Jopa 13 miljardia dollaria OpenAI:hin sijoittanut Microsoft sai loppuvuonna 2023 tarkkailijajäsenen paikan tekoäly-yhtiön hallituksesta.
OpenAI:n ympärillä nähtiin marraskuussa hurja ja paljon huomiota saanut tapahtumaketju, kun ensin perjantaina 17. marraskuuta hallitus erotti toimitusjohtaja Sam Altmanin, joka kuitenkin palasi takaisin yhtiön johtoon keskiviikkona 22. marraskuuta ja samalla hallituksen kokoonpanon lähes täysin uusiutuessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Draaman jälkeen uusina henkilöinä OpenAI:n hallitukseen tulivat puheenjohtajaksi teknologia-alan vaikuttaja Bret Taylor (aiemmin muun muassa Facebookin teknologiajohtaja ja Salesforcen toinen toimitusjohtaja) ja jäseneksi entinen Yhdysvaltain valtiovarainministeri Larry Summers. Vanhoista jäsenistä hallituksessa jatkaa toistaiseksi Quoran perustaja-toimitusjohtaja Adam D’Angelo. Aiemmista jäsenistä pois jäivät OpenAI:n päätutkija (chief scientist) Ilya Sutskever sekä Tasha McCauley (teknologiayrittäjä) sekä Helen Toner (Georgetown Center for Security and Emerging Technology)
OpenAI:n merkittävälle kumppanille ja rahoittajalle Microsoftille tarjottiin samalla hallituksesta tarkkailijajäsenen paikka. Tarkkailijajäsen saa esimerkiksi osallistua kokouksiin, mutta äänioikeutta hänellä ei ole.
Nyt julkisuuteen on noussut tieto, kuka Microsoftia OpenAI:n hallituksessa edustaa. Bloomberg raportoi lähteisiinsä perustuen Microsoftin valinneen Dee Templetonin tarkkailijajäseneksi OpenAI:n hallitukseen ja Templetonin jo aloittaneen hallituksen kokouksiin osallistumisen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sekä OpenAI että Microsoft kieltäytyivät kommentoimasta asiaa.
Templeton on työskennellyt Microsoftilla yli 25 vuoden ajan ja on parhaillaan Microsoftin teknologia- ja tutkimuskumppanuuksista ja -toiminnasta vastaava johtaja. LinkedIn-profiilissaan Templeton kertoo myös toimivansa Microsoftin johtoryhmän jäsenen, teknologiajohtajan ja tekoälystä vastaavan johtajan Kevin Scottin neuvonantajana.
OpenAI on viimeisen reilun vuoden aikana noussut nopeasti yhdeksi teknologia-alan seuratuimmista yhtiöistä sen julkaistua loppuvuodesta 2022 keskustelun kautta toimivan tekoälypalvelun ChatGPT:n, joka nousi välittömästi suureen suosioon saavuttaen 100 miljoonaa käyttäjää ennätyksellisen nopeasti.
The Information raportoi hiljattain lähteisiinsä perustuen OpenAI:n liikevaihdon yltäneen nyt vastaamaan jo 1,6 miljardin dollarin eli lähes 1,5 miljardin euron vuosivauhtia. Toisin sanoen OpenAI:n liikevaihto kuukaudessa on nyt noin 130 miljoonaa dollaria. Liikevaihdon kasvu on jatkunut nopeana yli 20 prosentissa viimeisen parin kuukauden aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI kerää liikevaihtonsa maksullisesta ChatGPT Plus -tilauksesta sekä tekoälymalliensa tarjoamisesta yritysten hyödynnettäväksi esimerkiksi omissa palveluissaan.
OpenAI:n rakenne on poikkeuksellinen. Se perustettiin voittoa tavoittelemattomana organisaationa vuonna 2015. Vuonna 2019 toiminta uudelleenjärjesteltiin mahdollistamaan rahoituksen nostaminen sijoittajilta, säilyttäen kuitenkin taustalla alkuperäinen tavoite ja hallintorakenne. Voittoa tavoittelemattoman OpenAI, Incin alla toimii nykyisin voittoa tavoitteleva tytäryhtiö OpenAI Global LLC. Ulkopuoliset sijoittajat voivat saada tähän OpenAI-yhtiöön tekemilleen sijoituksille tuottoa rajoitetun määrän monimutkaisen rakenteen kautta. Suoraa määräysvaltaa niillä ei OpenAI:n toimintaan ole ollut.
OpenAI:n merkittävin rahoittaja on ollut Microsoft, jonka tiedetään sijoittaneen yhtiöön 13 miljardia dollaria. Merkittävä osa sijoituksesta on käytännössä ohjautunut Microsofin Azure-pilvipalvelujen hyödyntämiseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »