Elisan mukaan jo yli 98 prosenttia Uudenmaan asukkaista asuu Elisan 5G-verkon alueella. Tämän myötä pitkään palvellut 3G-verkko poistuu Uudeltamaalta marraskuun aikana.
Vähälle käytölle jääneen 3G:n poistuminen vapauttaa lisää resursseja 4G- ja 5G-verkkojen laajentamiseen. 2G-verkko jää edelleen palvelemaan käyttäjiä, joiden päätelaitteet tukevat vain 2G- tai 3G-verkkoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elisan 5G-verkko kattaa kaikkiaan yli 90 prosenttia Suomen asukkaista ja 4G-verkko yli 99 prosenttia asukkaista. Valtaosa käyttäjistä on siirtynyt näihin uudempiin verkkoihin, ja enää alle prosentti kaikesta dataliikenteestä on kulkenut 3G-verkossa.
”Suomalaisten liikkuva netinkäyttö on muuttunut 20 vuodessa paljon. Mobiiliverkon on kehityttävä samassa tahdissa, jotta vältämme tiedonsiirron pullonkaulat myös tulevaisuudessa. 3G-verkko on tullut elinkaarensa päähän, ja siksi Elisa vapauttaa nyt ensimmäisenä Suomessa sen resurssit 4G- ja 5G-verkkojen parantamiseen. Näin takaamme asiakkaillemme luotettavat ja entistä sujuvammat mobiiliyhteydet vuosiksi eteenpäin”, sanoo Elisan Uudenmaan aluejohtaja Sanna Sarpila.
Ennen 3G-verkon poistumista Elisa on tehnyt kullekin alueelle tarvittavia verkon laajennuksia ja kuuluvuusparannuksia. 4G- ja 5G-verkkojen aktiivista laajentamista jatketaan myös 3G-verkon poistumisen jälkeen, niin harvaan asutuilla alueilla kuin taajamissakin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”3G-verkkoa suljettaessa tavoitteena on, että mikään alue ei jäisi yksistään 2G-verkon varaan, vaan saatavilla olisi aina myös 4G- tai 5G-palvelu. Jos tällaisia alueita kuitenkin 3G-verkon sulkemisen myötä paljastuu, parannamme mobiiliverkkoa tarpeen mukaisesti”, kertoo Sarpila.
Elisa kertoi tarkemmin 3G-verkkonsa alasajon aikataulusta kesäkuussa.
3G-verkoissa aiemmin toimineet laitteet siirtyvät käyttämään jäljelle jäävää 2G-verkkoa, mutta osassa tapauksia laitteet eivät välttämättä enää toimi, ainakaan kunnolla, aiempaa hitaammalla yhteydellä. Tällaisia laitteita voivat olla valvontajärjestelmät tai riistakamerat.
Vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”4G- ja 5G-verkot kuluttavat siirrettyä datamäärää kohden vähemmän energiaa kuin 3G-verkko. Lisäksi 3G-verkon liikenne on tällä hetkellä prosentin murto-osia kaikesta mobiiliverkon dataliikenteestä – verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon kulunut energia ja taajuusresurssit voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen parantamiseen”, Sarpila tiivistää.
Elisan 3G-verkko sulkeutui ensimmäisenä Hämeenlinnassa alkuvuodesta 2023. 2G- ja 4G-verkkojen toiminta jatkuu ennallaan ja niiden elinkaarta arvioidaan asiakastarpeen mukaan.
Elisan lisäksi muista operaattoreista myös DNA ja Telia ovat aloittaneet 3G-verkkojensa alasajon.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »