Keneltäkään ei ole varmasti jäänyt huomaamatta, että Suomen taloudessa eletään haastavia aikoja, ja monien lähteiden mukaan maa on taantumassa. Vaikeista ajoista kertovat myös konkurssien suuret määrät, jotka rikkovat aiempia ennätyksiä esimerkiksi rakennus- ja ravintola-aloilla.
Millainen merkitys sitten ulkopuolelta saatavalla rahoituksella ja yrityslainoilla on vaikeina aikoina? Yrityslaina voi johdattaa yrityksen vaikeiden aikojen yli kohti parempaa huomista, mutta lainarahaan liittyy aina myös omat riskinsä.
Yrityslaina voi auttaa monenlaisiin taloushaasteisiin
Yrityslainat voivat olla monille yrityksille pelastus vaikeina aikoina, sillä ne tarjoavat yrityksille pääomaa esimerkiksi toiminnan ylläpitämiseen, laajentamiseen tai uudelleenjärjestelyyn. Yrityslaina voi auttaa investoimaan tuotantoon, kehittämään uusia tuotteita tai palveluita sekä välttymään haitallisilta irtisanomisilta.
Rahoitus ei ainoastaan auta yrityksiä selviytymään vaikeista ajoista, vaan sillä on myös yhteiskunnallinen ja kauaskantoisempi merkitys. Yrityslainat edistävät talouden elpymistä, sillä yritysten kasvu ja investoinnit lisäävät taloudellista aktiivisuutta ja sitä kautta myös veroeuroja. Rahoitus auttaa yrityksiä parantamaan kilpailukykyään (myös kansainvälisessä kilpailussa) ja sopeutumaan markkinoiden muutoksiin.
Vaikka yrityslainoihinkin liittyy aina riskejä, vastuullinen lainanotto ja tehokas riskienhallinta voivat tehdä niistä tehokkaan keinon selviytyä taloudellisesti vaikeista ajoista.
Yrityslainaa riskit halliten
Lainaa ei koskaan pidä rynnätä hakemaan hetken mielijohteesta, oli kyseessä sitten yrityslainat tai kulutusluotot. Huolellisen harkitsemisen lisäksi riskienhallinta on keskeinen tekijä yrityslainojen vastuullisessa käytössä.
Yritysten tulisi arvioida huolellisesti lainan tarvetta ja takaisinmaksukykyä ottaessaan lainaa. Esimerkiksi konkurssiin ajautumista ei usein kannata pelastaa lainarahalla, ellei tulevaisuudessa ole selviä merkkiä paremmista ajoista. Riskienhallinta sisältää realistisen liiketoimintasuunnitelman laatimisen, jossa otetaan huomioon mahdolliset markkinamuutokset ja taloudelliset haasteet. Kassavirran hallinta on myös olennaista, sillä se varmistaa, että yrityksellä on riittävästi rahaa lainan lyhennyksiin ja korkoihin.
Yritysten on tyypillisesti hyvä myös hajauttaa rahoituslähteitään vähentääkseen riippuvuutta yhdestä lainanantajasta ja suojautua korkoriskiltä kiinteäkorkoisilla lainoilla tai korkosuojalla. Vastuullinen lainanotto tarkoittaa myös, että yritykset eivät ota liiallista velkaa suhteessa omaan pääomaan ja pitävät velkaantumisasteen hallinnassa. Usein varsinkin kotimaiset pankit ovat tässä kuitenkin tarkkoja, eivätkä myönnä yrityksen liikevaihtoon suhteutettuna turhan suuria lainoja.
Pankkien suhtautuminen lainahakemuksiin taantumassa
Taantuman aikana pankit ja muut rahoituslaitokset saattavat tiukentaa yrityslainojen myöntämisen kriteereitä taloudellisen epävarmuuden ja kasvaneiden riskien vuoksi. Lainansaanti voi vaikeutua varsinkin pk-yrityksille, joilla ei ole vahvaa taloudellista historiaa tai vakuuksia. Korot, takaisinmaksuajat ja vakuusvaatimukset voivat muuttua heijastamaan suurempaa riskiä. Korot voivat nousta ja lainanantajat saattavat vaatia lisävakuuksia tai tiukempia takaisinmaksuehtoja.
Toisaalta netistä yrityslainaa voi hakea helposti ilman vakuuksia. Pienemmät rahoituslaitokset ovatkin usein mahdollisuus sellaisille yrityksille, joille suuremmat pankit eivät myönnä lainaa. Netissä lainanhakeminen on tehty myös hyvin helpoksi ja nopeaksi, yritykset voivat saada lainarahan nopeasti pankkitililleen, koska esimerkiksi vakuuksia ei tarvitse määrittää ja selvitellä.
Lainahakemus ja takaisinmaksu
Taloudellisesti vaikeina aikoina lainaa harkitsevien yritysten tulee laatia vakuuttava lainahakemus esittelemällä selkeästi liiketoimintasuunnitelma, taloudelliset ennusteet ja riskienhallintastrategiat. Näin varsinkin siinä tilanteessa, kun suuri yritys on hakemassa vähintään kuusinumeroista lainasummaa.
On siis tärkeää osoittaa lainanantajalle, että yrityksellä on realistinen suunnitelma ja kyky lainan takaisinmaksuun, ja että se pystyy selviytymään mahdollisista taloudellisista haasteista. Lainan takaisinmaksusta selviytyäkseen yritysten tulisi seurata tiiviisti kassavirtaansa, priorisoida velanmaksu ja välttää tarpeettomia kuluja ja investointeja. Erilaisten sovellusten avulla voi myös suunnitella ja budjetoida rahankäyttöä järkevämmin. Sovellettavien takaisinmaksuaikataulujen ja joustavien maksuehtojen neuvotteleminen lainanantajan kanssa voi myös auttaa yrityksiä hoitamaan takaisinmaksu muiden velvoitteiden ohessa paremmin myös vaikeina aikoina.