Apple myy tästä eteenpäin viimeisimpiä älykellojaan Apple Watch Series 9 ja Apple Watch Ultra 2 Yhdysvalloissa ilman yhtä keskeistä ominaisuutta, veren happipitoisuuden mittausta.
Apple lopettikin hieman ennen määräaikaa jo 21. joulukuuta alkaen Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n myynnin verkkokaupassaan ja 24. joulukuuta jälkeen myös kaikissa omissa Apple Store -kaupoissaan Yhdysvalloissa. Sitten Apple sai kuitenkin valitustuomioistuimesta mieluisan päätöksen, kun se keskeytti kiellon toimeenpanon hetkellisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt valitustuomioistuin on kuitenkin hylännyt Applen pyynnön siitä, että myyntikiellon toimeksipano keskeytettäisiin koko siksi ajaksi, kunnes Applen valitus ITC:n päätöksestä olisi saatu käsiteltyä.
Valitustuomioistuimen ratkaisun myötä ITC:n määräämä maahantuonti- ja myyntikielto veren happipitoisuuden mittauksella varustettujen Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n osalta on voimassa Yhdysvalloissa jälleen 18. tammikuuta alkaen.
Apple on nyt päätynyt tuomaan Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n myyntiin ilman veren happipitoisuuden mittausta. Näin Apple pystyy jatkamaan kellojensa myyntiä Yhdysvalloissa, sillä Yhdysvaltojen tullivirasto hyväksyi aiemmin tämän muutoksen merkitsevän, ettei ITC:n kielto enää koske Apple-kelloja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen mukaan Yhdysvalloissa jatkossa myytävät kellot sisältävät yhä Veren happitaso -sovelluksen, mutta sen käynnistäessä se ei mittaa veren happipitoisuutta, vaan kertoi ettei sovellusta ole enää saatavilla ja kehottaa katsomaan lisätietoja iPhonen Terveys-sovelluksesta.
Aiemmin Yhdysvalloissa myytyihin Apple Watcheihin tilanteella ei ole vaikutusta, ja niissä veren happipitoisuuden mittaus säilyy yhä käytettävissä.
Lisäksi kokonaisuutenakaan tilanteella ei ole mitään vaikutusta, ainakaan toistaiseksi, Yhdysvaltojen ulkopuolella.
Applen ja terveyslaitevalmistaja Masimon välinen patenttikiista on jatkunut pitkään, ja edessä voi olla yhä vuosien valituskierre, elleivät yhtiöt löydä asiassa sopua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Masimo on syyttänyt Applea patenttiloukkauksista sekä yrityssalaisuuksien varastamisesta, erityisesti mitä tulee veren happipitoisuuden mittaamiseen Apple Watchissa. Applen ja Masimon välinen oikeustaisto on ollut eri tavoin käynnissä jo vuosien ajan.
Masimo on myös syyttänyt Applen tehneen sille ruman tempun menneisyydessä. Masimo kertoo tavanneensa Applen kanssa tämän ilmaistua kiinnostuksestaan yhteistyöhön. Masimon mukaan Apple teki myös salassapitosopimuksen sen kanssa. Lopulta keskustelut eivät kuitenkaan johtaneet yhteistyöhön. Sen sijaan Apple rekrytoi avainhenkilöitä Masimolta ja siitä irrotetulta Cercacorilta omille palkkalistoilleen ja otti käyttöön tuotteissaan väitetysti Masimon patentteja loukkaavaa teknologiaa.
Masimo on hakenut oikeuden kautta Applelta jopa 1,85 miljardin dollarin korvauksia sen teknologian luvattomasta käytöstä. Haetut korvaukset ehtivät tosin jo pienentyä oikeuskäsittelyn aikana alkuperäisestä 3,1 miljardista dollarista, kun tuomari hylkäsi monia Masimon vaatimuksia jo ennen valamiehistön arviointia tapauksesta.
Esimerkiksi sairaaloille tuotteitaan myyvä Masimo on erikoistunut tuotteissaan ja kehitystyössään erilaisiin mittaus- ja seurantaominaisuuksiin, ja erityinen osaamisen alue sille ovat pulssioksimetrit, jolla voidaan mitata veren happipitoisuutta – juurikin siis sitä, minkä Apple lisäsi uutena ominaisuutena Watch Series 6:sta alkaen omiin älykelloihinsa. Masimo on aiemmin todennut, että Apple Watch Series 6 ja myöhemmät Apple-älykellot loukkaavat useita sen patentteja liittyen veren happipitoisuuden mittaukseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on kerrottu rekrytoineen henkilöstöä Masimolta jo ennen alkuperäisen Apple Watchin vuonna 2015 tapahtunutta lanseerausta. Esimerkiksi Masimon lääketieteellinen johtaja hyppäsi Applelle vuonna 2013.
Apple haastoi myös vastavuoroisesti Masimon oikeuteen lokakuussa 2022 väittäen Masimo W1 Advanced Health Tracking Watch -kellon olevan Apple Watchin kopio samankaltaisen designinsa ja toiminnallisuutensa vuoksi. Masimo ei ole aiemmin ollut mukana kuluttajalaitteiden liiketoiminnassa, mikä muuttui Masimo W1:n myötä. Apple on esittänyt kanteessaan, että Masimo olisi aiempien oikeuskäsittelyjen yhteydessä saanut Applen keksinnöistä tietoja, joita se olisi sitten hyödyntänyt Masimo W1:n suunnittelussa.
Applen mukaan se pyrki kanteellaan suojelemaan omia innovaatioitaan, kun taas Masimo on nähnyt Applen kanteen vain olevan kosto sille sen Applea vastaan nostamista kanteista.
Masimon lisäksi Applella on käynnissä toinenkin merkittävä patenttikiista Apple Watchiin liittyen AliveCor-yhtiön kanssa. Myös AliveCor on hakenut Apple Watchille maahantuontikieltoa Yhdysvalloissa, mutta Applen valitukset ovat lykänneet toimeenpanoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »