Elisa on tuonut itsenäisesti toimivan 5G-verkon kuluttajakäyttöön.
Elisan mukaan ensimmäiset kuluttajat ovat nyt päässeet käyttämään Elisan itsenäistä 5G-verkkoa (5G Standalone) kodin nettiyhteytenä Helsingissä ja Vantaalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensimmäiset käyttöön tulleet 5G-verkot tukeutuivat vielä muun muassa verkon ohjauksessa 4G-verkkoon. Niihin nähden itsenäinen 5G-verkko mahdollistaa muun muassa verkon viipaloinnin, jolla varmistetaan kodin nettiyhteydelle tietty tiedonsiirtokapasiteetti. Hyödyt käyttäjälle muodostuvat yhteyden vakaudesta ja tasalaatuisuudesta sekä jopa 50 prosenttia pienemmästä viiveestä. Tasalaatuisuuden ansiosta viipaloinnilla toteutettu kodin nettiyhteys on kiinteän yhteyden kaltainen.
”5G-verkko mullisti tullessaan tapamme käyttää mobiiliyhteyksiä ja -laitteita. Suomalaiset ovat ottaneet innolla 5G-verkon käyttöön sekä kodin yhteytenä että puhelimissa. Tyytyväisyys yhteyteen kasvaa selvästi 5G:hen siirryttäessä. 5G-asiakkaat ovatkin tyytyväisimpiä asiakkaitamme. Kehitämme verkkoyhteyksiä ja palveluita jatkuvasti, ja nyt ensimmäiset kuluttajat ovat ottaneet käyttöön Elisan itsenäisen 5G-verkon kodin nettiyhteytenä”, kertoo Elisan kodin yhteyksistä vastaava liiketoimintajohtaja Laura Soikkeli.
Nykyinen Elisan 5G-verkko kattaa jo yli 90 prosenttia suomalaisista. Itsenäisen 5G-verkon käyttöönotolla saadaan koko 5G-verkon potentiaali hyödynnettyä. Elisa kertoo syksyn aikana pilotoineensa sitä, miten uusilla itsenäisen 5G-verkon palveluilla saadaan parhaiten lisäarvoa käyttäjille. Ensimmäiset kuluttajat Helsingistä ja Vantaalta saivat käyttöönsä kodin yhteyden, jossa kullekin varattiin oma viipale (slicing) itsenäisestä 5G-verkosta käyttöön. Pilottiin osallistuneet odottivat eniten yhteyden parantumista ruuhkatunteina. Pilotin aikana tehdyssä kyselyssä kuluttajat kommentoivat esimerkiksi uuden yhteyden nopeuden pysyneen paremmalla tasolla koko ajan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Esimerkiksi verkkopelaamisessa satunnaiset katkokset yhteyteen pilaavat herkästi pelikokemuksen. Viipalointi varmistaa, että nopeus pysyy tiedonsiirron määrästä riippumatta vakaampana ja tasaisempana ja viive lyhenee jopa 50 prosenttia. Tasalaatuisuuden ansiosta yhteys on kiinteän yhteyden kaltainen, ja laatu säilyy myös ruuhkaisimmilla hetkillä”, kertoo Soikkeli.
Parhaillaan Elisa rakentaa ensimmäisten itsenäisen 5G-verkon kuluttajapalveluiden myyntikyvykkyyksiä. Itsenäisen 5G-verkon palveluiden käyttö edellyttää laitteita, jotka tukevat kyseistä teknologiaa. Elisa tuo ensimmäiset itsenäisen 5G-verkon palvelut ja laitteet laajemmin saataville talven aikana. Yksityiskohdista kerrotaan tarkemmin lähempänä lanseerausta.
Elisa on toteuttanut itsenäisen 5G -verkon ratkaisuja jo aiemmin teollisuudessa ja tapahtumatuotannossa.
”Itsenäinen 5G-verkko mahdollistaa yrityksille mobiilia liiketoimintaa. Sen yhteyden vakaus ja tasalaatuisuus sekä pienempi viive tähtäävät parempaan asiakaskokemukseen sekä tehokkaampiin prosesseihin, kun eri käyttäjäryhmiä tai sovelluksia voidaan priorisoida esimerkiksi tapahtumissa, teollisuuskäytössä tai julkisessa liikenteessä”, kertoo Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Esimerkiksi syksyllä Elisa toteutti Helsingin juhlaviikoille mahdollisuuden monikanavaiseen tapahtumatuotantoon, kun juhlaviikkojen konsertit välitettiin reaaliaikaisesti useisiin puistoihin laajan yleisön kuunneltaviksi. Laadukkaassa toteutuksessa hyödynnettiin Elisan itsenäistä 5G-verkkoa ja sen uusimpia kyvykkyyksiä.
Elisa on tuonut myös teollisuudelle ratkaisuja itsenäisen 5G-verkon avulla. Esimerkiksi kesällä automaattikoneet ajoivat ilman kuljettajaa HaminaKotkan suursatamassa, johon oli rakennettu Elisan itsenäinen 5G -verkko. Automaattikoneet toimivat sen avustamina satamassa. Toteutus oli maailmalla ensimmäisiä luokkaansa ja Suomessa ensimmäinen laatuaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »