Positiivinen luottotietorekisteri Suomessa on aukeamassa yksityishenkilöille 1.4.2024.
Myös rikolliset ovat huomanneet mahdollisuutensa koittaneen: liikkeellä on huijausviestejä, joissa viitataan ”positiiviseen luottorekisteriin”.
Nyt positiiviseen luottotietorekisteriin liittyvissä huijausviesteissä on mainittu ainakin esimerkiksi voimaan tullut lakimuutos, jonka perusteella henkilöä kehotetaan tarkastamaan tietonsa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huijausviesteissä yritetään saada henkilö klikkaamaan huijaussivustolle johtavaa linkkiä. Positiivisen luottotietorekisterin hankejohtaja Aino Sarakorpi sanoo, että rekisteri ei lähetä yksityishenkilöille tekstiviestejä eikä pyydä yksityishenkilöiltä tietoja tai vahvistusta tietojen oikeellisuudesta. Rekisterin nimissä tulevat viestit ovat aina huijauksia.
”Saamme rekisteriin tiedot suoraan luotonantajilta, emme pyydä niitä yksityishenkilöiltä. Henkilöiden ei tulisi koskaan klikata tekstiviestillä tullutta linkkiä, emmekä me sellaisia heille lähetä”, hankejohtaja Aino Sarakorpi muistuttaa tiedotteessa.
Yksityishenkilö voi tarkistaa rekisterissä olevat tiedot vain ja ainoastaan rekisterin omasta sähköisestä asiointipalvelusta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Yksityishenkilöiden asiointipalvelu avautuu kuitenkin vasta 1.4.2024, joten ennen sitä ei tämä ole edes mahdollista”, Sarakorpi huomauttaa. Palveluun pääsee jatkossa positiivisen luottotietorekisterin verkkosivuilta www.positiivinenluottotietorekisteri.fi. Verkko-osoite kannattaa kirjoittaa selaimeen ja välttää hakukoneiden käyttöä huijaussivustojen välttämiseksi.
Tällä hetkellä huijausviestejä tulee valtaosin tekstiviestinä, mutta muitakin kanavia voidaan nähdä käytössä ajan kanssa.
Positiivisen luottotietorekisterin päätavoitteena on jatkossa ehkäistä kotitalouksien ylivelkaantumista. Yksityishenkilöt saavat rekisteristä ajantasaista tietoa omista luotoistaan ja voivat halutessaan asettaa itselleen ilmaiseksi vapaaehtoisen luottokiellon. Myös luotonantajat voivat paremmin arvioida hakijoiden maksukykyä, kun rekisterissä on ajantasaiset tiedot henkilöiden luotoista ja tuloista.
Huijausviestien sisältämiä linkkejä ei kannata avata, eikä verkkopankkitunnuksia syöttää linkeistä avautuville sivuille. Jos epäilet antaneesi tietosi huijaussivustolle, kannattaa olla nopeasti yhteydessä pankin verkkopankkitunnusten sulkupalveluun ja pyytää sulkemaan pankkitunnuksesi ja maksukorttisi. Asiasta tulee tehdä myös rikosilmoitus. Havaitsemistaan huijausviesteistä voi ilmoittaa liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »