Elisan 3G-verkko on nyt poistunut käytöstä. Elisa avasi 3G-verkon Suomeen vuonna 2004.
Ensimmäisenä verkko suljettiin alkuvuoden 2023 aikana Hämeenlinnassa ja tämän jälkeen sulkeminen on edennyt vaiheittain. Sulkeutuminen tapahtui suunnitelman mukaan jo marraskuussa, mutta Elisa tiedotti siitä erikseen vasta nyt.
Elisan mukaan 3G-verkon käytössä olevat taajuudet on otettu käyttöön uudempien 4G- ja 5G-verkkojen parantamiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ennen 3G-verkon poistumista Elisa laajensi 4G-verkon kattavuutta entistä 3G-verkkoa vastaavaksi. Mikäli 3G-verkon sulkemisen myötä kuitenkin paljastuu alueita, joissa 4G- tai 5G-verkon kuuluvuus on heikko, verkkoa parannetaan tarpeen mukaisesti.
Elisan mukaan vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä. 4G- ja 5G-verkot kuluttavat siirrettyä datamäärää kohden vähemmän energiaa kuin 3G-verkko.
3G:n poistuessa vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan. Osassa tapauksia laitteet eivät välttämättä enää toimi, ainakaan kunnolla, aiempaa hitaammalla yhteydellä. Tällaisia laitteita voivat olla valvontajärjestelmät tai riistakamerat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
3G muistetaan erityisesti siitä, että se toi 2000-luvun alussa netin suomalaisten puhelimiin. Monien mieleen ovat jääneet myös tuon ajan ikoniset puhelinmallit.
”3G-verkon aikakauden alussa harjoiteltiin, mitä netinkäyttö puhelimessa oikein tarkoittaa ja mitä se mahdollistaa. 3G:n avulla onnistui kevyt dataliikenne, mutta nykyinen digitaalinen yhteiskunta ei pyörisi ilman tehokkaampia 4G- ja 5G-verkkoja. Tämä on keskeinen syy sille, miksi 3G-verkosta päätettiin tässä kohtaa luopua”, kertoo Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen.
Sähköpostin ja karttapalveluiden käyttö puhelimella on nykyään arkipäivää. Lisäksi 2010-luvulla näiden rinnalle saapuivat 4G:n myötä sosiaalinen media sekä suoratoisto, ja nykyajan digitaalinen elämäntapa alkoi ottaa muotoaan. Samalla suomalaisten datankäyttö alkoi kasvaa vauhdilla, ja niin kasvoivat myös odotukset mobiiliverkkoa kohtaan. Elisa avasi Suomeen kaupallisen 5G-verkon ensimmäisten joukossa maailmassa vuonna 2019.
”Suomi on nykyään maailman kärkimaita mobiilidatan käytössä, eikä tälle kehitykselle näy loppua. Vanhimmat verkkoteknologiat, kuten 3G, ovat jo elinkaarensa päässä, eikä niitä voida enää kehittää vastaamaan näihin kasvaviin tarpeisiin. Siksi panostamme uudempien 4G- ja 5G-verkkojen kattavuuden ja kapasiteetin parantamiseen, ja tuomme uusia mobiilisukupolvia saataville noin kymmenen vuoden välein. 6G:n aika koittanee kuluvan vuosikymmenen lopulla”, Komulainen kertoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Päätelaitteet ja verkko kehittyvät käsi kädessä. Siinä missä 2000-luvun alkuvuosien puhelinmallit tekivät netin selailun mahdolliseksi, ja niihin liittyy monella lämpimiä muistoja, on nykyään saatavilla näppärämmän kokoisia ja paremmalla kameralla varustettuja vaihtoehtoja. Älypuhelinten yleistyminen vauhditti myös 4G-verkon nopeaa laajenemista 2010-luvulla”, summaa Komulainen.
Myös DNA ja Telia ovat jo edenneet pitkälle omien 3G-verkkojensa alasajossa. DNA:n ja Telian yhteisesti omistama, verkosta Itä- ja Pohjois Suomessa vastaava Suomen Yhteisverkko on kertonut omalta osaltaan lopettavansa 3G-verkkonsa vuoden 2024 aikana.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »