Applelta odotetaan pian tietoa merkittävästä, jopa kääntekevästä muutoksesta sen tärkeimmän laitteen, iPhonen osalta.
iPhonen sovelluskauppa on pysynyt tähän asti tiukasti Applen omissa näpeissä sen App Storen kautta, pian tähän on luvassa muutos.
Taustalla on Euroopan unionin digimarkkinasäädös (Digital Markets Act), jonka soveltaminen on alkaa keväästä 2024. Uusi EU-lainsäädäntö on pakottamassa myös Applen perustavaa laatua oleviin muutoksiin. Aikaraja digimarkkinasäädöksen noudattamiselle on 7. maaliskuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
EU-sääntelyn myötä Apple on joutumassa avaamaan tähän asti suljettuina pitämänsä iPhonet ja iPadit muillekin sovelluskaupoille kuin sen omalle App Storelle sekä sallimaan sovellusten asentamisen muista lähteistä (niin kutsuttu sideloading).
Muun muassa Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman on raporteissaan ennakoinut Applen liikkeitä. Applelta odotetaan lähiviikkojen aikana päivitystä, joka mahdollistaa sovellusten asentamisen iPhonelle ja iPadille EU-alueella muualtakin kuin App Storesta.
Gurmanin mukaan muutoksen myötä App Store jakaantuu myös käytännössä kahtia. Jatkossa Apple tarjoaa sovelluskaupastaan yhden version EU-alueelle ja toisen muulle maailmalle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Syynä tähän lienee se, että digimarkkinasäädös sovellusjakelun vapauttamisen lisäksi edellyttää myös sovellusten saavan tarjota haluamansa maksutavat sovelluksissaan, eli Apple ei saa enää pakottaa niitä käyttämään vain sen tarjoamaa maksutapaa.
Applen johtoryhmästä vahvistettiin useampaan otteeseen jo viime vuoden aikana kautta rantain, että Applen täytyy ja se myös tulee noudattamaan uutta EU-sääntelyä.
Apple on pikku hiljaa valmistellut iOS- ja iPadOS-käyttöjärjestelmäänsä uuteen aikaan – muun muassa kehittämällä toiminnallisuuden, joka mahdollistaa järjestelmän ominaisuuksien rajoittamisen sijainnin perusteella.
Myöhemmin Euroopan unionin lisäksi Apple voi joutua taipumaan sovellusjakelun ja -maksamisen vapautumiseen muuallakin. Muun muassa Japani valmistelee tällaista lainsäädäntöä, ja myös Yhdysvalloissa kilpailuoikeudellisen tutkinnan lopputulemana voi lopulta olla Apple-laitteiden avautuminen myös muille sovelluskaupoille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »