Las Vegasissa tällä viikolla järjestettyjen CES-messujen yhteydessä julkistettu tekoälylaite Rabbit R1 on osoittautunut erittäin suosituksi.
Startup-yrityksen Rabbitin kehittämä R1 on helposti taskuun sujahtava, älypuhelinta pienikokoisempi laite, jossa tekoäly on kaiken keskiössä.
Rabbit R1 on kehitetty tarjoamaan tekoälyn voimin vaihtoehto nykyisille älypuhelimille ja niiden lukemattomille sovelluksille. Rabbitin ratkaisussa käyttö ei perustu sovelluksiin, vaan sen sijaan haluttujen asioiden pyytämiseen laitteelta puhumalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Julkaisussaan X-palvelussa Rabbit kertoi myyneensä Rabbit R1 -laitteiden ensimmäisen erän 10 000 kappaletta loppuun heti ensimmäisen päivän aikana. Eikä siinä vielä kaikki, sillä nyt perjantaihin 12. tammikuuta mennessä loppuun on myyty jo myös 10 000 kappaleen toinen erä. Yhteensä laitetta on myyty siis jo yli 20 000 kappaletta.
Parhaillaan myydään jo kolmatta erää, jonka odotetut toimitukset venyvät touko-kesäkuulle. Ensimmäisen erän tilaajien pitäisi saada Rabbit R1 -laitteensa maaliskuussa.
When we started building r1, we said internally that we'd be happy if we sold 500 devices on launch day. In 24 hours, we already beat that by 20x!
10,000 units on day 1!
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Second batch available now at https://t.co/R3sOtVWoJ5
Expected delivery date is April – May 2024. pic.twitter.com/XqaHqqk36L— rabbit inc. (@rabbit_hmi) January 10, 2024
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Rabbit R1 on neliömäinen laite, joka erottuu punaoranssilla värillään ja muutenkin varsin retromaisella olemuksellaan. Laitteen suunnittelussa mukana ollut ruotsalainen Teenage Engineering. Rabbit R1:stä löytyy pieni 2,88 tuuman kosketusnäyttö sekä sen vierestä analoginen selauspyörä. Lisäksi mukana on kamera, joka voi kääntyä 360 astetta ja on näin käytettävissä sekä taka- että etukamerana. Rabbit R1:n oikealta sivulta löytyy painike, joka aktivoi äänikomentojen kuuntelun.
Laitteessa on oma 4G LTE -mobiiliverkkoyhteytensä, minkä lisäksi verkkoon Rabbit R1 voi kytkeytyä myös Wi-Fi-yhteydellä.
Hintaa Rabbit R1:llä on yllättävän vähän, 199 dollaria, ja tilattavissa se on valituissa maissa. Yhdysvaltojen lisäksi Rabbit R1 on ostettavissa jo Kanadassa, Etelä-Koreassa, Japanissa, Isossa-Britanniassa sekä osassa Euroopan unionin maita, muttei Suomessa (EU-maista mukana Alankomaat, Espanja, Irlanti, Italia, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Tanska).
Itse laitteen sijaan mielenkiintoisinta Rabbit R1:ssä on sen Rabbit OS -ohjelmiston tarjoama toiminnallisuus. Rabbit R1:ää voisi kuvailla laitteen muotoon toteutetuksi tekoälyapuriksi, joka toteuttaa erilaisia siltä pyydettyjä asioita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Rabbit R1:llä voi esimerkiksi tilata Uber-kyydin sitä yksinkertaisesti puhuen pyytämällä. Tässä tapauksessa Rabbit R1 vastaa kyydin vahvistuksen jälkeen sen tilaamalla sekä kertomalla asiaan liittyen perustietoja näytöllä. Muita toiminnallisia esimerkkejä ovat ravintolavarauksen tekeminen, verkkokauppaostosten hoitaminen, lentolipun varaaminen, kappaleen lisääminen Spotify-soittolistalle ja niin edelleen.
Käytännössä taustalla toimii Rabbitin kehittämä tekoälymalli, jonka se on nimennyt Large Action Modeliksi – eli suureksi toimintamalliksi – erona viime aikoina suosioon nousseista kielimalleista (Large Language Model). Rabbitin tekoälyä on koulutettu suorittamaan erilaisia tehtäviä eri palveluihin perustuen niin, ettei käyttäjän itse tarvitse enää niiden sovelluksia käyttää.
Rabbit R1:ssä itsessään ei ole mitään sovelluksia, eikä se myöskään suoraan käytä eri palvelujen tarjoamia API-rajapintoja. Sen sijaan taustalla Rabbit OS -ohjelmisto toimii käyttäjän auktorisoimien verkkopalvelujen kanssa. Näitä ovat jo alkuvaiheessa esimerkiksi Uberin ja Spotifyn lisäksi Amazon-verkkokauppa, Woltin omistajana tunenttu DoorDash ruokatilauksiin sekä OpenTable pöytävarauksiin, joiden osalta käyttäjä antaa Rabbitille pääsyn käyttäjätiliin. Ratkaisu on toteutettu yksityisyys huomioiden, ja Rabbitin mukaan se ei tallenna mitään kolmansien osapuolten palvelujen käyttäjätietoja.
Yksityisyys on huomioitu myös Rabbit R1 -laitteessa: sen mikrofoni ei kuuntele jatkuvasti, vaan vain äänikomentopainiketta painettaessa, ja kamera kääntyy pois käytöstä ollessaan niin, ettei linssi osoita ulospäin.
Puhumalla annettujen komentojen ymmärtämiseen Rabbit hyödyntää OpenAI:n GPT-kielimallia. Rabbit itse on kehittänyt laitteen lisäksi tekoälytoimintamallinsa, joka ohjaa sen ohjelmistoa tekemään käyttäjien pyytämiä asioita. Toimintamallia on koulutettu esittämällä sille, miten ihmiset toteuttavat eri tehtäviä palveluissa.
Rabbit on tuomassa tarjolle myös kokeellisen opetustilan, jossa R1:n kameran voi asettaa kuvaamaan tietokoneen tai puhelimen näyttöä ja tämän jälkeen tehdä ensin itse halutun tehtävän ja opettaa näin Rabbitin ohjelmiston suorittamaan sen myöhemmin pyydettäessä.
Rabbit R1:n käyttö ei vaadi jatkuvia maksuja Rabbitille – ja tarvittavan liittymän laitteelle voi hankkia itse.
Rabbitin perustaja ja toimitusjohtaja Jesse Lyu julkisti Rabbit R1:n esityksessä, joka tuo osin mieleen Applen vanhat keynotet Steve Jobsin vetämänä.
Rabbitin pääkonttori sijaitsee Los Angelesissa, ja yhtiön on kertonut nostaneensa loppuvuoden 2023 aikana 30 miljoonaa dollaria rahoitusta. Rahoituskierrosta johti Khosla Ventures.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »