Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on viikkokatsauksessaan varoittanut parhaillaan ajankohtaisista huijauskampanjoista.
Listatuista huijauksista on tehty ilmoituksia Kyberturvallisuuskeskukselle kuluvan viikon aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huijarit yrittävät kalastella nyt pankkitunnuksia monin erilaisin huijauksin. Alla on listattu Kyberturvallisuuskeskuksen ilmoittamat ajankohtaiset huijaukset sen julkaisemien kuvien kera.
Danske Bankin nimissä tehty kalastelusivu pyrkii saamaan käyttäjän antamaan tietojaan kirjautumisruudussa. Esimerkiksi verkkosivun osoitteesta on mahdollista havaita, ettei kyseessä ole Danske Bankin oikea sivusto.
Tämänkaltaiselle huijaussivulle voi päätyä montaa eri kautta. Monesti muistutetulla tavalla verkkopankkiin kannattaa kirjautua mobiilisovelluksella tai kirjoittamalla koko pankin verkko-osoite osoiteriville tai tallennetun kirjanmerkin kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Minkäänlaisen viestin sisältämästä linkistä verkkopankkiin ei tule siirtyä.
Nordean asiakkailta pankkitunnuksia kalastellaan puolestaan ”Nordea Tietoturvatiimin” nimissä.
Saapuvassa viestissä on nyt aktiivisessa huijauskampanjassa kerrottu väitetystä Nordeaan kohdistuneesta tietoturvaloukkauksesta ja käytetään tätä verukkeena kiireen tunteen luomiselle viestin vastaanottajalle. Viesti ohjaa sivulle, jossa kerrotaan tietojen joutumisesta rikollisten käsiin. Tämän estämiseksi tulisi kirjautua pankkitunnuksilla. Näin ei kuitenkaan tule tehdä, sillä vasta tässä tapauksessa tiedot todella päätyvät rikollisten käsiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla nähdään Nordea-kalastelun tunnistautumissivu. Jälleen esimerkiksi sivun osoitteesta havaitaan, että kyseessä on Nordean sijaan kalastelusivu.
Pankeista myös OP:n tunnuksia kalastellaan myös verukkeella, että ”tietosi ovat joutuneet rikollisten käsiin”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eri pankkitunnuksia kalastellaan nyt myös OmaKanta-palvelun nimissä. Huijaussivulle voivat ohjata esimerkiksi erilaiset viestit. Minkäänlaisten viestien sijaan OmaKantaan tulisi aina kirjautua kirjoittamalla sen koko verkko-osoite selaimeen.
Huomionarvoista on, että monesti huijaussivuilla tunnistautumisvaihtoehtona ei ole mobiilivarmennetta tai varmennekorttia. Tämä osaltaan kielii huijaussivusta.
Toinen huijauksissa suosittu viranomaispalvelu on OmaVero, joka myös on varsin ajankohtainen veroilmoitusten ollessa ajankohtaisia.
OmaVero-teemaista kalastelua tapahtuu nyt Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan muun muassa tekstiviestitse. Kalasteluviestissä oleva linkki ohjaa Suomi.fi-sivustoa muistuttavalle huijaussivulle. Kalastelusivuston tunnistaa esimerkiksi selaimen osoitteesta ja siitä, ettei tunnistautumiseen ole tarjolla mobiilivarmennevaihtoehtoa.
Myöskään OmaVeroon ei tule siirtyä minkäänlaisen linkin kautta, vaan kirjoittamalla selaimen osoiteriville omavero.fi.
Pankkitunnusten kalastelun ohella Kyberturvallisuuskeskukselle on ilmoitettu myös Facebook-tunnusten kalastelusta.
Facebook-kalastelua esiintyy nyt esimerkiksi ”outoa toimintaa Facebook-profiilissasi” -teemalla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »