DNA:n 5G-verkko tavoittaa nyt laskennallisesti jo noin 93 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, kattaen yli viisi miljoonaa ihmistä 239 paikkakunnalla.
Tuoreimmat DNA:n 5G-paikkakunnat ovat Toivakka Keski-Suomessa ja Veteli Keski-Pohjanmaalla. 5G-verkon laajennustyötä tehdään jatkuvasti myös jo nykyisillä 5G-paikkakunilla, ja rakentaminen keskittyy nyt etenkin maantieteellisen peiton kasvattamiseen. Samalla 5G-rakentamisen myötä paranevat myös alueiden 4G-yhteydet.
Vetelissä, Keski-Pohjanmaalla, nyt avattu 5G-verkko ei kata vielä kunnan kirkonkylän aluetta kuin aivan pohjoisosien osalta. 5G-verkko peittää kuitenkin laajasti Räyringinjärven ympäröivine alueineen ja kylineen sekä kunnan eteläisimmät osat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toivakassa, Keski-Suomessa, nyt avattu 5G-verkko kattaa kunnan kirkonkylän alueen sekä laajasti kunnan länsi- ja eteläosat.
“Hienoa päästä toivottamaan Vetelin ja Toivakan asukkaat 5G-palveluidemme äärelle. DNA:n 5G-rakentaminen on edennyt suunnitellusti, ja 5G-verkkomme kattaa asuinpaikan perusteella jo reilusti yli viisi miljoonaa suomalaista. Verkkoamme laajennetaan ja parannetaan jatkuvasti eri puolella Suomea, ja rakennustyöt keskittyvät yhä enemmän isojen kaupunkien ja taajamien ulkopuolisille alueille”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.
Vaikka DNA:n 5G-rakentaminen etenee yhä yhtä nopeasti kuin ennenkin, väestöpeiton kehittyminen tulee etenemään jatkossa verkkaisemmin rakentamisen keskittyessä harvaan asutuille alueille. Väestöpeiton sijasta keskittyminen on siis enenevässä määrin maantieteellisen peiton kasvattamisessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Haja-asutusalueilla rakentaminen etenee käyttötarpeen mukaisesti painottuen sinne, missä nykyisessä 4G-verkossa on paljon liikennettä. On tärkeää, että hyvät mobiiliyhteydet ovat saatavilla kaikkialla, missä ihmiset ovat ja liikkuvat – siis kaupunkien ja taajamien välisillä alueillakin. Liki 100-prosenttisen väestöpeiton 5G-verkkomme tulee saavuttamaan Manner-Suomessa lähivuosina”, Laari jatkaa.
Pohjois- ja Itä-Suomen alueella DNA:n käyttämät matkaviestinverkot suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö Suomen Yhteisverkko.
DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea pääasiassa joko matalammalla 700 megahertsin taajuudella tai korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella.
Matalampi taajuus mahdollistaa moneen tavalliseen tarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
5G-verkon laajentamisen rinnalla päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Tästä syystä 5G-verkon laajenemisen lisäksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat.
DNA:n peittokartta kertoo tarkemmin eri verkkoteknologioiden kattamista alueista.
Kartalta voi katsoa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden ja taajuusalueet valitussa sijainnissa. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.
Osana verkkonsa kehittämistä DNA sulkee 3G-verkkonsa kokonaan lokakuun 2023 ja alkuvuoden 2024 välillä, jolloin lisää taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön. Lisää DNA:n 3G-verkon sulkemisesta voit lukea aiemmasta artikkelistamme.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »