksia hidas lataus ja muutamat muut pienet puutteet. Sormenjälkilukijan hienoista temppuilua Samsung pystynee korjaamaan ohjelmistopäivityksin.
Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy A55 5G on hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus, jonka asema keskihintaluokassa parantunee hiljalleen hintojen laskiessa. Suositushinnallaan Galaxy A55 5G:n ostamista on vaikea perustella, mutta alle 400 euron hinnalla puhelimessa ostoksessa alkaa olla enemmän järkeä.
Galaxy A55 5G:n ostaja käyttöönsä luotettavan, rakenteeltaan laadukkaan, mittavalla akunkestolla ja pitkään päivittyvällä ohjelmistolla varustetun puhelimen.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Samsung Galaxy A55 5G:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »