Elisa poistaa 3G-verkkonsa käytöstä Pirkanmaan alueella marraskuun alusta lähtien.
5G-verkon rakentaminen lähti Suomessa liikkeelle Pirkanmaalta, ja nyt jo noin 95 prosenttia maakunnan asukkaista asuu Elisan 5G-verkon alueella. Valtaosa alueen mobiiliverkon käyttäjistä onkin siirtynyt nykyaikaisten 4G- ja 5G-verkkojen käyttäjiksi, ja lähes 20 vuotta palvelleen 3G-verkon resurssit voidaan jatkossa käyttää näiden toimivampien yhteyksien kehittämiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
2G- eli GSM-verkon toiminta jatkuu ennallaan.
Elisa käyttää 3G-verkosta vapautuvat taajuuskaistat näiden uudempien verkkojen parantamiseen, joten jatkossa Pirkanmaan asukkaita palvelevat entistä nopeammat ja luotettavammat mobiiliyhteydet.
”Nettiyhteyden rooli arjessa on muuttunut melkoisesti siitä, kun 3G-verkko avautui suomalaisten käyttöön parikymmentä vuotta sitten. Nykyään puhelimella hoidetaan iso osa päivittäisestä asioinnista: sen kautta katsotaan sarjoja, soitetaan videopuheluita ja julkaistaan sosiaaliseen mediaan sisältöjä. Moni käyttää mobiiliverkkoa myös kodin nettiyhteytenä. 4G- ja 5G-verkoissa nämä asiat toimivat sujuvasti, mutta 3G ei näihin enää taivu”, sanoo Elisan Hämeen aluejohtaja Kalle Lehtinen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elisan 3G-verkko poistuu Suomesta vaiheittain ja alueittain. Kullekin alueelle tehdään Elisan mukaan etukäteen tarvittavat verkon muutokset sekä kuuluvuusparannukset, joilla varmistetaan sujuva siirtymä jäljelle jääviin verkkoihin. 4G-verkkoa on vahvistettu kattamaan nykyisen 3G-verkon kuuluvuusalueet, ja 5G-verkkoa laajennettu uusille paikkakunnille. 3G:n poistuessa vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan.
”Iso osa Pirkanmaan asukkaista ja yrityksistä on jo vuosia sitten siirtynyt 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. Muutos näkyy heille lähinnä siinä, että dataliikenteen ja puheluiden laatu on 4G- ja 5G-verkoissa 3G:tä parempi, kun puhelin ei enää ”tipahda” 3G-verkon puolelle. Nyt on viimeistään hyvä hetki tarkistaa, että omat ja läheisten laitteet tukevat uudempia verkkoja”, jatkaa Lehtinen.
Elisa kertoi tarkemmin 3G-verkkonsa alasajon aikataulusta kesäkuussa.
3G-verkoissa aiemmin toimineet laitteet siirtyvät käyttämään jäljelle jäävää 2G-verkkoa, mutta osassa tapauksia laitteet eivät välttämättä enää toimi, ainakaan kunnolla, aiempaa hitaammalla yhteydellä. Tällaisia laitteita voivat olla valvontajärjestelmät tai riistakamerat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa.
”4G- ja 5G-verkot kuluttavat siirrettyä datamäärää kohden vähemmän energiaa kuin 3G-verkko. Lisäksi 3G-verkon liikenne on tällä hetkellä prosentin murto-osia kaikesta mobiiliverkon dataliikenteestä – verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon kulunut energia ja taajuudet voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen laajentamiseen”, Lehtinen tiivistää.
Elisan 3G-verkko sulkeutui ensimmäisenä Hämeenlinnassa alkuvuodesta 2023. 2G- ja 4G-verkkojen toiminta jatkuu ennallaan ja niiden elinkaarta arvioidaan asiakastarpeen mukaan.
Elisan lisäksi muista operaattoreista myös DNA ja Telia ovat aloittaneet 3G-verkkojensa alasajon.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »