Perjantai-iltana Suomen aikaa teknologia-alalla kuultiin yksi vuoden yllättävimmistä uutisista, kun ChatGPT:stä tunnettu, ja osaltaan nykyistä tekoälyn nopean kehityksen aikakautta vauhdittanut, OpenAI kertoi antaneensa lähtöpassit toimitusjohtajalleen Sam Altmanille.
Tiedotteessaan OpenAI:n hallitus totesi, ettei sillä ollut enää luottamusta Altmanin toimintaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Altmanin lähtö seuraa hallituksen harkittua arviointiprosessia, jossa todettiin, että hän ei ollut johdonmukaisesti avoin viestinnässään hallituksen kanssa, mikä esti sen kykyä hoitaa velvollisuuksiaan. Hallituksella ei enää ole luottamusta hänen kykyynsä jatkaa OpenAI:n johtamista”, OpenAI:n hallitus muotoili näkökantansa ja nimitti teknologiajohtaja Mira Muratin väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi ja aloitti prosessin uuden pysyvän toimitusjohtajan valitsemiseksi.
OpenAI:n shokki-ilmoituksen jälkeen raportit ovat alkaneet kertoa tarkemmin syistä, miksi OpenAI:n hallitus näytti Altmanille ovea.
Muun muassa Bloomberg, The Information sekä toimittaja Kara Swisher kaikki raportoivat taustalla olleen näkemyseroja siitä, kehittääkö OpenAI tekoälyä turvallisella tavalla sekä miten OpenAI:n tulisi muuttaa teknologiaansa liiketoiminnaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osan OpenAI:n työntekijöistä ja muusta johdosta raportoidaan katsoneen Altmanin pyrkineen kaupallistamaan OpenAI:n teknologiaa liian voimakkaalla tavalla. Bloombergin mukaan OpenAI:n hallituksessa ei myöskään pidetty Altmanin suunnitelmista nostaa rahoitusta uusille yhtiöille OpenAI:n nimissä.
Kara Swisherin mukaan kyseessä oli kamppailusta OpenAI:n voittoa tavoittelemattoman aatteen ja liiketoiminnan kannattajien välillä. Erityisesti OpenAI:n kehittäjäpäivä, jossa yhtiö hiljattain julkisti merkittäviä uusia liiketoiminnallisia avauksia, saattoi kärjistää näkemyseroja.
OpenAI:n rakenne on poikkeuksellinen. Se perustettiin voittoa tavoittelemattomana organisaationa vuonna 2015. Vuonna 2019 toiminta uudelleenjärjesteltiin mahdollistamaan rahoituksen nostaminen sijoittajilta, säilyttäen kuitenkin taustalla alkuperäinen tavoite ja hallintorakenne. Valtaosa OpenAI:n hallituksen jäsenistä on riippumattomia, ja näillä jäsenillä ei ole omistusta OpenAI:ssa.
Voittoa tavoittelemattoman OpenAI, Incin alla toimii nykyisin voittoa tavoitteleva tytäryhtiö OpenAI Global LLC.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI:n hallitukseen kuuluvat OpenAI:n päätutkija (chief scientist) Ilya Sutskever sekä itsenäiset jäsenet Adam D’Angelo (Quoran toimitusjohtaja), Tasha McCauley (teknologiayrittäjä) sekä Helen Toner (Georgetown Center for Security and Emerging Technology).
Osana ilmoitusta toimitusjohtajavaihdoksesta OpenAI:n hallitus kertoi myös Greg Brockmanin luopuvan tehtävästään hallituksen puheenjohtaja ja jatkavan työskentelyä OpenAI:ssa toimitusjohtajalle raportoiden.
Sittemmin on tullut julki, että hallitus poisti myös Brockmanin tehtävästään hallituksen puheenjohtajana eikä Brockman ollut asiassa aloitteellinen. Sen sijaan hän on nyt päättänyt irtisanoutua OpenAI:sta. Brockman oli yksi OpenAI:n perustajia ja toimi viimeksi sen johtotehtävissä President-tittelillä.
”Sam ja minä olemme järkyttyneitä ja surullisia siitä, mitä hallitus teki tänään”, Brockman kommentoi julkaisussaan X-palvelussa. ”Kiitokset ensin kaikille uskomattomille ihmisille, joiden kanssa olemme työskennelleet OpenAI:ssa, asiakkaillemme, sijoittajillemme ja kaikille niille, jotka ovat ottaneet yhteyttä”, Brockman totesi ennen ja kertasi aikajanaa siitä, kuinka hallitus poisti hänet ja Altmanin tehtävistään hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Minkäänlaista ennakkovaroitusta Altman ja Brockman eivät saaneet, vaan muu hallitus informoi heitä tekemistään päätöksistä eilen. Raportoidusti ennakkovaroitusta muutoksista johdossa ei saanut myöskään Microsoft, joka on OpenAI:n merkittävä kumppani ja rahoittaja.
Tammikuussa 2023 Microsoft vahvisti monivuotisen, jopa 10 miljardin dollarin jättisijoituksen OpenAI:hin. Microsoft voi saavuttaa sijoitukselleen tuottoa monimutkaisella rakenteella, minkä lisäksi Microsoft hyödyntää OpenAI:n kehittämiä kielimalleja omien tuotteidensa tekoälyn taustalla.
”Kuten näitte Microsoft Ignite -tapahtumassa tällä viikolla, jatkamme nopeaa innovointia tälle tekoälyn aikakaudelle, yli 100 julkistuksella kattaen koko teknologiapinon Azuren tekoälyjärjestelmistä, -malleista ja -työkaluista Copilotiin. Mikä tärkeintä, olemme sitoutuneet toimittamaan tämän kaiken asiakkaillemme samalla kun rakennamme tulevaisuutta. Meillä on pitkäaikainen sopimus OpenAI:n kanssa, ja meillä on täysi pääsy kaikkeen, mitä tarvitsemme innovaatiosuunnitelmiimme ja mielenkiintoinen tuotesuunnitelma, ja pysymme sitoutuneena kumppanuuteemme sekä Miraan ja tiimiin. Yhdessä jatkamme tämän teknologian merkityksellisten etujen toimittamista maailmalle.”
OpenAI:n tulevaisuus tekoälyn kehittäjänä on kuitenkin nyt vaarassa. Altmanin ja Brockmanin poistaminen tehtävistään on saanut jo ainakin myös kolme keskeistä tekoälytutkijaa jättämään yhtiön.
Altman ja Brockman eivät ole vielä kertoneet jatkosuunnitelmistaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »