Muutokset sisältävän iOS 17.4:n julkaisua päivityksenä odotetaan alkavalla viikolla ennen aikarajaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samalla monet sovelluskehittäjät valittavat edelleen, etteivät Applen muutokset toteuta digimarkkinasäädöksen vaatimuksia – tai ainakaan sen tavoitteita.
Spotify ja 33 muuta EU-yhtiötä ja järjestöä – muun muassa myös Blockchain.com, Deezer ja Epic Games – ovat lähettäneet komissaareille kirjeen, jossa ne haukkuvat Applen esittämät muutokset ja toteavat niiden olevan sääntelyn vastaisia. Kirje on julkaistu Spotifyn verkkosivuilla.
Euroopan komissio tulee ottamaan vasta Applen muutosten toteuduttua aikanaan kantaa siihen, onko Applen toiminta digimarkkinasäädöksen mukaista. Digimarkkinasäädöksen rikkomisesta Euroopan komissio voi määrätä jopa 10 prosenttiin liikevaihdosta yltävät sakot – ja toistuvista rikkomuksista rangaistus voidaan tuplata jopa 20 prosenttiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen esittelemissä muutoksissa EU-alueelle se sallii jatkossa iPhonessa vaihtoehtoiset sovelluskaupat vapauttaen näin sovellusten jakelun, minkä lisäksi Applen omassa App Storessakin jaettavat sovellukset voivat jatkossa hyödyntää muita maksutapoja kuin Applen tarjoamaa digitaalisen sisällön myyntiin, vapauttaen maksutavan valinnan. Apple on kuitenkin asettanut näiden mahdollisuuksien hyödyntämiselle erinäisiä rajoituksia, joista tärkeimpänä uudet liiketoimintaehdot.
Käytännössä Apple on suunnitellut esittelemänsä uudet digimarkkinasäädöksen vaatimusten täyttämiseen räätälöidyt ehtonsa niin, että ne asettavat selkeitä haasteita menestyvien vaihtoehtoisten sovelluskauppojen syntymiselle.
”Olemme erittäin huolissamme siitä, että Applen ehdottama järjestelmä Digital Markets Actin (DMA) noudattamiseksi, sellaisena kuin se ilmoitettiin 25. tammikuuta 2024, ei täytä lain vaatimuksia, mikä estää kykyämme tarjota DMA:n edut kuluttajille mahdollisimman pian”, toteavat Spotify ja muut nyt kirjeessään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Applen uudet ehdot eivät vain jätä huomiotta lain henkeä ja kirjainta, vaan jos ne jätetään ennalleen, ne tekevät pilkkaa DMA:sta ja Euroopan komission sekä EU:n instituutioiden huomattavista ponnisteluista digitaalisten markkinoiden kilpailukyvyn parantamiseksi.”
Kirjeessä sen allekirjoittajat väittävät, että Applen esittelemät muutokset eivät monilta osin olisi digimarkkinasäädöksen mukaisia.
Applen esitetään muun muassa tarjoavan ”toimimattoman valinnan” sen tähänastisten ja uusien liiketoimintaehtojen välillä.
Applen toistaiseksi esittelemissä muutoksissa erityiseksi parranpärinän aiheeksi on noussut uusi Core Technology Fee -maksu, joka on osa uusia Applen tarjoamia EU-alueen liiketoiminnallisia ehtoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on kertonut, että jos kehittäjä haluaa jatkossa tuoda iPhone-sovelluksensa saataville vaihtoehtoisesta sovelluskaupasta tai hyödyntää muita maksutapoja sovelluksessaan digitaalisen sisällön myyntiin, tulee kehittäjän hyväksyä Applen uudet EU-alueen liiketoiminnalliset ehdot.
Uusien ehtojen mukaan toimittaessa Apple perii jatkossa App Storen kautta jaettujen sovellusten osalta EU-alueella 17 prosentin tai 10 prosentin komission digitaalisten sisällön myynnistä, huolimatta valitusta maksutavasta. Sovellukset voivat siis tarjota vaihtoehtoisia maksutapoja, mutta komissio Applelle on sama käytetystä maksutavasta huolimatta. Alennettu 10 prosentin komissio koskee yli vuoden jatkuneita tilauksia sekä pieniä sovelluskehittäjiä.
Lisäksi, Applen maksutavalla sovelluksissa suoritetuista maksuista Apple perii 3 prosentin lisäkomission.
Uutena lisäyksenä osana uusia ehtojaan Apple esitteli Core Technology Fee -maksun, joka on ollut suurin huolenaihe sovelluskehittäjille. Jatkossa uudet ehdot valinneiden kehittäjien tulee maksaa sovelluksensa miljoonan ilmaisen asennuksen vuotuisen rajan ylityttyä Applelle 0,50 euron maksu jokaisesta vuotuisesta sovelluksen ensimmäisestä asennuksesta käyttäjätiliä kohden. Asennuksiksi lasketaan myös päivitykset.
Apple tarjoaa edelleen kehittäjille vaihtoehtona myös vanhan tutun komissiorakenteensa, jossa se ottaa 30 tai 15 prosentin komission sovellusten myyntihinnasta ja sovelluksen sisäisistä ostoista Applen maksutavalla. Jos kehittäjä valitsee vanhoissa ehdoissa pysymisen, mikään ei muutu: sovellusta ei voi tuoda tarjolle muun kaupan kautta eikä se voi sisältää vaihtoehtoista maksutapaa, eikä uusi Core Technology Fee -maksu koske vanhalla mallilla jatkavia sovelluksia. Kahden eri mallin välillä ei voi hyppiä: jos kehittäjä valitsee käyttöön uudet ehdot, ei niistä voi palata vanhoihin.
Lisäksi, edellä mainittu Core Technology Fee -maksu koskee suoraan heti ensimmäisestä asennuksesta alkaen vaihtoehtoisia sovelluskauppoja, eli ne itsessään eivät hyödy ilmaisista ensimmäisestä miljoonasta asennuksesta muiden sovellusten tavoin.
Monia sovellus- ja pelikehittäjiä voikin houkutella pysyminen vanhassa mallissa, eikä kilpailu sovelluskaupassa välttämättä avaudukaan monien toivomalla tavalla.
”Menestyäkseen DMA:n on luotava mahdollisuuksia todelliselle kilpailulle, mukaan lukien vaihtoehtoiset sovelluskaupat ja sovellusten suora lataaminen (sideloading). Uudet sovelluskaupat ovat kriittisiä kilpailun ja valinnanvaran edistämisessä sekä sovelluskehittäjille että kuluttajille. Suora lataaminen antaa sovellusten kehittäjille todellisen valinnan Applen App Storen tai oman jakelukanavansa ja teknologiansa välillä. Applen uudet ehdot eivät salli suoraa lataamista ja tekevät uusien sovelluskauppojen asentamisesta ja käytöstä vaikeaa, riskialtista ja taloudellisesti houkuttelematonta kehittäjille. Sen sijaan, että luotaisiin tervettä kilpailua ja uusia valinnanmahdollisuuksia, Applen uudet ehdot asettavat uusia esteitä ja vahvistavat Applen asemaa iPhone-ekosysteemissä”, toteavat Spotify ja kumppanit kirjeessään.
Apple itse on aiemmin todennut tehneensä parhaansa digimarkkinasäädöksen vaatimusten toteuttamiseksi. Samalla Apple on todennut sen joutuneen toteuttamaan uusia suojauksia suojellakseen käyttäjiä sääntelyn vaatimusten aiheuttamilta uhilta.
”Uudet vaihtoehdot maksujen käsittelyyn ja sovellusten lataamiseen iOS:ssä avaavat uusia väyliä haittaohjelmille, petoksille ja huijauksille, laittomalle ja haitalliselle sisällölle sekä muille tietosuoja- ja turvallisuusuhkille. Siksi Apple ottaa käyttöön suojauksia – mukaan lukien Notarization-vahvistamisen iOS-sovelluksille, valtuutuksen markkinapaikan kehittäjille ja vaihtoehtoisia maksuja koskevat tiedoksiannot – vähentääkseen riskejä ja tarjotakseen parhaan ja turvallisimman mahdollisen käyttökokemuksen EU:n käyttäjille. Vaikka nämä suojatoimet ovat käytössä, monia riskejä jää jäljelle”, Apple totesi jo suunnittelemansa muutokset julkistaessaan.
Applen mukaan sen tavoitteena on edelleen parhaan, turvallisimman kokemuksen tarjoaminen.
”Tuemme mielellämme kaikkien kehittäjien menestystä – mukaan lukien Spotify, joka on maailman suurin musiikin suoratoistosovellus. Spotify ei maksa Applelle mitään palveluista, jotka ovat auttaneet heitä rakentamaan, päivittämään ja jakamaan sovelluksiaan Applen käyttäjille 160 maassa ympäri maailmaa. Pohjimmiltaan heidän valituksensa on yritys saada rajaton pääsy kaikkiin Applen työkaluihin maksamatta mitään Applen tarjoamasta arvosta”, Apple toteaa.
Euroopan komissiolta odotetaan jo maaliskuun aikana noin 500 miljoonan euron sakkoja Applelle liittyen unionin kilpailulainsäädännön rikkomiseen App Store -sovelluskauppansa ehdoilla mitä tulee musiikin suoratoistopalveluihin, jotka kilpailevat Applen oman suoratoistopalvelun Apple Musicin kanssa. Raportoidusti komissio näkee Applen hyödyntäneen markkina-asemaansa kilpailua rajoittavalla, lainvastaisella tavalla omien palvelujensa suosimiseksi.
Edellä mainitut sakot eivät kuitenkaan liity vielä digimarkkinasäädökseen, vaan sitä edeltäneeseen aikaan.
Näyttää kuitenkin hyvin todennäköiseltä, että tiettyjen sovelluskehittäjien sekä Euroopan komission taisto Applea vastaan saa jatkoa myös digimarkkinasäädöksen soveltamisen osalta – ja asiaa käsitellään lopulta eri tavoin oikeudessa vielä vuosien ajan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »