Apple on pidentänyt patenttien lisensointisopimustaan Qualcommin kanssa.
Aiemmin syyskuussa 2023, iPhone 15 -julkistuksen aattona Qualcomm ilmoitti tehneensä sopimuksen Applen kanssa modeemipiiritoimitusten jatkosta. Tuolloin kerrotun mukaan Qualcomm Technologies tulee toimittamaan Applelle Snapdragon 5G -modeemi- ja RF-järjestelmiä uusiin älypuhelinjulkaisuihin yhä vuosina 2024, 2025 ja 2026.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt loppuvuoden tulosjulkistuksen yhteydessä Qualcommin toimitusjohtaja Christiano Amon vahvisti Qualcommin ja Applen välistä patenttien lisensointisopimusta pidennetyn maaliskuuhun 2027 asti. Amonin mukaan hän on ”tyytyväinen suhteeseen Applen kanssa”.
Apple ja Qualcomm sopivat patenttien lisensoinnista alun perin huhtikuussa 2019. Sopimuksen kesto oli sen alusta laskien aluksi kuusi vuotta, eli kevääseen 2025 asti, mutta kahden vuoden pidennysoptiolla, jonka Apple on nyt käyttänyt.
Aiemmin vuoden 2026 Applen älypuhelinjulkaisun osalta Qualcomm kertoi odotuksekseen oman osuutensa modeemipiiritoimituksista olevan 20 prosenttia. Tämä viestii siitä, että Apple suunnittelee ottavansa oman modeemipiriinsä käyttöön vuonna 2026 julkaistavista iPhoneista alkaen osassa mallistoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen tiedetään kehittäneen jo vuosien ajan omaa modeemipiiriään, mutta työ on vaativaa ja odotettu aikataulu on lykkääntynyt vuosilla.
Luonnollisesti Applen oman modeemipiirin kehitystyön viivästymisen on raportoitu tuskastuttaneen Applen tuotekehittäjiä ja johtoa. Raportoidusti Applen modeemien prototyypit ovat ylikuumentuneet suoritetuissa testeissä.
Modeemipiiri on tärkeä osa älypuhelimia. Se vastaa verkkoyhteyksistä ja niiden ohjaamisesta sekä hallinnasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Qualcommilla Applen uskottiin vielä vajaat pari vuotta sitten Applen ottavan oman 5G-modeeminsa käyttöön jo vuodesta 2023 alkaen. Qualcomm kertoi aiemmin marraskuussa 2021 odottavansa toimittavansa vain 20 prosenttia Applen modeemipiireistä vuonna 2023, kun lopulta osuus pysyy vielä täydessä 100 prosentissa iPhone 15 -puhelimissa.
Qualcommin kannalta Apple on merkittävä asiakas, mikä selittää yhteistyön ystävällismielistä jatkumista tilanteessa, jossa Apple samalla kehittää omaa korvaavaa teknologiaa.
Apple ja Qualcomm sopivat vuonna 2019 oikeuskiistansa ja Qualcomm aloitti toimittamaan 5G-modeemipiirejä osaksi Applen iPhone 12 -puhelimia. Applen piti ensin tukeutua Intelin modeemipiireihin myös 5G-laitteissaan, mutta niiden suorituskyky ei yltänyt Applen toivomalle tasolle. Sittemmin Qualcommin modeemipiiri on nähty osana kaikkia Applen 5G-tuotteita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple osti vuonna 2019 Inteliltä sen modeemipiirikehityksen 1 miljardilla dollarilla ja on ryhtynyt sittemmin kehittämään omia modeemipiirejään tulevaisuuden tuotteisiin. Järjestelyn myötä 2 200 Intelin työntekijää siirtyi Applen palkkalistoille, minkä lisäksi Apple hankkii myös aineettomia oikeuksia, laitteistoa ja vuokrasopimuksia.
Oman modeemipiirin kehittämisen myötä Apple voi integroida sen osaksi iPhoneissa käyttämiään omia järjestelmäpiirejään. Toistaiseksi modeemipiiri on iPhoneissa erillinen komponenttinsa, minkä suhteen Apple on näin alakynnessä kilpaileviin Android-älypuhelimiin verrattuna, joissa käytössä on pääosin integroituja järjestelmäpiirejä. Integraatio järjestelmäpiirin kanssa voi parantaa sekä suorituskykyä että vähentää virrankulutusta.
Modeemin kehittäminen tyhjästä on kuitenkin erittäin vaativaa, ja vaatii miljardiluokan tuotekehityspanostuksia. Osittain kehitystyötä tältä osin Apple tekee myös Saksan Münchenissä, jonne Apple kertoi vuonna 2021 investoivansa yli miljardi dollaria
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »