Verkkoteknologiayhtiö Nokia on nähtävästi saamassa myytyä 51 prosentin omistusosuutensa kiinalaisesta TD Tech -yhteisyrityksestä.
Kiinasta kantautuvien tietojen mukaan TD Techin tähänastinen toinen omistaja Huawei sekä joukko sen kumppaneita, mukaan lukien Chengdu Hi-Tech Investment Group, ovat ostamassa yhdessä TD Techin täyden 100 prosentin omistuksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei tai Nokia eivät ole vielä kommentoineet asiaa, vaan kauppa on tullut julki Kiinan markkinaviranomaisen tiedotteesta. Kiinan markkinaviranomainen pyytää yleisöltä mahdollisia kommentteja järjestelyyn, kertoo uutistoimisto Reuters.
Nokian TD Tech -omistuksestaan järjestelyssä saamasta kauppahinnasta ei ole tietoa.
Aiemmin Nokia vahvisti osavuosikatsauksessaan huhtikuussa sopineensa omistusosuutensa myymisestä New East New Materials -yhtiölle 285 miljoonan euron kauppahinnalla kauppojen noustua julkisuuteen huhtikuun alkupuolella. Huawei suhtautui kuitenkin Nokian löytämään ostajaan alusta asti erittäin kriittisesti eikä nähnyt yhteistyön jatkossa olevan enää mahdollista sen kanssa. Näin keväällä 2023 sovitut kaupat peruuntuivatkin Nokian irtisanoessa sopimuksen syksyllä. New East Materials kertoi ryhtyvänsä tarvittaessa oikeustoimiin turvatakseen yhtiön ja sen osakkeenomistajien oikeuksien ja etujen toteutumisen, mutta pääsi lopulta sopuun Nokian kanssa joulukuussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia on omistanut Hongkongiin rekisteröidystä TD Tech Holding Limitedistä 51 prosenttia ja Huawei loput 49 prosenttia. Nokian omistus TD Techissä on vanhaa perua, ja päätynyt sille laajempien yrityskauppojen seurauksena.
”TD Tech -yhteisyritys perustettiin vuonna 2004 kehittämään 3G-järjestelmiä Kiinan markkinoita varten ja se päätyi Nokian osaomistukseen yrityskauppojen myötä. Viime aikoina TD Tech on keskittynyt puhelimiin, modeemeihin ja muihin päätelaitteisiin eikä TD Techillä ja Nokialla ole yhteistä operatiivista toimintaa. TD Techin toiminta ei näin ollen tue Nokian strategista tavoitetta olla B2B-teknologiaratkaisujen ja -innovaatioiden edelläkävijä”, Nokia selvensi syksyllä 2023 TD Techin taustaa.
Huawei perusti TD Techin yhdessä saksalaisen Siemensin kanssa kehittämään kolmannen sukupolven Kiinassa käytettyä TD-SCDMA-verkkotekniikkaa. Siemens sai yhteisyrityksestä 51 prosentin osuuden ja Huawei loput. Nokia astui mukaan kuvaan, kun se vuonna 2007 yhdisti verkkoliiketoimintansa Siemensin kanssa. Lopulta vuonna 2013 Nokia osti Nokia Siemens Networksin kokonaan itselleen.
TD Techin liiketoiminta on viime vuosina laajentunut yllättävilläkin tavoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TD Tech on kertonut sillä olevan tutkimus- ja tuotekehityskeskukset Pekingissä, Shanghaissa ja Chengdussa ja yhteensä yli 2 000 työntekijää sekä yli 2 000 patenttia. TD Techin tuotteiden on esitetty koostuvan pääasiassa erilaisista verkkolaitteista ja esineiden internetin (IoT) ratkaisuista, kuten puettavista kameroista, mutta viime vuosien aikana yrityksen kautta on esitelty ja tuotu markkinoille myös laitteita, joilla Huawei näyttäisi kiertäneen Yhdysvaltojen sille asettamia rajoituksia.
TD Techin brändillä on tuotu Kiinassa markkinoille versioita Huawein älypuhelimilla, mutta varustettuna 5G-yhteyksillä. Yhdysvallat on muuten kieltänyt 5G-tuotteissa käytettävien komponenttien toimitukset Huaweille, minkä takia Huaweilta itseltään 5G-älypuhelimia ei olekaan viime aikoina nähty.
Aiemmin omassa tiedotteessaan Nokian myyntiaikeiden tultua julki Huawei kertoi TD Tech -yhteisyrityksen perustuvan Huawein ja Nokian strategiselle yhteistyölle, molempien osapuolten tekniselle vahvuudella sekä niiden maailmanlaajuisille myynti- ja huoltokyvyille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »