Nothing Phone (2a) on mielenkiintoinen vaihtoehto älypuhelinten keskihintaluokassa.
Phone (2a) on järjestyksessään vuonna 2020 perustetun Nothingin kolmas, ja toistaiseksi edullisin, puhelin. Tyylillisesti se jatkaa aiempien kanssa samoilla linjoilla erottuen edelleen massasta läpinäkyvällä takapinnallaan sekä Glyph-valoillaan.
Nothing Phone (2a)
- Android
- Muovi
- 6,7" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 50 Mpiks. kamera
- MediaTek Dimensity 7200 Pro -piiri
- 5000 mAh akku
Nothing Phone (2a):n suositushinnat Suomessa ovat 359 euroa (8+128 Gt) ja 419 euroa (12+256 Gt). Nothingin aiemmista puhelimista Phone (1) saapui markkinoille alkaen 499 euron ja Phone (2) alkaen 679 euron suositushinnoilla, mutta toki hintojen on sittemmin nähty painuneen alaspäin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa Phone (2a) on myynnissä operaattoreista DNA:lla ja Elisalla sekä muista suurimmista jälleenmyyjistä Gigantilla ja Verkkokauppa.comilla. Lisäksi puhelimen voi ostaa suoraan Nothingin omasta verkkokaupasta.
Värivaihtoehtoja ovat musta (Black), valkoinen (Milk) sekä hieman tummempi valkoinen (White). Laajasti myynnissä on mustan lisäksi Milk-valkoinen. White-valkoinen on saatavilla Nothingin omasta verkkokaupasta 12+256 gigatavun muistiversiona.
Nothing Phone (2a):n tekniset tiedot
- Kehys ja takapinta muovia
- 6,7 tuuman tasainen AMOLED-näyttö 2412×1084 pikselin Full HD+ -tarkkuudella (394 PPI), 10-bittisellä 1,07 miljardin sävyn väritoistolla, 30-120 hertsin virkistystaajuudella, 240 hertsin kosketustunnistuksella ja 2 160 hertsin PWM-kirkkaudensäädöllä, kontrastisuhde 5000000:1, kirkkaus 700 nitiä (tyypillinen) ja 1 100 nitiä korkean kirkkauden tilassa täydellä näytöllä ja huipussaan 1 300 nitiä, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Takapinnan alla LED-valoista koostuvat valojuovat 26 erillisellä osa-alueella
- MediaTek Dimensity 7200 Pro -järjestelmäpiiri (4 nm, 2x 2,8 GHz Arm Cortex-A715 + 6x 2,0 GHz Arm Cortex-A510 ja Arm Mali-G610 MC4 -grafiikkasuoritin)
- 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, ei muistikorttipaikkaa
- Kaksi takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,56″ kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen oletuskuvakoolla pikselikoko 2,0 mikronia), f/1,88-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin kiinteätarkenteinen 114 asteen ultralaajakulmakamera 1/2,76″ kennolla, 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen oletuskuvakoolla pikselikoko 1,28 mikronia) ja f/2,2-aukolla
- Videokuvaus pää- ja ultralaajakulmakameralla 4K 30 fps ja 1080p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p 120 fps
- Edessä 32 megapikselin kiinteätarkenteinen kamera 1/2,74″ Sony IMX615 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 / 60 fps
- 2 mikrofonia
- Stereokaiuttimet
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78
- Wi-Fi 6 (2,4 ja 5 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä
- 5 000 milliampeeritunnin akku 45 watin pikalatauksella (PPS, täysi lataus 59 minuutissa)
- Mitat 161,74 x 76,32 x 8,55 millimetriä ja paino 190 grammaa
- IP54-luokitellusti pölyn- ja roiskevedenkestävä
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio osana Nothing OS 2.5 -ohjelmistoa
- Päivityslupauksena kolme Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nothing Phone (2a):n myyntipakkauksen sisältö puhelimen lisäksi:
- Esiasennettu näytönsuoja
- USB-C-USB-C-kaapeli
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
- Takuu- ja turvavihkonen
Hyvää Nothing Phone (2a):ssa
- Erottuva design ja varsin hyvä laatutuntuma. Phone (2a) jatkaa Nothingille tyypillistä tyyliä, joka ehdottomasti erottuu joukosta. Läpinäkyvä takapinta ja sen alaiset elementit luovat puhelimelle tyylikkään, joskin eittämättä teknisen ulkonäön. Phone (2a):ssa laatutuntuman kanssa on lisäksi onnistuttu hyvin siihen nähden, että sivut ja takapinta ovat muovia.
- Erinomainen näyttö. 6,7 tuuman AMOLED-näyttö ei oikeastaan häviä käyttökokemuksen kannalta juurikaan selvästi kalliimmillekaan huippupuhelimille, vaan näyttö on monessa suhteessa jopa erinomainen. Reunukset näytön ympärillä ovat myös verrattain pienet.
- Pitkä akunkesto. Phone (2a) onnistui vakuuttamaan akunkestollaan, joka useimmiten riittää jopa kahdenkin käyttöpäivän läpi. Pitkä käyttöaika on puhelimelle selkeä vahvuus.
- Kamerat hintaluokka huomioiden. Phone (2a):ssa on kaksi 50 megapikselin takakameraa – pää- ja ultralaajakulmakamera – sekä sama 32 megapikselin etukamera kuin Phone (2):ssakin. Kokonaisuutena kameroiden kuvanlaatu on puhelimen hintaluokkaan huomioiden hyvällä tasolla.
- Nothing OS -ohjelmisto. Nothing OS -ohjelmisto omalla tavallaan tyylikäs, ja toimii sujuvasti. Mukana on muutamia käteviä lisäominaisuuksia, mutta muuten käyttökokemus on pidetty kevyenä. Kolmen version ja neljän vuoden tietoturvakorjausten päivityslupaus on myös kohtuullisella, joskaan ei johtavalla tasolla.
- Glyph-valot erikoisuutena. Nothingin merkittävin toiminnallinen erikoisuus on yhä myös Phone (2a):ssa takapinnan Glyph-valot. Ne ovat vähintäänkin hauska lisä, ja voivat olla oikeasti hyödyllisetkin tietyissä tilanteissa. Joka tapauksessa ne ovat ehdottomasti jotakin sellaista ekstraa, mitä ei kilpailijoista löydy.
Huonoa Nothing Phone (2a):ssa
- Takapinnan likastumisalttius. Nothing Phone (2a):n muovisessa takapinnassa rasvaisuus ja pöly näkyvät todella selvästi, ja sitä on vaikea pitää hetkeäkään kirkkaan puhtaan näköisenä.
- Ei IP-luokiteltua upotuskestävyyttä, vain roiskevedenkestävä. Verrattuna tärkeimmistä kilpailijoista esimerkiksi Samsungin keskihintaluokan Galaxy A -sarjalaisiin, yksi merkittävimmistä Nothing Phone (2a):n heikkouksista on pöly- ja vesitiiviyden puuttuminen. Phone (2a) on IP54-luokiteltuna vain roiskevedenkestävä, mikä toki riittää useimmiten jo pitkälle.
- Ominaisuuspuutteet, kuten langaton lataus. Phone (2) -sisarmalliinsa nähden Phone (2a):sta on jätetty pois langaton lataus. Lisäksi Phone (2a):sta ei löydy esimerkiksi muistikorttipaikkaa, joka joissakin kilpailijoissa mahdollistaa tallennustilan kasvattamisen.
- Suorituskyky vain keskinkertaisella tasolla. Nothing Phone (2a):n ominaisuuksista suorituskyky on osa-alue, jolla puhelin ei mitenkään erityisemmin loista. Tosin mitenkään erityisen heikkokaan Phone (2a):n suorituskyky ei ole, mutta samaan hintaan löytyy huomattavasti tehokkaampiakin puhelimia. Monenlaiseen peruskäyttöön suorituskyky riittää hyvin, mutta graafisesti raskaampien pelien ystävien kannattaa suunnata katseet muihin vaihtoehtoihin.
Lisäksi huomionarvoista on, ettei Nothing Phone (2a):ssa ole 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää eikä mukana myyntipakkauksessa toimiteta laturia.
Tuttua Nothing-designia – hieman entistä karsitummin ja halvemmin
Tyylillisesti Phone (2a) edustaa Nothingille tuttua muotokieltä, jonka tunnusmerkkejä ovat ennen kaikkea läpinäkyvä takapinta sekä takaa löytyvät Glyph-käyttöliittymäksi kutsutut LED-valot.
Nothing Phone (2a):ssa tyyliä on sovitettu edullisempiin raameihin. Aiempien Nothing-puhelinten alumiinikehyksen ja lasisen takapinnan sijaan sivut ovat nyt muovia, kuten myös takapinta polykarbonaattia (eli muovia myöskin).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muovimateriaaleilla on vaikutuksensa laatutuntumaan, eikä Nothing Phone (2a) tunnu yhtä premiumilta kuin sisarmallinsa, mutta muovisella sivuilla ja takapinnalla varustettujen puhelinten joukossa tuntuma on kyllä Phone (2a):ssa yksi parhaimpia. Sivut Nothing on viimeistellyt mattapintaisiksi, eivätkä ne tunnu lainkaan halvoilta, vaan varsin miellyttäviltä. Myös painikkeiden tuntuma on hyvä.
Takapinnan polykarbonaatti on viimeistelty tyylikkäästi kaartumaan hieman myös sivuille, mikä on rakenteellisesti poikkeuksellinen ratkaisu. Tuntuma kädessä ei ole kaukana lasista, ja toki polykarbonaatin pitäisi olla iskun- ja pudotuksenkestävyydeltään vähemmän herkästi särkyvää lasiin verrattuna.
Sormenjäljet ja muu rasvaisuus kiiltävässä takapinnassa näkyvät kuitenkin ikävän selvästi, mikä on selvä heikkous materiaalivalinnassa. Myös pöly jää pyörimään pinnalle ja kameroiden ympärille. Puhelin näyttää jatkuvasti enemmän tai vähemmän likaiselta.
Katse Nothing Phone (2a):n taustassa kiinnittyy kahteen kameralinssiin, jotka on aseteltu nykyisin älypuhelimissa harvinaisella tavalla rinnakkain horisontaalisesti keskelle puhelinta. Nothing itse on puhunut kameralinsseistä niitä silmiin verraten. Kokonaisuutena kamerakohouma on varsin hillitty ja tasapainoisen näköinen – ja sijainti keskellä auttaa myös tasapainottamaan Phone (2a):n pöydällä tai muulla tasaisella pinnalla puhelinta näppäiltäessä. LED-kuvausvalo sekä mikrofoniaukko sijaitsevat oikeassa yläkulmassa kameroihin nähden.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Läpinäkyvän pinnan alta kamerakohoumaa ympäröi pyöreä alue, joka itse asiassa on Phone (2a):n NFC-lähiyhteyden kela. Nothing on valinnut sen nyt korostetuksi sisäiseksi design-elementiksi erona Phone (1):stä ja Phone (2):sta, joissa läpinäkyvän takapinnan alaista ilmettä hallitsee keskeltä löytyvä suurikokoisempi langattoman latauksen kela. Phone (2a):ssa tukea langattomalle lataukselle ei ole – todennäköisesti hinnan painamiseksi alaspäin. Alapuoliskoon takapinnan alle onkin tyylitelty komponentteja suojaamaan kuvio, joka Nothingin mukaan on saanut inspiraationsa New Yorkin metrokartasta.
Läpinäkyvän takapinnan toiminnallinen juju Nothing-puhelimissa ovat olleet Glyph-LED-valot, ja näin on myös yhä Phone (2a):ssa, jossa valoja on kuitenkin selvästi karsittu. Erillisiä LED-valojuovia löytyy vain kolme kappaletta, kun niitä Phone (2):ssa on kymmenisen kappaletta. Valot sijaitsevat kameroiden ympärillä.
Phone (2a):ssakin valojuovat jakautuvat 26 erikseen hallittavaan alueeseen, verrattuna 33 erilliseen osa-alueeseen Phone (2):ssa.
Pääosin valojen tarjoama toiminnallisuus on säilynyt samana, vaikka valoja onkin vähemmän. Glyph-valoja hyödynnetään yhä ennen kaikkea puhelujen ja ilmoitusten merkkivaloina.
Nothing Phone (2):ssa on tarjolla 20 valmista Glyph-soittoääntä, joissa on äänien kanssa yhteensopivat LED-valoefektit. Lisäksi Nothingin julkaisemalla Glyph Composer / Säveltäjä -sovelluksella voi luoda omia äänet ja valoefektit sisältäviä soittoääniä äänipaketteja hyödyntäen.
Eri yhteystiedoille voi asettaa oman soittoäänensä, ja valojen ansiosta värisevästä tai äänettömästä puhelimesta voi näin erottaa jo etäämpää, kuka on soittamassa – jos vain sattuu muistamaan, millaisen soittoäänen tietylle henkilölle valitsi.
Glyph-valoja hyödynnetään myös ilmoitusten yhteydessä. Kaikkien saapuvien ilmoitusten yhteyteen voi valita yhteisen valoefektin. Lisäksi voi ottaa käyttöön haluamilleen sovelluksille Essential-ilmoitukset, jolloin näiden sovellusten ilmoituksista oikeanpuolinen LED-valojuova jää pysyvästi päälle, kunnes puhelimeen kosketaan.
Entuudestaan tuttu on myös erillinen Flip to Glyph -asetus, joka aktivoituna näyttö alaspäin – ja näin ollen valot esille asetettuna – puhelin vaihtaa automaattisesti hiljaiseen tilaan, jossa puheluista ja ilmoituksista kertovat vain valot.
Soittoäänten ja ilmoitusten lisäksi Glyph-valoilla on useampia muitakin käyttökohteita – enemmän ja vähemmän hyödyllisiä.
Nothing Phone (2a) tarjoaa edelleen Glyph-ajastimen, joka kertoo asetetun ajastimen ajan vähentymisestä yksittäisen LED-valojuovan pituuden pienentymisellä. Samoin äänenvoimakkuutta säädettäessä LED-valojuovan pituus voi kertoa voimakkuudesta.
Nothing on myös avannut Glyph-valoja toimimaan kolmansien osapuolten sovellusten kanssa, mutta toistaiseksi tuki on niukka (Uber, Zomato ja Google Kalenteri). Glyph-edistyminen-toiminto kertoo LED-valojuovan kasvamisella esimerkiksi Uber-kyydin lähestymisestä. Glyph-edistyminen tuntuu yhä turhan pakotetulta idealta valojen hyödyntämiseksi, kuten jo myös Phone (2):ssakin.
Sen sijaan enemmän hyödyllisiäkin ja toisaalta hauskoja käyttökohteita Glyph-valoille on.
Valot voivat toimia apuna kuvaamisen yhteydessä: valoja voi hyödyntää Glyph-täytevalona, joka valaisee erityisesti lähellä olevia kuvauskohteita tasaisemmin kuin erillinen perinteinen LED-kuvausvalo. Glyph-valoja voi käyttää myös vaihtoehtoisena taskulamppuna. Lyhyt Taskulamppu-painikkeen painallus aktivoi perinteisesti LED-kuvausvalon, mutta pitkällä painalluksella puolestaan Glyph-valot toimivat taskulamppuna.
Aiemmin Nothing Phone (1):ssä ja Phone (2):ssa jo piilotettuna toimintona mukana ollut LED-valot musiikin visualisointiin valjastava ominaisuus löytyy nyt käyttöön otettavaksi suoraan Glyph Interface -asetusnäkymästä ilman ylimääräistä kikkailua. Se on edelleen Glyph-valojen käyttökohteista hauskin: valot välkkyvät puhelimella toistettavan musiikin tahdissa.
Nothing Phone (2a):ssa ei ole edeltäjistään poiketen valoja latausliitännän lähellä alareunassa, eivätkä valot aiemmista Nothing-puhelimista poiketen toimikaan enää latauksen merkkivalona.
Kokonaisuutena Glyph-valot ovat Nothing Phone (2a):ssakin hauska erikoisuus, joka tuo puhelimeen jotakin erilaista ja ylimääräistä mitä ei muista löydy. Valojen todellinen hyödyllisyys jakanee mielipiteet, ja riippuu paljon myös siitä, miten puhelintaan käyttää. Glyph-valoista hyödyn irti saaminen edellyttää muutosta tapoihin, jos on tottunut pitämään puhelintaan pääasiassa näyttö ylöspäin asetettuna.
Jos Glyph-valoista ei pidä, voi kaikki valoihin liittyvän toiminnallisuuden kytkeä pois käytöstä asetuksista yhdellä valinnalla.
Glyph-valojen määrästä karsimisen ohella Nothing on jättänyt Phone (2a):sta lisäksi pois Phone (1):n ja Phone (2):n sisältämän punaisen LED-merkkivalon, joka haluttaessa välkkyy niissä videokuvauksen aikana.
Kestävyydeltään Nothing Phone (2a) on IP54-luokitellusti pölyn- ja roiskevedenkestävä. Täyttä pöly- ja vesitiiviyttä se ei siis tarjoa – toisin kuin osa kovimmista kilpailijoistaan. Useimmiten roiskevedenkestävyys on toki tarpeeksi, mutta silti luokitellun upotuskestävyyden puuttuminen harmittaa.
Suuri ja hyvä näyttö
Koossa Nothing Phone (2a):ssa ei ole säästelty, vaan puhelin on varustettu 6,7 tuuman näytöllä, joka on samankokoinen Phone (2):n kanssa. Tervetullutta olisi, jos Nothing tarjoaisi jatkossa sen malliston laajentuessa vaihtoehtoja pienempiäkin puhelimia kaipaaville.
Nothing Phone (2a):n mitat ovat 161,74 x 76,32 x 8,55 millimetriä ja paino 190 grammaa. Kokoon nähden paino on verrattain vähäinen johtuen muovin käytöstä materiaalina rakenteessa alumiinin ja lasin sijaan.
Reunukset näytön ympärillä ovat Phone (2a):ssa samankokoiset kaikilla kaikilla neljällä sivuilla, mikä keskihintaluokan älypuhelimissa on poikkeuksellista. Reunusten kokokin on vain 2,1 millimetriä, ja näyttö-runkosuhde näin varsin korkea 91,65 prosenttia. Pituudeltaan ja leveydeltään Phone (2a) onkin pienempi kuin esimerkiksi kilpailevat Samsung Galaxy A35 5G ja Galaxy A55 5G, joissa on pienempi 6,6 tuuman näyttö.
Nothing on saavuttanut eri sivujen samankokoiset reunukset hyödyntämällä Phone (2a):ssa taipuisaa AMOLED-näyttöpaneelia, jotka ovat lähtökohtaisesti jäykkiä paneeleja kalliimpia. Näytön pintana on Corning Gorilla Glass 5 -lasi.
Nothing Phone (2a):n näytön tekniset ominaisuudet muuten ovat nykymittapuulla varsin tavanomaiset. 6,7 tuuman näytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa 2412×1084 pikselillä eli 394 pikselillä tuumaa kohti, väritoisto kattaa 1,07 miljardia sävyä ja virkistystaajuus mukautuu 30-120 hertsin välillä. Phone (2):een verrattuna näytöstä puuttuu LTPO-teknologia, joka mahdollistaa laajemman ja monipuolisemman näytön nopeuden vaihtumisen ja näin virrankulutuksen vähentämisen.
Asetuksista näytön väritoistoa voi säätää kahden valinnan (Eloisa ja Oletusasetus) välillä sekä lisäksi värilämpötilaa muuttaa liukusäätimellä oletuksesta lämpimämmäksi tai viileämmäksi. Virkistystaajuuden osalta tarjolla on puolestaan valintoina mukautuvan oletusasetuksen lisäksi kiinteät 120 ja 60 hertsin tilat.
Nothing Phone (2a):n näytön kuvanlaatu on silmämääräisesti korkealla tasolla, eikä siitä ole mitään suurempaa valittamista.
Kirkkauttakin näytössä riittää kohtalaisen hyvin, vaikkei sen osalta ylletäkään aivan kalliimmissa huippupuhelimissa koetulle tasolle. Nothingin mukaan kirkkaus yltää 700 nitiin (tyypillinen) tai 1 100 nitiin korkean kirkkauden tilassa täydellä näytöllä sekä huipussaan 1 300 nitiin pienemmällä näytön alueella.
PWM-kirkkaudensäätöä Phone (2a) tukee korkealla 2 160 hertsin taajuudella. Suuremman taajuuden pitäisi vähentää silmien rasittumista vähäisellä kirkkaudella.
Hyvä, suuri, sulava sekä riittävän tarkka ja kirkas näyttö on Phone (2a):lle ehdottomasti vahvuus, joskin kovimmat kilpailijat myös tarjoavat jotakuinkin vastaavan tasoisia näyttöjä.
Sormenjälkilukija Phone (2a):ssa sijaitsee näytön alla lähellä puhelimen alareunaa. Itse pitäisin sijaintia hieman nykyistä korkeammalla parempana, mutta kyse on myös maku- ja tottumiskysymyksestä. Sormenjäljen tunnistaminen lukijalta onnistuu useimmiten nopeasti, ja toimintavarmuus osoittautui myös kiitettäväksi.
Moneen riittävä suorituskyky
Suorituskyky ei ole Nothing Phone (2a):lle erityinen vahvuus. Tätä ei pidä käsittää väärin – peruskäytössä puhelin toimii mukavasti ja sulavasti, mutta suorituskyky ei mittauksissa erotu selvästi edukseen muista saman hintaluokan puhelimista – ja samaan rahaan löytyy selvästi tehokkaampiakin puhelimia.
Nothingin lupausten mukaisesti pääosin Phone (2a) on selvästi tehokkaampi kuin alkuperäinen Nothing Phone (1). Graafisessa suorituskyvyssä ero on jopa kymmeniä prosentteja.
Samalla puolestaan Phone (2):een verrattuna suorituskyky on selvästi heikompi: mittauksissamme keskussuorittimen laskennassa Phone (2a) hävisi Phone (2):lle karkeasti noin 40 prosentilla ja graafisessa suorituskyvyssä jopa noin 60 prosentilla.
Phone (2a) on varustettu MediaTek Dimensity 7200 Pro -järjestelmäpiirillä. 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri sisältää kaksi Arm Cortex-A715 -tehoydintä 2,8 gigahertsin ja kuusi vähävirtaisempaa Arm Cortex-A510 -ydintä 2,0 gigahertsin kellotaajuudella sekä Arm Mali-G610 MC4 -grafiikkasuorittimen.
Nothing kertoo kehittäneensä piirin Pro-version yksinoikeudella yhdessä MediaTekin kanssa. Pro-versiossa on keskitytty ohjelmiston ja laitteiston integrointiin mitä tulee virrankulutukseen sekä pidempiaikaiseen suorituskyvyn optimointiin. Lopputuloksena energiatehokkuuden kerrotaan parantuneen osan komponenteista osalta yli 10 prosentilla.
Kilpailevista älypuhelimista esimerkiksi vuoden 2023 Honor 90:n ja Samsung Galaxy A54 5G:n sekä vuoden 2024 Galaxy A35 5G:n (sama järjestelmäpiiri kuin A54 5G:ssä) kanssa peruslaskennassa keskussuorittimella Nothing Phone (2a) on varsin tasaväkinen – ollen nopeampi yhden ytimen mutta hitaampi useamman ytimen GeekBench-testissä. Graafisessa suorituskyvyssä Phone (2a):lla on puolellaan selvä etu Exynos 1380 -järjestelmäpiirillisiin Samsungeihin sekä niukemmin Honor 90:een verrattuna.
Keskihintaluokan älypuhelimista selvästi paremman suorituskyvyn kuin Phone (2a) tarjoaa esimerkiksi OnePlus Nord 3 5G. Se on kymmeniä prosentteja edellä niin keskussuorittimen kuin myös grafiikkasuorittimen tehokkuudessa.
Erityisesti graafisesti raskaampien pelien ahkerille pelaajille Phone (2a):n ostamista ei voikaan suositella. Sen sijaan muuten peruskäyttöön suorituskyky riittää yleisesti hyvin ja aika lailla hintansa veroisesti.
RAM-käyttömuistia Nothing Phone (2a):ssa on 8 tai 12 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128 tai 256 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei ole, joten tallennustilan laajentaminen ei onnistu.
Yhteyksien osalta Nothing Phone (2a) tukee 5G-mobiiliverkkoyhteyttä 13 eri alle 6 gigahertsin taajuudella. Nano-SIM-korttipaikkoja on kaksin kappalein, mutta eSIM-tukea ei löydy.
Muissakaan yhteyksissä ei ole mitään erikoista. Tuettuna on Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3 sekä NFC. Ainoana liitäntänä Nothing Phone (2a):ssa on USB-C.
Akunkesto Nothing Phone (2a):ssa osoittautui hyväksi. Useimmiten akusta riitti virtaa vielä läpi toisenkin päivän, kunhan puhelinta ei enemmän rasiteta esimerkiksi pidemmällä pelisessiolla. Näyttöaika täydellä latauksella ylsi vaihtelevasti 10-13 tuntiin hieman käytöstä riippuen.
Monissa muissakin keskihintaluokan älypuhelimissa on melko hyvä akunkesto, mutta Nothing Phone (2a):ssa kenties vielä aavistuksen keskivertoa parempi. Joka tapauksessa akunkeston voidaan sanoa olevan kunnossa.
Pikalatausta Phone (2a) tukee Phone (2):n tavoin 45 watin teholla standardien mukaisesti (USB Power Delivery / PPS). Nothing itse lupaa akun täyttyvän 59 minuutissa, ja tähän myös testissämme päästiin. Lähelläkään kaikkein nopein pikalataus ei kuitenkaan ole. 15 minuutissa akku latautui 31 prosentin ja 30 minuutissa 62 prosentin varaukseen. Puolessa tunnissa saa siis jo hyvin virtaa yhdeksi päiväksi.
Hyvää pikalataustuessa on sen standardien mukaisuus, joten lataamiseen käyvät monet muutkin kuin Nothingin oma laturi. Mukana myyntipakkauksessa laturia ei tule. Nothingin omassa verkkokaupassa 45 watin laturia myydään 37,90 euron hintaan.
Verrattuna Phone (2):een on edullisemmasta Phone (2a):sta jätetty pois langaton lataus. Tämä on varsin ymmärrettävä päätös, jolla saavutetaan selkesti kustannussäästöjä eikä jäädä juurikaan alakynteen useimpiin kilpailijoihin verrattuna.
Langaton lataus ei vielä keskihintaisissa älypuhelimissa ole kovin yleinen ominaisuus – eikä valitettavasti myöskään Nothing sitä yleisemmäksi tee.
Nothing-ohjelmisto on miellyttävä – päivityslupaus puolestaan kohtuullinen
Nothing Phone (2a) on varustettu markkinoille saapuessaan Android 14 -käyttöjärjestelmäversioon perustuvalla Nothing OS 2.5 -ohjelmistolla.
Nothing OS on monilta osin lähellä vakio-Androidia mitä tulee esimerkiksi pika-asetusnäkymään, avoinna olevien sovellusten moniajonäkymään tai asetuksiin, mutta pienellä Nothing-twistillä. Nothing toteuttaa myös ohjelmiston puolella omaa erottuvaa tyyliään onnistuneella tavalla.
Esiasennetut sovellukset ovat pääosin Googlelta. Nothingin omia sovelluksia ovat vain Kamera, kuulokkeiden hallintaan käytettävä Nothing X, Sää-sovellus sekä Tallennin äänen tallennukseen. Nothingin sovelluksista Glyph Composer soittoäänten säveltämiseen on erikseen haluttaessa asennettava sovellus, jota ei ole mukana valmiina.
Nothingin ohjelmiston tarjoama käyttökokemus on miellyttävä ja sulava myös edullisemmassa Phone (2a):ssa. Ohjelmistossa on muutamia käteviä pikku jippoja, kuten esimerkiksi mahdollisuus lisätä mikä tahansa pika-asetus widgetinä kotinäkymään tai myös lukitun näytön näkymään.
Nothingin oma kuvaketyyli on tummanpuhuvan mustavalkoinen. Erikseen asennettava Nothingin kuvakepaketti tarjoaa mahdollisuuden mukauttaa kaikkien sovellusten kuvakkeet tähän samaan tyyliin sopiviksi, mikä on ilahduttava – ja esteettisesti mustavalkoisia kuvakkeita muuten käytettäessä kyllä myös tarpeellinen – ratkaisu.
Laajasti katsottuna Nothingin lähellä vakio-Androidia oleva ohjelmisto muutamilla parannuksilla on tällä hetkellä yksi parhaita kokonaisuuksia.
Nothing on myös osoittanut päivittävänsä ohjelmistoaan säännönmukaisesti ja ripeästi. Nothing Phone (1) ja Phone (2) ovat toistaiseksi saaneet uudet Android-versiot päivityksenä kohtuullisella nopeudella, muttei aivan ensimmäisten joukossa.
Phone (2a):llekin Nothing lupaa jälleen päivityksenä kolme Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelinten keskihintaluokassa päivityslupaus on kohtuullisen hyvä, muttei kuitenkaan paras mahdollinen, sillä tärkeimmistä kilpailijoista Samsung tarjoaa yhtä versiota ja vuotta pidemmän 4+5-päivityslupauksen keskihintaisissa Galaxy A -sarjalaisissaan.
Asiallisen kuvanlaadun kamerat
Nothing Phone (2a):ssa on kolme kameraa – kaksi takana sekä yksi edessä. Kamerat ovat:
- Takana
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,56″ kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen oletuskuvakoolla pikselikoko 2,0 mikronia), f/1,88-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin kiinteätarkenteinen 114 asteen ultralaajakulmakamera 1/2,76″ kennolla, 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen oletuskuvakoolla pikselikoko 1,28 mikronia) ja f/2,2-aukolla
- Edessä 32 megapikselin kiinteätarkenteinen kamera 1/2,74″ Sony IMX615 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
Vaikka teknisiltä määreiltään Phone (2a):n pääkamera on vastaava kuin Phone (2):ssa, on kyseessä kuitenkin eri kenno. Phone (2a) on varustettu Samsung ISOCELL GN9 -kennolla, kun Phone (2):ssa on Sony IMX890 -kenno.
Pääkameran kuvanlaatu on Phone (2a):n hintaluokka huomioiden korkealla tasolla. Kuviin kertyy mukavasti yksityiskohtia, ja värit tallentuvat pääosin todella eloisasti – ja ajoittain jopa hieman yliampuvasti. Kuvien dynamiikka on hyvällä tasolla, mutta vähäisemmässä valossa sisällä kuvatessa kuvat tuntuvat välillä värimaailmaltaan hieman latteilta.
Ultralaajakulmakamera on kuvanlaadultaan pääkameraa hieman vaatimattomampi, mutta suhteellisesti kilpaileviin puhelimiin parempi. Nothing Phone (2a):ssa molemmat takakamerat ovatkin varsin hyviä, eikä mukana ole turhia lisäkameroita. Ultralaajakulmakamera taltioi myös onnistuneesti yksityiskohtia, mutta kuvat ovat hieman pehmeämpiä ja valjumpia kuitenkin pääkameraan verrattuna.
Ultralaajakulmakamera on muuten samanlainen kuin Phone (2):ssa, mutta automaattitarkennus on jätetty pois. Tämä tarkoittaa samalla, ettei Phone (2a:ssa ole tukea makrokuvaukselle.
Kamerat tallentavat kuvia oletuksena neljä pikseliä yhdistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla, mutta haluttaessa käytettävissä on myös täysi 50 megapikselin kuvakoko.
Pääkameran suuresta tarkkuudesta on hyötyä zoom-kuvissa, jotka ovat vielä erittäin laadukkaita 2x-tasolla ja kohtalaisia vielä hieman tästä pidemmällekin.
Etukamera, joka on samanlainen Phone (2):n kanssa, on myös verrattain hyvä. Selfiet ovat kirkkaita ja tarkkoja, vaikkei kamerasta automaattitarkennusta löydykään. Värit tallentuvat hyvin luonnollisesti.
Kaiken kaikkiaan Phone (2a):n kamerakokoonpano ansaitsee kehut, sillä kuvanlaatu on puhelimen hintaan nähden keskivertoa paremmalla tasolla. Esimerkkikuvia kameroilla löytyy alta artikkelin lopusta.
Kameran käytettävyydessä huomiota kiinnitti valitettavan hitaanpuoleinen kuvien prosessointi. Kuvan ottamisen jälkeen sitä heti katsomaan mennessä joutuu odottamaan sekunnin pari ennen kuin kuvan käsittely tulee valmiiksi. Esimerkiksi tässä näkyykin se, kuinka Phone (2a):ssa on kyse edullisemman hintaluokan tuotteesta, josta ei huippupuhelimia vastaavia tehoja löydy.
Nothingin kamerasovellus ei ole kaikkein monipuolisin, muttei toisaalta ole myöskään kuorrutettu turhuuksilla. Valokuva-, Video- Hidastus-, ja Muotokuva-tilojen lisäksi käytettävissä ovat panoraamatila sekä manuaalisäädöt pääkameralle tarjoava Asiantuntija-tila, jossa on mukana myös RAW-kuvaus.
Videokuvausta Phone (2a) tukee sekä pää- että ultralaajakulmakameralla 4K-tarkkuudella 30 fps -nopeudella ja 1080p-tarkkuudella 30 / 60 fps -nopeuksilla. Lisäksi pääkameralla voi kuvata hidastusvideoita, joiden osalta ei ole tarjolla vaihtoehtoja tarkkuuden ja nopeuden suhteen – tuettuna on ainoastaan 1080p-tarkkuus 120 fps -nopeudella, mikä mahdollistaa nelinkertaisen hidastamisen sulavaan 30 fps -liiketoistoon.
Etukameralla videokuvaus on tuettuna 1080p-tarkkuudella 30 / 60 fps -nopeuksilla.
Yhteenveto: Hyvä puhelin alle 400 eurolla
Nothing Phone (2a):ssa on paljon keskinkertaista, mutta samalla myös hyvää ja ripaus erikoistakin.
Nothing Phone (2a):n vakuuttavimpia ominaisuuksia ovat erinomainen näyttö, parin päivän akunkesto sekä kamerat omassa hintaluokassaan. Lisäksi erottuva design kiinnittää huomion ja Glyph-valot ovat edelleen Nothing-puhelinten tunnusmerkki – ja samalla hauska ja välillä jopa hyödyllinenkin lisä, sekä jotain sellaista poikkeuksellista, jota kilpailijat eivät tarjoa.
Nothing on myös onnistunut ohjelmistonsa kanssa, ja Nothing OS:n käyttäminen on miellyttävää.
Älypuhelinmarkkinoilla Phone (2a) asettuu tiukasti kilpailuun hintaluokkaan. Vahvoja vaihtoehtoja löytyy niin Samsungilta, OnePlussalta kuin myös Honorilta ja Motorolaltakin.
Samsungilta kovimmat haastajat ovat myöskin kevään 2024 uutuuksia edustavat Galaxy A35 5G ja Galaxy A55 5G, joista viimeksi mainittu on kuitenkin jo selvästi kalliimpi. Myös edellisvuoden Galaxy A34 5G ja Galaxy A54 5G ovat vielä hyviä poimintoja niin kauan, kun niitä kaupoista löytyy.
Samsungit erottuvat pöly- ja vesitiiviillä rakenteellaan, minkä lisäksi uusissa malleissa päivitystuki ulottuu 4+5-vuotisena vuotta pidemmäksi kuin Nothingin 3+4 vuoden lupaus Phone (2a):lle.
OnePlussalta kovan haasteen heittää OnePlus Nord 3 5G, jota myydään karkeasti samaan hintaan Phone (2a):n kanssa arvostelun julkaisuhetkellä. OnePlussassa on selvästi parempi suorituskyky, joten esimerkiksi pelaamiseen se on parempi valinta. Samoin akun pikalataus on Nord 3 5G:ssä selvästi nopeampi kuin Phone (2a):ssa, eikä Nothing puolestaan ole ilmiselvästi parempi oikein millään osa-alueella.
Honorilta haasteen heittää Honor 90, joka tarjoaa myös omalla tavallaan erottuvaa ulkonäköä sekä joitakin enemmän miellyttävän kaarevareunaisen näytön.
Motorolalta mielenkiintoinen vaihtoehto on Edge 40 Neo, joka on myös IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis ja sisältää nopeamman pikalatauksen. Suorituskyvyssä Motorola kuitenkin taipuu hieman Nothingille.
Nothing Phone (2a) tarjoaa keskihintaluokkaan oman mielenkiintoisen vaihtoehtonsa.
Puhelimessa on onnistuttu eri ominaisuuksien tasapainottamisessa, ja tarjolla on hyvää vastinetta rahalle. Perusvarmojen Samsungien ja tehokkaan OnePlus Nord 3 5G:n rinnalla Nothing Phone (2a) nousee oman hintaluokkansa puhelinten kärkikaartiin. Eri painotuksella eri tarpeisiin löytyy monia hyviä vaihtoehtoja. Jos Phone (2a):n design miellyttää omaa silmää, on se hyvä vaihtoehto puhelimeksi alle 400 eurolla. Itsestäänselvä valinta se ei kuitenkaan ole.
—
Alla esimerkkikuvia Nothing Phone (2a):n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla lähempään tarkasteluun Dropboxissa.
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 2x:
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 2x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x muotokuvatilalla:
Pääkamera, 1x:
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »