Älypuhelinten päivityslupaukset ja pitkäikäisyys puhuttavat. Nyt asiaan on reagoinut älypuhelinten päivitystuessa esimerkkiä näyttänyt, mahdollisimman eettisiä älypuhelimia valmistava Fairphone.
Keskustelu virisi jälleen, kun OnePlussan operatiivinen johtaja Kinder Liu kommentoi värikkäällä tavalla Tom’s Guiden haastattelussa Googlen ja Samsungin seitsemään vuoteen viimeisimmässä huippupuhelimissaan pidentämiä päivityslupauksia. OnePlus ei tähän ole lähtenyt, vaan pitäytyi viimeisimmässä OnePlus 12 -huippupuhelimessaan yhä 4+5 vuoden päivityslupauksessa vuoden 2023 huippumalliensa tavoin.
Haastattelussa OnePlus-pomo totesi, etteivät kilpailijoiden seitsemän vuoden päivityslupaukset ole niinkään merkityksellisiä. Liu ei usko, että älypuhelimet pystyisivät tarjoamaan ensiluokkaista käyttökokemusta näin pitkäksi ajaksi, vaikka päivityksiä tulisikin. Liun mukaan akku ei myöskään kestä puhelimessa hyvässä kunnossa seitsemää vuotta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Pelkästään pidempiä ohjelmistopäivityskäytäntöjä tarjoamalla ollaan hukassa. Käyttäjälle ei ole tärkeää vain ohjelmistopäivityskäytännöt, vaan myös puhelimen käyttökokemuksen sujuvuus”, Liu totesi vihjaten, ettei pidemmästä päivitystuesta ole juuri hyötyä, koska laitteisto ei ole sen kanssa samalla tasolla.
Lisäksi Liu teki myös mielenkiintoisen vertauksen.
”Kuvittele, että puhelimesi on voileipä”, OnePlus-pomo esitti. ”Jotkut valmistajat sanovat nyt, että heidän voileipänsä täyte – heidän puhelimensa ohjelmisto – on vielä hyvää syötävää seitsemän vuoden kuluttua. Mutta he eivät kerro, että itse voileivän leipä – käyttökokemus – saattaa homehtua neljän vuoden jälkeen. Yhtäkkiä seitsemän vuoden ohjelmistopäivityskäytännöllä ei ole väliä, koska muuten kokemus puhelimen kanssa on kauhea.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus-pomo Kinder Liun kommentit ovat herättäneet Fairphonen kommentoimaan asiaa.
Fairphonen perustajiin lukeutuva Miquel Ballester on todennut Liulla olleen pointtinsa, ”joskin vahingossa”, mitä tulee laitteistoon.
”Tähän mennessä pisimmälle (päivitysten osalta) yltäneen Android-laitteen Fairphone 2:n ja vielä uunituoreen Fairphone 5:n, joka tarjoaa kahdeksan vuoden taatun ohjelmistotuen kymmentä vuotta tavoitellen, tekijänä – olemme täysin samaa mieltä siitä, että ei-korjattavat, liimalla suljetut laitteet eivät ole tekosyy keskinkertaisille ohjelmistotukivelvoitteille”, toteaa Fairphonen perustaja tiedotteessa.
Fairphonen mielestä älypuhelinalan pitäisikin siirtyä pidempikäisyyteen ei vain ohjelmiston, vaan myös laitteiston osalta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi helpompaa korjattavuutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”On korkea aika koko alan omaksua enemmän korjattavissa oleva design laitteilleen”, Ballester totesi. ”Jos et voi avata sitä, et omista sitä.”
”Herra Liulle ja kaikille muille, jotka ovat huolissaan puhelimensa akun kestämisestä sen ohjelmiston takia, ratkaisun pitäisi olla ilmeinen: tehkää siitä vaihdettava”, Fairphonen perustaja vielä kommentoi.
Käytännössä kaikissa älypuhelimissa akut ovat toki vaihdettavissa työkaluin ja huolloissa, mutta jos akun vaihtaminen olisi takavuosien peruspuhelinten tavoin helppoa, olisi laitteiden käyttöikää tältä osin helpompaa pidentää.
Fairphone on panostanut puhelimissaan – kuten viimeisimmässä Fairphone 5:ssä – juurikin korjattavuuteen pitkän ohjelmistotuen rinnalla. Päivityksiä vuonna 2023 julkaistulle Fairphone 5:lle on luvattu ainakin vuoteen 2031 asti, eli kahdeksan vuoden ajan, minkä lisäksi tavoitteena on pidentää tukea vielä kahdella vuodella tätäkin pidemmälle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »