Tekoälyä kehittävät yhtiöt ovat lupautuneet luovuttamaan mallinsa eri maiden testattavaksi. Sopimus ei kuitenkaan ole laillisesti sitova, The Financial Times kirjoittaa
Maailman ensimmäinen tekoälyyn keskittyvä huippukokous on vastikään saatu päätökseen Isossa-Britanniassa, ja tapahtuman päätteeksi teknologiajätit lupautuivat aikanaan luovuttamaan tekoälymallinsa eri valtioiden testattavaksi ennen lanseerausta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sopimuksen allekirjoittivat muun muassa ChatGPT:Stä tuttu OpenAI, Googlen Deepmind-yksikkö, Facebook-yhtiö Meta, verkkokauppajätti Amazon ja Microsoft. Lisäksi muun muassa Australian, Kanadan, Euroopan unionin, Japanin ja Etelä-Korean edustajistot allekirjoittivat paperin.
Huippukokouksessa edustettu Kiina ei allekirjoittanut sopimusta, The Financial Times huomauttaa. On myös hyvä pitää mielessä, että kyse ei ole laillisesti sitovasta sopimuksesta.
Toistaiseksi tarkkoja tietoja mahdollisista testeistä ei ole. Esimerkiksi Ison-Britannian hallinnon nimittämän jaoston kerrotaan kuitenkin esitelleen huippukokouksessa selvitystään, jonka mukaan tekoälyn kehitys saattaa positiivisen kehityksen ohella edesauttaa esimerkiksi väärän tiedon leviämistä, kyberhyökkäyksiä sekä jopa biologisten ja kemiallisten aseiden kehitystä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaikkiaan 20 valtion ja teknologiajättien allekirjoittamassa sopimuksessa ilmaistaan tarve uuden teknologian säätelylle. Ennakkotesteillä on määrä tajota lainsäätäjille aikaa reagoida kehitykseen ja vastata mahdollisimman monipuolisesti esille nouseviin uhkakuviin.
Tekoälysovelluksia kehittävän Anthropicin perustajajäsen Jack Clark toivoi huippukokouksessa myös ”riippumatonta erotuomaria”, joka auttaisi yhtiöitä arvioimaan tekoälymallejaan oman testauksen ohella.
Metan kansainvälisen liiketoiminnan johtaja Nick Clegg puolestaan painotti puheenvuorossaan, kuinka haastavaa on arvioida teknisiä riskejä, jos itse ”teknologiaa ei vielä ole olemassa” viitaten tekoälyn nopeaan kehitykseen.
Teknologiajättien halukkuus testauttaa mallejaan eri valtioiden edustajistolla lienee kuitenkin merkki siitä, että tekoälyn herättämään huoleen on herätty.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »