Asuksen ROG-brändi on pelaajille tuttu jo pidemmältä ajalta, ja puhelimissakin ROG Phoneilla on pitkän perinteet markkinoiden kärkeen lukeutuvina pelipuhelimina. ROG Phone 8 -sarjalla taiwanilainen Asus pyrkii nyt houkuttelemaan pelaajien ohella myös valtavirran käyttäjiä, ja ROG Phone 8 -puhelimet ovat entistä kattavammin varusteltuja.
Teknisesti ROG Phone 8 Pro on huippuluokkaa, minkä ohella sen ulkoista muotoilua on uusittu verrattain paljon. Järjestelmäpiiri on päivitetty, ja ROG Phone 8 Pro ehtikin testiimme ensimmäisenä Snapdragon 8 Gen 3 -sukupolvenpuhelimena, minkä ohella esimerkiksi kamerakokoonpano on malliston monipuolisin.
Asus ROG Phone 8 Pro
- 6,78" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 13 + 32 Mpiks. kamera
- 32 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 -piiri
- 5500 mAh akku
Rakenteellisesti ROG Phone 8 Pro on edeltäjiään sirompi, ja huomattavana parannuksena nyt myös pöly- ja vesitiivis IP68-luokituksen mukaisesti. Designissa perinteitä ei ole täysin unohdettu: takana ei ole luovuttu LED-valoista, ja ROG Phone 8 Prossa ne on toteutettu mielenkiintoisella uudella tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa Asus ROG Phone 8 Pro maksaa alkaen 1 249 euroa (16+512 Gt), minkä ohella saatavilla on puhelimeen kiinnitettävän AeroActive Cooler X -lisätuulettimen sisältävä ROG Phone 8 Pro Edition -paketti (24 Gt + 1 Tt) puolestaan 1 549 euron suositushinnalla.
Lisäksi sarjaan kuuluu edullisempi ROG Phone 8 -sisarmalli (12+256 Gt) 1 149 euron hinnalla.
Saataville ROG Phone 8 -puhelimet tulevat 22. tammikuuta alkaen. Ennakkomyynti alkoi jo heti 8. tammikuuta tapahtuneen julkistuksen jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ROG Phone 8 Pron ainut värivaihtoehto on musta Phantom Black, kun taas ROG Phone 8 on saatavilla myös harmaana Rebel Grey -värinä.
Asus ROG Phone 8 Pron tekniset tiedot
- 6,78 tuuman LTPO E6 AMOLED-näyttö 2400×1080 pikselin tarkkuudella, 1-120 hertsin välillä joustavasti mukautuvalla ja maksimissaan 165 hertsin hertsin virkistystaajuudella, tyypillinen kirkkaus jopa 1 600 nitiä (HBM) ja kirkkaus huipussaan jopa 2 500 nitiä
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Takana LED-valaistu ROG-logo, jota voi myös itse mukauttaa
- AirTriggers-ultraäänipainikkeet sivulla
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 1/1,56 tuumakoon Sony IMX890 -kennolla ja 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 2,0 mikronia 12,5 megapikselin kuvakoolla), f/1,9-aukolla ja 6-akselisella Hybrid Gimbal -kuvanvakaimella
- 13 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera free-form-linssillä ja f/2,2-aukolla
- 32 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,4 mikronia 8 megapikselin kuvakoolla) ja optisella kuvanvakaimella
- 32 megapikselin 90 asteen etukamera RGBW-kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,4 mikronia 8 megapikselin kuvakoolla)
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri
- Jopa 24 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5X)
- Jopa 1 teratavu tallennusmuistia (UFS 4.0)
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 7 / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
- Kaksi USB-C-liitäntää ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
- 5 500 milliampeeritunnin akku ja 65 watin pikalatauksella ja 15 watin langattomalla latauksella (Qi 1.3)
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Mitat 163,8 x 76,8 x 8,9 millimetriä ja paino 225 grammaa
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio osana Asus ROG UI / Zen UI -ohjelmistoa
Hyvää Asus ROG Phone 8 Prossa
- Erinomainen näyttö. Asus ROG Phone 8 Prossa on tutun suuri 6,78-tuumainen näyttö aiempaa ohuemmilla reunuksilla. Myös virkistystaajuus on nyt joustavasti mukautuva, enimmäiskirkkaus entistä korkeampi ja kuvanlaatu muutenkin kohdillaan. Kirkas ja kookas näyttö soveltuu hienosti pelaamiseen ja muuhunkin.
- Johtava suorituskyky. Käytössä on Qualcommin viimeisin huippuluokan Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri sekä suuri määrä muistia, jotka yhdessä takaavat erinomaisen suorituskyvyn. Pelaajille on lisäksi saatavilla runsaasti lisäominaisuuksia, jotka auttavat ottamaan puhelimesta kaiken irti.
- Pitkä akunkesto. ROG Phone 8 Pro toimii yhdellä latauksella kaksikin vuorokautta niin kutsutussa peruskäytössä, ja myös pelaajien tarpeisiin 5 500 milliampeeritunnin akku vastaa hienosti. Järjestelmäasetuksissa on myös monenlaisia lisävalintoja ja -toimintoja, joilla käyttöaikaa ja käyttöikää voi edelleen parantaa.
- Päivitetty muotoilu. ROG Phone 8 -mallistossa Asus on pyrkinyt miellyttämään aiempaa laajempaa käyttäjäjoukkoa, ja älypuhelin onkin muotoiltu monin tavoin uudelleen. Puhelin on sirompi ja pelkistetympi, mutta myös ROG-malliston tuttuja yksityiskohtia on yhä mukana.
- Parannus kameroissa. ROG Phone 8 Pro on selkeästi edeltäjiään edistyneempi kamerapuhelin. Päivitetty pääkamera ja kokonaan uusi telekamera tekevät kokonaisuudesta malliston parhaan, ja myös kamerasovelluksen ollessa kunnossa on taso yleisesti ottaen korkealla, vaikka taipuukin markkinoiden absoluuttiselle huipulle.
Huonoa Asus ROG Phone 8 Prossa
- Heikentynyt AirTrigger-käyttökokemus. Pelaajille tarkoitetut AirTrigger-hipaisupainikkeet eivät enää tue esimerkiksi pyyhkäisyeleitä, mikä on harmillista. Yksittäisiin napautuksiin virtuaaliset olkapainikkeet reagoivat kuitenkin hienosti.
- Videokuvauksen rajoitteet. Uusi telekamera ja etukamera tukevat videokuvausta vain 1080p-tasolla. Yli tuhannen euron hintaluokassa pienetkin puutteet pitää huomioida, ja 4K-laatua olisi jo toivonut ainakin etukameraan.
- Äänentoiston heikennykset. ROG Phone 8 Pron stereokaiuttimet tuottvat edelleen hyvää ääntä, mutta äänentoisto ohjautuu nyt puhelimen laidoille eikä suoraan kohti käyttäjää. Näytön reunusten ohennuttua on kaiutimet täytynyt asentaa puhelimeen uudella tavalla, mikä vaikuttaa pienoisesti äänentoistoon.
- Lyhyt päivityslupaus. Asus on luvannut ROG Phone 8 Prolle vain kaksi Android-versiopäivitystä yhdessä neljän vuoden tietoturvapäivitysten kanssa. Erityisesti versiopäivitysten lukumäärä on verrattain alhainen, vaikka toki tilannetta auttaa markkinoilletulo ajantasaisesti Android 14:llä varustettuna pian sen julkaisun jälkeen.
Edellä mainittujen heikkouksien lisäksi kannattaa huomioida, ettei ROG Phone 8 Pro sisällä muistikorttipaikkaa.
Pelipuhelimesta koko kansan lippulaivaksi
Asuksen ROG-mallisto sisältää älypuhelinten lisäksi monenlaisia muita eritoten pelaajille suunnattuja tuotteita. ROG-lyhenne muodostuu sanoista Republic of Gamers (suom. Pelaajien tasavalta), mikä määrittää kohderyhmän melko tarkkarajaisesti – tai ainakin on tähän asti määrittänyt.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tänä vuonna Asus on pyrkinyt kehittämään ROG Phone 8 Prosta aiempaa kokonaisvaltaisemman älypuhelimen, joka kykenee tasaveroisesti haastamaan muun muassa Samsungin ja Applen lippulaivat. Muun muassa kameraan on nyt panostettu reilusti aiempaa enemmän, minkä ohella muotoilua on selkeästi uudistettu.
ROG Phone 8 Pro on ensinnäkin selkeästi edeltäjäänsä ROG Phone 7 Ultimatea kevyempi (225 vs. 239 grammaa) ja lähes senttimetrin lyhyempi (163,8 vs. 173 millimetriä). Mikä huomionarvoisinta, on näyttökoko silti sama 6,78 tuumaa, joten sirommasta rungosta huolimatta ruutupinta-alasta ei tarvitse joustaa näytön reunusten ollessa selvästi aiempaa kapeammat.
Pelaajille leveistä reunuksista saattaa toisinaan olla tosin myös hyötyä, ja ROG Phone 8 Prossa esimerkiksi etukamerareikä saattaa ajoittain häiritä pelaamista kuten ”tavallisissakin” älypuhelimissa.
Laatutuntuma on huippuluokkaa Corningin Gorilla Glass Victus 2 -lasia ja alumiinia yhdistelevässä rakenteessa, ja myyntipakkaus sisältää laadukkaan, läpinäkyvän ja pelaamiseenkin soveltuvan suojakuoren.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ROG Phone 8 Pron takana on mukautettava 341 erillisestä minikokoisesta LEDistä koostuva alue, jolla voi toistaa lyhyitä AniMe Vision -animaatioita. Esimerkiksi kameran käytölle ja puhelimen logolle on esiasennettuna omansa, minkä ohella käyttäjät voivat itse tuottaa animaatioita puhelimensa takakuorta koristamaan.
Erinäisissä yhteyksissä käytettävät LED-valot ovat Asuksen ROG-malliston tunnusmerkkejä, ja puhelinmarkkinoilla ne ovat vuosi toisensa perään raikas tuulahdus. Valojen muokkaaminen on mahdollista erillisissä asetuksissa, jotka tarjoavat pelaajille runsaasti mukautusmahdollisuuksia.
ROG Phone 8 Prossa on myös tuttuun tyyliin erillinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä erikoisuutena edelleen kaksi USB-C-liitäntää. Toinen niistä sijaitsee puhelimen alareunassa, toinen pidemmällä sivulla, minkä tulisi helpottaa lisäosien liittämistä.
Peräti kolmesta fyysisestä liitännästä huolimatta Asus ROG Phone 8 Pro on mallistonsa ensimmäinen edustaja pöly- ja vesitiiviydestä kertovalla IP68-luokituksella, mikä on yleisluontoiseksi lippulaivaksi mielivälle älypuhelimelle erinomainen uutinen.
Sormenjälkilukija on integroitu näyttöön, eikä sen toiminnasta ole pahaa sanottavaa. Tunnistus on nopeaa ja luotettavaa.
Edeltäjistään poiketen Asus ROG Phone 8 Pro ei enää sisällä erillistä LED-ilmoitusvaloa, mikä on sääli. Näytön vasemmassa yläkulmassa on kuitenkin pieni, neliskanttinen alue, joka haluttaessa aktivoituu ilmoituksen saapuessa eräänlaisen virtuaalisen LED-ilmaisimen tavoin.
Äänentoisto on yhä vakuuttavalla tasolla, mutta stereokaiuttimet on aiemmasta poiketen suunnattu sivulle, mikä on tyypillistä älypuhelimille. Aiemmissa ROG-pelipuhelimissa äänentoisto on yleensä ohjattu suoraan kohti käyttäjää, millä on omat etunsa, mutta reunusten kavennuttua Asus on joutunut pohtimaan kaiutinasetteluaan uudelleen.
Äänenlaatu on yhä hyvällä tasolla voimakkuuden noustessa tarvittaessa hyvin korkealle. Erityisen täyteläistä ääni ei sen sijaan ole, ja edeltäjiin verrattuna se tuntuu jäävän rahtusen pinnallisemmaksi.
Ulkoisia lisälaitteita, kuten kaiuttimia tai kuulokkeita, on kuitenkin helppo kytkeä Bluetoothin ohella joko 3,5 millimetrin liitännällä tai USB-C:llä – ja kahden liitännän ansiosta puhelinta voi samanaikaisesti myös ladata. ROG Phone 8 Pron voi lisäksi liittää ulkoiseen näyttöön ilman erillisiä kommervenkkejä, minkä ohella täksi vuodeksi mukaan saatu Puhelinlinkki-sovellustuki mahdollistaa saumattoman yhteiskäytön Windows-tietokoneiden kanssa.
Erityisesti pelaajia ajatellen Asus ROG Phone 8 Prossa on myös tutut AirTrigger-olkapainikkeet. Puhelimen oikealla kyljellä sijaitsevat hipaisunäppäimet ovat aktivoitavissa erilaisiin käyttötarkoituksiin mobiilipeleissä, ja niiden käyttäminen on yhä entiseen tapaan mukavaa – jos kohta ei yhtä monipuolista.
Aiemmista toteutuksista poiketen AirTrigger-näppäimet eivät enää tue pyyhkäisyjä tai muita eleitä yksittäisten, pitkien ja lyhyiden napautusten ollessa ainoita vaihtoehtoja. Kaikesta päätellen sirompi rakenne on ajanut Asuksen karsimaan AirTrigger-kokonaisuuden toiminnallisuutta hieman, mikä on hyvä huomioida.
Pelattaessa AirTriggers-painikkeet ovat kätevät, ja niille voi itse asettaa omia toimintoja jo asetuksista. Painikkeet tunnistavat kosketukset vaivatta, ja niiden käyttäminen on alusta alkaen mukavaa.
Takakuoren mukautettavat LED-valot, kaksi USB-C-liitäntää ja AirTrigger-olkapainikkeet ovat esimerkkejä tavoista, joilla entistä laajempaa käyttäjäkuntaa tavoitteleva Asus ROG Phone 8 Pro muistaa yhä myös ydinyleisönsä mobiilipelaajat. Näyttö ja suorituskyky ovat niin ikään erinomaisella tasolla.
Teknisesti huipputasoa – näyttö, suorituskyky ja akku
Olipa käyttötarkoitus sitten mikä hyvänsä, on näyttö älypuhelimen tärkeimpiä ominaisuuksia. Kuten aiemmin mainittiin, on ulkoisesti aiempaa sirommassa Asus ROG Phone 8 Prossa yhä tutun kookas, halkaisijaltaan 6,78-tuumainen AMOLED-näyttö, jota on täksi vuodeksi parannettu muutamalla merkittävällä tavalla.
Näyttö ensinnäkin tukee nyt LTPO-teknologiaa, joka käytännössä mahdollistaa virkistystaajuuden vapaan mukauttamisen automaattisesti käyttötavan perusteella 1-120 hertsin. Enimmillään yhä jopa 165 hertsiin kohoava virkistystaajuus voi laskea vain yhteen hertsiin saattista sisältöä katseltaessa, mikä samanaikaisesti kohentaa akunkestoa.
Automaattisesti mukautuva virkistystaajuus vaihtelee yhden ja 120 hertsin välillä, ja 165 hertsin tila on käytettävissä esimerkiksi sitä tukevissa mobiilipeleissä. Virkistystaajuus kertoo, kuinka monesti näytöllä oleva sisältö päivittyy sekunnissa suuremman taajuuden mahdollistaessa muun muassa sulavan selailu- sekä pelailukokemuksen.
Erinomaisen luonnollisesti värejä toistavan paneelin tarkkuus on 2400×1080 pikseliä (Full HD+), ja enimmäiskirkkaus nousee automaattitilassa HDR-sisällöllä osin jopa 2 500 nitiin ja laajemminkin tyypilliseen 1 600 nitin enimmäiskirkkauteen. Näytön kirkkaus tuntuu riittävältä, olipa ympäristö sitten kuinka valoisa tahansa.
Etenkin pelaajille tärkeä kosketusherkkyys on niin ikään erittäin korkea, kosketustunnistuksen toimiessa 720 hertsin taajuudella, mikä saattaa joissakin tilanteissa tuoda hieman ylimääräistä etua ”tavallisilla” älypuhelimilla pelaaviin nähden.
Järjestelmäasetuksista on valittavissa monenlaisia väriprofiileita, joita voi tarvittaessa itsekin mukauttaa. Värintoistoa parantavat myös HDR10-, HDR10+- ja HLG-tuet, mutta Dolby Vision -tukea ei löydy.
Kaiken kaikkiaan ROG Phone 8 Pron näyttö on malliston paras. Ensi kertaa mukaan saatu LTPO-teknologia, korkealle nousevat kirkkaus ja laadukas värintoisto takaavat, että sisällöt peleistä somesyötteisiin näyttävät hyvältä.
Myös suorituskyky on Asus ROG Phone 8 Prossa enemmän kuin kohdallaan.
Asus ROG Phone 8 Pro sisältää ensimmäisten joukossa Qualcommin toistaiseksi tehokkaimman huippupiirin. Snapdragon 8 Gen 3 on huomattavasti edeltäjäänsä edellä suorituskyvyssä ollen täten myös Android-puhelinten edistynein järjestelmäpiiri ainakin vuoden 2024 alkupuoliskolla.
Peruslaskennassa suorituskyky on lupausten mukaa nkasvanut Snapdragon 8 Gen 2:sta jopa 30 prosentilla, graafisessa suorituskyvyssä jopa 25 prosentilla ja säteenseurannassa jopa 40 prosentilla. Lisäksi Qualcomm on panostanut Snapdragon 8 Gen 3:ssa erityisesti tekoälyyn, mikä mahdollistaa esimerkiksi generatiivisen eli tuottavan tekoälyn mallien ajamisen paikallisesti laitteessa pilvipalveluiden ohella.
ROG Phone 8 Prossa on 16 tai 24 gigatavua toistaiseksi nopeinta RAM-käyttömuistia (LPDDR5X). Sisäistä tallennusmuistia (UFS 4.0) on tarjolla jopa teratavun verran, mikä mahdollistaa suurienkin mobiilipelien säilyttämisen puhelimessa.
Teknisesti kokoonpano on alkuvuoden 2024 tasoon nähden erinomainen, ja Asus ROG Phone 8 Pro selviää ongelmitta vaativimmistakin suorituskykytesteistä kellottaen kautta linjan huipputuloksia.
Suorituskykytesteissä ROG Phone 8 Pro yltää luvatulla tavalla kymmeniä prosentteja parempiin tuloksiin edellisen sukupolven Snapdragon 8 Gen 2 -puhelimiin verrattuna. Lisäksi säteenseurantaa hyödyntävässä 3DMark Solar Bay -grafiikkatestissä ero kasvoi vielä suuremmaksi.
Mobiilipeleissä voi nauttia edistyneimmistä grafiikoista vailla huolta suorituskyvyn riittämisestä. Myös puhelimen viileyteen on jälleen panostettu, ja puhelimen keskelle sijoitettua järjestelmäpiiriä on viilentämässä monipuolinen jäähdytysjärjestelmä.
Asuksen mukaan sen viimeisin jäähdytysjärjestelmä on jopa 20 prosenttia aiempaa tehokkaampi, ja kokonaan uutena komponenttina mukaan on nyt tuotu Rapid-cooling Conductor -osa, jonka tehtävä on johtaa lämpöä pois piiriltä.
Edeltävissä ROG Phone -huippupuhelimissa nähtyä erillistä avautuvaa tuuletusluukkua ei enää ole, mutta puhelimen tulisi silti pysyä viileänä ja miellyttävänä, Asus lupaa.
Erittäin raskaassa rasituksessa ROG Phone 8 Pro alkaa merkittävästi lämmitä noin 20 minuutin kuluttua, vaikka varsinaisesti epämukavan kuumaksi se ei muutukaan. Pro Edition -pakkaukseen sisältyvä AeroActive Cooler X -jäähdytin puolestaan toimii erinomaisen tehokkaasti pitäen ROG Phone 8 Pron mukavan viileänä vielä tunninkin pelirupeaman jälkeen.
AeroActive Cooler X:ää on helppo suositella aktiivipelaajille. Jäähdytin napsautetaan kiinni puhelimen sivulla olevaan USB-C-liitäntään, ja pelkän jäähdyttämisen ohella se sisältää myös muutaman itse ohjelmoitavan lisäpainikkeen ja 3,5 millimetrin kuulokeliitännän.
Jäähdytin on edeltäjiään pienempi ja ydintehtävässään tehokkaampi, mutta painikkeita on puolestaan vähemmän. AeroActive Cooler X:ssä ei liioin enää ole erillistä lisäkaiutinta, mutta lämpötilan se pitää kurissa kiitettävän hyvin.
On hyvä huomioida, että aiemmat AeroActivet eivät ole yhteensopivia ROG Phone 8 -puhelinten kanssa erilaisten mittojen vuoksi.
Asus ROG Phone 8 Pron akkukapasiteetti on 5 500 milliampeerituntia, joka on selvästi vähemmän kuin ROG Phone 7 Ultimatessa (6 000 milliampeerituntia). Käyttöaika on kuitenkin vähintään samalla tasolla, ellei parempikin.
Aktiivista käyttöä puhelin sietää jopa 15 tuntia, ja niin sanotussa verkkoselailusta, suoratoistosta ja viestittelystä koostuvassa peruskäytössä yksi lataus riittää helpohkosti kahdeksi päiväksi. Paljon pelaavatkin voivat huoletta nauttia puhelimestaan tunnin toisensa perään.
Akku täyttyy 65 watin teholla vajaassa 45 minuutissa, ja laturi kaapeleineen sisältyy myyntipakkaukseen. Vartti piuhassa tuo jo noin 45 prosentin, puolituntinen taas 85 prosentin varauksen, ja täksi vuodeksi mukaan on saatu tuki myös langattomalle lataukselle (Qi) tavanomaisella 15 watin teholla.
Teknisesti Asus ROG Phone 8 Pro on siis erinomainen valinta pelaajille ja miksei muillekin. Loistavasta näytöstä, huipputehoista ja selkeästi keskivertoa paremmasta käyttöajasta hyötyvät kaikki, ja myös Android-kokemus on sujuvan mukava.
Pelaajille optimoitu Android
ROG Phone 8 Pro on varustettu Android 14 -järjestelmäversioon pohjautuvalla, kaiken kaikkiaan varsin paljon vakio-Androidia muistuttavalla ohjelmistolla, johon Asus on kuitenkin tehnyt muutamia omia lisäyksiään. Puhelinta ensi kertaa käynnistettäessä voi valita vakio-Androidin ja ”Asus-optimoidun” ohjelmiston välillä, mikä vaikuttaa hienoisesti muun muassa kuvakkeisiin ja asetuksiin.
Asuksen kädenjälki on esillä muun muassa näppärässä Galleria-sovelluksessa, teemavalikossa sekä erityisesti pelaajille suunnatuissa lisätoiminnoissa, joista esimerkkeinä mainittakoon erillinen X-suorituskykytila.
Asuksen sovelluksesta pelaajat – ja mikseivät muutkin – voivat nopeasti tarkistaa muun muassa järjestelmän lämpötilan, käytössä olevan muistin sekä akun tilan yhdellä vilkaisulla. Puhelimen käyttötilaa voi niin ikään vaihdella ja täten etsiä itselle sopivan tasapainon käyttöajan ja suorituskyvyn välillä.
Myös takakuoren AniMe Vision -animaatioita voi mukauttaa Armoury Crate -sovelluksesta. Armoury Crate on ROG-veteraaneille tuttu, kattava lisäasetussovellus, joka mahdollistaa sekä yksinkertaisten peliominaisuuksien aktivoimisen että laajempien, jopa järjestelmän toimintaan liittyvien asetusten mukauttamisen.
Tarjolla on omat valikkonsa myös AirTriggers-painikkeille, AeroActive Cooler X -tuulettimelle sekä käyttäjän ikiomalle pelikirjastolle asetuksineen. Omia pelejä voi erikseen tarkastella Game Genie -valikosta, joka sisältää muun muassa X Capturen kaltaisia, ruudun tallentamiseen liittyviä toimintoja.
Kaiken kaikkiaan niin kutsutussa ROG UI:ssa on kosolti pelaajille suunnattuja erikoistoimintoja ja lisäkikkoja. Tavanomaista käyttäjää niiden määrä saattaa ensi alkuun jopa hämmentää, mutta halutessaan ne kaikki voi toki jättää kokonaan aktivoimatta.
Niin ikään tavanomaisena älypuhelimena käytettäessä Asus ROG Phone 8 Pro onkin sujuva, nopea ja vakio-ohjelmistoineen kohtalaisen yksinkertainen soveltuen lisäominaisuuksiensa ansiosta yhä myös pelaajille.
Asus on luvannut ROG Phone 8 Prolle kaksi merkittävää Android-järjestelmäversiopäivitystä (Android 15 ja 16) sekä vähintään neljä vuotta tietoturvakorjauksia. Muun muassa ZenFone 10:ltä tuttu päivitystakuu ei ole markkinoiden huippua, vaan pikemminkin keskitasoa, mikä onkin ohjelmistopuolen merkittävin heikkous.
Selvä hyppäys kameraominaisuuksissa
Jos näyttö on tärkeimpiä yksittäisiä älypuhelimen ominaisuuksia, pätee sama ehdottomasti myös kameroihin. Aiemmat Asus ROG -älypuhelimet ovat saaneet kameroistaan moitteita, mutta nyt yli tuhannen euron älypuhelimessa on myös hintatasolle paremmin sopiva kamerakoonpano:
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 1/1,56 tuumakoon Sony IMX890 -kennolla ja 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 2,0 mikronia 12,5 megapikselin kuvakoolla), f/1,9-aukolla ja 6-akselisella Hybrid Gimbal -kuvanvakaimella
- 13 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera free-form-linssillä ja f/2,2-aukolla
- 32 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,4 mikronia 8 megapikselin kuvakoolla) ja optisella kuvanvakaimella
- 32 megapikselin 90 asteen etukamera RGBW-kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 1,4 mikronia 8 megapikselin kuvakoolla)
Teknisesti ROG Phone 8 Pro on selkeästi edeltäjiään parempi kamerapuhelin. Uusittu pääkamera säilyttää tutun 50 megapikselin tarkkuuden tallentaen oletuksena 12,5 megapikselin kokoisia otoksia, mutta muun muassa kenno ja kuvanvakautus on laitettu kokonaan uusiksi.
Tärkein kehitysaskel on kuitenkin 32 megapikselin telekamera, joka tarjoaa 3x optisen zoomin pääkameraan verrattuna. Myös tämä kamera yhdistää neljä pikseliä muun muassa valaistuksen ja värimaailman parantamiseksi, mikä tarkoittaa käytännössä 8 megapikselin kokoisia valokuvia.
Mukana ovat yhä myös tuttu 13 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 32 megapikselin etukamera, jotka ovat teknisesti viime vuoden tasolla selkeimpien uudistusten kohdistuessa pää- ja telekameroihin.
Pääkameran kuvanlaatu on kaikin puolin miellyttävää, tarkkaa ja terävää, eikä väreissäkään ole moitteen sijaa. Eroja etevimpiin kamerapuhelimiin muodostuukin lähinnä hämärässä, jossa kohinaa ilmestyy kuviin etenkin automaattiasetuksilla.
Kuvanvakain pääkamerassa on gimbal-tyyppinen mahdollistaen monipuolisemman vakautuksen.
Erillistä yötilaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, sillä se kohentaa esimerkiksi tarkkuutta ja värimaailmaa silmin nähden. Yötila on käytettävissä myös tele- ja ultralaajakulmakameroilla.
Pääkamera mahdollistaa laadukkaat, kaksinkertaisesti lähennetyt otokset, joille on kamerasovelluksessa myös oma pikapainikkeensa. Telekameralla voi sen sijaan zoomata jopa 30x-tasolle kuvanlaadun säilyessä mukavan selkeänä jotakuinkin kymmenkertaiselle tasolle saakka.
Optisesti zoomatuissa valokuvissa on runsaasti tarkkoja yksityiskohtia, vaikka värimaailma hieman haaleneekin etenkin kirkkaiden valonlähteiden lähellä. Kaiken kaikkiaan telekamera tekee ROG Phone 8 Prosta selvästi monipuolisemman vaihtoehdon nostaen samalla koko älypuhelimen osakkeita.
On hyvä huomata, että vaikka ROG Phone 8 Pro tukee jopa 8K-tasoista videokuvausta pääkameralla, ovat tele- ja etukamerat vain 1080p-tasolla. Pääkameralla parasta laatua tarjoaa 4K-kuvanlaatu, joka etenkin päivitetyn kuvanvakautuksen ansiosta on myös erittäin vakaata ja käytännössä täysin kohinatonta.
Ultralaajakulmakameran valokuviin mahtuu runsaasti sisältöä, ja päivänvalossa laatu on tutun hyvää, joskaan ei erityisen hohdokasta. Sama kuvaus pätee myös etukameraan, ja molemmilla on heti hämärän laskeutuessa selvästi hankalampaa.
Asuksen kamerasovellus, joka on tuttu myös Zenfone-mallistosta, tarjoaa rutkasti kokeiltavaa erilaisiin kuvausolosuhteisiin. Kaiken kaikkiaan Asus ROG Phone 8 Pro on selvästi mallistonsa etevin kamerapuhelin ja täten aiempaa sopivampi myös suurelle yleisölle.
Yhteenveto: Asus ROG Phone 8 Prossa on yhä useammalle jotakin
Asus on viime vuodet panostanut kahteen keskenään hyvin erilaiseen älypuhelinsarjaan. Zenfonet ovat pienikokoisia, teknisesti hyvin varusteltuja älypuhelimia, ROG-mallisto taas täynnä pelaajille suunnattuja tehopakkauksia. ROG Phone 8 -puhelinten kanssa Asus haluaa houkutella nyt myös uusia kohderyhmiä ROG-puhelinten pariin.
Asus ROG Phone 8 Pro onkin sekä mallistonsa teknisesti paras että kokonaisvaltaisin älypuhelin. Se on yhä selvästi myös pelaamiseen sopiva puhelin, mutta sirompi muotoilu, parempi rakenne ja selvästi kehittyneempi kamerakattaus tekevät siitä varteenotettavan vaihtoehdon myös tavanomaista huippuluokan älypuhelinta etsivälle. Lisäksi rakenne on nyt IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis ja mukana on langaton lataus, jotka molemmat ovat erinomaisia parannuksia.
Mobiilipelaajat ovat silti yhä Asus ROG Phone 8 Pron ydinyleisöä, jolle puhelimella onkin tarjota paljon kaikenlaista aina erittäin kattavista pelitiloista ja lisäasetuksista tyylikkäisiin takakuoren LED-valoihin sekä ylimääräisestä USB-C-liitännästä, AirTrigger-hipaisupainikkeisiin.
Mikäli budjetti joustaa, on myös Pro Edition -pakettiin kuuluva AeroActive Cooler X -lisätuuletin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Sen avulla huipputehokkaasta puhelimesta saa entistä ennemmän irti lämpötilojen pysyessä kurissa jopa tuntien ajan.
Tavanomaisiin huippupuhelimiin verrattaessa ROG Phone 8 Pro antaa eniten tasoitusta kameraominaisuuksissa ja päivitystuessa. Esimerkiksi Samsung Galaxy S23 Ultra päihittää sen kummallakin osa-alueella, ja yli tuhannen euron hintaluokassa onkin saatavilla myös vieläkin kokonaisvaltaisempia vaihtoehtoja – jos siis ei etsi nimenomaan uutta pelipuhelinta.
Yksinomaan pelaamisesta kiinnostuneiden kannattaa edelleen huomioida myös edeltäjämalli Asus ROG Phone 7 Ultimate, jonka pelaajille suunnatut lisäominaisuudet ovat lähes samalla tasolla reiättömän näytön tarjotessa omat etunsa satasia edullisempaan hintaan.
Myös sisarmalli Asus ROG Phone 8 on eräs varteenotettava vaihtoehto. Se eroaa pienempien muistien ohella vain pelkistetymmällä RGB LED -valaistuksella takapinnassaan.
Asus ROG Phone 8 Pron kanssa suunnilleen samoihin aikoihin alkuvuodesta 2024 markkinoille saapuu jo ensimmäisiä muitakin Snapdragon 8 Gen 3 -puhelimia – muun muassa OnePlus 12 ja Samsung Galaxy S24 Ultra.
Parhainta vastinetta rahalle etsivien kannattaa ottaa vertailuun mukaan myös viime vuoden lippulaivamallit esimerkiksi Samsungilta (Galaxy S23 Ultra) ja Applelta (iPhone 15 Pro Max).
Kokonaisuutena Asus ROG Phone 8 Pro on mallistonsa kehittynein ja monipuolisin älypuhelin. Täten se on entistä houkuttelevampi vaihtoehto mobiilipelaajien lisäksi myös muille uutta huippupuhelinta etsiville. Ahkeran pelaajan puhelimeksi ROG Phone 8 Pro on lisäominaisuuksiensa ansiosta julkaisuhetkellään parasta mitä markkinoilta löytyy, mutta laajemmassa kilpailussa se ei aivan pärjää monipuolisemmin vielä parempaa vastinetta rahalle tarjoaville muille huippupuhelimille.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Asus ROG Phone 8 Pron kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »