Samalla Nokian tulevien vuosien näkymien heikennyttyä juuri merkittävästi yhdysvaltalaisoperaattori AT&T:n radioverkkoasiakkuuden menettämisen johdosta, on Nokialla edessä kova paikka myös vielä loppuvuonna 2023.
Nokia toisti heinä-syyskuun osavuosikatsauksessaan lokakuussa näkymänsä vuodelle 2023, mutta totesi niiden taustaoletuksena olevan Teknologia-liiketoimintaryhmän käynnissä olevien uusimisprosessien saamisen päätökseen.
Nokia aloitti jo vuonna 2021 Oppoa, mukaan lukien OnePlus ja Realme, ja vuonna 2022 Vivoa vastaan patenttioikeudenkäynnit, koska nämä eivät ole suostuneet uusimaan sopimuksiaan patenttien lisensoinnista Nokian haluamilla ehdoilla, eikä sopimuksia näin ollen ole syntynyt.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä siis Nokia joutunee antamaan tulosvaroituksen kuluvan vuoden tuloksestaan, jos se ei saa sovittua patenttikiistaansa ainakin Oppon ja mahdollisesti myös Vivon kanssa vielä loppuvuoden aikana.
Tulosvaroitus, vaikka sen mahdollisesta syystä on ennakkoon viestittykin, rapauttaisi edelleen luottamusta Nokiaan ja sen johtoon, joka ei mittavan AT&T-pettymyksen jälkeen ole muutenkaan kovin korkealla juuri nyt.
Vaikka Nokia on todennut asettavansa patenttisalkkunsa arvon puolustamisen tiettyjen määräaikojen saavuttamisen edelle, on paine sovun saavuttamiselle nyt varmasti korkealla, koska se voisi auttaa välttämään tulosvaroituksen antamisen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oppo ja Vivo lukeutuvat maailman suurimpien älypuhelinvalmistajien joukkoon, ja kiistat ovat syöneet Nokian Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihtoa ja tulosta viime aikoina jopa sadoilla miljoonilla euroilla vuositasolla.
Positiivinen patenttikiistaratkaisu olisi nyt todella tarpeen Nokialle. Pitkässä kiistassa sovun syntyminen on kenties nyt muutenkin askeleen lähempänä.
Mobiilialan patenttikiistoissa on kyse lähinnä maksettavan korvauksen tasosta, ja siitä Nokia ei ole Oppon ja Vivon kanssa sopuun päässyt. Kun sopimusta patenttien lisensoinnista ei ole ollut, on Nokia haastanut yhtiöitä oikeuteen eri puolilla maailmaa. Näitä kanteita seuraavista oikeuden päätöksistä haetaan ennen kaikkea vahvistusta omaan neuvotteluasemaan. Oppoa vastaan merkittävimmät voittonsa Nokia on saavuttanut Saksassa johtaen myyntikieltoon, jonka seurauksena Oppo vetäytyi markkinoilta. Lisäksi Nokia on saavuttanut mahdollisesti myyntikieltoon johtavia päätöksiä pikku hiljaa muualtakin, mikä tietenkin lisää painetta Oppoa kohtaan.
Patenttien loukkaamisesta nostettujen kanteiden lisäksi osana patenttikiistaa on nyt kamppailu siitä, miten ja kenen määräämänä patenttien lisensoinnista pitäisi sopia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mobiilialalla standardeille, kuten vaikkapa 4G ja 5G, välttämättömien patenttien lisensoinnin tulee tapahtua FRAND-ehdoin, jotka ovat reiluja, kohtuullisia ja tasapuolisia. Standardien kehittämisessä mukana olevat yhtiöt sitoutuvat FRAND-lisensointiin vastineena kehittämänsä ratkaisun sisällyttämisestä standardiin. FRAND-ehtojen osaltakin on kuitenkin määriteltävä, mikä lopulta on reilua ja kohtuullista.
Nokian ja Oppon välisessä patenttikiistassa on väännetty siitä, minkä maan tuomioistuimen päätöksen perusteella maailmanlaajuisen FRAND-lisensoinnin ehdot tulisi määritellä.
Maanantaina julkisuuteen nousi tieto, että Kiinan Chongqingin tuomioistuin on antanut päätöksen siitä, mikä FRAND-ehtoinen korvausten taso Oppolta Nokialle tulisi olla. Tuomioistuimen päätöstä, mukaan lukien korvauksen tasoa, ei ole julkistettu.
Oppo on kuitenkin kertonut olevansa valmis noudattamaan kiinalaisoikeuden päätöstä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Oppo on valmis noudattamaan ja toteuttamaan tuomioistuimen päätöksen Nokian patenttien maailmanlaajuisista FRAND-lisenssimaksuista, toivoen voivansa aktiivisesti ratkaista patenttilisenssimaksukiistan Nokian kanssa. Oppo toivoo, että Nokia voi myös noudattaa Chongqingin tuomioistuimen päätöstä ja panna sen täytäntöön”, Oppo on kommentoinut.
Nokia on toistaiseksi kommentoinut päätöstä varovaisemmin.
Nokia kertoi patenttialaa seuraavalle IAM:lle Chongqingin tuomioistuimen päätöksen osoittavan, että Oppo ”on velvollinen maksamaan Nokialle” ja että sen on suoritettava maksuja koko sopimuksettomalta kaudelta. ”Toivomme, että Oppo tulee nyt neuvottelupöytään ja hyväksyy velvollisuutensa maksaa oikeudenmukainen korvaus Nokian innovaatioiden käytöstä”, Nokialta kommentoitiin.
”Tavoitteenamme on ollut koko ajan ratkaista riita oikeudenmukaisesti ja olemme edelleen keskittyneet tähän tavoitteeseen. Emme voi tällä hetkellä kommentoida Chongqingin tuomioistuimen päätöstä yksityiskohtaisesti, mutta toteamme, että sen vaikutus rajoittuu vain Kiinan lainkäyttöalueeseen ja edustaa sellaisenaan vain yhtä näkemystä. Kiinan ulkopuoliset tuomioistuimet ovat vahvistaneet, että Oppo rikkoo sitoumuksiaan Nokian teknologian käyttäjänä avoimissa standardeissa. Tuomioistuimet Kiinan ulkopuolella ovat myös vahvistaneet, että Nokia on tehnyt Oppolle reiluja tarjouksia, kun taas Oppo ei ole tehnyt reiluja tarjouksia ja harjoittaa viivytystaktiikkaa”, Nokia toteaa lisäksi.
Nokia ei välttämättä siis ole valmis siihen, että kiinalainen tuomioistuin tulisi FRAND-ehtojen määrittäjäksi, vaan se voi valittaa päätöksestä. Kiinasta saatu päätös oli historiallinen, sillä se on kautta aikain ensimmäinen FRAND-korvaustasopäätös kiinalaiselta tuomioistuimelta.
Nokia ei välttämättä ole halukas noudattamaan kiinalaispäätöstä sen luoman käytännön vuoksi, vaan voi haluta FRAND-korvaustason määriteltävän muualla, jossa se näkee voivansa saavuttaa itselleen suosiollisemman lopputuloksen verrattuna Oppon kotimaahan Kiinaan. Asiaa on käsitelty esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Intiassa.
Intiassa tuomioistuin (Delhi High Court) on harkinnut, tulisiko sen antaa päätös FRAND-korvaustasosta. Intialaistuomari Prathiba Singh on vaatinut, että tällaisen päätöksen antamisen myötä Nokian tulisi vetäytyä oikeustoimista Oppoa vastaan Isossa-Britanniassa, mihin Nokia onkin suostunut. Oppo puolestaan ei ole kertonut kannastaan Intian mahdolliseen päätökseen.
Isossa-Britanniassa Oppo valitsi aiemmin kieltäytyvänsä brittioikeuden määrittelemästä FRAND-tasosta, minkä myötä oikeus määräsi Oppon tuotteet Isossa-Britanniassa mahdolliseen myyntikieltoon. Oppo on valittanut päätöksestä.
Osana Nokian ja Oppon välistä patenttikiistaa myös Oppo on haastanut Nokian vastavuoroisesti oikeuteen väitetyistä patenttiloukkauksista. Oppon kanteet Nokiaa vastaan ovat menestyneet heikosti.
Oppon lisäksi Nokialla on vastaava kiista kesken myös toisen kiinalaisen älypuhelinvalmistajan Vivon kanssa. Vivo jakaa tiettävästi edelleen osin saman omistajataustan kuin Oppo. Tämän vuoksi Oppo-kiistan ratkeaminen voisi johtaa käytännössä myös Vivo-kiistan ratkeamiseen, vaikka sinällään kyseessä ovat erilliset prosessit.
Nokialle patenttikiistojen ratkeamisella olisi suuri merkitys. Nähtäväksi kuitenkin jää, onko tarjolla nyt riittävän tyydyttävää sopimusta niin, että sopuun päästään jo vuonna 2023 ja Nokia voisi välttää tulosvaroituksen antamisen.
Laajan patenttisalkun lisensointi on erittäin tärkeä osa Nokian nykyliiketoimintaa. Nokialla on paljon patentteja liittyen eri mobiiliverkkostandardeihin, mutta myös esimerkiksi Wi-Fi- ja videopakkausstandardeihin. Lisäksi Nokialla on runsaasti myös muitakin kuin standardoituun teknologiaan liittyviä patentteja.
Vuoden 2023 ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana Nokian Teknologia-liiketoimintaryhmä on kirjannut 834 miljoonaa euroa liikevaihtoa johtaen 565 miljoonan euron liikevoittoon, vaikka Oppo- ja Vivo-kiistojen keskeneräisyys onkin tarkoittanut niiden osalta tuottojen puuttumista.
Vuonna 2022 Teknologia-liiketoimintaryhmä teki liikevoittoa 1,208 miljardia euroa, ja näkymissään Nokia on todennut odottavansa liikevoiton pysyvän pääosin vakaana vuonna 2023, jos käynnissä olevat oikeudenkäynnit ja uusimisneuvottelut saadaan päätökseen. Kiistojen ratketessa Nokia kirjaisi sopimuksettomalta ajalta kertyneet tuotot vielä vuodelle 2023.
Samalla, kun kiistat Oppon ja Vivon kanssa ovat jatkuneet pitkään, kaikkien kanssa Nokian ei ole tarvinnut viime aikoina riidellä, sillä 30. kesäkuuta Nokia kertoi solmineensa Applen kanssa uuden pitkäkestoisen sopimuksen patenttilisensoinnin jatkosta vuoden 2024 alusta eteenpäin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »