Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ei käyttänyt veto-oikeuttaan, ja näin Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan komission ITC:n määräämä maahantuonti- ja myyntikielto Applen älykelloille perustuen Masimon veren happipitoisuuden mittaukseen liittyvien patenttien loukkaamiseen on astunut voimaan.
Apple valmistautui kieltoon lopettamalla jo 21. joulukuuta alkaen Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n myynnin verkkokaupassaan. Tämän lisäksi 24. joulukuuta jälkeen Apple lopetti myynnin myös kaikissa omissa Apple Store -kaupoissaan Yhdysvalloissa.
Jälleenmyyjiltä laitteiden myynti jatkuu niiden varastojen riittäessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tilanteella ei ole vaikutusta Yhdysvaltojen ulkopuolella.
Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan komissio ITC määräsi Apple Watchin maahantuonnille kiellon lokakuussa. Presidentti Biden olisi voinut veto-oikeudellaan kumota päätöksen vielä 25. joulukuuta asti, mutta näin hän ei tehnyt. Presidentin veto-oikeuden käyttäminen ITC:n päätösten kumoamiseksi on äärimmäisen harvinaista – edellisen kerran niin teki presidentti Obama vuonna 2013, kun Samsungin patenttiväitteet uhkasivat Applen iPhonen maahantuonnin ja myynnin jatkumista.
Melko poikkeuksellista on myös usein mobiilialan patenttikiistoissa roolia näyttelevän ITC:n maahantuontikieltopäätöksen toteutuminen käytännössä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusien Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n myynnin päättymisen lisäksi Yhdysvalloissa Apple Watch Series 6:n ja uudempien, veren happipitoisuuden mittauksella varustettujen kellojen huolto myös vaikeutuu. Apple ei tule enää tarjoamaan näiden osalta laitevaihtoja takuun ulkopuolella. Takuunalaisten laitteiden vaihdot uuteen onnistuvat edelleen.
Apple on kertonut valittavansa ITC:n päätöksestä. Lisäksi se tutkii vaihtoehtojaan palauttaakseen kellonsa myyntiin.
”Applella me työskentelemme väsymättä luodaksemme tuotteita ja palveluita, jotka vaikuttavat merkittävästi käyttäjien elämään. Se ajaa eri tiimejämme – kliininen, design and suunnittelu – omistamaan vuosia tieteellisesti validoitujen terveys-, kunto- ja hyvinvointiominaisuuksien kehittämiseen Apple Watchille, ja olemme inspiroituneita siitä, että miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat hyötyneet tästä tuotteesta suuresti”, Apple kertaa.
”Olemme jyrkästi eri mieltä Yhdysvaltojen ITC:n päätöksestä ja siitä johtuvasta poissulkemismääräyksestä ja ryhdymme kaikkiin toimenpiteisiin palauttaaksemme Apple Watch Series 9:n ja Apple Watch Ultra 2:n Yhdysvalloissa oleville asiakkaille mahdollisimman pian”, Apple kommentoi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmin Bloomberg raportoi Applen olevan työn touhussa kehittämässä ohjelmistopäivitystä, joka muuttaisi algoritmeja niin, että ITC:n myyntikieltomääräyksen perusteena olleet Masimon patentit voitaisiin kiertää. Masimo on kuitenkin todennut, ettei ohjelmistopäivitys ole riittävä ja Apple Watchin laitteiston tulisi muuttua.
Tämän hetken Apple Watch -malleista Apple Watch SE:ssä ei ole veren happipitoisuuden mittausta, joten sen myynti jatkuu tavalliseen tapaan.
Applen ja terveyslaitevalmistaja Masimon välinen patenttikiista on jatkunut pitkään.
Masimo on syyttänyt Applea patenttiloukkauksista sekä yrityssalaisuuksien varastamisesta, erityisesti mitä tulee veren happipitoisuuden mittaamiseen Apple Watchissa. Applen ja Masimon välinen oikeustaisto on ollut eri tavoin käynnissä jo vuosien ajan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Masimo on myös syyttänyt Applen tehneen sille ruman tempun menneisyydessä. Masimo kertoo tavanneensa Applen kanssa tämän ilmaistua kiinnostuksestaan yhteistyöhön. Masimon mukaan Apple teki myös salassapitosopimuksen sen kanssa. Lopulta keskustelut eivät kuitenkaan johtaneet yhteistyöhön. Sen sijaan Apple rekrytoi avainhenkilöitä Masimolta ja siitä irrotetulta Cercacorilta omille palkkalistoilleen ja otti käyttöön tuotteissaan väitetysti Masimon patentteja loukkaavaa teknologiaa.
Masimo on hakenut oikeuden kautta Applelta jopa 1,85 miljardin dollarin korvauksia sen teknologian luvattomasta käytöstä. Haetut korvaukset ehtivät tosin jo pienentyä oikeuskäsittelyn aikana alkuperäisestä 3,1 miljardista dollarista, kun tuomari hylkäsi monia Masimon vaatimuksia jo ennen valamiehistön arviointia tapauksesta.
Esimerkiksi sairaaloille tuotteitaan myyvä Masimo on erikoistunut tuotteissaan ja kehitystyössään erilaisiin mittaus- ja seurantaominaisuuksiin, ja erityinen osaamisen alue sille ovat pulssioksimetrit, jolla voidaan mitata veren happipitoisuutta – juurikin siis sitä, minkä Apple lisäsi uutena ominaisuutena Watch Series 6:sta alkaen omiin älykelloihinsa. Masimo on aiemmin todennut, että Apple Watch Series 6 ja myöhemmät Apple-älykellot loukkaavat useita sen patentteja liittyen veren happipitoisuuden mittaukseen.
Apple on kerrottu rekrytoineen henkilöstöä Masimolta jo ennen alkuperäisen Apple Watchin vuonna 2015 tapahtunutta lanseerausta. Esimerkiksi Masimon lääketieteellinen johtaja hyppäsi Applelle vuonna 2013.
Apple haastoi myös vastavuoroisesti Masimon oikeuteen lokakuussa 2022 väittäen Masimo W1 Advanced Health Tracking Watch -kellon olevan Apple Watchin kopio samankaltaisen designinsa ja toiminnallisuutensa vuoksi. Masimo ei ole aiemmin ollut mukana kuluttajalaitteiden liiketoiminnassa, mikä muuttui Masimo W1:n myötä. Apple on esittänyt kanteessaan, että Masimo olisi aiempien oikeuskäsittelyjen yhteydessä saanut Applen keksinnöistä tietoja, joita se olisi sitten hyödyntänyt Masimo W1:n suunnittelussa.
Applen mukaan se pyrki kanteellaan suojelemaan omia innovaatioitaan, kun taas Masimo on nähnyt Applen kanteen vain olevan kosto sille sen Applea vastaan nostamista kanteista.
Masimon lisäksi Applella on käynnissä toinenkin merkittävä patenttikiista Apple Watchiin liittyen AliveCor-yhtiön kanssa. Myös AliveCor on hakenut Apple Watchille maahantuontikieltoa Yhdysvalloissa, mutta Applen valitukset ovat lykänneet toimeenpanoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »