5G-puhelimia ja -liittymiä on ollut markkinoilla jo vuosien ajan, mutta toistaiseksi käytössä on ollut 5G Non-Standalone -verkko, joka on vielä osittain tukeutunut aiempaan 4G-verkkoon.
Vasta nyt käyttöön onkin tulossa täysin itsenäisesti toimiva 5G Standalone -verkko.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elisa on tuonut nyt 8. helmikuuta alkaen kuluttaja-asiakkailleen Suomen ensimmäiset itsenäistä 5G-verkkoa hyödyntävät 5G+ -puhelinliittymät. Elisan mukaan liittymävalikoima täydentyy tulevien kuukausien aikana.
Elisa toi aiemmin ensimmäisenä maailmassa kaupallisen 5G-verkon ja myi Pohjoismaiden ensimmäisen 5G-puhelimen asiakkailleen vuonna 2019.
Itsenäinen 5G-verkko (5G Standalone) on kehityksen seuraava askel, joka tuo 5G-verkon hyödyt täysimittaisesti asiakkaiden käyttöön. Elisa otti itsenäisen 5G-verkon käyttöön rajatusti kesällä 2021 ensimmäisenä operaattorina Pohjoismaissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Itsenäisessä 5G-verkossa toimivassa puhelinliittymässä yhteyden entistä parempi laatu ja jopa 50 prosenttia lyhyempi viive sujuvoittavat käyttökokemusta entisestään. Lisäksi itsenäiseen 5G-verkkoon kytketyn laitteen akku kestää Elisan mukaan jopa 15-20 prosenttia pidempään.
Itsenäisen 5G-verkon palveluiden käyttö edellyttää sitä tukevia laitteita. Alkuvaiheessa itsenäisen 5G-verkon käyttöä tukevat muun muassa Samsung Galaxy S23- sarja ja Galaxy A34 5G -malli. Lanseerausten ja päivitysten myötä laitteiden määrä tulee kevään aikana kasvamaan selkeästi. Itsenäinen 5G-verkko on saatavilla lähes kaikkialla nykyisen Elisan 5G-verkon alueella, joka kattaa yli 92 prosenttia suomalaisten asuinpaikoista ja jatkaa laajenemistaan.
”Käyttäjän saamien hyötyjen ja virransäästön lisäksi itsenäinen 5G-verkko jatkaa mobiiliverkon energiatehokkuuden kehittymistä ja siirrettyä datamäärää kohden kuluu vähemmän energiaa kuin vanhemmilla verkkoteknologioilla”, kertoo Elisan kuluttajien liittymistä vastaava liiketoimintajohtaja Ilkka Pohtola.
Elisan liittymävalikoimasta parhaimmat ja kalleimmat 5G-liittymät on nyt päivitetty 5G+-liittymiksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elisa 5G+ Rajaton 1000M -liittymän hinta on 49,99 €/kk ja Elisa 5G+ Premium -liittymän hinta 60,00 €/kk. Molempiin liittymiin sisältyy entiseen tapaan rajaton datasiirto Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa sekä rajaton määrä puheluja ja viestejä. Ensin mainitun liittymän nopeus on rajoitettu 1 000 Mbit/s -tasolle, kun jälkimmäisessä rajoituksia ei ole.
Nyt kuluttajille tuotujen puhelinliittymien jatkoksi Elisa aikoo tuoda liittymät saataville yrityksille kevään aikana.
Lisäksi 15. helmikuuta tulee kuluttajille myyntiin Suomen ensimmäinen itsenäistä 5G-verkon viipalointia (Slicing) hyödyntävä ruuhkaton kodin yhteys 5G-Omakaista.
Liittymälanseerauksensa yhteydessä Elisa on kertonut nyt myös yhdessä Ericssonin ja Qualcommin kanssa saavuttaneensa 230 Mbit/s -lähetysnopeuden käyttäjän päätelaitteelta verkkoon päin Elisan kaupallisessa itsenäisessä 5G-verkossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elisan mukaan kokeilu todistaa Elisan itsenäisen 5G-verkon vastaavan erinomaisesti korkeaa lähetysnopeutta vaativien sovellusten tarpeisiin. Tällaisiin sovelluksiin lukeutuvat muun muassa suoratoisto, pilvipelaaminen sekä erilaiset lisättyä todellisuutta hyödyntävät palvelut.
Kumppanit saavuttivat huippunopeuden Elisan kaupallisessa 5G-verkossa taajuuksien yhdistämistä (Carrier Aggregation) hyödyntämällä. Kokeilussa käytettiin 2 600 megahertsin taajuuskaistaa yhdistettynä 3 500 megahertsin taajuuskaistan kanssa sekä Qualcommin piirisarjalla varustettua päätelaitetta.
”Jatkamme vahvaa 5G-edelläkävijyyttämme Suomessa ja kehitämme verkkopalveluitamme asiakkaiden tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Lisätyn todellisuuden yleistyminen ja internet-palveluiden kehitys kohti metaversumia kasvattavat entisestään tarvetta nopeille siirtoyhteyksille verkkoon päin. Ericssonin ja Qualcommin kanssa saavutetut huippunopeudet ovatkin tärkeä askel itsenäisen 5G-verkon kehityksessä”, kertoo Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki.
”Tämä viimeisin virstanpylväs yhdessä kumppaniemme Elisan ja Qualcommin kanssa tuo korkeat lähetysnopeudet kaupallisiin itsenäisiin 5G-verkkoihin. Nopea tiedonsiirto käyttäjältä internetiin päin mahdollistaa ennennäkemättömän laadukkaan käyttäjäkokemuksen live-streamaukseen, videoneuvotteluihin, lisättyyn todellisuuteen ja pilvipelaamiseen”, kertoo Ericssonin verkkojen tuotealueen johtaja Mårten Lerner.
Elisan mukaan kasvava osuus tietoliikenteestä on nykypäivänä käyttäjältä verkkoon päin suuntautuvaa liikennettä, ja tämä vaatii verkoilta uutta kyvykkyyttä. Esimerkiksi konserteissa ja urheilutapahtumissa on nykyään tavallista kuvata ja striimata videosisältöä sosiaaliseen mediaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »