Monien muiden älypuhelinvalmistajien tavoin myös OnePlus pyrkii vahvistamaan asemiaan myös älykellomarkkinoilla. OnePlus Watch 2 on yhtiön toisen sukupolven älykello, joka poikkeaa edeltäjästään monin tavoin.
Siinä missä OnePlus Watchissa oli panostettu yksinkertaiseen ohjelmistoon ja erityisen pitkään käyttöaikaan, on OnePlus Watch 2 täysiverinen älykello Googlen Wear OS 4:llä. Käyttöjärjestelmä sisältää näin ollen Googlen tutut palvelut ja sovelluskaupan mahdollistaen monipuolisen käytön.
OnePlus itse korostaa Watch 2:n treeniominaisuuksia, laatua ja pitkää akunkestoa. Näistä etenkin viimeisin on kiintoisa, sillä Wear OS -älykellojen akunkesto on usein rajoittunut päivään tai enintään pariin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Watch 2:n suositushinta Suomessa on 329 euroa, ja värivaihtoehtoja on kaksi: mustalla rannekkeella varustettu Black Steel ja vihreän rannekkeen sisältävä Radiant Steel.
OnePlus Watch 2 tulee saataville 4. maaliskuuta, jota ennen kello on jo ennakkomyynnissä.
OnePlus Watch 2:n tekniset tiedot
- Runko ruostumatonta terästä
- 1,43 tuuman pyöreä AMOLED-näyttö 466×466 pikselillä ja 60 hertsin virkistystaajuudella, kirkkaus korkean kirkkauden tilassa 1 000 nitiä, 2,5D-safiirikristallipinta
- Qualcomm Snapdragon W5 Gen 1 -järjestelmäpiiri ja BES2700-apupiiri
- 2 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 32 gigatavua tallennusmuistia
- Wi-Fi / Bluetooth -yhteydet, NFC-lähiyhteys
- Optinen sykemittaus (8-kanavainen) ja veren happipitoisuuden mittaus
- Unen ja stressin seuranta
- GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / barometri / valoisuuden tunnistin
- 500 milliampeeritunnin akku
- Akunkesto jopa 48 tuntia raskaassa käytössä, 100 tuntia Smart Mode -tilassa tai 12 päivää Power Saver Mode -tilassa
- 7,5 watin VOOC Fast Charging -pikalataus (100 % 60 minuutissa)
- Mitat 47,0 x 46,6 x 12,1 millimetriä
- Paino 49 grammaa ilman ranneketta ja 80 grammaa rannekkeen kanssa
- 5ATM / IP68 -luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys, osin MIL-STD-810H-standardin mukainen kestävyys
- Wear OS 4 -käyttöjärjestelmäversio
- Kaksi vuotta järjestelmäversio- ja tietoturvapäivityksiä
- Yhteensopiva Android-laitteiden kanssa (vähintään Android 8.0 ja Google Mobile Services 23.45.23)
Laajasti uudistunut älykello loistavalla käyttöajalla
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus lähti mukaan älykellomarkkinoille vuonna 2021 julkaistuaan ensimmäisen älykellonsa OnePlus Watchin. Yhtiön omalla ohjelmistolla varustettu kello pyrki houkuttelemaan käyttäjiä yksinkertaisuudella ja pitkällä akunkestollaan, mutta kaikesta päätellen resepti ei kantanut toivotulla tavalla – OnePlus Watch 2 on nimittäin teknisesti hyvin erilainen.
Siinä missä OnePlus Watchia kritisoitiin erityisesti ohjelmiston puutteista ja ongelmista, ei OnePlus Watch 2:lla ole moista ongelmaa. Esiasennettuna on nimittäin Googlen kehittämä Wear OS 4 -ohjelmisto Google-palveluineen, Play-kauppoineen ja tuhansine ladattavine sovelluksineen.
OnePlus Watch 2:lla voikin ongelmitta vaikkapa maksaa Google Paylla, kuunnella musiikkia Spotifysta tai viestitellä WhatsApissa. Käyttökokemus on täten täysin erilainen kuin alkuperäisellä OnePlus-älykellolla.
Wear OS 4:n rinnalla pinnan alla käytössä on myös vähävirtainen RTOS-ohjelmisto, ja niin kutsutussa kahden järjestelmän arkkitehtuurissa myös piirejä on kaksin kappalein. Mielenkiintoiseen – ja se jo nyt paljastettakoon – erittäin toimivaan ratkaisuun tutustutaan tarkemmin tuonnempana, mutta ensin on kuitenkin muotoilun tarkastelun vuoro.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Omien sanojensa mukaan OnePlus on pyrkinyt luomaan Watch 2:sta sekä kestävän että tyylikkään. Pyöreällä klassisella muotokielellään se ei erityisesti poikkea massasta, mutta toisaalta ”kellomaisuus” ei liene monellekaan käyttäjälle ongelma: kyse kun on kuitenkin pohjimmiltaan rannekellosta.
Runko on ruostumatonta terästä, pyöreä 1,43-tuumainen AMOLED-näyttö taas safiirikristallin suojaama. Ilman ranneketta kello painaa vain 49 grammaa, ja pakkaukseen sisältyvän fluoroelastomeerirannekkeen kanssakin vain 80 grammaa.
Käyttömukavuus on korkealla tasolla, ja leveä mutta muuten siro kello sopii hienosti myös ohueen ranteeseen.
Muotoilultaan OnePlus Watch 2 soveltuu sekä astetta tyylikkäämpään illanviettoon että rehtiin erähenkiseen reippailuun, ja vaihdettava rannehihna sekä laaja, yli sadan kellotaulun valikoima helpottavat mukauttamista. Oikealla laidalla on kaksi painiketta valikolle sekä esimerkiksi treenitilalle, ja ikävä kyllä kumpikaan niistä ei tue pyörityseleitä. Ylemmän painikkeen voi valita avaamaan halutun sovelluksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Niin kutsutun kruunupainikkeen puuttuminen onkin OnePlus Watch 2:n kenties merkittävin rakenteellinen heikkous, sillä valikkojen selailu namiskaa pyörittelemällä on monessa tilanteessa kosketusnäytön sivelyä sulavampi menetelmä. Itse näyttö kuitenkin toimii hienosti reagoiden kosketukseen tarkasti.
Näyttö on muutenkin pitkälti moitteeton. Kaikin puolin riittävä 466×466 pikselin tarkkuus, 60 hertsin virkistystaajuus ja jopa 1 000 nitiin kohoava kirkkaus takaavat, että viestejä ja mediasoittimen tietoja on helppo lueskella myös ulkosalla liikuttaessa.
Näytön pinnassa on 2,5D-muotoilu, ja se on täten reunoiltaan aavistuksen verran kaareva, mikä ei kuitenkaan erityisesti vaikuta käyttökokemukseen. Kuten jo edellä todettiin, on laadukas näyttö lasia kestävämmän safiirikristallin suojaama.
Ulkoisesti OnePlus Watch 2 on on kokonaisuutena melko tavanomaisen näköinen, mutta samalla laadukas älykello. Se on myös 5ATM- ja IP68-luokitusten mukaisesti pöly- ja vesitiivis, joten kello ranteessa voi huoletta pulahtaa uimaan. Lisäksi kello täyttää Yhdysvaltain puolustushallinnon MIL-STD-810H-luokituksen kestävyysvaatimuksia.
OnePlus Watch 2 tukee luonnollisesti terveyden ja hyvinvoinnin seurantaa monin tavoin. Kello sisältää optisen sykemittarin, veren happipitoisuutta (SpO2) mittaavan pulssioksimetrin, korkeuseroja aistivan ilmapuntarin (barometri), kiihtyvyys- ja gyroskooppianturit sekä kahden taajuuden GPS-paikannuksen (L1+L5) vaikkapa juoksu- tai pyörälenkin reittiä tallentamaan.
Haluttaessa OnePlus Watch 2 mittaa myös stressitasoa ja unta hengitystä samalla tarkkaillen. OnePlus itse kuvailee kellon ja OHealth-puhelinsovelluksen toimivan eräänlaisena ”terveysguruna”, joka tukee käyttäjän aktiivisuutta sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia osana jokapäiväistä arkea.
Erilaisia harjoitusmuotoja on valittavissa toista sataa, ja kattava valikoima on hyvin samankaltainen kuin muillakin älykelloilla joogineen, juoksulenkkeineen, vesiurheiluineen ja joukkuelajeineen. Muutamaan lajiin on sen sijaan panostettu tarkemmin.
OnePlus Watch 2 sisältää ammattitasoiseksi kuvatun harjoitetilan juoksulle, sulkapallolle, tennikselle ja laskettelulle.
Vaikkapa sulkapallon harrastaja saa täten OnePlus Watch 2:lta tietoja esimerkiksi räjähtävyydestä sekä kestävyydestä, tennispeluri taas lyöntitehosta mailan liikenopeuden perusteella.
OnePlus on panostanut treenitoimintoihin aiempaa enemmän, mikä on luonnollisesti mukava uutinen. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että Play-kaupan valikoimista on saatavilla myös runsaasti kolmannen osapuolen sovelluksia monipuolisilla treenitoiminnoilla, ja vuonna 2024 erottautuminen yksinomaan harjoitteluominaisuuksilla onkin älykellolle vaikeaa.
Treeniseuranta toimii joka tapauksessa sujuvasti OnePlus Watch 2:lla, ja tiedot synkronoituvat automaattisesti OHealth-sovellukseen. Perustiedot näkee heti suorituksen jälkeen kellolla, ja puhelimella harjoittelurupeamaan voi perehtyä tarkemmin.
OHealthista tiedot voi synkronoida myös muihin palveluihin, kuten Google Fitiin, Health Connectin kautta.
Paikannus on OnePlus Watch 2:lla tarkkaa, ja muutenkin treenitiedot sykkeestä palautumisaikoihin vaikuttavat luotettavilta. Kello osaa luonnollisesti myös auttaa käyttäjäänsä kehittymään eräänlaisena valmentajana toimien ja aiemmat suoritukset huomioiden.
Jo pariin kertaan mainittu OHealth on OnePlussan emoyhtiö Oppon kehittämä kumppanisovellus muun muassa OnePlus Watch 2:lle. Helppokäyttöisen palvelun kautta voi tarkastella omaa harjoitteluaan, päivittää kellon ohjelmiston, mukauttaa asetuksia ja latailla uusia kellotauluja.
Sovellus ei kenties ole yhtä monipuolinen kuin esimerkiksi Samsungilla, Applella ja Huaweilla muun muassa ravintosuositusten ollessa suppeampia, mutta käyttökokemus on erittäin yksinkertainen ja mukava. Uutta sisältöä on lisäksi määrä tuoda palveluun hiljalleen, ja OHealthin pariin onkin helppo siirtyä.
Vielä arvostelun julkaisuhetkellä OHealthin suomenkielinen käännös on monin paikoin keskeneräinen ja englanninkielisiä käsitteitä on näkyvillä siellä täällä. Toivoa sopii, että käännöstyö saadaan valmiiksi mahdollisimman pian.
Yhteensopiva OnePlus Watch 2 on vain Android-puhelinten kanssa – iPhonen kanssa kello ei toimi.
Älykellojen antamia mittauksia ei pidä käyttää lääketieteellisen itsediagnosoinnin tukena, kuten OnePlus useissa yhteyksissä muistuttaa, ja myös Watch 2:n lukemia tuleekin pitää suuntaa antavina. Esimerkiksi unen mittauksessa onkin ajoittain epätasaisuuksia, ja esimerkiksi heräämisiä kello ei aina havaitse varmuudella.
Nukahtamis- ja heräämisajat OnePlus Watch 2 näyttää sen sijaan kirjaavan tarkemmin, ja myös stressitason lukemat korreloivat kohtalaisen paikkansapitävästi allekirjoittaneen omien tuntemusten kanssa.
OnePlus Watch 2:lla voi aina halutessaan mitata sykkeen, veren happipitoisuuden tai stressitason, ja samaiset mittaukset toimivat myös automaattisesti. Luotettavilta vaikuttavat tulokset ovat hyvin yhteneväisiä esimerkiksi sykevöiden kanssa.
Vaikka omiin tuntemuksiin kannattaneekin luottaa kellon lukemia enemmän, saattaa puettava älylaite kuitenkin aktivoida liikkeelle ja täten motivoida parantamaan elintapoja muun muassa liikuntaa lisäämällä – ja siihen tarkoitukseen myös OnePlus Watch 2 on aktiivisuusmuistutuksineen ja monenlaisine treenitoimintoineen varsin pätevä kumppani.
Myös kokonaisuutena OnePlus Watch 2 on hyvä valinta aktiiviseen elämäntapaan. Se ei varsinaisesti tarjoa mitään mullistavan uudenlaista, mutta sisältää kaikki tuoteryhmältään odotettavat ominaisuudet toimien luotettavasti, nopeasti – ja ennen kaikkea pitkään.
Kahden suorittimen ratkaisu – Wear OS:n paras käyttöaika?
Älykellot voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään painotuksen perusteella. Yhdessä kulmassa ovat muun muassa Huawein suosimat, yksinkertaiset ja pitkän käyttöajan tarjoavat kellot, toisaalla taas sovellustarjonnallaan ihastuttavat Apple Watchit ja Wear OS -valikoima.
Androidiin perustuva Wear OS tarjoaa tuhansittain erilaisia sovelluksia työhön, viihteeseen ja harjoitteluun, mutta ohjelmiston kääntöpuolena on perinteisesti ollut lyhyt käyttöaika. Wear OS -kellot on täytynyt ladata ainakin parin päivän välein.
OnePlus Watch 2 on ilahduttava poikkeus, sillä yksi lataus saattaa riittää jopa neljäksi vuorokaudeksi – myös älykellotilassa.
OnePlussan mukaan käyttöajasta käy kiittäminen ”ainutlaatuista kahden järjestelmän arkkitehtuuria”, mikä käytännössä tarkoittaa kahta rinnakkaista piiriä. Tehoja vaativan käytön ajaksi aktivoituva Qualcomm Snapdragon W5 on saanut rinnalleen vähävirtaisen BES 2700:n, joka puolestaan toimii pitkään vailla tarvetta lataamiselle.
Itse asiassa OnePlus Watch 2:ssa on rinnakkain myös kaksi ohjelmistoa. Wear OS 4:n lisäksi käytössä on pinnan alla RTOS-järjestelmä, joka pyörii BES2700-piirin kanssa taustalla kaiken aikaa hoitaen valikoita, treenitilaa, ilmoituksia sekä muuta usein toistuvaa Snapdragon W5:n aktivoituessa tarpeen mukaan.
OnePlus Watch 2 toimii hyvin sujuvasti, eikä minkäänlaista takkuilua esiintynyt arvostelujakson aikana. Käyttömukavuus on yleisesti erittäin korkealla Snapdragon W5:n ja BES 2700:n yhteispelin sujuessa hienosti.
OnePlus ei suinkaan ole ensimmäinen kahta rinnakkaista piiriä kellossaan kokeileva valmistaja, mutta Watch 2:ssa ratkaisu todella toimii. Kello lunastaa valmistajansa lupauksen jopa neljän vuorokauden (100 tunnin) käyttöajasta älykellotilassa yhdessä mittavan 500 milliampeeritunnin akkunsa kanssa.
Älykellotilassa ovat käytössä kaikki ominaisuudet Wear OS -sovelluksista SpO2-mittaukseen. Lisäksi valittavissa on jopa 12 vuorokauden akunkeston tarjoava, yksinkertaisempi asetus, joka käytännössä kytkee väliaikaisesti pois lähimaksujen, suoratoiston ja viestipalveluiden kaltaiset älyominaisuudet.
Myös pitkän käyttöajan tilassa OnePlus Watch 2 osaa tarkkailla elintoimintoja, kirjata treenitietoja tai toimia herätyskellona vailla pulmia, mutta käytännössä myös älytilaa voi hyödyntää huoletta.
GPS-paikannus käytössä OnePlus Watch 2:n ilmoitettu akunkesto yltää 18 tuntiin virransäästötilassa.
On hyvä huomata, että käyttötottumukset vaikuttavat runsaasti myös OnePlus Watch 2:n akunkestoon. Tuntien mittaiset reippailut GPS-seurantoineen tai läpi yön jatkuva veren happipitoisuuden tarkkailu laskevat käyttöajan OnePlussan mukaan noin puolentoista vuorokauden tienoille.
Arvostelujaksomme aikana kellolla käytettiin monipuolisesti WhatsAppin kaltaisia viestimiä ja ilmoituksia, minkä ohella jokaiseen päivään sisällytettiin noin tunti aktiivista harjoittelua. Jatkuva SpO2-mittaus oli pois päältä, automaattinen stressin- ja unenseuranta sekä sykemittaus taas käytössä taustalla.
Edellä mainituilla tottumuksilla akku kesti kolmisen vuorokautta, ja kaiken kaikkiaan OnePlus Watch 2:n käyttöaika onkin Wear OS:n parhaimmistoa.
Kun akku aikanaan loppuu, täyttyy se noin tunnissa 7,5 watin lataustehoa tukevalla VOOC-pikalatauksella. Noin 10 minuuttia latauksessa puolestaan riittää päiväksi älykellotilassa.
Älypuhelimilta tuttua VOOC-brändiä kantava lataus tapahtuu myyntipakkaukseen sisältyvällä, neliskanttisella alustalla, johon kello tarrautuu magneetilla. Myös USB-C-kaapeli kuuluu pakettiin, mutta esimerkiksi lisärannekkeet on hankittava erikseen.
Langatonta latausta OnePlus Watch 2 ei tue.
Kuten edellä on kuvattu, tarjoaa Wear OS verrattoman sovelluskattauksen myös OnePlus Watch 2:lle. Kello tukee tietenkin NFC:tä, joten esimerkiksi lähimaksu Google Walletiin tallennetulla kortilla onnistuu sujuvasti, minkä ohella Spotifyn ja WhatsAppin kaltaiset palvelut ovat kaikki saatavilla Google Playsta.
Niin ikään Google Maps, Gmail, Outlook ja monet muut tuovat älypuhelimilta tuttuja toimintoja ranteeseen, ja ilmoituksia OnePlus Watch 2 tukee monipuolisesti esittäen myös muun muassa WhatsAppissa jaetut kuvat ja ääniviestit.
OnePlus Watch 2:ssa on käytettävissä myös täysikokoinen, jos kohta luonnollisesti pikkuriikkinen, näppäimistö, minkä ohella omia viestejä voi luoda ääneen sanelemalla. Wear OS:n monipuolisuus yhdistettynä silti varsin pitkän akunkestoon onkin erinomainen yhtälö.
Pieni naarmu muuten oivassa Wear OS -toteutuksessa on päivitystuki, jota OnePlus lupaa älykellolleen kaksi vuotta (alkuvuodelle 2026 saakka). Esimerkiksi Samsungin uusimmat Galaxy Watch6 -sarjalaiset saivat 4+5 vuoden lupauksen (neljä järjestelmäversiota ja viisi vuotta tietoturvaa).
Erilaisia sovelluksia ja vailla verkkoyhteyttä kuunneltavaa musiikkia varten saatavilla OnePlus Watch 2:ssa on mittava 32 gigatavun tallennusmuisti.
On OnePlussan silti muutama heikkouskin. Ensinnäkin se vaatii aina rinnalleen älypuhelimen, sillä omaa mobiiliverkkoyhteyttä ja eSIM-tukea ei ole. Toki Wi-Fi-verkkoon yhdistettynä sitä voi käyttää myös kohtalaisen itsenäisesti, mutta tien päällä kiinteitä yhteyspisteitä ei monestikaan ole saatavilla.
Lisäksi OnePlus Watch 2:ssa ei ole lainkaan erillistä kaiutinta, joten muun muassa ääniviestejä ja musiikkia on kuunneltava kuulokkeilla. Langattomasti kelloon paritettavat kuulokkeet lienevät toki muutenkin oletusvalinta, mutta kaiuttimesta olisi joka tapauksessa ollut silloin tällöin iloa esimerkiksi puheluiden saapuessa.
Applen iPhoneja käyttävien on niin ikään hyvä huomioida, että OnePlus Watch 2 on yhteensopiva vain Android-älypuhelinten kanssa.
Yhteenveto: Pitkä akunkesto ja monipuolinen Wear OS – OnePlus Watch 2 on onnistunut kokonaisuus
Kun Google pari vuotta sitten esitteli ensimmäisen oman Pixel Watch -älykellonsa, alkoi myös Android-pohjainen Wear OS saada enemmän huomiota. Wear OS 4 on huomattavasti takavuosien edeltäjiään monipuolisempi, ja myös ohjelmiston tulevaisuus näyttää valoisalta tuotevalikoiman hiljalleen kasvaessa.
Monet perinteiset puhelinvalmistajat ovat viime vuosina julkaisseet älykelloja myös omilla ohjelmistoillaan. Nyt kuitenkin OnePlus Watch 2 on hyvä esimerkki siitä, kuinka löytää toimiva yhdistelmä pitkästä käyttöajasta ja Wear OS:n monipuolisuudesta.
OnePlus Watch 2 sisältää sekä Wear OS:n että valmistajan omien toimintojen kautta monipuolisen kattauksen tarjoten pitkän akunkeston ja runsaan sovellusvalikoiman. Teknisesti laadukkaan älykellon käyttökokemus on mukavan sulava, ja kokonaisuus on hienosti kasassa.
Pyörityseleitä tukevan kruunupainikkeen ja oman mobiiliverkkoyhteyden mahdollisuuden puuttuminen lukeutuvat OnePlus Watch 2:n merkittävimpiin heikkouksiin, jotka on syytä pitää mielessä ostopäätöstä tehtäessä. Myös kaiuttimen puuttuminen saattaa harmittaa joitakin, eikä sinänsä toimiva OHealth-tukisovellus vielä pärjää monipuolisuudessa joillekin kilpailijoilleen.
Päivitystuki on lisäksi rajattu kahteen vuoteen, eikä OnePlus Watch 2 ole lainkaan yhteensopiva iPhone-älypuhelinten kanssa. Puutteista huolimatta kokonaisuus on kuitenkin erittäin onnistunut etenkin Wear OS -kellojen joukossa pitkän akunkeston nostaessa OnePlussan älykellon osakkeita.
Mikäli hakusessa on nimenomaan Wear OS:llä varustettu älykello, on laadukkaita kilpailijoita saatavilla muun muassa Samsungilta ja Googlelta, mutta OnePlus Watch 2:n akukestolle nekin joutuvat taipumaan.
OnePlus Watch 2 on onnistunut älykello suomalaisille hyvin tutulta puhelinvalmistajalta.
OnePlus Watch 2:lla saa ranteeseensa luotettavan, päiviä yhteen soittoon toimivan ja laadukkaan älykellon loistavalla sovellustuella. Älykellojen joukossa OnePlus Watch 2 ansaitseekin ostosuosituksen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »