Tekoälyn johtavan kehittäjän OpenAI:n ympärillä on käynnissä nyt hurja vääntö. OpenAI:n tärkeä kumppani Microsoft ja muita sijoittajia haluaisivat palauttaa erotetun toimitusjohtajan takaisin yhtiön johtoon.
Perjantai-iltana Suomen aikaa ChatGPT:stä tunnettu OpenAI kertoi antaneensa lähtöpassit toimitusjohtajalleen Sam Altmanille. Tiedotteessaan OpenAI:n hallitus totesi syyksi luottamuspulan, ja ettei Altman ole ollut ”johdonmukaisesti avoin viestinnässään hallituksen kanssa, mikä esti sen kykyä hoitaa velvollisuuksiaan”.
Sittemmin raportit ovat kertoneet taustalla olleen näkemyserot siitä, kehittääkö OpenAI tekoälyä turvallisella tavalla sekä miten OpenAI:n tulisi muuttaa teknologiaansa liiketoiminnaksi. Käytännössä kyseessä voidaan nähdä olleen valtataistelu OpenAI:n tekoälytutkimusta painottavien ja toisaalta teknologian kaupallistamista kannattavien johtohenkilöiden välillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI:n rakenne on poikkeuksellinen. Se perustettiin voittoa tavoittelemattomana organisaationa vuonna 2015. Vuonna 2019 toiminta uudelleenjärjesteltiin mahdollistamaan rahoituksen nostaminen sijoittajilta, säilyttäen kuitenkin taustalla alkuperäinen tavoite ja hallintorakenne. Voittoa tavoittelemattoman OpenAI, Incin alla toimii nykyisin voittoa tavoitteleva tytäryhtiö OpenAI Global LLC. Ulkopuoliset sijoittajat voivat saada OpenAI:hin tekemilleen sijoituksille tuottoa rajoitetun määrän monimutkaisen rakenteen kautta.
OpenAI:n hallitukseen, joka Altmanin erotti, kuuluvat OpenAI:n päätutkija (chief scientist) Ilya Sutskever sekä itsenäiset jäsenet Adam D’Angelo (Quoran toimitusjohtaja), Tasha McCauley (teknologiayrittäjä) sekä Helen Toner (Georgetown Center for Security and Emerging Technology).
Altmanin erottamisen rinnalla hallitus myös poisti hallituksen puheenjohtajan paikalta Greg Brockmanin, joka sittemmin tapahtumien valossa kertoi jättävänsä työnsä OpenAI:lla, jossa hän oli työskennellyt johtotehtävissä President-tittelillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt koko OpenAI:n tulevaisuus on kuitenkin epäselvä, sillä perjantain shokeeravien tapahtumien jälkeen Microsoft ja muut sijoittajat ovat toimineet pyrkien palauttamaan Altmanin ja Brockmanin takaisin yhtiön johtoon.
Microsoftilla ja sijoittajilla ei ole suoraan määräysvaltaa OpenAI:n toimintaan, vaan valta on potkut antaneella hallituksella. Erityisesti Microsoftilla on kuitenkin tästä huolimatta vahva neuvotteluasema tavoitteidensa ajamiseen.
Tammikuussa 2023 vahvistettu Microsoftin monivuotinen, jopa 10 miljardin dollarin jättisijoitus OpenAI:hin, on kesken ja merkittävä osa sijoituksesta toimitetaan OpenAI:lle käytännössä Microsoftin tarjoamina pilvipalveluina. Sopimuksen kaikista yksityiskohdista ei ole tietoa, mutta Microsoft voisi kenties ainakin osittain vetäytyä sopimuksesta, jos sen niin haluaisi tehdä.
Julkisesti Microsoft kommentoi Altmanin potkujen jälkeen suhdettaan OpenAI:hin sopuisaan sävyyn, mutta todellisuudessa kulissien takana Microsoft ja toimitusjohtaja Satya Nadella ovat raportoidusti olleet erittäin pettyneitä tilanteeseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoft hyödyntää OpenAI:n kehittämää tekoälyteknologiaa, kuten kielimalleja, omissa tuotteissaan ja koko Microsoftin strategiassa tekoälyn hyödyntäminen on nyt kaiken keskiössä. Altmanin potkut ja OpenAI:n ajautuminen epävakaaseen tilanteeseen vaarantaa Microsoftille erittäin tärkeän yhteistyön.
Bloombergin mukaan Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella on antanut tukensa Sam Altmanille, ja yhdessä muiden sijoittajien kanssa Microsoft on toiminut Altmanin saamiseksi takaisin OpenAI:n johtoon, raportoi Bloomberg.
OpenAI:lta saamiensa potkujen jälkeen Altmanilla ja Brockmanilla on ollut jo suunnitelmia uuden tekoäly-yhtiön perustamisesta, ja he voisivat houkutella mukaansa runsaasti työntekijöitä OpenAI:lta. Tämän lisäksi OpenAI:ta on uhattu Microsoftin pilvipalvelujen menettämisellä sekä sijoittajien nostamalla oikeusjutulla, kertoo Forbes lähteisiinsä perustuen. Muutamia keskeisiä OpenAI:n osaajia irtisanoutui jo heti perjantaina.
The Verge raportoikin OpenAI:n Altmanille alun perin potkut antaneen hallituksen suostuneen jo alustavasti eroamaan, jotta Altman ja Brockman voisivat palata, mutta hallitus ei kuitenkaan toteuttanut eroaan aikarajaan mennessä, jolloin monet OpenAI:n työntekijät olivat kertoneet suunnittelevansa irtisanoutuvansa yhtiöstä – ja mahdollisesti siirtyvän Altmanin ja Brockmanin kanssa heidän uuteen yhtiöönsä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Altmanin on kerrottu olevan valmis paluuseen, mutta hänen nyt haluavan merkittäviä muutoksia OpenAI:n toimintamalliin ja hallintorakenteeseen.
Lopulta tilanne on nyt epäselvä, ja odottaa seuraavia käänteitä.
Tämän artikkelin julkaisuhetkellä sunnuntaiaamuna Suomen aikaa OpenAI-draaman polttopisteessä Piilaaksossa on koittanut yö. Sunnuntaipäivän saavuttaessa myös Kalifornian, draama OpenAI:n ympärillä saanee jatkoa ja todennäköisesti viimeistään alkuviikosta jonkinlaisen ratkaisunsa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »