Apple on julkistanut odotetut muutoksensa, joilla yhtiö tuo tuotteensa ja palvelunsa Euroopan unionin digimarkkinasäädöksen mukaisiksi ennen 7. maaliskuuta koittavaa aikarajaa.
Muutokset tulevat tapahtumaan muun muassa iOS 17.4 -käyttöjärjestelmäversiossa, jonka ensimmäisen beetatestiversion Apple julkaisi nyt 25. tammikuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iOS 17.4:n myötä Apple avaa iPhonen ensi kertaa vaihtoehtoisille sovellusten markkinapaikoille, eli muille sovelluskaupoille. Pääasiassa muutokset koskevat vain iOS:ää eli iPhonea, eivät Applen muita alustoja ja sovelluskauppoja.
Apple ei tule perimään prosenttikomissiota App Storen ulkopuolella jaelluista sovelluksista.
Sen sijaan vaihtoehtoisten sovelluskauppojen tulee maksaa Applelle uusi Core Technology Fee -maksu, jonka määrä on 0,50 euroa ensimmäisestä vuotuisesta sovelluksen asennuksesta. Vaihtoehtoisten sovelluskauppojen osalta uusi maksu peritään kaikista itse sovelluskaupan latauksista. Muiden sovellusten osalta ensimmäiset miljoona latausta ovat ilmaisia, jonka jälkeen Apple veloittaa 0,50 euroa sovelluksen ensimmäisestä vuotuisesta asennuksesta tai päivityksestä käyttäjätiliä kohden.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaihtoehtoisia sovelluskauppoja iPhoneen voi asentaa verkkosivun kautta. Asetuksista näitä kauppoja voi hallita ja poistaa. Vaihtoehtoisen sovelluskaupan poistaminen poistaa kaikki siihen liittyvät tiedot laitteesta ja keskeyttää sen kautta asennettujen sovellusten päivitykset.
Apple tulee edelleen tarkistamaan myös vaihtoehtoisissa sovelluskaupoissa jaettavat sovellukset ja niiden tulee läpäistä tietyt vähimmäisvaatimukset. Tämä mahdollistaa Applen jatkossakin valvovan sovellusten turvallisuutta esimerkiksi haittaohjelmien osalta.
Käyttäjät voivat myös vaihtaa käyttöjärjestelmässä oletuksena käytettävää sovelluskauppaa. Tämä vaikuttaa esimerkiksi sovellusten löytämiseen Spotlight-haulla.
Samalla Apple julkisti myös alennetun komissiotason Euroopan unionissa. Apple perii jatkossa App Storen kautta jaettujen sovellusten osalta EU-alueella 17 prosentin tai 10 prosentin komission digitaalisten sisällön myynnistä, huolimatta valitusta maksutavasta. Sovellukset voivat siis tarjota vaihtoehtoisia maksutapoja, mutta komissio Applelle on sama käytetystä maksutavasta huolimatta. Alennettu 10 prosentin komissio koskee yli vuoden jatkuneita tilauksia sekä pieniä sovelluskehittäjiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi, Applen maksutavalla sovelluksissa suoritetuista maksuista Apple perii 3 prosentin lisäkomission.
Aiemmin Apple peri sovelluksilta App Storessa yhteensä 30 tai 15 prosentin komission. Tämä on edelleen toisena vaihtoehtona tarjolla sovelluskehittäjille myös EU-alueella uuden komissiorakenteen ja Core Technology Fee -maksun sijaan. Jos sovelluksia halutaan jaella App Storen ulkopuolella ja/tai niissä on käytössä muu kuin Applen maksutapa, tulee käytössä olla uusi komissiorakenne.
Applen muilla alustoilla kuin iOS:llä (iPadOS, macOS, watchOS ja tvOS) sovellukset voivat saada 3 prosentin alennuksen tavanomaisesta komissiosta muista kuin Applen maksutavalla vastaanotetuista maksuista.
Edellä mainittu 0,50 euron asennuskohtainen Core Technology Fee -maksu koskee jatkossa myös App Storen kautta jaettuja sovelluksia, mukaan lukien päivityksiä, ensimmäisen miljoonan vuotuisen asennuksen jälkeen. Tähän asti Apple ei ole hyötynyt suoraan rahallisesti mitenkään ilmaisista sovelluksista, joissa ei ole sovelluksen sisäisiä ostoja Applen maksutavalla, mutta jatkossa tilanne on tältä osin toinen ja suositut ilmaissovelluksetkin tuottavat rahaa Applen kassaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen mukaan Core Technology Fee -maksu tulee vaikuttamaan alle 1 prosenttiin sovelluskehittäjistä, mutta suosituille sovelluksille edessä voi olla sen myötä merkittäväkin uusi kuluerä.
Jo aiemmin Euroopan komission kilpailututkinnan ratkaisuksi ehdotetulla tavalla iPhonen NFC-lähiyhteys avautuu jatkossa muille mobiilimaksutavoille kuin Apple Paylle. Lisäksi muutos sallii muiden mobiilimaksutapojen asettamisen oletukseksi Apple Payn tilalle.
Digimarkkinasäädöksen myötä sovelluskaupan lisäksi Apple tekee muutoksia myös selainten osalta EU-alueella. iOS:llä on jo voinut asettaa muun kuin Applen Safarin oletusselaimeksi.
Uudistuksena Apple tulee tarjoamaan iOS 17.4:ssä uuden valintaruudun, joka näkyy Safarin ensimmäisellä käynnistyskerralla ja josta käyttäjät voivat valita oletusselaimen eri vaihtoehdoista.
Lisäksi jatkossa selaimet voivat käyttää eri selainmoottoria, kun tähän asti Apple on edellyttänyt WebKitin käyttöä.
iOS 17.4 -käyttöjärjestelmäversio sisältää uusia rajapintoja muita ratkaisuja, joilla vaihtoehtoiset sovelluskaupat ja sovelluskehittäjät voivat toteuttaa sovelluksensa uusien mahdollisuuksien sallimilla tavoilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »